Шафнерът и началник-влакът по делото "София - Кардам" отиват в затвора

Шафнерът и началник-влакът по делото "София - Кардам" отиват в затвора

© ДневникПлевенският окръжен съд под председателството на съдия Николай Господинов постанови 12 години затвор при първоначален общ режим за шафнера на изгорелия кушет-вагон на влака София - Кардам Георги Пейчев Георгиев. Началничката на влака Иванка Костадинова получи 8 години затвор при същите условия. Съдът обаче призна за невинен третия обвиняем по делото - заместник-директорът по Експлоатацията на спални и кушет-вагони при БДЖ Георги Иванов, който е издал заповедта вратите на кушет-вагоните да се заключват.


Георгиев и Костадинова бяха признати за виновни, че с действията си и бездействието си са причинили смъртта на деветимата пътници от влака при трагедията от 28 февруари 2008 г. Съдия Господинов се позова на редица правилници и разпоредби на БДЖ, според които именно началник-влака и шафнерът носят лична отговорност за действия при пожар и за поддържането на противопожарните съоръжения в изправност. Освен това съдът е приел и това, че по време на инцидента Георгиев е употребил алкохол.


Осъдените ще трябва да платят и по 100 хиляди лева на близките на загиналите, които бяха конституирани от съда като частни ищци. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. Потвърдена бе и мярката на двамата осъдени – 1000 лв. парична гаранция за Георгиев и подписка за Костадинова.


Президентът Георги Първанов беше скандално замесен в трагедията, след като медии съобщиха, че е бил на лов край Симитли ден след пожара във влака. По-късно президентът заяви, че е бил в района за няколко часа и не е отстрелвал никакви животни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK