Идеята интернет доставчици да ловят пирати среща съпротива

Идеята интернет доставчици да ловят пирати среща съпротива

© Sofia EchoЖеланието на звукозаписната индустрия интернет доставчиците да следят потребителите, използващи пиратски софтуер, музика и филми, предизвика съпротива от страна на доставчиците, а експерти го определиха като недопустимо и противоречащо на обществения интерес.


Представители на звукозаписните компании и производителите на софтуер подписаха във вторник меморандум за разбирателство с МВР, в рамките на споразумението ще бъдат обсъдени мерки за противодействие на интернет пиратството. На срещата с министър Цветанов изпълнителният вицепрезидент на Международната федерация на звукозаписната индустрия Франсис Мур представи идеята си за законодателни мерки срещу пиратството. Реакцията на вътрешния министър беше, че подобни мерки трябва да бъдат широко обсъдени и с гражданското общество, преди да бъдат въведени.


"Подобно искане към телекомуникационни оператори е недопустимо и е насочено против обществения интерес. Искане за повсеместно следене на потребителите и то в името на частен бизнес интерес е в пълно противоречие с правата на гражданите", коментира пред "Дневник" Теодор Захов, изпълнителен директор на "Спектър нет" и председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК). Той подчерта, че дори да се приеме за технически възможно, такова решение би струвало огромни инвестиции. То е и "напълно несъвместимо с основното роля на телекомуникационните оператори - а именно, да бъдат прозрачна, нефилтрирана среда за пренос на глас, видео, данни и прочие". Захов нарече инициативата пореден мерак за посегателство над независимостта на мрежата и нейната неутралност. Очевидно апетитите интернет да работи само в полза на този или онзи са доста големи, като често се забравя, че мрежата е за всички, допълни той.
Няма как интернет доставчиците да се занимават със следене дали потребителите ползват пиратска музика и филми, заяви и главният секретар на Българското интернет общество Димитър Ганчев, цитиран от "Дарик радио".


Потърсени за коментар, от "Виваком" заявиха, че към момента от Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) не са се свързвали пряко с тях за преговори по този въпрос. "Доколкото ни е известно, организацията преговаря директно с Министерството на вътрешните работи за изменения на закона, които да осигурят мерки за борба с интернет пиратството", коментира Михаела Калайджиева от "Виваком". От компанията напомниха, че винаги са подкрепяли борбата с нелегалното съдържание в интернет и пиратството в мрежата. "Доказателство, че това не са само голи думи е фактът, че ние сме един от много малкото доставчици на българския интернет пазар, които не предоставят възможност за сваляне на нелегално съдържание през своите сървъри, а напротив - изградихме първата платформа за легален даунлоуд на световна музика в България". На въпрос колко би струвало на "Виваком" да следи потребителите, които теглят пиратско съдържание, Михаела Калайджиева отговори така: "Няма значение колко би струвало това решение за нас. Подходите за това са различни, но целта е една - искаме България да излезе от световните и европейски черни списъци на страните - разпространителки на нелегално съдържание в интернет".  Тодор Ялъмов, експерт от фондация "Приложни изследвания и комуникации":
Динозаврите се мъчат да запазят монопола на един отмиращ бизнес модел на всяка цена.
Изследванията на пиратството са по-близки до астрологията, отколкото до реалността или науката. Абсурдно е твърдението, че България сега е най-големият пират. Интернет всъщност създава работни места в креативните индустрии, а не ги убива. Просто ги променя не по вкуса на големите звукозаписни компании и няколко големи софтуерни фирми. Попитайте творците колко пари са получили от дружествата за колективно управление. Съществуващият механизъм е по-несправедлив от пиратството, каквото и да значи то. Държавата трябва да се намеси, да, но по-скоро в посока на либерализиране на правната рамка за повече конкуренция на бизнес модели, а не в прехвърляне на разходи от големите компании към потребителите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK