За пенсия ще се работи три години повече

За пенсия ще се работи три години повече

© Георги КожухаровС три години ще се увеличи осигурителният стаж за мъжете и жените от 1 юли 2011 г. За сметка на това възрастта за пенсиониране няма да нараства, а ще остане 60 години за жените и 63 години за мъжете. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов, който представи основните промени, които предстоят в пенсионната система.


От средата на следващата година ще отпадне сегашната точкова система за пенсиониране и ще се въведе изискване за минимален осигурителен стаж. Мъжете ще се пенсионират след 40 години труд, а жените - след 37 г. В момента изискванията за тях са съответно 37 и 34 години.


Хората, които са навършили пенсионната възраст, но не им достигат до три години стаж, ще могат да се пенсионират, но пенсията им ще бъде намалена с 2.4% за всяка липсваща година. Тези, които продължават да работят, въпреки че отговарят на изискванията за пенсиониране, ще получават бонус от 2.4% върху полагащата им се пенсия за всяка допълнителна година.
От средата на 2011 г. се предвижда още увеличаване на осигурителния стаж за работещите в МВР и кадровите военнослужещи. Те ще се пенсионират след 30 години общ стаж, от които 20 трябва да са в системата на сигурността и отбраната. В момента изискването за общ стаж е 25 години, а това за длъжността е 16 г. и 8 месеца.


Част от промените ще влязат в сила още от началото на 2011 г. Сред тях са мерки за ограничаване на ранното пенсиониране. Преходният период за ранно пенсиониране от професионални пенсионни фондове ще бъде удължен до края на 2012 г., каза още министърът. Ще се въведат механизми за диференцирането на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В момента всички хора със свободни професии плащат осигуровки минимум върху 420 лева на месец независимо от доходите си


От началото на следващата година се предвижда осигуряването на пенсиите да става чрез механизъм, който отчита инфлацията и динамиката в БВП и на осигурителния доход за страната.


До края на май всички представени предложения ще се обсъждат в съвета за тристранно сътрудничество с работодателите и синдикатите. През юни поправките ще влязат в МС, а в началото на септември и в Народното събрание, заяви Младенов. Той добави, че основните цели на пенсионната реформа са укрепването на бюджета на НОИ и създаването на възможности за повишаване на сегашните и бъдещите пенсии.


Днес правителството, синдикатите и работодателите се споразумяха през първите три дни от болничния служителите да получават обезщетение в размер на 70% от среднодневното възнаграждение за месеца, през който са се разболели. От четвъртия ден плащанията поема Националният осигурителен институт (НОИ), като размерът им ще е 80 на сто от осигурителния доход на работника.

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТНТ
  *****
  Разстроено

  А памперсите НОИ ли ще ги раздава, или трябва да се купуват?

 2. 2 Профил на Много правилно
  *****
  Неутрално

  От известно време насам тенденцията беше училището да се слее с пенсионната възраст. То не беше 13. и 14. клас, то не беше мастър, магистър и следмагистър. След което пенсиониране като "инвалид" направо от студентската скамейка

 3. 3 Профил на +
  *****
  Неутрално

  И какво, който не е можел да работи (осигурен) докато е учил Висше, гори с 3 години? Браво.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "ТНТ":

  Тук въпросът е , дали ще видим жив пенсионер .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Така е
  *****
  Неутрално

  #, да не забравяме че искаха и детската градина да я направят до 8, за да не се скъращавал персонал при ниската раждаемост в момента

 6. 6 Профил на Къде има работа в Бгнад 50 годишни
  *****
  Любопитно

  "За пенсия ще се работи три години повече" -КЪДЕ И ПРИ КОГО? Къде ще се работи за стаж и при кои работодатели. Като искате работа осигурете работодатели с работа иначе искате да ни уморите.

 7. 7 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  Както е тръгнало, възрастта скоро ще гони 80 години. Българинът обаче е инат и напук на системата ще почне да живее до 120 години

 8. 8 Профил на кандидат пенсионер
  *****
  Неутрално

  Управляващи , пенсионната ви система от врат става шия.

 9. 9 Профил на Еа
  *****
  Неутрално

  Ясно - пенсии хората ще ги получават в гробищата - на всеки гроб да се сложи по един банкомат та да може човек да си тегли при нужда.

 10. 10 Профил на МП
  *****
  Весело

  2, Навремето имаше по хубав лаф: "От стипендия на пенсия". Мечтата на един цял народ.

 11. 11 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Пенсионната възраст и за мъже и за жени трябва да е еднаква-60 години. Сегашната разлика в пенсионната възраст за мъже и жени е тежка форма на полова дискриминация към мъжете. В конституцията е записано, че е забранена дискриминацията на база -пол, не е нормално мъжете да се пенсионират на 63 г, а жените само на 60. Настояваме за еднаква пенсионна възраст-60 г, и за мъжете-с цел премахване на дискриминацията!

 12. 12 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 780 Разстроено

  До коментар [#6] от "Къде има работа в Бгнад 50 годишни":

  Абсолютно сте прав! При интелектуалните професии е по-поносимо, но не можем всички да сме професори и главни счетоводители. Майки с деца не искат, затова няма насърчаване на раждаемостта. Работници над 50 никой не взима и при съкращения именно те са на първи фронт. Чували ли сте за 65-годишен строител работник? Който е здрав и има кой да му плаща - да работи, но който е болен? А какво правим с учителките? Какво казват родителите децата им масово да ги учат 60-65 годишни бабки? В забавачниците всички да носят памперси - и персонал, и деца.

  I don't want to believe. I want to know.
 13. 13 Профил на ТНТ
  *****
  Весело

  До № 11.

  Трай, бе!
  Може да направят 65 години за всички!

 14. 14 Профил на Нахендрихме си го
  *****
  Гневно

  Тази госпожа, шефката на НОИ вече спокойно ще се напикава на стола си. Престоя и на висшия пост се облече в закон. Доволни от него ще са, разбира се само общински и министерси чиновници, които са хванали здраво бюрото и не пускат. А ние обикновените хора, ще бъдем унижавани и отритвани. Ще сивадят хляба на наш гръб, препращайки ни от стая в стая, от гише на гише, за де се молим за нашите си спестени пари, които от сега се чудят как да отрежат Прецакват ни с пенсии, прецакват ни с болнични, працакват ни с здравните ни права. Защо се осигуряваме? ЗДащо трябва да бъдем лоялни към държавата? Това ли е премиера, който дойде с обещания, че ще мисли за нас от стадото.

 15. 15 Профил на НИЕ МОЖЕМ
  *****
  Весело

  1) МОЛЯ, Не бъркайте НОИ с ГЕРБ!
  2) От кога висшистите учат 3 години (при мръсните комунисти учихме 5 та 6 години), явно това са някакви недоучили полуидиоти!
  3) Живи пенсионери не са необходими, пречат, а и гласуват без отвръщение!
  4) Скачахте и искахте частно, да ама частника иска само наперени работници, то като станеш на 50 за какво ставаш!

 16. 16 Профил на пешко
  *****
  Неутрално


  нещо не разбрах офицялно живеем до 68 год.по европейския доклад
  и жените живеят с7 години повече от мъжете

  е къде му е логиката тук ъ

 17. 17 Профил на Ето КЪДЕ е РАЗЛИКАТА
  *****
  Весело
 18. 18 Профил на Къде да работя след 50 години ?
  *****
  Любопитно

  До коментар [#12] от "Milva":
  Висшисти над 50 г. и под 63 г. мъже и 60 г. жени няма да те вземат понеже скачат осигуровки и данъци много.Ако си пенсионер може да те вземат понеже не те осигуряват за пенсия и данъци малко.

 19. 19 Профил на Ай, сектир бе..
  *****
  Разстроено

  От седем години съм на борсата по труда /държавни и частни/ никаква полза от тях, освен че ние им осигуряваме работни места и заетост- ДА НИ ПРЕХВЪРЛЯТ КАРТОНИТЕ И ДА ТИ КАЖЕ ЕЛА ДРУГИЯ МЕСЕЦ и така вече 7 години , а при някой и повече.Като попитам как се кандидатства за държавен служител на борсата ме ИЗГЛЕДАХА С ИЗПЕПЕЛЯВАЩ ПОГЛЕД И ОМРАЗА!Там са всички БКП/БСП трудещи се и родата им до 9то коляно.

 20. 20 Профил на Бъдещ пенсионер
  *****
  Неутрално

  На 63 г. как се работи, човек няма сили. От възрастта е, не е заради мързела. Все още не съм пенсия, имам 30 години на частна пенсионна осигуровка. Държавата ми е несигурна, след 30 години може да има последници на Гърция!

 21. 21 Профил на Deskata
  *****
  Неутрално

  Не разчитайте някой друг да мисли за вас, мислете сами за себе си.

 22. 22 Профил на гербер
  *****
  Неутрално

  съжелявам,че гласувах ,подкрепих вас.БРАВО.най накрая намерихте решението на уравнението без решение

 23. 23 Профил на УСИН
  *****
  Весело

  ООООООООООООООООООООХХХХХХХХХ.
  Бойко ми е на сърцето,сън ма не лови ,ако го не видя през деня поне един път по телевизията.Сън не мъ лови ви казвам/то гладно спи ли са/./Мечтата на пенсионерката/.

 24. 24 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 780 Разстроено

  До коментар [#14] от "Нахендрихме си го":
  За огромно съжаление трябва да кажа, че ние българите наистина си го причиняваме сами. Причината се корени именно в ниската раждаемост. Повечето семейства сега имат само по едно дете. Това на практика създава ефекта на фунията - населението намалява прогресивно. Към момента страната е в челната десетка *в света* по застаряващо население. Четох наскоро, че до 2050 г 50% от хората в България ще бъдат над 50 г. Реално няма да има от къде да се плащат пенсии при такова положение.

  Така се получава, защото по никакъв начин не се стимулира повишаване на раждаемостта в страната. Не говоря за забрана за абортите, а за това да се увеличи толерантността към майките с деца от страна на работодатели и общество. Искаме малки българчета, за да могат те един ден да станат качествени данъкоплатци? Да създадем условия за това - по-добро здравеопазване, закрила на детето, повече детски градини, по-големи надбавки. Няма как да стане иначе.

  I don't want to believe. I want to know.
 25. 25 Профил на Полу
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Ай, сектир бе..":

  Ти ме закопа. Седем години без получена работа от бюрото по труда. Без право на държавна работа??? Освен съжаление, което и не мга да ти дам, друго не мога да кажа. Аз съм си го казал преди 4 години, Революцията е решението, не комунистическата, напълно противното. В момента е излишно от тези идеи, правителството си е демократично избрано и с корупция в рамките.

 26. 26 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 780 Разстроено

  До коментар [#20] от "Бъдещ пенсионер":

  Не само няма сили. Баба ми почина наскоро на 72. От три години не ни познаваше, нито си спомняше яла ли е на обяд и какво. Започна така преди 8 години с по-дребни неща - защо е тръгнала към хладилника или дали е спряла печката. Въпрос за икономисти, статистици и математици: 72 - 8 =?

  Не е до мързел. Когато след 30 години труд паметта и умът започват да ти изневеряват, какво правим, драги господа? Спомнете си за това един ден като станете на възраст... ако можете.

  I don't want to believe. I want to know.
 27. 27 Профил на Пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Нахендрихме си го":

  То в Социалното министерство има един Емил Мирославов, който е над 70-годишен и в един форум се изгаври с хората като каза "как така той може да работи, а пък другитене". Повишаването на стажа автоматично завоалирано на практика вдига годините за пенсия. Това е така защото примерно един висшист завършва на 23 години плюс 40 стаж равно на 63 години, за сега. Този човек не трябва да е нито един ден без работа или осигуровка за 40 години.

 28. 28 Профил на БОНИ
  *****
  Неутрално

  ГЕРБЕРИ, СПИРАЙТЕ 11 И 12 ТА ПЕНСИИ И БАЛАНСИРАЙТЕ БЮДЖЕТА , СЛЕД ОЩЕ 2 НЕИЗПЛАТЕНИ ПЕНСИИ ЩЕ ИМАТЕ И БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК. СЛЕД 4 МЕСЕЦА ПЕНСИОНЕРИ ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ И НЯМА ДА ИМА И ПРОБЛЕМИ НЯМА ДА ИМАТЕ И ЩЕ ЦАРУВАТЕ .

 29. 29 Профил на Бъдещ пенсионер
  *****
  Неутрално

  При моята баба също имаше подобно, забравяше, казваш и да купи хляб и кюфтета, тя отива на магазина и забравя. Болестта се казва Алцхаймер. Трябва винаги някой да е край нея. Мъжете доста работим, не става, но откъм женска страна се получава, макар не винаги както трябва. С тази болест тя е бебе, трябва непрестанни грижи. А изглежда на 68 години, възрастен човек.

 30. 30 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 458 Неутрално

  значи ако случайно имаш магистратура и започваш работа на 24 години, трябва да работиш 40г без прекъсване и ще се пенсионираш на 64. а пък ако ти се съберат 1 година специализация някъде и 2 години без работа .. 67

 31. 31 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Сегашните осигурителни вноски могат да се нарекат само с една дума - рекет. Защото много малко хора ще видят някаква полза от тях.
  Държавата се е превърнала в банда мутри, които нагло рекетират хората.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 32. 32 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Да се пенсионира човека,
  щом прескочи века!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 33. 33 Профил на Мдааа....
  *****
  Весело

  До коментар [#24] от "Milva":

  Да но продължителността на живота ще е 150 години така,че 50 годишните ще са младежи !

 34. 34 Профил на Ганьо Ганев
  *****
  Любопитно

  До коментар [#27] от "Пепи":

  То и Гиньо Ганев е на 80 години ама службичката е само една, а другите къде да работят?

 35. 35 Профил на Vini
  *****
  Неутрално

  Г-да разрешете въпроса с работещите пенсионери в момента.Не може младите да стоят без работа а пенсионера да взема цяла пенсия и заплата и бонус да му давате за това .Затова в тази държава ще има само пенсионери.Предлагаме всички млади хора да не се усигоряват само работещите пенсионе ри да правят това и да си изкарват пенсиите.

 36. 36 Профил на Напред към победа на зрелия капитализъм
  *****
  Неутрално

  След пълната победа на частната собтвеност в промишлеността и селското стопанство, следва приватизиране и на другото останало от омразния на всички соц., а именно здравеопазване, образование, пенсии... а да ни е честито!!!

 37. 37 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#11] от "аз":

  Жените в повечето случаи раждат, което неминуемо води до поне 1 година по-малко стаж.  ПП Все още мъжете не са дискриминирани от жените, можем само да се надяваме, че няма да ни го върнат в следващите години.

 38. 38 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Определянето на пенсионата възрас трябва да се определя по здравният статуст на обществото. В противен случай ще нараства броят на инвелидите. Не трябва да изхождаме от сегашното положение че страната е в криза, защото кризата е моментно състояние, а пенсионирането е постоянно явление. Не бива механически да принасяме чуждият опит, защото в развитите страни се пенсионират по-късно, но там тежката работа се изпълнава от гастърбайтери а не от хора на пенсиона възраст. Не ви ли прави впечетление че нашите сънародници обикновенно работят в стройтелството и транспорта, където не е възможно да работят възрастни хора. Как си въобразявате самолет,влак,кораб,автомобл да се управлява от човек който може да получи инфаркт или инсултв и какво би се получило в такъв случай с пасажерите. Как си преставят арматурист или заварчик да работи на височина няколко десеки метри и кокво ще стане ако от високото му кръвно му се завие свят. Трябва да се пенсионират хората съобразно здравният си статус а след това да има възможност обществото да ползва тяхният труд като времени работници почасово или консултанти за високо квалифицираните кадри.

 39. 39 Профил на Крадлив комунист
  *****
  Неутрално

  Доводите от статията са ясни.
  направен ли е обаче анализ къде изтичат парите от пенсионния фонд?
  С риск да не съм точен, ще изброя няколко слаби места в пенсионната с-ма:
  1. Несъръзмерно големи пенсии в сравнение с осигурителните суми изплатени за НОИ от заплатите на депутатите;
  2. Изплащане на няколко заплати на куп за определени категории държавни служители от с-мата на МО и МВР;
  3. Задълженията на предприятията с пребладаващо държавно участие към НОИ;

 40. 40 Профил на Jab4o
  *****
  Гневно

  Абсолютно НАХАЛСТВО е жените да работят по-малко при положение, че живеят по-дълго, а излизат и в майчинство. Показателно за еманципацията в България! Между другото това не противоречи ли на конституцията? Мислех, че половата дискриминация е забранена. Защото това е именно полова дискриминация!

 41. 41 Профил на Jab4o
  *****
  Гневно

  "60 години за жените и 63 години за мъжете" ????????
  Ето кои са най-големите МЪРЗЕЛИ в Европейския Съюз. Не гърците - българите!!! Европейски заплати през крив макарон. А като се работи толкова малко сетете се какви ще са пенсиите - български!

 42. 42 Профил на К,во шЪ пр,им сега?
  *****
  Любопитно

  До коментар [#25] от "Полу":

  Предприятията ги подариха на разни политически милиционери които разбираха само от продажба и нарязване на скрап на наличното имущество и изгонване на борсата на хората , че НЯМАЛО работа! И лайф- то ку,ви, то коли, то купони и...

 43. 43 Профил на niama kak da stane
  *****
  Неутрално
 44. 44 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 780 Разстроено

  До коментар [#29] от "Бъдещ пенсионер":

  Точно така е... Алцхаймер е едно от най-страшните неща, които могат да сполетят човек. Още по-тежко е, че се предава в семейството. Но дори онези, които не страдат от тази ужасна болест, все по-често забравят с възрастта. Ако работиш това може да създаде реални проблеми.

  Мисля си, че ако баба ми сега беше на 55 г, в това състояние щеше да прекара последните 5-7 години на борсата като безработна и да живее от социални помощи и да разчита на милостта на роднини. Кой ще наеме жена, която 30 години е навивала бобини в завод и й треперят ръцете? Искам да видя уважаемите реформатори на пенсионната система как ще се справят с този проблем.

  I don't want to believe. I want to know.
 45. 45 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "conservoir":

  Точно така е. Тези хора са ненормални подобно на Иван Нейков, който като го видя по телевизията се изприщвам и затваряв телевизора. Той ме принуди 2003 г. да платя 1600 лв. за да

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2392 Гневно

  Борба до изчезването и на последният пенсионер. Така само ще има отчисления, но няма да се "прахосват" за пенсионери.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Венци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "ARRI":
  Ха-ха, много точно го каза! А то целта на правителството е точно тази - да останат все по-малко живи пенсионери. Само че тия които не доживеят пенсия през целия си стаж са внасяли осигуровки и са пълнили хазната с данъците си. И изведнъж - гушват букета, а държавата си задържа внесеното от тях. А редно би било част от внесеното от тия хора да се изплаща на наследниците им след като целта, за коята са внасяни парите /получаване на пенсия/ не е реализирана на практика.

 48. 48 Профил на Всеки е кандидат пенсионер от 20 г.
  *****
  Весело

  До коментар [#46] от "Руслан 21":

  И ти идваш утре при пенсионерите !

 49. 49 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "The HunteR":

  майчинството не прекъсва стажа, така че тази година не се брои. друг е въпросът с дискриминацията от работодатели, които уволняват автоматично бременни жени или се опитват да ги накарат сами да напуснат

 50. 50 Профил на Kapitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "Руслан 21":

  Идеята вече я имаше, затова имаше сярна вода на централните бани в София, пенсиите наливаваха с литри по няколко бутилки. Година по-късно на метър под Земята.
  Комунизма/Социализма в България имаше интереса на преждевременната смърт, то си беше заложено в самата политика. Трябваше да има много деца да компенсират, което в реалност не се случи.Накрая стана така, много пенсионери, малко младежи и работещи,

 51. 51 Профил на dobiimira
  dobiimira
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Глупост след глупост... младите да си клатят краката по кафенета (включвам в това число и себе си), а разни баби и дядовци (нищо лично), чудейки се коя година е всъщност, да се пробват да се дотътрят до пенсия... и после раждаемостта спадала, младите напускали България... ха-ха-ха... а да и как си мислят г-дата и г-жите управляващи си намира работа един човек на 50+ години? Защото в България, според моя скромен опит, ако можеше за чистачи да искат висше, щяха да го направят... ако пък имаш висше, как така на 24ри нямаш поне 3 години стаж по специалността си...

 52. 52 Профил на АЗ
  *****
  Разстроено

  Не знам, но тук има положителна и отрицателна страна: положителната е: не се увеличава пенсионната възраст; отрицателната е, че се увеличава трудовия стаж! За да направиш този стаж, трябва да има къде и да има съвестни работодатели, което поне за момента не е така! Ако в една фирма пускат трудов договор, то в пет други - не или те осигуряват на половин работен ден или не те осигуряват на реално получаваната заплата. За мен специално е много интересно откъде вадят данните за продължителността на човешкия живот, но масово измират хора на 45 - 50 години. Препоръчвам на управляващите да си направят разходка до "последната обител на човек", за да си направят точна статистиката! Така, че според мен дори и 60 г. са много. Би следвало възрастта не само да не се увеличи, но и да се намали. Не ми стана много ясно защо беше това намаление на осигурителните вноски през годините. Би трябвало точно те да бъдат поне запазени, за да има ресурс.

 53. 54 Профил на трудов стаж
  *****
  Неутрално

  Имам повече от 20 год. трудов стаж в Бг. От много години работя и живея в чужбина. Какво става с тези удържани пари за пенсия? - държавата ги прибира... халал да са й, а такива като мен са хиляди...

 54. 55 Профил на 12345
  *****
  Неутрално

  Тези които не могат да съберат 40/37 години стаж и няма да получат пенсии,час по бързо да се отправят на летище София с еднопосочен билет. Това е 70 на 100 от България,И ако прецениш че не можеш, да събереш стажа защо е необходимо изобщо да се пенсионно осигоряваш.В България хората не са мързеливи ,както чета по горе,въпреки,че няма правила или има постоянно променящи се правилаили или неизпълними правила ,хората в голямата си част са работливи .Трудят се по целия свят и в България,и затова оцелява държавата.Повечето активни и можещи се пръснаха по света и това даде възмовност, да останат на власт същите си хора,посредствени и лишени от обществена мотивация .Народа не е кофти ...... ,управляващите са ........ ........ .

 55. 56 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 812 Неутрално

  И аз подобно на номер 54, работил съм в чужбина десетина години, а сега в България и ми прибират осигурителни вноски и то на максималния лимит, а пък е ясно, че 40 години стаж няма да натрупам. Та като няма да имам право на пенсия - хубаво. Не я и ща. Ама дай тогава барем да не плащам вноски.

 56. 57 Профил на Запознат
  *****
  Любопитно

  Може ли някой да ми обясни нещо, че не стана ясно.
  Ако аз на 63 години имам 37 години трудов стаж (мъж), какво ще стане?
  Ще ме накарат ли да се пенсионирам със 7.2% по-ниска пенсия, или ще ме оставят да си докарам до 40 години стаж, ако мога?

 57. 58 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "Запознат":

  Никой няма да те принуди да се пенсионираш с по-ниска пенсия! Напротив, ако си здрав и имаш желание ще си доработиш тези три години и тогава ще се пенсионираш. Това намаление на пенсията е за хора, които не искат да работят след навършване на пенсионна възраст.

 58. 59 Профил на Той Мисли !
  *****
  Любопитно

  До коментар [#58] от "АЗ":

  Да но къде и при кого ще се работи? това е проблем и изглежда не го осъзнавате ?

 59. 60 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#3] от "+":

  Приятелю, ти ако за 3 години в университета не успееш да си вдигнеш доходите с поне 7%, явно нещо си сгрешил и по-добре да не си губиш времето.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 60. 61 Профил на А10
  *****
  Гневно

  Защо няма санкции за работодатели, които умишлено не внасяха осигуровки на хората работещи за тях, за тези 20 години??! Не може да се искат тези години трудов стаж от хора на 50 и повече, които нямат вина за състоянието на държавата!
  МИСЛЕТЕ! Не може всички негативи да бъдат за сметка на хората!

 61. 62 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къде има работа в Бгнад 50 годишни":

  Не чакай да ти осигури работа някой друг, а го направи сам. Не си малък вече. Но и да чакаш не е лошо - тя неволята учи, така казват.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 62. 63 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "Той Мисли !":

  Е, да - това си е сериозен проблем! Аз ти обяснявам, ако работиш някъде и си навършиш годините, а нямаш осигурителния стаж. Но при положение, че не работиш никъде - наистина много не ми е ясно къде ще се работи! Ако имаш късмет ще си намериш работа, ако не - по-добре да се пенсионираш с по-ниска пенсия /ще имаш право на това/, отколкото да нямаш никакъв доход.

 63. 64 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#24] от "Milva":

  Не разсъждавай а прави деца като знаеш решението

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 65 Профил на ххх
  *****
  Гневно

  Вчера Борисов каза, че ще сме доволни от антикризисните мерки, които ще приемат. Подиграва ни се, значи. Това си го заслужихме, като избрахме този надут и некомпетентен пуяк да ни управлява.

 65. 66 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#47] от "Венци":

  Затова ви предлагат персонализирани пенсионни сметки, ама и срещу това пищите. На мързеливия угодия няма, справка Гърция

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 66. 67 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Към Венци и сега при смърт на един от съпрузите другият онеследява част от пенсията му.
  Към капиталиста кога продължителността на живото е била по-голяма при комунизма или сега.Не съм точен но продължителността на живота в последните години намаля близо с десет. Самнявам се дали разбираш от статистика ще разбереш на какво се дължи.
  Към 123456
  Няма проблем къде си работил стига социално да си осигурен за пенсия, защото стажът се зачита от всички страни от ЕС и след като се пхреставят документи влиза в пенсионирането както при определяне на годините така и осигурителният доход.
  При социализма считах че българите не са толкова трудолюбиви колкото искат да се изкарат, но в последните години измених своето мнение, след като сънародниците ми работят най-тежката и непривлекателна работа в развитите страни срещу най-ниско възнаграждение. Въпросът както казват японците не се състой в народопсихолагията на нацията а в нейната мотивация да прави това.

 67. 68 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#54] от "трудов стаж":

  Ако не си ги вземеш, наистина ще ти ги прибере. А в текста пише, че ще можеш да си ги вземеш като получаваш пенсия с корекция според стажа. Не е луд този, който яде баницата...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 68. 69 Профил на Тити
  *****
  Неутрално

  Не мрънкайте като агнета на заколение, а стачкувайте! Не мълчете! Егати и стадото!

 69. 70 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Комунистите са тупнали герб /Б-отбора им/ да свършат мръсната работа,водейки антисоциална политика,и мутрата се съгласи! Шутове трябват, шутове към меките задни части!

 70. 71 Профил на Демограф
  *****
  Неутрално

  До всички млади хора тук, които искат да не се пенсионират на 67, както в повечето евродържави, а на 45, както в Турция да речем. Изходът е следния, правите по 5-6 деца и ви гарантирам, че след 5-6 год, ние, демографите ще отчетем този факт и много скоро - след 10-15 год, възрастта за пенсиониране ще падне под 50 год. И не ми се оправдавайте бедни ли сте, богати ли сте, с какво ще ги храните тези деца - с каквото и турците ги хранят в цяла Турция, защото благодарение на тях се пенсионират млади, а нима в България няма достатъчно жито или домати да си изхраним децата ? Има, но и мързел има. Аз имам 5 дка пшеница и взимам рента 300 кг на година - това е 1 тон хляб или сиреч 3 кг (към 4-5 хляба на ден) - това е хлябът за 3-4 деца. Всеки българин има някаква земя, а, ако си я е продал - лошо - да си купи - по 200 лв върви декара вече. А който му стиска да ходи и да работи както едно време, стига сте висели по моловете, кината и джиповете - едно време деца са правили, на къра са стояли, по 100 год са живяли и по-щастливи са били ! Само мрънкане ! С тази демографска картина, скоро ще се вдигне на 80 год възрастта за пенсиониране, вие какво си мислите !

 71. 72 Профил на Блеееееееееееееееее
  *****
  Весело

  Някой да си спомня за изборните обещания на управляващата коалиция
  ГЕРБ+АТАКА+ДСБ-СДС

  Премахване на точковата система 100т. са много!

  Ето ви 103!

  Честито!

  Който не скача е СЛОН Кремиковски и лети с БГА БАЛКАН!

  С билет Финансиран от глобална България!


  УРааааааааа!

 72. 73 Профил на ???
  *****
  Разстроено

  Като ми пееш Пенке ле , кой ли ми те слуша?! Можеме само да пишем, но никой от управляващите не ще се трогне.Те са глухи и слепи за простолюдието и неговите неволи.Нито съпругът ми, нито зет ми /съпругът на дъщеря ми/ доживяха до пенсия и си отидоха рано-рано, колко още са като тях... Само пенсионирането да беше, ами то цялата ни оправия, във всяко едно отношение е пълен хаос.На всяка крачка се сблъскваш с абсурдна бюрокрация и ограниченост от страна на съответните служители.Затова младите хора ще търсят реализация извън България и с право.Само не знам като младите напускат страната, пенсионерите няма да издържат и ритнат камбаната, кого ще управляват управниците?!

 73. 74 Профил на Паметлив
  *****
  Неутрално

  На всяко правителство най-много му пречат пенсионерите, децата, инвалидите и социално слабите. Щото първите вече отдавна са издоени, а от останалите нищо не могат да вземат.

 74. 75 Профил на &&&
  *****
  Неутрално

  В крайна сметка пак намаляващото младо население ще издържа родителите си. Като останат без разбота преди да съберат пенсионен стаж, няма да си оставим родителите на улицата я. Е, това е тънката сметка на управляващите.
  А за това, че комунягите изхарчиха пенсионния фонд и източиха на два пъти държавата, предизвиквайки инфлация, не се споменава.

 75. 76 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  40 години стаж за мъжете при средна продължителност на живота 66г. означава, че средния период през който ще се получава пенсия ще е 4г. Общо взето ще се работи докато сме живи.

 76. 77 Профил на &&&
  *****
  Неутрално

  До ???: Те и пенсионерите напускат страната. Толкова шейсетгодишни мъже и жени гледат осемдесетгодишни по чужбина. И не го правят от мерак за приключения.

 77. 78 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  нали уж пари от приватизацията трябваше да са за откраднатите от комунистите пенсии, пък сегашните вноски да са за пенсиите на тези, които си ги внасят? а накрая остана лесното, работещите сега плащат пенсиите, пък като се пенсионират след 10-20-30 години, кучета ги яли

 78. 79 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Пенсионната възраст за страната трябва да се изчислява на базата на средната продължителност на живота в страната. В момента мъжете в САЩ се уволняват на 67 и се говори за увеличение на 70, но това е неприложимо за България. Простата сметка е че във всеки момент за издръжката на един пенсионер са необходими от 3.5 до 4 работещи.

 79. 80 Профил на Актуално
  *****
  Любопитно

  До коментар [#62] от "mapto":

  Говориш сякаш се намира работа само да поискаш. Гледай + дето ги бият и ще разбереш ,че е вярно. Не всеки може да има подарък завод или фабрика от държавата.

 80. 81 Профил на БКП/БСП-ДС
  *****
  Любопитно

  А за привилегированите пенсии към 400 000 души с по 2 000 - 3 000 лева месечна пенсия нищо не казват !?

 81. 82 Профил на ДС
  *****
  Неутрално

  Това са нашите активисти! Те са ЗАСЛУЖИЛИ!

 82. 83 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Любопитно

  Едно време имаше такъв виц: Учителите пратили молба до Т. Живков да ги пенсионира по рано като написали - ДОКАТО ПРЕПОДАВАМЕ СЕ НАПИКАВАМЕ1
  Бай Тошо им отвърнал - БАБА ВИ ЦОЛА СЕ НАСИРА, НО НЕ СЕ ПЕНСИОНИРА.
  Това ли ни очаква?
  Впрочем едно малко въпросче - навремето завършваш на 18 г., 2 г. казарма, 5 години следване. като добавим 40 г. трудов стаж стават 65г. Е как ще се пенисонираш на 63 г.???

  Пътят е целта! Конфуций
 83. 84 Профил на 63
  *****
  Любопитно

  Тамъм ще взема пенсия и след дви три тодини ще гушна букета, егати и работата егати и живота. Българският народ е болен народ.

 84. 85 Профил на Хай де де!!!
  *****
  Неутрално

  Поне коментирайте, за да излезне тази новина напред, иначе май ви е по-интерна Гърция, и БАН, отколкото дали ще доживеете до пенсия!!!

 85. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#71] от "Демограф":

  В турция се пенсионират сега на 45 щото в момента са в БейбиБуум, точно както и Щатите точно след войната, преди 60 години. Ама все някой ден и тези младежи ще остареят и ще чакат ранно пенсиониране и хубави пенсии. Но тогава няма да има толкова работещи щото не може да има такъв прираст безкрай - просто на земята няма достатъчно ресурси за толкова много хора да живеят добре. И съответно ще попаднат в същата ситуация като всички развити индустриални държави.

  Факта е че пенсията се осигурява от работещите - малко работещи и много пенсионери = ниски пенсии за всички. Другия вариант е малко пенсионери и малко работещи = относистелно прилични пенсии. Вариант с много работещи е временен, докато и те остареят. Така че обществото може да избира - ниски пенсии или малко пенсионери ( чрез по-късно пенсиониране ). Друг вариант няма.

 86. 87 Профил на terozavar
  terozavar
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това за пенсиите е проба на общественото мнение, така беше и с ДДС и със здравните осигуровки... Точно по полицейски с рушветите, правиш си устата и ... ако мине. Той вълка кожата си мени, но...

 87. 88 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#73] от "???":

  Ключовата дума е ПРОСТОлюдие. Интелигентните хора знаят, че някакво решение трябва да се намери и не пищят, ако нямат по-добро предложение.
  Ма давайте като гърците. Трошете, убивайте, няма значение, че друга алтернатива на реформите още не е измислена.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 88. 89 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#76] от "Варненски":

  Нещо не ти е актуална статистиката
  http://www.google.com/search?q=българия+продължителност+на+живота

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 89. 90 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#80] от "Актуално":

  Толкова години комунизъм ви е промил мозъците. Как в други страни съществува предприемачество, а в България - само заетост.

  http://www.startup.bg/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 90. 91 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Поправка: http://startup-bg.org/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 91. 92 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  това е наистина хубаво и най доброто възможно решение ,дано да се приеме.........ние като гърция не можем да станем ,а аз лично и не искам .....

 92. 93 Профил на Буд
  *****
  Неутрално

  Мъжете имат най-много 4-5 години за харчене на пенсии.

  Средната продължителност на живота до 2000 http://www.zdrave.net/document/institute/health_statistics/health_statistics_2000/life_continuation.htm

  Чистият Софийски въздух http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=19296
  "Средна продължителност на предстоящия живот по пол и възраст, при хипотези за изключване на основните класове причини за умиране - Данни"http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19&a1=297&a2=299

 93. 94 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това по 37-40 г. стаж ще имат само тези работили преди 90 г. След това масово нямаше трудови договори, осигуровки не се внасяха и пр. Не знам сега работещите на които стажа им е след 90-та година как ще натрупат толкова години?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 94. 95 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#93] от "Буд":

  Надявам се да не ти се налага да пишеш нещо на работата си, защото за тази реплика ако ти бях работодател, нямаше да съм много впечатлен.

  Питай мама вкъщи каква е разликата межди "най-много" и "средно". А чистият софийски въздух е включен и в тази статистика, а и в тази за по-високата доходност в София.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 95. 96 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#94] от "The.Teacher":

  Законодателят е предвидил възможността да си внасяш сам вноските. Разбира се, ако не си го правил, пак ще се окаже, че другите са много тъпи и са те прецакали.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 96. 97 Профил на Буд
  *****
  Весело

  До коментар [#94] от "The.Teacher":
  Емигриралите 90г. в Канада са вече пенсионери.

 97. 98 Профил на Буд
  *****
  Неутрално

  До коментар [#95] от "mapto":
  Ти си прав
  "най-много" 110 години живот.
  Оптимизъм! Парите се връщат в държавата.

 98. 99 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  Трябва нова философия за пенсионната реформа:1.Да се води по решителна политика на геноцид към възрастното население-така проблемите ще намаляват.2.Към това да се прибави и създаването на пенсионни фондове от типа на Доверие,които за кратък срок да изпортят спетяванията на бонаците за пенсия и да подпомогнат геноцида.3.Още тази година пенсионерите да намалеят с 20%-как ,да се обсъди .Има начини.

 99. 100 Профил на Tomas
  *****
  Неутрално

  Първо условие - премахване на превилегиите за служителите от МВР и МНО.Пенсии единствено на база натрупани осигурителни вноски- тогава ако им отърва магат и да се пенсионират и на 30 години.Не съм ги смятал но ми се струва че като им връчат 20 - те брутни заплати при пенсиониране ,те вече са получили всичко което са внесли в пенсионната и здравната система и от там нататък са абсолютни паразити.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK