Стипендиантска програма ще подпомага обучението на медици от ромски произход

Стипендиантска програма ще подпомага обучението на медици от ромски произход

© Асен ТоневСтипендиантска програма "Ромско здравеопазване" ще подпомага обучението на студенти и специализанти-медици от ромската общност, съобщиха от центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново, цитирани от БТА.


Програмата предвижда отпускането на стипендии за студенти във висши медицински училища, професионални училища и колежи, а на лекарите-специализанти ще бъдат покрити таксите за обучение и разходите за издръжка.


Програмата се реализира с подкрепата на Институт "Отворено общество" в Будапеща и Ромския образователен фонд.


През миналата година в България са били одобрени за стипендианти на програмата 23 младежи от ромската общност с високи академични постижения, както и ученици, уточняват от център "Амалипе".

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на перпетуум мобиле
  *****
  Неутрално

  Подпомагането би трябвало да е по икономически, а не по етнически признак. Да не се окаже, че "подпомогнати" са дечица на онези с огромните къщи.

 2. 2 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#1] от "перпетуум мобиле":

  Точно така. Подпомагането по етнически признак е де факто етническа сегрегация и дискриминация. Въобще цялостната дейност на "Отворено общество" спрямо циганите представлява обратното на интегриране, тоест сегрегиране - не поощряване на вливането на циганите в масовите образователни механизми, а подкрепяне на специални образователни програми, достъпни само за цигани.

 3. 3 Профил на ?!?
  *****
  Неутрално

  А не влиза ли в противоречие с един закон, наречен "ЗАКОН за защита от дискриминацията"
  "Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
  (2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
  "

 4. 4 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Хайде сега някой да отиде в комисията по дискриминация да се оплаче или тя да се самосезира....

 5. 5 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  привилегии срещу равноправие
  и аз имам право на стипендия - дядовците ми са партизани и ветерани от отечествената война
  искам и 2 апартамента в София и карта за градския транспорт

 6. 6 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Все пак става върпос за неправителствена ромска организация - естествено е да подпомага само цигани. Има достатъчно такива, които подпомагат другите етноси
  Мисля, че е добра идея, която наистина може да доведе до интегриране на циганите - това може да стане само с мотивация на ученолюбивите и талантливите за получаване на образование. Невежеството е в основата на мизерията и циганите в България тънат в невежество, защото са отчасти мързеливи, отчасти бедни, отчасти - заради особеностите на общността им. Ако има повече образовани между тях, положението за ВСИЧКИ в БГ ще е по-добро.

 7. 7 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#6] от "...":

  И какво се оказва? Държавните структури не могат да дискриминират по етнически признак, но неправителствените - могат? А нима частни компании не са преследвани за дискриминация когато отказват назначение или уволняват по етнически признак?! Този образователен подход е противозаконен, аморален и контрапродуктивен, защото тези неправителствени организации също са изградени на етнически признак, ерго те осъществяват етнически обособени проекти. Да се разберем, циганите може и трябва да бъдат подтиквани да учат, но защо това става извън общите за всички граждани образователни структури и чрез етнически сепарирани и сегрегиращи неправителствени институции? Защото целта не е образование за всички цигани, а създаване на малоброен цигански елит с определени национални и политически убеждения, поставен под контрола на въпросните неправителствени организации. Не мисля, че България има нужда от това.

 8. 8 Профил на Flasha
  *****
  Неутрално


  Очаквайте скоро повече подробности относно новата кампания на Български
  Национален Съюз / ГВАРДИЯ – Варна.

  До тогава, влизайте във Facebook групата на кампанията " ВАРНА БЕЗ
  БУНИЩЕТО МАКСУДА "

  http://www.facebook.com/group.php?gid=116515118372390

  IYI

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK