Министерството на финансите ще забави данните за парите на държавните фирми в банките

Финансовият министър Симеон Дянков заяви през седмицата, че държавните дружества са под контрола на отделните министерства, но самите министри нямат възможност да следят отблизо всяко от тях: "Сега държавата реално няма контрол върху техните финанси"

© Надежда Чипева

Финансовият министър Симеон Дянков заяви през седмицата, че държавните дружества са под контрола на отделните министерства, но самите министри нямат възможност да следят отблизо всяко от тях: "Сега държавата реално няма контрол върху техните финанси"Министерството на финансите удължи с 10 дни срока, в който да предостави информация на главните редактори на най-големите печатни медии в България за това в кои банки са сложени на депозит свободните средства на държавни предприятия, каква е сумата на влог на всяко дружество, кога и как се извършва наблюдението на средствата. Медиите бяха уведомени за това с писмо от главния секретар на ведомството Таня Георгиева. 


Мотивът за забавянето е, че "исканата информация е свързана с голям обем от база данни, което изисква технологично време за подготовка и изготвяне на справката". 


Само преди два дни вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че информацията ще бъде готова до дни. Дянков обеща, че ще провери дали парите на държавата не са концентрирани в отделни банки и ако се окаже, че това е така "ще промени начина на контрол". Той дори лансира създаването на държавна структура, която да контролира къде фирмите държат парите си и какви инвестиции правят. В сряда Дянков обясни, че отговорът му се е забавил, за да се включат в анализа и последните данни.
Още миналата събота министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че вече е изпратил данните от неговото ведомство и подкрепи искането за прозрачност. 


"Труд", "24 часа", "Стандарт", сп. "Тема", "Сега", "Капитал", "Дневник", "Земя", "Дума", "Новинар", "Марица", "Струма", "168 часа" изпратиха заявление за достъп до обществена информация на 22 април. По закон Министерството на финансите трябва да му отговори най-късно до 14 дни. Така информацията трябваше да бъде изпратена на 6 май.


Удължаването на срока е регламентирано в Закона за достъп до обществена информация. Той позволява на администрацията да забави изпращането на данни с най-много 10 дни, "когато поисканата в заявлението информация е в голямо количество и е необходимо допълнително време за нейната подготовка".


В края на миналата година "Капитал" разкри, че към средата на август 60% от парите на най-големите държавните дружества са били концентрирани в три банки - Корпоративна банка, Инвестбанк и Централна кооперативна банка.


Сега медиите поискаха информация за депозитите към края на миналата година и към 31 март 2010 г. на всяко от конкретно изброени дружества във всяка банка. Сред тях са "Ръководство на въздушно движение", "Индустриални зони", летище София, "Български пощи", "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, министерствата и други. Издателите са поискали още информация за правилата и критериите за управление на риска при избор на обслужващи банки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK