Делата за фалити са се увеличили

Делата за фалити са се увеличили

© Анелия НиколоваДелата за фалити са се увеличили през последните три години, като през 2009 г. те са били 790, съобщиха от Министерството на правосъдието. Оттам очакват ръст и през тази година заради изтичането на срока за пререгистрация на търговците в електронния търговски регистър, след което всички, които не са го направили, подлежат на служебна ликвидация.


"Предполагаме, че голяма част от тях са дружества без дейност, което предполага, че ще имат финансови затруднение. Това е само хипотеза", обясни Нели Маданска от инспектората към министъра на правосъдието.


Тя заяви, че не може да каже дали има източване на фирми само на базата на статистиката, но "голяма част от търговците, за които се открива производство по несъстоятелност, вече не разполагат с имущество". "В повечето случаи дори нямат средства за покриване на разходите по производството", заяви още Маданска.
Тя е един от ръководителите на проекта по Оперативна програма "Административен капацитет" - "Публичност и ефективност на производството по несъстоятелност", който правосъдното министерство е спечелил. С него за 16 месеца трябва да бъде направен преглед на законодателството, което регулира делата за фалитие и да се уеднакви практиката на съдилищата.


С проекта от министерството се надяват, производствата по несъстоятелност да станат по-прозрачни, като това ще стане с обновяване на информационната система и създаването на електронна книга, в която да се водят резултатите от делата. Засега такъв регистър се води само на хартия.


"Надяваме се да измислим механизми, които да стимулират търговците своевременно да обявяват своята неплатежоспособност. Тогава, когато е възможно, реално да уредят задълженията си и да се запазят като предприятия", заяви още Маданска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK