Цветан Цветанов иска спецсъдилища "Антимафия"

Цветан Цветанов иска спецсъдилища "Антимафия"

© Анелия НиколоваСпециални съдилища да гледат делата срещу организираната престъпност и корупцията и да ги решават за 12 месеца. Тази мярка е част от законопроект "Антимафия", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за в. "24 часа".


Според Цветанов с тези съдилища ще се ускори правораздаването. "С тази радикална мярка ще се опитаме да коригираме критиките, които получаваме за дългия съдебен процес, недостатъчно добрата ефективност и неадекватното правораздаване в срок", заяви още Цветанов.


Досега е било записано, че в специалния съд ще има около 100 съдии и прокурори от екипите, които досега разследват престъпления за корупция и организирана престъпност.
От Министерството на правосъдието заявиха, че не знаят за такъв законопроект. "Все още се обсъжда стратегията за продължаване на реформата в съдебната система, която ще бъде представена в началото на май - ако там има такова предложение, може би това има предвид министър Цветанов", заяви зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева.


"Запознат съм с идеята и тя не е изненада, тъй като създаването на специализирани структури, които да преследват и наказват високата корупция и организираната престъпност, беше препоръчано още в доклада на Европейската комисия от юли миналата година", заяви за "Дневник" главният прокурор Борис Велчев. "Това е структурно решение на проблема, но не става дума за трибунал, който да работи по специален закон, а за специализиран съд, който ще работи по същите закони, както останалите съдилища", обясни той. По думите му идеята е в тези структури да влязат професионалисти, които да се профилират и с течение на времето да натрупат опит в делата срещу организираната престъпност и корупцията. "Тези съдилища и прокуратури ще разглеждат по-малко дела и така ще ги приключват по-бързо", каза главният прокурор, но подчерта, че предстои обсъждане на проектозакона и тогава ще станат ясно как ще бъдат избрани магистратите антимафия.


Интервю с главния прокурор Борис Велчев очаквайте в броя на в. "Дневник" в понеделник

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 15%
  *****
  Неутрално

  Поправете ме ако греша ама не се ли потъпкват основни правила на демокрацията а имено разделение на властите !!!!! МВР не трябва да контролира съда иначе става произвол !!!!!! А иначе според мен тоя се оля !!!!!! Утре ще поиска ако някой го засече на светофара ТОЙ Цв.Цв. собсвеноръчно да може да го застреля и да занесе на премиера главата му. Ареееееее стига 45 години точно от такава власт страдахме !!!!!!! Стига полицейщина стига комунизъм и авторитаризъм !!!!!!!

 2. 2 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  Каква ще е разликата м/у тези съдилища и нормалния стд?

  Ако е само името по-гръмко няма смисъл.
  Законите така или иначе са еднакви.

  Глупаво ми се вижда.

 3. 3 Профил на mhm
  *****
  Неутрално

  А другарски съдилища няма ли да има?

 4. 4 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Разликата е, че тези ще се занимават само с такива дела, и отлаганията няма да са с месеци заради огромния обем друг дела, а дни. Поне на хартия

 5. 5 Профил на До #2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Popa":

  Разликата е, че съдиите няма да са назначавани от Красьо и да имат общи фирми с производителя на наркотици от Опицвет, както се получава сега на практика.

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "15%":

  Не сте разбрал - не става въпрос за МВР да контролира тези съдилища, а само за негвов предложение за създаване на отделни съдилища относно организираната престъпност, като независимостта им се запазва. Аз лично обаче смятам, че е редно процесът срещу всеки обвиняем - независимо дали дребен престъпник или мафиот - да приключва максимум за 12 месеца. Всичко друго е подигравка както с обществото (което има право да получава справедливост - все пак, за това плащаме данъци), и с обвиняемите, защото в Европейската конвенция за правата на човека е разписано праовото на съд в разумен срок. Същото важи и за гражданските дела, защото няма такова безумие като нашето - най-обикновени казуси да се точат с петилетки...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#2] от "Popa":


  Попе, да си видял досега "нормалният" ти съд да е осъдил някой, както подобава? Не... Освен кокошкари, които са осъдени, но не както подобава... Понеже в българската кочина кокошкарите лежат по 15 години за дребна кражба, а убийците на Борилски за по-малко от 10 години... Е, Попе?
  Ще те разпопваме ли?

 8. 8 Профил на Страсбург
  *****
  Неутрално

  От Министерството на правосъдието заявиха, че не знаят за такъв законопроект - егати защо ни е това Министерство щом Цецо сам може да им върши работата.
  Да го закрият!

 9. 9 Профил на 15%
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Zoon Politikon":

  А дали не съм разбрал ???

 10. 10 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "15%":

  В България разделението на властите е разписано в Конституцията, членуваме в ЕС, където ни наблюдават под лупа точно на тема правосъдие, а сме и страна по ЕКПЧ, така че - да, смятам, че в случая не сте разбрал...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 11. 11 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Zoon Politikon":

  Но как да обясниш на глупаци, че сегашният български съд в този си вид е всъщност част от мафията... И да започне да съди, таози съд трябва всъщност да тръгне срещу себе си... А той няма да го направи... на някои очевидно им е съдено никога и да не го разберат, щом досега не са го разбрали...
  Прост народ - слаба държава... Прост човек - весела къща, казваше една близка

 12. 12 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добра идея. Подкрепям също идеята за закон,който ще задължава магистратите да обявяват имущественото си състояние при назначаване на различни отговорни длъжности, но този закон трябва да задължи и сега действащите "началници" - ВСС и всички останали висши съдилища и прокуратура ,да си обявят имущественото сътояние. Да видим кои са тия прокурори и съдии - хотелиери.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 13. 13 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Zoon Politikon":

  Какви петилетки? Те стават цели декади... Ганьо, подпомаган от Данко Харсъзина (Красьо Черния) върти и суче, лъже и мами, подкупва и плаши, бави и точи, докато на тъпия народ му писне и забрави изобщо кой е жертва, кой виновен, и всичко накрая се трупа, за да потъне в нищото на балкано-българо-ориентало-игано-мутренско безхаберие... Прост народ- слаба държава...

 14. 14 Профил на ha
  *****
  Неутрално

  Далеч по умно е да имаме специализирани данъчни съдилища.!

 15. 15 Профил на Военни трибунали трябва да действат
  *****
  Гневно

  за тия отрепки с голите глави и НЕЗАБАВНО ИЗВЕЖДАНЕ СЛЕД ТОВА В ТУНЕЛИТЕ ЗА РАЗСТРЕЛИ !

 16. 16 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Подкрепям напълно. Май се черпи пример от Италия, която през 80 те години и досега имаше такива съдилища специално за мафията, както и Испания със съдилищата срещу терористи.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 17. 17 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 900 Весело

  Цъ Първанов ще наложи вето ....

 18. 18 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от ".":

  "сегашният български съд в този си вид е всъщност част от мафията..."

  Тук съм съгласен. Всъщност, този неработещ модел на съдебната власт беше заложен като бомба с часовников механизъм от комунистите, които я напълниха със свои кадри, а след това си приеха Конституция, в която им осигуриха несменяемост. За мен по-добрият модел е изборност на съдиите - нека всеки 4 години обществото преценява колко добре са си свършили работата. И, разбира се - лустрация на всички комунисти и агенти на КГБ/ДС от съда!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 19. 19 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "ямболия":

  десните в Парламента имат достатъчно мнозинство, за да преодолеят президентското вето...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 20. 20 Профил на Александър Цанков
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "InmoInvestments":

  Още доста преди Италия
  И у нас е имало Закон за защита на държавата (ЗЗД) гласуван от XXI ОНС на 4 януари 1924 г. и влиза в сила с Указ № 2 от 23 януари 1924 г.

  Направо са им отнемали депутатските имунитете и са ги бесели.
  А тези без имунитети и не са ги съдели даже.

 21. 21 Профил на Antipolice
  *****
  Неутрално

  Искай си бе, Цв(ъ). Цв(ъ). Ама то на това твоето не му се вика правораздаване, а полицейщина. Аз само мога да предполагам колко си интелигентен и всезнаещ, но челната стойка е различна от реформата в съдебната система. То при тия кадроваци (демек съдии, прокурори, Велчев) от кохортата на Първанков хубаво няма да се види, но и твоето предложение е меко казано смешно. Това, което предприема МВР и ДАНС е не борба с престъпността, а разчистване на територията за "нашите". Същото ще бъде и с тия "антимафиотски" мерки. ПОНЯЛ.

 22. 22 Профил на gluposti
  *****
  Неутрално

  целта не е да се създават специални съдилища, а да се промени закона така, че сегашните да си вършат работата. Само бюрокрация се създава по този начин. А колкото повече инстанции и бюрокрация има, толкова по-бавно работи една система. Колкото и да подкрепям г-н. Цветанов, този път вече изказването му е глупост.

 23. 23 Профил на do 2
  *****
  Неутрално

  а ако си мислиш, че сегашните в МВР са по-различни от красьо цветнокожия

 24. 24 Профил на ne wqrwam na postowete
  *****
  Неутрално

  не мога да повярвам че 50% от пишещите тук защитават това предложение без да се замислят над последствията.

 25. 25 Профил на 123
  *****
  Гневно

  Мафията от престъпни босове мутри на групировки и олигарси има ги във ИНТЕРНЕТ..... трябва да се конфискуват милиарите и имотите и затвор за тях.

 26. 26 Профил на 4321
  *****
  Разстроено

  До коментар [#5] от "До #2":

  Мафията от Опицвет защо не е във затвора, а лежаха двама невинни за параван.........егати и държавата.

 27. 27 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Цецо е човек на място. Антимафиот нумеро уно. Корадо Катани на Балканите. И Албания може да оправи, стига само да поиска. Успех в това начинание и дано по-скоро да схруска големите риби като страгалки насред филмова прожекция.

 28. 28 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  "в специалния съд ще има около 100 съдии и прокурори от екипите, които досега разследват престъпления за корупция и организирана престъпност."

  Поредната пушилка за отвличане на вниманието от истинските проблеми. Вместо да се решават проблемите на цялата правораздавателна система отново се предлага нещо като нищо, на което трябва и да се радваме. Кои са точно тези 100 съдии и прокурори, некупени от мафията? Или като ги направят само 100 ще са по-удобни за купуване. Кои са тези важни дела, които трябва да се решат за 12 месеца, а всички останали да продължават да се точат с години? Ако тези 100 са същите, "които досега разследват престъпления за корупция и организирана престъпност" как ще заработят по различен начин, само затова, че ще се наричат "специализиран съд", но "който ще работи по същите закони, както останалите съдилища". Не виждам какъв е проблемът тези 100 съдии и прокурори, щом се знае вече кои са, и сега да не се претрупват с други дела, за да могат да приключват "важните".

 29. 29 Профил на fiko
  fiko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  po dobre da napraviat ne6to otkolkoto ni6to da ne praviat dano ima niakakav rezultat

 30. 30 Профил на !??
  *****
  Весело

  Какви са тези "специални"съдилища?А "народния" съд няма ли да върнат!?Късмет имат българите,че влезнаха в UE,че такива безумия няма де се допуснат!

 31. 31 Профил на Предлагат дебати за специализирани съдилища
  *****
  Неутрално

  Предлагат дебати за специализирани съдилища

  В проекта си за Стратегия за продължаване на реформата на съдебната система, Министерството на правосъдието предлага дебати за създаването на специализирани съдилища в България. Сред изброените сфери е и организираната престъпност.

  Още преди да е започнала дискусията стана ясно, че в понеделник в парламента ще бъда представен проект за създаването на специализиран съд, който да гледа дела срещу организираната престъпност и корупцията.

  По идеята са работили съдии, прокурори и депутати, съобщи за "Хоризонт" вътрешният министър Цветан Цветанов:

  "Смятам че тези, които искат наистина реалната реформа в съдебната система и бързото правораздаване, което е изключително важно за обществото, аз смятам, че тази идея, който не я подкрепи, значи просто той е радетел за запазване на статуквото и естествено да не се променя нищо."

 32. 32 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "metaflute":

  Задръж балканското си сеирджийство малко. Вържи го, животът ти ще е по-лесен. Бъкано е с балкански гаварджии и цървули като тебе нашата кочина... Но както се казва - "Разбира ли ти свиня от кладенчова вода", та и българин от промяна към добро? Дай му да плюе, да отрича и да гледа сеир... Съществуването на Кочината е логично всъщност... При толкова свине наоколо...

 33. 33 Профил на Това е идея на ЕС НЕ на Цветано
  *****
  Неутрално

  Моля г-н Цветанов да не си присвоява авторството на тази идея!!!!!!

  създаването на специализирани структури, които да преследват и наказват високата корупция и организираната престъпност, беше препоръчано още в доклада на Европейската комисия от юли миналата година

 34. 34 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не ме интересува кой какво е писал тук.Мето мнение,че това е правилно и абсолютно задължително .В борбата с проказата която разяжда страната са необходими спешни и извънредни мерки.Така е било в всички държави по всяко време.Само че....... мафията и престъпноста ако се отделят от корупцията и злоупотребата с власт много ще се сбърка.Извътредни и бързи съдопроизводства за това което цял народ вижда а то си продължава безнаказано,не само за мафията а за продажните съдии и прокурори.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 35. 35 Профил на Бах
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "До #2":

  Да, няма да се назначават от Красьо, а от Цецо и подобни. В коя държава живееш? Накъде ни бутат? Давайте с тричленка. Най-гнусничкото е, че дори представители на съдебната система са склонни да подкрепят поредната идиотщина. Ами то ако има солидни доказателства за престъпление и нормален съд ще приключи за по-малко от година.

 36. 36 Профил на НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНО НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧЕНО
  *****
  Неутрално

  “…В лятно утро София се събужда блокирана. На гражданите е забранено да напускат домовете си. Квартал по квартал военни и полицаи претърсват жилищата на заподозрените. Разкрити са складове с оръжие, арестувани са десетки терористи. Оказалите съпротива са застреляни…”

  Спокойно! Мечтата на Бойко Борисов още не се е сбъднала. Разказаните събития са действителни и са се случили у нас на 25 юни 1933. Изнервеното от жестоката улична война между враждуващите крила на ВМРО българско общество и чуждестранни дипломати оказват сериозен натиск върху правителството на Никола Мушанов. Най-сетне МВР, Министерството на войната, съдии, прокурори и депутати взимат мерки срещу политическите убийства. Само в столицата през периода 1 януари 1920 – април 1930 са се водили повече от 200 престрелки, в които загиват 81 души и са ранени много повече. Преди 71 години обаче правителството намира сили и със съгласуваните действия на войска и полиция само за няколко месеца изчиства напастта, тормозила гражданите и посрамвала властта повече от три години. Днес сме свидетели на мощна  но имитационна офанзива на управляващото мнозинство  и поддържащите го “независими” медии и неправителствени организациии. Намеренията са повече от благородни: опазване на живота, здравето и имуществото на гражданите, удар срещу мафиоти и терористи, бързи и ефективни присъди срещу организираната престъпност. Кой би възразил на това?  Убийството на Бай Миле бе използвано, за да бъдат изпреварени нелицеприятните въпроси  към изпълнителната власт и да бъдат повторени с още по-силен глас призивите на ръководството на МВР, на главния прокурор и на шефа на следствието за промени в законодателството и в процедурите, прилагани срещу престъпниците. Услужливи медии и шоумени викнаха “Осанна!” за поредните спасители на българския данъкоплатец. “Боровите” вестникари получиха спешни нареждания и се разляха в хвалебствия за “желязната ръка” и за “челичения юмрук” на властта.  Идолът на българския мачо-комплексар изрева мечтата си  че България трябвало да бъде управлявана от човек, “който има топки, човек, който желае да се справи с престъпността на всяка цена”. Два-три дни след медийната подготовка “човекът с топките”, главният прокурор и началникът на Националната следствена служба цъфнаха при Н. В. Както винаги, говориха те… а Н. В. (умно) мълча. После и бате Бойко, и Филчев, и дори несловоохотливият Ангел Александров напоително обясняваха по всички медии, че гражданските права нямало да бъдат нарушавани, че ръката на държавата ще се стовари само върху престъпниците, че в Германия и в Испания са постигнали успехи в борбата срещу престъпността само по този силов, приличащ на извънредно законодателство път.

  Защо така страстно и точно сега управляващите се разбързаха да борят престъпността? И защо господарят на мълчанието им даде зелен светофар?

  Първо. Защото година преди изборите е безпощадно ясно, че правителството и поддържащото го мнозинство  се провалиха в борбата срещу престъпността  Безсмислено е да изброяваме неразкритите убийства, взривовете и престрелките в центъра на София, яхтените белотчета с престъпни босове, дадените и неприети оставки на “най-успешни” министри и на най-велики професионалисти. Колкото и да жонглират с данни от времето на Костов и с днешни интерпретации, “боровите” пощенски кутии не могат да оборят очевидното: епохата на Сакскобургготски получи трайното название “беровизация”, запомнена с най-висок размах на организираната престъпност, с безсилие на изпълнителната власт, с икономическо настъпление на съмнителните групировки. Таблици и графики, разработени и непрекъснато актуализирани в МВР, отчитат лек спад на престъпността (около 5 %), повишена разкриваемост на тежките престъпления и прочие розови тенденции. През седмица европейски или щатски полицейски шефове отскачат до България, за да наградят и да похвалят бате Бойко и юнаците му. Същите номера пробутваше още Виктор Михайлов по времето на Беров.


  Погледнете вестниците и “анализите” на МВР оттогава

  Пак спад на престъпленията с около 5 % спрямо предишната година, повишена разкриваемост на тежките престъпления и т. н. Но ако през всяка година от 1994 до днес престъпността намаляваше с по 5 %, нали вече щеше да е поне с 50% по-ниска? Чия сметка не излиза? И най-добронамереният гражданин не може сляпо да вярва на шефовете на МВР, които години наред плачат от липсата на закони и на съдействие от прокуратурата, от неразбиране в съда, докато накрая поразяващата уста на Бойко Борисов изтърва признанието, че във всяка престъпна група има поне един полицай. Следователно,

  докато МВР не си прекопае градинката

  всякакви допълнителни закони, извънредни мерки на следствието, съда и прокуратурата ще бъдат хвърлени на вятъра усилия, пълнене на каца без дъно.
  В представително социологическо изследване близо 30% от гражданите, станали жертва на престъпни посегателства, заявяват, че изобщо не са потърсили помощта на МВР, защото са сигурни, че полицията не се занимава с “дребната” престъпност. Тя, полицията, НСБОП, НСС, жандармерията, БОИ, “баретите” и още кой ли не борят “голямата”, организираната престъпност. Кой ще се занимава с пикливото проблемче на средния кюстендилец? Ала докато полицията не се задейства ефикасно срещу битовата престъпност, докато катаджията, кварталният, патрулиращият полицай не станат символ на неподкупна и безкомпромисна власт срещу нарушителите, приказките за Германия и за Испания само ще пълнят консулските служби с вече емигрирали българи.

  Второ. Времето на Филчево-Бойковата офанзива също е избрано със стратегически прицел. Докато депутатите, съдиите и прокурорите официално са в летни отпуски,  настъпва царството на изпълнителната власт  Вместо да отидат да отморят след усилния си и висококвалифициран труд и главният прокурор, и главният секретар се надпреварват да показват трескава активност. Освен за нас, безименните статистически единици, те се трудят и за Него. В предизборната година Н. В. форсира подчинените си да създадат поне видимост, че властта е “вредом - невидима, строга”, че предизборните обещания се сбъдват по график, следен и направляван от Господаря на мълчанието. Бате Бойко и Филчев смятаха, че няма да срещат опоненти на безкрайните си пледоарии в полза на (почти) извънредното законодателство.  Иван Костов обаче развали медийния им уют  С ясни доводи бившият премиер подсказа, че не всички желаят да участват в маскарада на бързо примигващия човек. И не се връзват на басните, разказвани от най-старшия пожарникар в държавата. След убийството на Бай Миле и на петимата му сподвижници МВР, прокуратурата и следствието трябваше да отговорят нещо. И те отговориха: “Нямаше да има престрелки и жертви на пъпа на София, ако ни бяхте дали…” И изредиха искания, с които облъчват обществото от години. Този път главсекът на МВР пее в дует с прокурора, който също е длъжен да отговаря защо направеното от него и от подчинените му е толкова скромно. Бившият боксьор обаче предпочете да атакува. Неотдавна той ни озари с прозрението си, че трябва да избираме дали да живеем в държава на мафията или на Мусолини. ..

  Трето. Вярно е, че Германия и Испания са постигнали значителен напредък в ограничаването на организираната престъпност чрез широки правомощия за полицията и следствието, бързо съдопроизводство и строги присъди срещу мафиоти и терористи. Ала домораслите наши радетели на “челичения юмрук” пропускат “малката” подробност, че и най-скромният успех срещу престъпността е предхождан от политическа воля и обществен консенсус.

  Че преди да последваме мерките на Германия и на Испания, трябва да приложим опита на Италия, където озаптяването на мафията  бе предшествано от операция “Чисти ръце” срещу политиците  покровителстващи и облагодетелстващи се от дейността на организираната престъпност. Без операция “Чисти ръце” сред българския политически елит всякакви военни или полувоенни съдилища, 72-часови подслушвания и антимафиотски закони са и ще си останат евтини предизборни трикове, с които Кобургът ще се опитва да реанимира мита за добрия човек от Мадрид, заобиколен от крадливи и бездарни царедворци.

  Как да вярваме, че МВР няма да наруши правата на гражданите, използвайки разширените си правомощия в битката срещу престъпността, след като трета година генералите от МВР поголовно нарушават Закона за

  отбраната и въоръжените сили

 37. 37 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 888 Гневно

  До коментар [#15] от "Военни трибунали трябва да действат":

  Ти ще си първият ГЛУПАКО.
  Е, после като се окаже, че било грешка, ще си вземат бележка повече да не правят така, по възможност.
  Нали така сгрешиха с нахлуването в дома на Човека глас. Ако спазваха твоята логика, щяха да го пушнат в тунела, преди да пропее.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 38. 38 Профил на Цаца
  *****
  Неутрално

  Какво ще прави специалната "структура"? Доказателства ли ще събира или ще терминира делата? А какво ще прави ДАНС? И сега доказателствата им, както и тези на полицията, не струват? Много титани на мисълта в тази държава, брей. И много клакьори. Ако всепак тази недомислица се наложи, то със закон трябва да се закрепи срока на действие на "специалната структура". До три години максимум. В противен случай не е ясно колко ще бъдат този път годините, които "стигат". Сещате ли се за какво иде реч? Анадъмму?

 39. 39 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "15%":

  То хубаво разделение на властите - а кой контролира съдебната власт?

 40. 40 Профил на ivanov
  *****
  Гневно

  Той другаря Цветанов ще поиска да върнем и ДС, а после и специална държава да му направим. Да не си измисля простотии, ами да събира доказателства. Ама по законен начин.

 41. 41 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  това е една изключително мека и цивилизована мярка имайки предвид какво реално заслужават потенциалните клиенти на тези съдилища . А то е ясно - мъчения докато кажат къде са им парите и после ножа от ухо до ухо, да не се хабят куршуми.

 42. 42 Профил на резачка
  *****
  Гневно

  До коментар [#41] от "Beholder":
  С холдерчето и у вас за пълнене на у една дупка на женичката ти.

 43. 43 Профил на Маратонката
  *****
  Гневно

  Какво ще си играем на съдилища бе , направо на стадиона и ген.Пиночет за основен консултант ...тъй де !

 44. 44 Профил на do 41
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на УСИН
  *****
  Разстроено

  Какво ще рече ,,специални съдилища''.
  Според мен Цветанов изка съд,с председател Б.Борисов,заседатели Ц.Цветанов,В.Сидеров,Ц.Цачеа,и има много желаещи за тази длъжност.И този съд да може и по телефона да произнася присъди,защо да се харчат средства за процеси.А не е ли по добре ,както едно време в концлагерите,излиза коменданта и казва,,ти в газовата камера,теб да те гръмнат,ти за сапун,ти в кариерата''.
  Абе Цветанов....вие не сте ли прочели как се съди в Европа,Бойко не слиза от самолета,да тича по света/де по работа де по мачове/,както ида е,ами като не може да чете,поне да попита,аджеба вие европейците как си съдите престъпниците.Леле мале как човек да се върне държавата си,утре мен може да ме осъдят ,за това че като съм бил толкова време зад граница не съм внасял достатъчно пари и съм ощетил бюджета.С една дума ,,,МРАКОБЕСИЕ''.

 46. 46 Профил на Beholder
  *****
  Весело

  До коментар [#42] от "резачка":

  заповядай, ама си носи документи да мога да уведомя близките ти после

 47. 47 Профил на dede
  *****
  Неутрално

  Пълни глупости!!! Съдът е съд за всички и всичко. Утре ще има може би "анти кражба на жици", "анти вандалщина" етс..

 48. 48 Профил на Емо
  *****
  Весело

  Цецо май добре е изучавал Лаврентии Берия и Ко. Може да поиска и "екадрони на смъртта ".
  Напоследък постепенно се потъпкват елементарни граждански свободи и права :
  1. Внасяш осигуровки - не взимаш болнични.
  2. Слухтят те с разни СРС непрекъснато
  3. Карат те да дишаш цигарен дим , защото било много лошо за икономиката и туризма да не се пуши.
  4. Плащаш пътен данък - мяташ се в дупките непрекъснато
  5. Плащаш данък смет и сгради- ходиш из кочина
  6. Искаш да се лекуваш с лекарството , което ти помага , те ти дават друго евтино и безполезно
  7. Консерва ако си купиш и от там излиза тъпата муцуна на ББ, ЦЦ или женската ЦЦ

 49. 49 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Двойният стандарт и бездействието към престъпленията на политически и икономически приятели – участници в сегашната тройна коалиция, превръщат борбата с престъпността във фарс!

 50. 50 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 730 Любопитно

  Червените лайнарЯ са против всяко действие, което може да вкара мафията в затвора. Знаете ли защо?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 51. 51 Профил на Не патриот - патриотар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "Български патриот":

  Защото с простащината - олицотворявана от такива като теб - трябва да се воюваЖ Да се воюва, че да й се вкара главата в миризливото отвърстие, за да няма никога вече възможност да се измъкне от там, където й е мястото - в отходната канализация.

 52. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Някой мисли ли за какви пари става дума?

  Сгради, материална база, съдебни служители.
  И всичко това, при положение, че процесът трябва да протече при един и същ НПК (пази, Боже, да се мисли за нещо друго), прилаган от същите магистрати, избрани измежду сегашните.

  Какво значи съдия-специалист по дела за организирана престъпност (нещо като медицинска сестра - специалист по биене на инжикции).

  А да се решава дело за "твърдо" 12 месеца - поредната "иновация" на МВР.

  Най-добре да се създаде специализирана структура за откриване на топлата вода.

 53. 53 Профил на Внимавайте
  *****
  Гневно

  Това е толоква опасно, че акъла не ми го побира, как може да се залъгвате, че този Цецов съд ще се бори с мафията. Това ще е съд, който без проблеми ще съди с анонимни свидетели и скалъпени обвинения. Съдиите ще са завършили Симеоново. Такъв съд е имало при френската революция, при Сталин, нашия Народен съд.Има много примери, как се прави съд, който да обслужва диктатора. Историята ни показва ползата от това, но тъпанарите се оставаме пак да ни промиват мозъците и да го обръщаме на футболни агитки. Много трябва да се внимава, винаги най-простите се оказват най-големите диктатори. Защото само това умеят да се озъртат, да търсят врагове и да премахват всеки,който е заплаха.

 54. 54 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 730 Любопитно

  За червените лайнарЯ всяко нещо, което може да вкара мафията в затвора е прекалено скъпо, противоконституционно, недемократично, пречи на разделението на властите.

  За тях най-добър защитник на демокрацията и морала е Гоце и затова са против репресии срещу мафиозите.

  Знаете ли защо?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 55. 55 Профил на Не патриот - партиорат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Български патриот":

  Потриотарю, ти не си патриот - ти си еманация на тълпата човешка - от начина на твойто сътворение до начина ти на живот. При теб е назррял момента да пукнеш цирея на простотията и да се замислиш за вековното човешко стремление към зачитане на демократичните ценности, без да нарушаваш правата на другия. Злобата ти води ежевечерното ти изстъпление, гарнирано с гневни изблици. Премини патриотарю, през ада, за да се сдобиеш с минималните характеристики, отличаващи те като човек от животното. Със съжаление към теб, но все пак с надежда да го направиш - остани си партиотист.

 56. 56 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от ".":

  Нещо не сте ме разбрали уважаема Точица. Аз съм ЗА Цветанов, а не плювам по никой. Просто съм в добро настроение и реших да си го излея в стил ТВ пръц шоу. Но сте прави, че много злобарчат хората. Дори положителният вот за Вашето съобщение е всъщност назидателен. Това вече, не е много добре. Излиза, че се връзваме на провокациите по Интернет и гледаме само как да се опазим, все едно ще ни вземат десерта.

 57. 57 Профил на мишо
  *****
  Весело

  До коментар [#24] от "ne wqrwam na postowete":

  ти сега ли разбра че живееш сред простаци ,идиоти и неграмотници?!

 58. 58 Профил на до № 26
  *****
  Неутрално

  защото платиха президентската кампания на една лаеща съдийка.

 59. 59 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#56] от "metaflute":

  Хайде, хайде, недей да ехидничиш... Беше точно ти, но в друг форум през март, когато пак се лигавеше и го нарече "Франкенщайн", понеже не бил красив и така ти изглеждал на някаква снимка... Все едно... Не си падам по гавраджии, които се кикотят курвенски винаги отстрани, докато някой нещо се опитва да прави, това е... И по излишно оригиналничене, каквото явно ти е присъщо... Не че ще те събори това, но пък за мен беше важно да ти кажа... А сега: "Пръц!" Може и "Дрис", ако щеш, дано банята ти е наблизо...


 60. 60 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#56] от "metaflute":

  О! Пропуснах да добавя: "Лайно такова!".

 61. 61 Профил на Браво, "Български патриот"
  *****
  Неутрално

  Отлично казано, "Български партриот"! Припомням и едно стихотворение на Иван Вазов, неудобно за някои и заради това "забравено": На руските воини


  О, руси, о, братя славянски,

  защо сте вий тука? Защо сте

  дошли на полята балкански

  немили, неканени гости?  Желали би вас възхитени

  да срещнем со сълзи и с китки...

  Но идете вий настървени,

  на грозни зовете ни битки!  Желали би вас да прегърнем

  и тоз път сърдечно, горещо.

  Но взорът ви свети зловещо...

  Как ръце сега да разгърнем?  О, руси! Аз друг път ви славях

  за подвиг велик и чудесен,

  високо ви лґкът поставях

  във мойта душа, в мойта песен!  Вий някога знаме Христово

  развяхте за благо човешко –

  строшихте ни игото тежко,

  а днеска ни носите ново!  И пак не ви мразим (не крия:

  обича ви още народа);

  но любим и свойта свобода,

  стократно пµ любим я ния.  За тоз кумир ние се бием

  и с чужд, и със близък упорно

  и няма ний врат да превием

  пред никакво иго позорно!  О, колко ви, братя, жалея!

  О, как би желал, братя клети,

  свобода и вам и за нея

  кат нас да живейте и мрете!
  1916
 62. 62 Профил на Стига роднински връзки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "Браво, "Български патриот"":

  Поздравявай си го патриотаря вкъщи - в леглото, в килера, в мазето га вади железо.... А ако сте си баджанаци - в кухнята при жената. Стига шуробаджанащини.

 63. 63 Профил на Емил
  *****
  Гневно

  Това са някакъв вид трибунали които обаче аз лично одобрявам. Времето е изключително и изисква изключителни мерки. Нагушилите се по време на прехода трябва бързичко да влязат в затвора и държавата и обществото да продължават напред. Сегашният съд още 20 години ще се тутка докато се натутка.

  Не бих одобрявал ако имаше възможност за смъртни присъди както по време на Народния съд, но сега такава възможност е изключена. Дори и да станат грешки следващите на власт ще ги поправят.

 64. 64 Профил на 15%
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Zoon Politikon":

  г-н Политикон тайничко се надявам да не сте заслепен ГЕРБер и ако е възможно да четет между редовете на случващото се последните 6-7 месеца. Дано да сте прав! И дано аз да не съм разбрал и дано това което аз смятам за авторитаризъм и култ към личноста ББ да е просто някъкво грозно ехо от миналото а не реалноста.

 65. 65 Профил на баба Мичка
  *****
  Любопитно

  Недочувам, баби,... Народния съд ли рекохте... ААА, помня, помня...

 66. 66 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Предлагам тричленен трибунал и изпълнение на присъдите на място. Вече е правено тук благодарение на челния съветски опит.

 67. 67 Профил на Фен
  *****
  Неутрално

  В Румъния имаше даже специализирана прокуратура. Един екс-премиер и над десет екс-министри влязоха ефективно "на топло". Тогава ЕС повярва на Румъния. Сега Румъния е много по-добре от нас и връзката "правосъдие - икономика" е повече от ясна. Защо инвеститорите предпочитат Румъния? Едва ли е заради средногодишните температури...

 68. 68 Профил на контрареволюционер
  *****
  Весело

  Нужен е специален закон: "Антитъпотия". С него трябва изрично да се забрани на хора, които хал-харбер си нямат от дадена материя, да се изказват по нея.

 69. 69 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "15%":

  Не съм "заслепен ГЕРБер" - всъщност, дори не съм гласувал за тях. Но виждам, че имат (както ми се струва) сериозно желание да се борят с престъпността, което изцяло одобрявам (уви, не мога да кажа, че съм също толкова въодушевен от икономическата им политика). И определено се надявам да съм прав по този въпрос - би било добре за всички нас...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 70. 70 Профил на а маджо къде е?
  *****
  Гневно

  До коментар [#69] от "Zoon Politikon":

  глупак, каква престъпност бе? Маджо къде е? нещо да си чул? Пашата къде е? Нещо да си чул? Прокопиев къде е? Нещо да си чул? Пеевски къде е? Нещо да си чул? тим къде са? Нещо да си чул? Маргините къде са? Нещо да си чул - ще поясня за дебил като теб - единия от маргините може да е в затвора, но фирмите му работят ли? Р.Гайтански - вълка къде е? Нещо да си чул? Бацата къде е? нещо да си чул? пещерска къде е? нещо да си чул? Митьо Стайков къде е+ Нещо да си чул? Докъде да продължавам?????+?

 71. 71 Профил на Щони
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "Zoon Politikon":

  Това, че проскат безогледно на земята и арестуват в тъмна доба хора не значи непременно борба с мафията. Защо в ареста не останаха нито нагли, нито недосегаеми? Щот Цецо не може да докаже престъпленията им, а само на голи твърдения и омаскаряване не може да се съди. И понеже съдиите все пак прилагат законите, а на Цецо му се иска да бъдат осъдени тези, които той иска, та му трябва специален съд! Простотия!Ама каква законност и демокрация искаме с такива комунистически мутрафони. Посегнаха ли на един олигарх? Не! Говорят това, което хората искат да чуят, но истината е друга! Просто заграбват все повече и повече власт. И не е нужно да слушам Цецо, а да мисля, да се съмнявам! Защото досега няма нито един от техните среди проснат, арестуван, набеден. Или ако има, то за него няма шумен арест, задържане и т.н. Тъй че стига фашизъм! Стига Сталинистки фашизъм! В демократична държава институциите трябва да работят!

 72. 72 Профил на страхливци
  *****
  Неутрално


  Дневник, защо ви е страх да коментирате най-важното от деня - новите изцепки на ББ:

  "Още от първия ден казах, че ако не сработят мерките, ДДС ще се вдигне, няма да допусна държавата да отиде във вариант "Гърция" или подобни държави в Европа", коментира Борисов пред репортери, без да конкретизира кои мерки в какъв срок трябва да дадат ефект. Той отбеляза, че много от предложените мерки могат да влязат в сила реално от 2011 година.

  Борисов се ядоса на въпросите за готвени от синдикатите протести и коментира: "Добре дошли са. Аз ще протестирам на другия тротоар".

  Той отново изтъкна, че всички недоволни сегашната ситуация през изминалите четири години са мълчали.

  Президентът и аз да се откажем от мандата, да се явим на избори, и да решим проблема, ако има такъв, призова Борисов. "Казал съм – веднага избори, излизай, Първанов, на всички избори. Аз нямам грам вина в това, което съм наследил", продължи той.

  "Ще обера аз за тези 20 години, това което са направили синдикатите, президентът, всички мошеници от БСП и Синята коалиция”, коментира още премиерът

 73. 73 Профил на Кирил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "Zoon Politikon":

  Достатъчно е да видиш срещу кого са шумните полицейски власти и ако имаш капка здрав разум ще изразиш възмущението си. Но какво се учудвам, та ти си ми ясен герберски простак! Плюеш тук по форума, ръсиш простотии! Хайде скрий се някъде!

 74. 74 Профил на Кирил
  *****
  Неутрално
 75. 75 Профил на мето
  *****
  Неутрално

  Този на снимката ми изглежда като избягал от четвърти километър! Луд за връзване!

 76. 76 Профил на Сашо
  *****
  Неутрално

  И грозен! Сигурно много го е яд, че жена му се е чукала с дансаджиите! Комплексар! Очите му червени като на вампир! Я стига в тая криза се е разпореждал! Да намали ченгетата! Да ореже заплатите! Да се захванат с кризата и безработицата! Побъркаха народа! Тук вече не се диша! Хаос, безумие и наглост! Ченгесарщина! Като не могат да управляват да си мятат оставките и да се махат!

 77. 77 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Никакаъв нов Народен Съд не ни трябва , а да се изрият комунистите и подлогите им , включително Боце, ЦоЦе и Коце!

  Иначе все ТЕАТРИ и ЦИРКОВЕ ще ни играят и ще дерат НАРОДА , а ком-олигархията дето ги е създала и назначила, с пръст НЯМА ДА ПИПНАТ!

 78. 78 Профил на към веселяка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от ".":като ти чета писанията ми се струва че у вас е голяма веселба

 79. 79 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#78] от "към веселяка":

  Така ти се струва... На пияният всички край него му се струват пияни... И на глупаци като тебе - всички им се струват глупаци...

 80. 80 Профил на юрист
  *****
  Неутрално

  Стига глупости,Цветанов да си погледне своите подопечни и да констатира известния факт,че най-корумпираните са в МВР!Или сега му трябва съд,който да му задържа който си реши от"Нагли","Октоподи" и други анимационни герои?Може даже да го оглави този планиран трибунал,а ББ да му играе втора и последна инстанция,Още има нормални хора в тази държава,които виждат за какво става въпрос.И стига популизъм-тези,на които тази идея има харесва,са същите,които като дойдат първо крякат,че съдията бил корумпиран,а после тихо питат"А нещо там...не го ли познаваш...нали се сещаш".Не сме народ,а мърша,дядо Славейков.

 81. 81 Профил на Bravo.......
  *****
  Неутрално

  Само така за мутрите!

 82. 82 Профил на avanti
  *****
  Весело

  ще направят закони и закончета недоносчета и няма да могат да си ги ползват и недай си боже дойдат червените кхмери ще си съдят тия с техните закони.

 83. 83 Профил на Doko
  *****
  Гневно

  Липсваше им нещо подобно на народен съд за да се чустват напълно спокойни. Навремето болшевиките са направили народен съд, защото не са могли да манипулират старите съдии да осъждат хора без доказателства. Сегашните както се вижда им клекнаха, но явно им нямат вяра!

 84. 84 Профил на УСИН
  *****
  Гневно

  Към Емил-63.
  Ти Емилчо всичко одобряваш,достатъчно да го е казали Цоко и Боко.Би трябвало да го одобря аз защото съм комунист,но аз винаги съм бил и ще бъда категорично,против беззаконието и непризнаването правата на гражданите,извън нормите на ЕС.

 85. 85 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  С тези масови арести на цаци ,наричани операции - октоподите,лапачите ,регистраторите,терористите,сладурите, тъпк.чите, мъ.урите, глистите, и тн в този дух", с тези контрабандисти , хванати с десет стека или двайсет бутилки правено уиски, Цецо ще озори тези специални съдилища. За по-едри риби не трябва да се мисли ,защото :

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/03/08/317270_boiko_borisov_e_svurzan_s_bulgarskata_mafiia_sochi/

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 86. 86 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Малоумен идиоте,
  Конституцията забранява всякакви инзвънредни съдилища! Инзвънредно съдилище е това, което е извън определените от Конституцията съдилища, а не което работи по инзвънредни закони!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 87. 87 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цветанов върви добре. Има много какво да учи, но посоката е правилната. Виж, с икономиката и реформите в здравеопазването са се оплели като патета в кълчища ГЕРБ...
  Дано тръгне нанякъде, макар че... егото Борисово на моменти избива в странни говорения. Странните действия остават по-малко, поне засега.
  Дано и глупостта с вдигането на ДДС си остане само на думи.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 88. 88 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  Правилно Цецо. Необходими са специализирани съдилища, които да поемат тежките икономически дела и такива срещу държавата. Важното е в тези съдилища да съдят независими от Красьо и от червената номеклатура съдии. Успех и смело напред!

 89. 89 Профил на Ганю
  *****
  Любопитно

  На мнение съм, че най-после ЦЦ обяви една правилна инициатива, може би най-правилната след серията "злополуки" и обвинения към съда. Дано успее! Такива съдилища са известни и/или функционирали в много държави със силна престъпност и корупция като БГ. В добавка, нека обаче журналисти, политици и правозащитници дефинират термина "мафиот", като начало. "Мафия" има съвсем друг смисъл и на италиански е по-скоро "необявен фамилен бизнес". Точната дума (смисъл) трябва да е "политическа и олигархична корупция" (не "мафия'). Българският вариант за някакви си "мутри", като най-вредни за обществото, е разбира се не докрай обоснован.

 90. 90 Профил на Ганю
  *****
  Неутрално

  До коментар [#89] от "Ганю":

  пояснение към "мутри" - Това са по-скоро Криминални Престъпници, такива се съдят според Криминален Закон от редовни съдилища.

 91. 91 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цецко нещо пак е оплел конците.
  То не става така бе батковото. Първо таен свидетел, а сега и таен съдия, с Трактора в ареста става и таен обвиняем и цирка е пълен.
  Остава и обвинителя да е таен, т.е. Роман В да не си сваля маската като казва, или обвинява "според мен вие сте абсолютен престъпник" и тамън ще станат за белот да си цакат в съдебната палата.
  Въобще, правете каквото искате. Никой вече не го е еня.

  The biggest risk in life is not taking one.
 92. 92 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 513 Весело

  Моля? Българската мафия е престъпна икономическа групировка-кое й е специалното? Да си плащат данъците като всички нормални хора в ЕС, когато не го правят, да отговарят пред закона-кое му е специалното на това?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK