София ще увеличи глобите за собствениците на агресивни кучета

София ще увеличи глобите за собствениците на агресивни кучета

© Анелия НиколоваСтоличната община вероятно ще увеличи глобите, с които се наказват нарушенията на наредбата за отглеждане на домашни животни. В момента нарушителите се наказват с 20 лв. при първо прегрешение и с 200 лв. при повторно. Същите глоби важат и за отглеждане и притежаване на агресивно куче.


Наредбата на общината е от 2002 г. и е променяна само веднъж година по-късно. Това са и мотивите на кмета Йорданка Фандъкова да назначи работна група, която да прегледа действащата нормативна уредба и да предложи промени в нея. Целта е правилата и контролът за спазването им да станат по-ефективни.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  може ли и затвор, защото някои просто не вдяват изобщо?

 2. 2 Профил на Dogo
  *****
  Неутрално

  Кой казва кое куче е агресивно?
  Има ли правила?

 3. 3 Профил на ivan
  *****
  Неутрално

  кога? когато изедат поредното дете ли?
  за6то се правиат на интеесни,ку4ето е за двора не за алеите

  плажовете и каде ли не.пожалете просе4етата 4е са нора.мразиа разни халоснисци като варвиат по улиците и им се правиат на маики.,,ела,ела на мама рожби4ката,детето и какво ли не ои6те

 4. 4 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  М-да Dogo, трябва да въведем психо тест и за кучетата... не мисля, че ще представлява проблем. И задължителен годишен технически преглед... уф имам предвид профилактичен преглед! И задължителен холограмен стикер залепен на кучето. Екопатрули да обикалят по цял ден града с ръчни баркод скенери и да проверяват всяко куче дали е регистрирано и какъв му е статуса... смешно звучи нали? Да ама не е фантастика. Просто още сме в каменната ера и по нрав и по манталитет.

 5. 5 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да и в чужбина такава жестокост към животните много рядко може да видиш, както при нас... но пък животни които представляват потенциална опасност просто се приспиват съвсем безболезнено.

 6. 6 Профил на XXX
  *****
  Неутрално

  Отвратителни са напъните на разни " природозащитници" да ни накарат да ревем за псетата. Когато става въпрос за живота и здравето на децата ни, не трябва да има компромис. Не само да се глобяват, а да се забрани отглеждането на някои особено агресивни породи. Освен това при инциденти с хора да се полага и затвор за собствениците.

 7. 7 Профил на Dmx
  *****
  Любопитно

  "Агресивните" кучета трябва да се забранят. Дого аржентино, например. Никакви половинчати забрани няма да сработят и ще продължим да четем за разкъсани деца и нахапани пенсионери.

  А собствениците им - болшинството от тях комлексирани и престъпни изроди, ще продължат да обясняват как нищо лошо не са направили и как се нарушавали правата им да стресират и тероризират хората.

 8. 8 Профил на като е гарга, рошава да е
  *****
  Неутрално

  1. за домашните кучетата: абсолютно строг контрол!
  - по едрите екземпляри - с намордник
  - задължителни ветеринарни прегледи и ваксинация през определен период
  - собствениците да обират кучешките изпражнения след любимците си и да ги хвърлят в кофите за боклук
  - куче, нападнало човек - да се приспива
  - виещите и лаещите непрестанно посред нощите - в приют
  - щом кучето е като дете за вас, полагайте по-отговорни грижи

  2. бездомни кучета - НИКАКВИ!

  И ("природо"защитниците - МЛЪК! - ако не сте приютили у дома си поне едно бездомно куче да се грижите човешки за него. Кучешката популация не е естествена и дори вреди на природната среда, тъй че не ми излизайте с глупостите си! По-добре посадете дърво, вместо да ми хленчите за помиярите. Омръзна ми да гледам по тротоарите, край заведенията и училищата кучешки ла*на и глутници да се движат между децата, заради псевдолюбов като вашата!

  ПП
  Ако се обади Бриджит Бардо, да се натоварят всички бездомни кучета у нас и да се изпратят с влакова композиция при нея - тя знае какво да ги прави.

 9. 9 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Въпреки, че съм от природозащитниците тук бих подкрепил някои мнения касаещи забраната на онези "бойни" породи кучета изкуствено създадени за извратени зрелища. Природата не е създала злобни кучета, хората правят такива кучета. И аз съм за забрана на такива породи животни които природата не е създала по естествен еволюционен път.

 10. 10 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "email":

  Природата изобщо не е създала кучетата. Най-близките родственици на кучето, създадени от еволюцията, са вълците. Всички породи кучета са създадени напълно изкуствено от вълка чрез няколко хилядолетия човешка селекция.

  Иначе съм ЗА забрана на опасни породи като дого аржентино и питбул.

  gradinko.bg
 11. 11 Профил на .
  *****
  Весело

  Забелязал съм на много места по света, че едно нещо обединява собствениците на подбни породи кучета - до един са като от калъп извадени - комплексари, самите те също агресивни и грозни, да, физически грозни като самите кучета, които водят за каишка... И жените и мъжете... Вървят по улиците с кучетата си, перчат се, правят се на интерсни и тайно наблюдават дали околните ги наблюдават, дали правят впечатление и се насират вътрешно от кеф, че са забелязани заради уродите, които влачат на тази каишка... Интересното е че накрая се получава - урод води друг четириног урод на каишка... Някакви недоебани каки и батковци със съмнителна култура и умствен багаж,к които си нямат нищо, ама нищо друго, с което да се покажат и да направят впечатление на околните, освен с едно отвратително и опасно агресивно животно, което мъкнат по паркове и улици като някакви идиоти... Има ги в цял свят... Разликата е, че в цивилизованите страни общините ги държат под контрол и ги скъсват от такси... Докато в Родината, както за всичко останало - тотално безхаберие...

  ПС: И тайно подобни идиоти всъщност гледат тези кучета уроди за кучешки борби, които се правят тайно нощем на места извън населени места за пари... В Кипър напраимер за такива борби, ако те гепят не зилизаш от затвора за поне 10 години...

 12. 12 Профил на .
  *****
  Весело

  Моля да не бъда разбиран, че не обичам кучета. Напротив - обожавам редовните породи кучета... Но тези, за които иде реч - не.. Питбули и тям подбни... Но... всичко идва от човека... Хората са онези, които създават породите, после ги възпитават, а накрая от лиготия и комплексарщина, стават сакатлъци...

 13. 13 Профил на do ivan
  *****
  Неутрално

  Иванчо, научи се първо да пишеш на разбираем език. След като се научиш ти се разрешава да изказваш мнение ! Срамота е да чета два реда 5 мин. и да се чудя "Боже, какво иска да каже този човек". Всеки стопанин, ако е грижовен познава кучето си така както познава детето си. Те имат темперамент, обичат.... Ако знаеш дом.любимец от какво се страхува ( лоши жовотни няма има лоши стопани). Има наморници и мн други аксесоари за агресивни животни.

 14. 14 Профил на xeon4o
  *****
  Неутрално

  Примерно, ако собственика на агресивно куче е мутра, или в най-добрия случай бизнесмен със солидни доходи, ще го боли оная работа, че ще бъде глобяван. Такива не плащат глоби, защото в тази държава глобите са само на хартия, а ако въобще някой плати глоба, ще да е или някой абсолютен баламурник, или наплашен човечец, който няма над себе си нечий "чадър", да го предпазва от подобни неща. Винаги съм се чудел, как е възможно, при положение, че сме вече трета година член на ЕС и можем да се поучим наготово от доста по-стари демокрации и държави с богат опит в това кой какво е редно и не е редно да върши, да не кажа, че наготово можем да вземем и законодателства и какво ли не, в същото време тъпчем десетилетия на едно място със стари и безумни закони и правилници. Отдавна си мисля, че тези неща се правят нарочно. За да мъчат, за да може привидно да се покаже, че се работи, магистратите да си оправдават заплатите, че уж много работят, за да може Европа да отпуска средства и тези средства да потъват в нечии джобове и т. н. Примери колкото щеш. Но нека се върнем на въпроса по темата. В Англия, например, куче ухапе ли човек или животно, се отнема и ако не може да бъде обучено да се държи както трябва, се умъртвява, защото веднъж щом е ухапало, ще продължи да хапе. На собственика му се налага солидна глоба, разбира се. А ако ухапания е с тежки телесни увреждания, собственика на кучето плаща всички разходи по лечението му, плюс разходите и заради причинената психологическа травма. За България е абсолютно задължително да бъдат приложени същите мерки. Точка по въпроса!

 15. 15 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  За да бъде определено едно куче като агресивно, то трябва да е проявило своята агресивност. Т.е. да е убило, ранило смъртоносно, по-леко или по-тежко дете или възрастен или с други думи да е проявило жестокост по отношение на човешко същества. За тия случаи съм съгласен с любителите на кучета, че животното не е виновно, виновен е собственикът му и то в пълна степен за жестокостта извършена от неговия "любимец". Ако се приеме подходът за криминализиране на жестокостта срещу животни и се предвижда наказание затвор за извършена такава жестокост, същите наказания трябва да бъдат прилагани и към собствениците на кучетата наранили или убили хора. А кучето да бъде приспано, защото, ако от малко то не е дресирано и обучено както трябва и веднъж прояви агресивност с тежки последствия за хората, това поведение на кучето няма как да се оправи и е сигурно, че отново ще прояви агресивността си от която ще пострадат хора. Доказателства за това има много. Всеки, който потърси информация по въпроса в интернет ще намери достатъчно.

  Ако държавата не предвиди наказание затвор за собствениците на агресивни кучета, това ще означава, че тя толерира извършването на жестокост от страна на собствениците на агресивни кучета срещу невинни свои граждани.

 16. 16 Профил на това - добре...
  *****
  Неутрално

  ...но трябва да има глоби и за агресивни хора.

 17. 17 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "gradinko":

  Не знам как точно за възникнали на земята тези твари но и да е така това е пак естествена еволюция, става въпрос за много време и поколения. И кучето винаги е било верен помощник на човека.
  Имам предвид, че верният четириног приятел е съпътствал човека през хилядолетното му развитие и му е помагал да оцелява и в крайна сметка сме стигнали до тук благодарение на него. А сега в последните десетилетия говорим за злобни кучета и бойни породи кучета. Кучетата не са от вчера, как до преди 100 години да речем те не са представлявали проблем, а днес ги гледаме с ненавист като бродят из улиците. И ненавистта ни стига дори и до там, че с удоволствие да ги осакатяваме по най-болезнения начин... във всички случаи не животните са виновни за това... питам се какви хора сме по дяволите?!

 18. 18 Профил на chovek
  *****
  Неутрално

  Не мога да повярвам, че има толкиова нагли хора! Вие сте луди! И децата ви ще са луди, защото така ги възпитавате! И нека не да ги хапят а да ги изядат, и не само кучета ами и гарги, и катерици, и патици и каквото още дойде, защото вие и вашите тъпи противни копеленца сте отвратителни същества, които не заслужават да живеят! Болни хора! Можете ли да ми обясните къде са правата на всички останали създания на тази планета, след като според вас само вие имате такива? Нещастници! Да пукнете дано и то по-бързо!

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:02 на 15/05/2010 от неговия автор.

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:03 на 15/05/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на sebastian_2678
  sebastian_2678
  Рейтинг: 5 Неутрално

  http://e-vestnik.bg/8950

  Поведението на едно куче се предопределя от собственика му, от начина по който е дресирано. Има само един начин за справяне с проблема и той е малко радикален признавам, но е справедлив. След като едно куче е агресивно заради стопанина си, то естествено стопанина трябва да поема пълната отговорност за деянията на домашния си любимец. Както и вече е изяснено многократно в по горни коментари, кучето става опасно и агресивно благодарение на стопанина си, който така го е дресирал, оттък идва и справедливостта на решението. Случеите при инцидент от нападение на куче трябва да бъдат претирани чрез НПК. Отговорността за настъпилите физически повреди или смърт ТРЯБВА да поема на 100% стопанина на кучето и то като с квалификация предумишленост, не като инцидент, невнимание и темподобни глупости. Само така ще им се набие в тъпите тикви на тея изроди, които отглеждат бойни кучета и дресират машини за убиване и после си ги разхождат из парковете с деца. Кучето става такова каквото го направи...

  Прочитане на целия коментар стопанина. Стопанина определя характер, агресивност и всичко. Проблема трябва да се отнесе в НПК и при възникване на инцидент да се разглежда като престъпление. Настъпилата вреда или смърт да биват като предумишлени(при смърт - предумишлено убииство) от собственика, стопанина на кучето. Само и единствено по този начин проблема ще изчезне и ще можем да се разхождаме по сред бял ден из градинките спокойно. В 21 бек сме и да ни е страх някой помиар да не ни изяде детето е парадоксално. Ако се забранят опасните породи (питбул, доберман, ротвайлер, бултириер и т.н.) проблема няма да изчезне напълно, да нападенията ще намалеят но няма да изчезнат, поради простата причина, че изрода който си озлобява умишлено питбула, за да се почуства мъж или поради каквито и да било извратени причини, ще си вземе немска овчарка например и ще почне да малтретира и озлобява нея. Аз съм бил свидетел на отношение стопанин куче, то тва не беше отношение ами гавра с животното. Тука ще отворя една кавичка "Нали като го глезя и ще стане помиар"
  Мисля, че всеки един прочел поста ми, ще се съгласи с мен, поради простата причина, че друго решение на проблема няма.
  Със 100% сигурност заявявам, че стопаните на всички кучета, нападали хора, са изроди и са тормозили добичетата перманентно и постоянно и много добре знаят, че тези кучета отглеждани по този начин един ден ще са опасни за околните. И болната истина е, че просто на тея хора не им пука ако някой бъде нахапан или недай си боже почине. Та нали глобата е 200 лева, голяма работа. Затова хора, мои съграждани, нека раздухаме исканията си и по точно да насочим отговорността към стопаните и да искаме сурови наказания. Тези хора заслужават затвор, нека им го дадем. За пръв път имаме чуващо правителство, нека се възползваме и искаме, нека не очакваме, че за всичко те трябва да се сетят сами. Точно една по сериозна стачка с по горе изложените искания, ни дели от перманентното решение на проблема.
  Благодаря

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK