Звукозаписната индустрия поиска интернет доставчиците да следят потребителите за пиратство

Звукозаписната индустрия поиска интернет доставчиците да следят потребителите за пиратство

© Асен ТоневИнтернет доставчиците да могат да следят потребителите, използващи пиратски софтуер, музика и филми. Това предложи звукозаписната индустрия като мярка срещу незаконното ползване на продукти през мрежата. Идеята е на нарушителите първоначално да се изпраща предупреждение, а ако незаконното ползване на съдържание продължи, да им бъдат налагани и санкции.


Това предложение направи изпълнителният вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия Франсис Мур. Представители на звукозаписните компании и производителите на софтуер подписаха меморандум за разбирателство с МВР. В рамките на споразумението ще бъдат обсъдени редица мерки за противодействие на интернет пиратството.


България е на първо място по интернет пиратство в Европейския съюз, съобщи Франсис Мур. Данните показват, че от 2008 г. са загубени над 100 000 работни места в творческия сектор в ЕС. Според Мур, ако интернет пиратството продължава да се развива, през 2015 г. хората, загубили работата си в творческия сектор на ЕС, ще бъдат 1.2 милиона. Георг Хернлебен, европейски директор на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, заяви, че над 60 процента от софтуера в България е нелицензиран.
Пред бизнеса вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че подобни мерки трябва да бъдат широко обсъдени и с гражданското общество, преди да бъдат въведени.


"Поредните законодателни промени трябва да бъдат консенсус както на гражданското общество, така също и политически консенсус, и смятам, че изработването на подобни законодателни мерки трябва да стане от съвместната работа на гражданското общество, на представителите от този бранш и също така на институциите, които трябва да защитават интелектуалната собственост", каза министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK