Прокуратурата се активизира по обществено интересни дела

Прокуратурата се активизира по т.нар. дела от обществен интерес и само за един следобед повдигна обвинение на бившия земеделски министър Валери Цветанов (ДПС), предаде на съд групата на Таки и поправи обвинението срещу бившия директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина.


Цветанов ще отговаря за престъпление по служба, с което е ощетил бюджета с над 200 хил. лв. Според обвинението той подписал заповеди, с които е разрешил заменки след наложения мораториум. Миналия септември Цветанов и бившият шеф на агенцията по горите Стефан Юруков (БСП) бяха обвинени за неизгодни сделки при замени на гори и земи, като тогава им беше наложена мярка "подписка".


Прокуратурата внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Цветан Миленов, Асен Китанов, Любомир Костадинов, Васил Бекиров, Илия Илиев, Васил Христов и Владимир Иванов, които са част от престъпна група, организирана от Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Исуса.
Групата е създадена, за да разпространява наркотици в големи количества в София, да извършва грабежи и принуди и да причинява леки и средни телесни повреди по особено мъчителен начин и с особена жестокост, пише в съобщението на прокуратурата.


Останалите участници в бандата са Алексадър Пацов, Даниел Душков и Лъчезар Димитров, които заедно с Исуса и Таки се издирват с европейска заповед за арест от декември 2008 г.


Освен това прокуратурата поправи обвинителният акт срещу Мария Мургина и отново го внесе в съда. Тя е обвинена в четири престъпления. Две от тях са по служба, оказване на принуда на данъчен служител и потвърждаване на неистина в декларация пред Сметната палата.


Повторното внасяне на обвинителния акт се налага, защото в края на март от съда го върнаха заради процедурни грешки. Три от обвиненията срещу Мургина й бяха повдигнати през май 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK