Съботно изживяване: Да се набутаме в "Молът"

Съботно изживяване: Да се набутаме в "Молът"

© Анелия Николова16. 00 ч. – София, някъде на "Цариградско шосе"Колони от хора пред "Карфур", малко хора в "Сердика"
Стотици се втурнаха на покупки в  "Карфур" и The mall - най-новата шопинг дестинация в столицата в първия уикенд след откриването на търговския център.
В събота по обяд софиянци и жители на провинцията се тълпяха към новия търговски комплекс, разположен на 66 хил. кв. метра. Колоната от пешеходци с големи пазарни чанти и дори с огромни куфари на колелца стигаше до спирката на градският транспорт, в близост до новия мол. Същевременно на паркинга, които има 2800 паркоместа, трудно се намираше място, а опашката от автомобили почти не помръдваше. Вътре в магазина двата полегати ескалатора бяха претъпкани от хора с колички.
"Каква навалица само! А уж българите били бедни", се възмути 61-годишната баба Цветана. Жената от рано се беше наредила на огромна опашка за кисело мляко, което струваше само 9 стотинки.
Млада майка чака около един час с 4-годишната си дъщеря на опашка за банани на скромната цена от 85 стотинки за килогрaм.
По същото време в другият открит през март тази година нов мол -  "Сердика", не се виждаха много хора. За сравнение, през първите няколко седмици беше пълно с хора – най-вече в работните дни след работно време. Забелязваха се хора само на едно или две от заведенията за бързо хранене.
Лек дъжд, кал, липса на тротоари, срещу мен идват хора на тълпи. Не носят чадър, само големи бяло-синьо-червени пликове – препълнени. Освен тях в ръцете си имат също възглавници, столове, сгъваеми масички и всичко, което може да се вдигне. Не изглаждат щастливи, бутат се между колите. "Ей вървете един зад друг, ще ви блъсне нещо", провиква се младеж. Наближавам. От дясно е незавършен строеж на бъдещи офис сгради, отляво – локалният път на "Цариградско шосе", отпред – "Молът".


Няколко човека се опитват безрезултатно да въведат ред в непрестанно излизащите и влизащи коли в подземния паркинг пред големия магазин. "Дръпнете се, вървете от дясно, тук не е безопасно", провиква се единият. Опасността обаче е почти нулева, защото задръстените в опашка автомобили почти не мърдат. В сравнение с тях задръстванията по "Канала" и бул. "България" през седмицата изглеждат като стартова решетка от Формула 1. Наземният паркинг е пълен, подземният също. Пред входа има опашки от коли, които се опитват да се измъкнат, между тях хората пресичат, за да се доберат до заветната цел – входът, други пък излизат награбили различни предмети.


16.20 ч. – Във фоайето


Входът е достатъчно широк, за да побере навалицата от хора, които влизат в големия комплекс от магазини. Размерите на търговския център са впечатляващи – простира се върху площ от 66 хил. кв. метра. Освен 185 магазина, има комплекс кина "Арена", боулинг зала, детски кътове и заведения за бързо хранене. Точно пред входа е информацията. Любезно момиче ще ви насочи към нужната посока, въпреки че не съществува възможност да се изгубите. Под нивото на входа е етаж -1 – там се намира френският магазин "Карфур". До него се стига с асансьор или два полегати ескалатора. Направени са нарочна така, за да може да се предвижвате с количката си. Повечето от влизащите в "Молът" се насочват именно надолу. Следвам тълпата...


16.25 ч. – "Групово" посещение на "Карфур"


Ако ви става лошо от много хора или просто не обичате близките контакти, не е препоръчително да влизате в големия супермаркет в почивен ден. Магазинът е огромен, с много щандове, би било лесно да бъде обходен, но не и днес. Амбицирани да открият "най-ниските цени", клиенти с колички се опитват да минат между стелажите.


На входа на магазина ви посреща охраната – "Имате ли нещо в чантите, грим или червило, за да ви лепнем лепенка?" Мярката се налага, в случай, че след касите ви проверят и намерят неидентифициран и необявен предварително предмет.


Стълпотворението на хора в пенсионна възраст в хипермаркета може да бъде сравнено само с тълпата по посрещането на латино звездата Освалдо Риос, през далечната 1998 г. Сега, обаче вместо автограф, пенсионерите се опитват да се докопат до млякото от 0.09 лв, което се намира в натрупани пластмасови касетки по средата на главната пътека в края на магазина. Обиколка на "Карфур" без да се спирате да разглеждате много, трае около 1 час, заради мини-задръстванията. Най-критично е положението при хранителните стоки, плодовете и зеленчуците. Разнообразието е голямо, може да бъдат открити всякакви стоки на различни цени - и много скъпи, и съвсем евтини.


Да се наредите на опашка в началото на магазина е почти невъзможно. Правилният ход е да се върнете обратно и да отидете на по-задни каси, където хората са по-малко. Ако нямате много покупки, може да се възползвате от експресните. Там по-бързо минават опашките – при останалите- може да ви се наложи да почакате поне 10 минути, за да ви дойде реда. Нареждам се, минавам, но не идва моят ред – клиентите преди мен са изпуснали няколко млека и чакаме чистачките да дойдат. Междувременно се освобождава друга каса и се насочвам натам. Излизам.
 
17.40 ч. – На кино


За днес ми стига блъсканицата, решавам да пропусна обиколката на магазините, поне засега. Насочвам се към последния етаж – киното, билярдът и заведенията за бързо хранене. Купувам си билет за моден напоследък филм. Решавам да похапна. Заведенията са разположени в кръг, между тях са масите, а в центъра – ескалаторът. Вече знам защо бързото хранене се нарича бързо – след като се сдобиеш с нещо за ядене, е добре да обходиш с поглед помещението, където са разположени множество масички и да фиксираш свободната. Зависи от рефлексите ти и бързината, дали ще се докопаш до нея. Победител е, който първи седне или остави чантата си върху заветното място. Разстоянията между масите не са големи. Докато похапваш спокойно може да разбереш какво вълнува хората около теб и какви са в основна линия проблемите им. Разбира се, ако не си зает да обясняваш собствените си тревоги на висок глас.


Пред киното има опашка в нещо като коридор. "Не може да влизате, чистим", обяснява служителка. "Ако тия преди вас не бяха намърляли толкова много, щяхме да ви пуснем да идете и до тоалетна още сега", допълва тя. Хората около мен се възмущават – на никой не му ясно, защо при толкова зали и пространство между тях, трябва да са събрани в тесен коридор с малко въздух. Пет минути преди прожекцията започват да пускат. От там насетне изживяването е класическо. След филма се излиза в странен недоремонтиран все още коридор. Таванът липсва, а вместо него от железни тръби, стърчи противопожарната система. Натрупани са строителни материали, явно довършването предстои.


19.00 ч. – Лека обиколка на магазините


Магазините в "Молът" могат да бъдат разделени на две групи – на такива с по-ниски цени и на "луксозни". Последните, според проверка на "Дневник" не се радваха на голяма посещаемост през съботния ден. По случай откриването много от компаниите раздаваха талони за намаление. "Ако си купите нещо днес, ще платите с 20 лв. по-малко, това е по случай откриването", обяснява младо момиче, което раздава листовки пред магазин за дрехи. Поглеждам талона, наистина дава право на отстъпка, условието е да напазаруваш за над 100 лв. Обиколката по магазините (без покупка) е интересна и приключва за около час.


20.10 ч. – Изходът: край на физическите натоварвания


След пет часа, прекарани в бутане, ръгане и настъпване, си тръгвам от "Молът". От една страна – магазините са европейски, от друга страна – посетителите – българи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK