БНТ минава на антикризисен режим, съкращава над 100 души

Уляна Пръмова

© Надежда Чипева

Уляна ПръмоваДо края на 2010 г. в БНТ ще бъдат съкратени 103 души, съобщи генералният директор Уляна Пръмова. Решението за това е част от мерките за намаляване на разходите на телевизията, които целят да се изчистят задълженията от 500 хил. лв., натрупани от началото на годината. Отделно от това БНТ дължи 8 млн. лв. на БТК за разпространението на сигнала си.


Пръмова припомни, че размерът на бюджета на БНТ за 2010 г. е същият като през 2005 г., но разходите за тези пет години са се увеличили значително заради по-голям обем произведена продукция.


Сред основните мерки, предвидени за намаляване на разходите на медията, са съкращаване на щата и оптимизиране на поддръжката на автомобили, преструктуриране на дирекции и редуциране на бюджетите на вътрешните продукции до 40-45%. Очакваният ефект от тях е да бъдат спестени от 600 хил. до 1 млн. лв. Няма да се правят драстични съкращения и свиване на програмата. Ако това се случи или се намали качеството на най-добрите продукции, ще има отдръпване на рекламодателите, уточни Пръмова .
Антикризисните мерки, които БНТ е започнала да налага още в края на 2009 г., са спестили 400 хил. лв. за миналата година, отчете тв ръководството.


Телевизията ще има удължена лятна програма заради световното първенство по футбол в ЮАР, което значи, че съкращаването на разходите няма да окаже влияние върху програмата до септември. След това вече зависи от новото ръководство на държавната телевизия, коментира Пръмова.


"Поради изтичане на мандата на двама членове на управителния съвет на БНТ, предпочитам да започне процедура по избиране на нов генерален директор, за да не назначавам аз нови членове два месеца преди края на мандата си. Аз обаче няма да се оттегля по-рано, ако не бъде избран нов генерален директор," заяви Пръмова


По въпроса с идеята за евентуално сливане на БНТ с БНР Пръмова отговори, че според нея двете медии са на различен етап на развитие на вътрешните си реформи.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  БНТ мноооого ме дразни.Ужасно. 100 млн. лева получава годишна субсидия от нашите данъци, и няма ни едно предаване с телефон за зрителя, да им теглиш една майна.

 2. 2 Профил на Хаха
  *****
  Неутрално

  Определено ЗА сливане на БНР и БНТ.
  Колко точно души работят в БНТ?
  Кризата започна края на 2008, те почнали икономия в края на 2009 ... басси мениджърите.

 3. 3 Профил на Чичко Филипов
  *****
  Неутрално

  Митко Цонев трябва да е първи в списъка. Така и така предаването му гълта поне 10% от бюджета на БНТ, а никой не го гледа.

 4. 4 Профил на Kiro
  *****
  Гневно

  Пъпеша вън!!! ПЪПЕША ВЪН !!!

 5. 5 Профил на amasing
  amasing
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласна съм с чичко Филипов. Освен това, БНТ изобщо не се съобразява с бюджета си и харчи каквото си реши. Самопровъзгласила се е за най-големия продуцент на БГ кино, като че ли е поне БиБиСи.

 6. 6 Профил на поне 1/2 са излишни..
  *****
  Неутрално

  100 души... не е ли малко ? поне 1/2 са излишни...

 7. 7 Профил на Tomas
  *****
  Неутрално

  Гледам някой предавания на БНТ ,но това на Д Цонев наистина е едно от най- посредствените.

 8. 8 Профил на мнение
  *****
  Неутрално

  Много "умряла" е БНТ...Давайте само новини и то като в CNN !

 9. 9 Профил на пъпеша
  *****
  Разстроено

  Трябва да лапаааам, за да ми узрее главатаааа!

 10. 10 Профил на сартр
  *****
  Весело

  БНТ минава на антикризисен режим, съкращава 1000 човека!

 11. 11 Профил на Бай Желязко
  *****
  Неутрално

  Абе Д. Цонев още ли е там- и аз плащам данъци за тоя пъпеш !Вън,Вън ,Вън.

 12. 12 Профил на South Afrika
  *****
  Разстроено

  Да не се радваме на уволненията, може да има негри покрай тях

 13. 13 Профил на qaz
  *****
  Неутрално

  не гледам телевизия никаква

 14. 14 Профил на #2 хаха
  *****
  Неутрално

  В държавните предприятия, структури и монополи социализЪма още тече. Когато стане думи за реформи естествено го отнася само частния сектор. Спр. АЕЦ Козлодуй, който все още има към 5 хил. души персонал при 2 опериращи блока.
  Изобщо частния и държавния сектор обитават различни измерения)

 15. 15 Профил на stoner boner
  *****
  Весело

  одръпване на рекламодателите

 16. 16 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-добре ще е ако я закрият направо или най-малкото я преструктурират много сериозно. Абсолютно всичко в БНТ е напълно посредствено. Те не са мръднали като ниво откакто се помня, даже имам чувството, че стават по-зле. Но то като е пълно с едни и същи хора, за част от които, ако не са връзките им, нямат никакво място там, няма как да се промени нещо за добро. Като се започне с картината им, която е отвратителна, мине се през журналистите и се стигне до самите предавания... нищо не е наред.

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 17. 17 Профил на bmwtu30
  bmwtu30
  Рейтинг: 426 Неутрално

  докато ми приказват от 16.10 на турски аз тази телевизия няма да я гледам

 18. 18 Профил на киро
  *****
  Неутрално

  съжелявам ама има двама трима души водещи другото е -как да го кажа ))срам ме е!!!А БЕ ДА ВИ СЕ.А НА ТЕЛЕВИЗИЯТ И НА ИЛИЯНА ПРЪМОВАТА АЛКОХОЛИЧКАТА!!!! егати ЧЕРВЕНИТЕ бригади там!!!!!

 19. 19 Профил на Подлия Роби
  *****
  Гневно

  Не знам колко души работят в тази медия, но ако 100 души не са
  "драстични съкращения ", значи в "канала" работят поне 10 пъти повече! Телевизия с един канал и още един, който общо взето излъчва това, което се излъчва по първия, в която работят над 1000 човека!!! Тук разбира се не влизат външните продукции.
  Извинявайте много!!!

 20. 20 Профил на Оператор
  *****
  Неутрално

  Лошият мениджмънт и раздутите щатове водят до натрупване на дългове! Какви пари постъпват от реклами и до каква степен подпомагат БНТ, вероятно знае само г-жа Пръмова! Нищо лично - просто е време да се разбере, че телевизия може да се прави и с доста по- малък екип!

 21. 21 Профил на Лумпи
  *****
  Весело

  До коментар [#7] от "Tomas":Ще допълня и "Шоуто на канала" ако може,защото са не по-малко плоски.

 22. 22 Профил на ///\\\
  *****
  Неутрално

  ако наричате БНТ посредствена,то тогава БТВ каква трябва да е...пък за НоваТв направо да не говорим.последната е направо сюрреалистично-посредствеа

 23. 23 Профил на Вълчан
  *****
  Неутрално

  Тия двамата мрънкалници от сутрешния блок също са за незабавно уволнение - още като чуе човек монолозите им, и предарително подготвени тези, който се опитват да натрапят на събеседниците си ,веднага сменя канала.

 24. 24 Профил на Etnograf
  *****
  Неутрално

  БНТ има законови ограни4ения за рекламно време и затова не може да реализира пиходи,както 4астните телевизии.Ако не харесвате програмите и предаванията на БТВ,гледайте Биг Брадър по Нова или ни6то.Аз ли4но избягвам да гледам телевизия.Но с неграмотните обоб6тения и коментарии,достойни за онова 4ове4е,коет заклало петела,за6тото не пеел неговата любима кръ4марска песен.

 25. 25 Профил на опс
  *****
  Неутрално

  Аз съм за оставането и разширяването на предавания като "Референдум", "Големият избор", "Голямото четене", "Библиотеката", "Най-значимите събития на 20 век", "Национален календар", "Памет българска", "Вяра и общество" и закриване на новините на турски език! В предаването "Заедно" се отразяват етнически и малцинствени проблеми и толерирането само на една етническа група като турският е дискриминация на всички останали граждани на тази страна! Сутрешният блок (браво, професионално изпипано!), "Здраве", "Частен случай", "Открито с Валя Ахчиева" и др. подобни е добре да има директен телефон със зрителя (както поне в "Здраве". Въобще разследващата журналистика е редно да бъде на почит, т.е. зачетена с повече време и пари, защото в края на краищата това вълнува гражданите сега. Да се надяваме в бъдеще културните и образователните програми да са на приоритетно място.

  Най-любимото ми предаване е "Атлас", но напоследък май само повторения. От забавните "Минута е много" и "Бързо, лесно, вкусно". Време е на БНТ да се разреши пълен рекламен достъп, както е при другите ТВ на пазара. Не разбирам защо рекламата е ограничена по обществения канал за разлика от частните?! Не е лоша идея за децата да има повече образователни външни продукции.

 26. 26 Профил на Etnograf
  *****
  Неутрално

  БНТ има законови ограни4ения за рекламно време и затова не може да реализира приходи,както 4астните телевизии.Ако не харесвате програмите и предаванията на БТВ,гледайте Биг Брадър по Нова или ни6то.Аз ли4но избягвам да гледам телевизия.Но стига с неграмотните обоб6тения и коментарии,достойни за онова 4ове4е,коет заклало петела,за6тото не пеел неговата любима кръ4марска песен.

 27. 27 Профил на Старичоци чакат пенсии
  *****
  Гневно

  До коментар [#18] от "киро": Нои водещи, според теб? Егати одъртелите креатури като Бусерска на 50 години и Червенова ги прехвърли!!!!!!

 28. 28 Профил на anti politikata na BNT
  *****
  Неутрално

  да уволнят некадърните тонрежисьори, които се сещат да пипнат плъзгачите на пулта само когато нещо тотално се скапе.. а иначе просто нивата на звука на репортажите в новините играят като топче за пинг-понг и трябва да си чупя пръстите на ръцете с volume копчето... абсурд... няма да говоря за безумно грозните цветове и дизайн на всичко свързано с БНТ

 29. 29 Профил на exciter
  exciter
  Рейтинг: 374 Гневно

  "Телевизията ще има удължена лятна програма заради световното първенство по футбол в ЮАР"
  Ей това е най-голямото наказание за футболния фен - световно по БНТ с гарнитура от коментари на една сюрия тунеядци-"коментатори"; пратени да "отразяват" големия спортен форум + Пепи Василев за десерт. Чудничко!

  Behind the wheel...
 30. 30 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Да почнат от тази на снимката и заедно с нея да си ходят и двата и пудела Викторчо и Маринчо.

 31. 31 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  ...то само щоуто на Цонев и Каналното го правят поне 100 души,....а има още много за съкращаване,и в спортната им редакция има доста "тунеядци".

 32. 32 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Ако закрият Пародията на Димитър Цонев и бруталната простотия "Шоуто на Анала" ще спестят доста повече от тези след съкращението на 100 човека. И все пак колко хора работят в БНТ? Май почти 2000 човека! И какво толкова произвеждат?! Има само няколко добри предавания изброени по-горе в един от коментарите. Всичко останало е един пълнеж и простотия. Съкратете безумно раздутия си щат с поне 1/3 и тогава преговаряйте за рекламно време и по-голям бюджет. А не такива простотии като "В неделя с..." да гълтат милиони годишно, а да са гледани само от няколко баби и дядовци, които нямат кабелна.

 33. 33 Профил на ДЖАК
  *****
  Неутрално

  До ХЕРМЕС
  Напълно съм съгласен с това да се спрат тъпите предавания на Цонев и шоуто на кАНАЛА! Изключително връзкарски предавания - стоп на такива!!!

 34. 34 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сгугню":

  Първо, бюджета на БНТ от данъци е далеч под 100 милиона, да не кажа 50% от тази сума. Второ, има телефон на зрителя, който е денонощен и се обявява редовно. Трето, има сайт, на който могат да се коментират всички предавания и всяко издание на всяко предаване. Накрая, това според мен е единствената телевизия, която дава нещо свястно, за разлика от телевизиите, които ни заливат с турски сериали и помия от типа на "Биг Бр.". Няма друга обществена телевизия, по която се дават предавания за култура. Но както и да е.

 35. 35 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "amasing":

  Няма избор - законът задължава БНТ да бъде продуцент. Толкова е просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK