Депутатите приеха на първо четене отпадането на забраната за пушене в закрити помещения

Депутатите приеха на първо четене отпадането на забраната за пушене в закрити помещения

© ДневникС 85 гласа "за", 53 "против" и 5 "въздържал се" Народното събрание прие по принцип на първо четене отпадането на пълната забрана на тютюнопушенето в закрити пространства.


Рестрикцията трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година, но депутатите от ГЕРБ инициираха промяна, която облекчава пушенето в заведения, хотели, ресторанти и други закрити помещения.


За промяната, която предизвика сериозен обществен спор, гласуваха 70 депутати от ГЕРБ, по един от БСП и ДПС, 11 от "Атака", един от "Синята коалиция" и 1 независим.
20 депутати от БСП и ДПС, един от "Атака", 8 от "Синята коалиция" и 4 независими бяха против.


Миналата година депутатите решиха да се въведе пълна забрана за тютюнопушене на обществени места от 1 юни тази година. Приетите днес на първо четене промени предвиждат за заведения до 100 кв.м собственикът сам да определя дали да се пуши или не, като това трябва да е ясно обозначено. Над 100 кв.м площ собственикът ще трябва да обособи отделно помещение за пушачи, което да е добре изолирано и да няма преход между двата салона. Преобладаващата част от заведението обаче трябва да е за непушачи.


Пълната забрана за пушене на обществени места обаче се запазва.


Срещу промените в закона се обявиха граждански организации, които инициираха и протести пред Народното събрание.Кой как гласува:
Заклетите пушачи Асен Агов от "Синята коалиция" и Стефан Данаилов от БСП са подкрепили отмяната на тоталната забрана на пушенето на обществени места, показва справка от гласуването на депутатите. "За" е гласувал и Хасан Хаджихасан от ДПС. Известният с лулата си Андрей Пантев, Антон Кутев и Мая Манолова от БСП са гласували "въздържал се". Даниела Проданова от ГЕРБ единствена гласува различно от колегите си от групата - с "въздържал се". Николай Пехливанов от "Атака" също се въздържа при гласуването. Петър Хлебаров от "Атака" гласува "против". Срещу отмяната на пълната забрана на пушенето са гласували и независимите депутати Тодор Великов, Марио тагарински, Димитър Чукарски и Георги Терзийски. Независимият Дарин Матов обаче е подкрепил новия закон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK