Крадци на кабели оставиха Министерския съвет без резервно захранване

Крадци на кабели оставиха Министерския съвет без резервно захранване

© Георги КожухаровВандали са унищожили маслен кабел с високо налягане, захранващ шест квартала на София. Засегнати са административни сгради в центъра, включително и Министерският съвет, съобщи електроразпределителната компания ЧЕЗ.


Произшествието е станало в полунощ на 3 май. След като част от кабела е била прерязана, налягането в него е спаднало и електрозахранването е прекъснало. За няколко минути без ток са останали  кварталите Център, Изток, Гео Милев, Подуяне, Сухата река и Хаджи Димитър. Според Росен Йорданов, директор "Експлоатация и поддържане" опитът за кражба е бил подготвен професионално, а извършителите са проявили добри технически познания.


Сега подаването на ток се извършва чрез резервен електропровод от съседни подстанции. За времето на ремонта то ще е с намалена сигурност, а административните сгради, включително и Министерският съвет, ще са без резервно захранване.
Възстановяването на съоръжението ще струва между 200 хил. лв. и 3 млн. лв. на компанията, сочат нейните изчисления.


Преките щети за ЧЕЗ от кражби на съоръжения през първото тримесечие надхвърлят 1.3 млн. лв.  Това е 46% от щетите за цялата 2009 г., посочват от дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK