Работодатели от ЕС търсят медици на кариерен форум в София

Работодатели от ЕС търсят медици на кариерен форум в София

© Анелия НиколоваРаботодатели от Великобритания, Германия, Швейцария, Франция, Швеция, Дания участват в специализирания кариерен форум за медицински работници и фармацевти MedPharm, съобщи електронното издание news.bg 


Форумът, който има по две издания годишно в страните от Централна и Източна Европа, за първи път се провежда в България. На изложението, което ще продължи и утре, оферти за наемане на медицински персонал предлагат 19 изложители.Кандидатите могат на място да се срещнат с потенциалните работодатели, да подадат CV и да проведат интервю.


Някои от работодателите предлагат допълнителни езикови курсове, включително за членовете на семействата на медиците. Осигурено е и настаняването. "Това, което предлагаме, е възможност млади специалисти от страните-членки на ЕС да започнат своята първа работа, заяви Мандип Готора", изложител от Великобритания. Стартовата заплата е различна, зависи от специалността, както и от стажа, допълни той, цитиран в публикацията

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pitanka
  *****
  Неутрално

  А немските доктори карат ли таксита или времената се измениха?

 2. 2 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До 10 г.ще се молим да попаднем на доктор!До там ще я докараме!Ще ни вземат докторите,бе!

 3. 3 Профил на невеж
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#2] от "faeton":

  Аз мисля , че и сега почти изчезнаха свястните доктори ....говоря от личен опит .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton":Те бълват постоянно нови търгаши,а доктори то отдавна няма в тая територия

 6. 6 Профил на tulsa
  *****
  Неутрално

  Докторите(програмистите и т.н...) ще ни примамят, затова пък циганите ще ги връщат накуп в новото гето на Европа.

 7. 7 Профил на Чичо Доктор
  *****
  Неутрално

  На лов с трици за маймуни. Читавите "медици" отдавна са там! А тук е утайката+третата възраст (изключвам шепа свръхзабогатели мародери). А "медици" означава всички ангажирани с медицински услиги. На първо място кадърни сестри, а на последно- некадърни лекари.

 8. 8 Профил на haho
  *****
  Любопитно

  Толкова ли е зле образованието там, че не може да произведе тези специалисти?
  Или населението се е лумпенизирало и затъпяло та не може да се изучи?

 9. 9 Профил на фелдшер
  *****
  Неутрално

  Евтина работна ръка търсят.
  Местните са по-големи хиени то нашите.
  ЕС- кво да правиш.....

 10. 10 Профил на Фен
  *****
  Неутрално

  Крайно време е обучението по медицина да е изцяло платено. защо нашата държава ще произвежда медици, програмисти за чужди страни. Та в САЩ всеки втори специалист е чужденец. Много обичат готови специалисти, защото не харчат пари за обучението им. През 30-години оня ахмак Хитлер ако не бе подгонил евреите надали американците щяха да направят атомната бомба. Ами Вернер фон Браун, виновник за избиването на хиляди англичани с ракетите ФАУ. щом интереса клати феса, това няма значение.

 11. 11 Профил на чиче
  *****
  Неутрално

  Всичко свястно ще се изфитка от тая страна,ще останат деца пинсионери инвалиди и цигани,малко над пат милиона,и още къде милион хрантутници на бюджета и преразпределители,само дет няма да има какво да преразпределят.

 12. 12 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "haho":

  в Европа населението застарява и има нужда от повече лекари - простичко нали? Ама не се сети - толкова ти е акъла.

  Който д-р не замине след форума да му се намали заплатата и това е. БГ доктори не стават за европа - твърде тъпи, мързеливи и безотговорни са.

 13. 13 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Свобода на придвижването на хора, услуги и капитали.Всеки има право да се опита да се реализира, там където иска.Просто българската държава от много години няма политика за поощряване на кадърните хора.Затова такива скоро няма да останат в България.А относно платеното обучение на медиците - ако го въведе, държавата вече няма да има какво да изнася.Никой няма да учи медицина.И без това желаещите намаляват.Не е това начина, драги ми Фен.

 14. 14 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  твърде тъп, незапознат и пишещ глупости си

 15. 15 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  предният ми коментар се отнася до номер 12"обективен"

 16. 16 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Просто образованието по медицина и стоматология е доста скъпо там и е по лесно да си вземеш готов специалист отколкото там да инвестираш в мед. оброзование. Явно там доста са намалели местните кандидати, защото може да вложи по-малко средства в друга специалност и да има почти същите доходи най вероятно.

 17. 17 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "silent step": В Германия е безплатно.Завършва се трудно.От тези които завършват голяма част отиват да работят като представители на фармацевтични фирми( като в България), защото са по-добре платени и работата е по-лека.Други отиват в Скандинавия и Великобритания.По отношение на заплатите за чужденците и немците те са еднакви- зависят от позицията, стажа и дали имаш специалност.Дипломите на българите се признават,също се признава и специалноста,макар че процедурата мойе да отнеме до 2-3 месеца след представянето на документите в лекарската камера на съответната провинция.Дежурствата се плащат отделно.Така че тия приказки за некадърните и мързеливи български лекари не отговарят на истината.Всяко такова обобщаване е винаги голяма глупост.

 18. 18 Профил на klecho
  *****
  Неутрално


  До коментар [#8] от "haho":
  "Толкова ли е зле образованието там, че не може да произведе тези специалисти?"

  Ами Хахо, в редица страни на Западна Европа, младите специалисти в държ. клиники започват с 1.300 евро стартова заплата. Както може би става ясно, чак толкова кандидати да заемат вакантните позиции няма!
  Това овчо преклонение пред медиците е типично само за някои изостанали балкански райони, в които даже законноизбрания премиер опява като ходжа, че зер видиш ли, ако не се осигуряли по 30к заплата на хурурзите, щели да избягат. Сакън!

 19. 19 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "klecho": иапращам ти един линк , за да видиш точно колко са основните заплатите на лекарите на всички нива в общинските болници в Германия.Това там не е тайна - договаря се от профсъюзите и представителите на работодателите с колективен трудов договор.Информацията е от саута на т.нар.Марбургски съюз( Marburger Bund),който е един от най големите профсъюзи в областа на здравеопазването в Германия.
  http://www.marburger-bund.de/marburgerbund/bundesverband/unsere_themen/tarifpolitik/vka/Tarifrunde_2010/Gehaltstabelle-TV-Aerzte-VKA-2009.pdf

  Хежурствата се заплащат отделно, като ставката започва от 22-25 евро на час.
  Не говори, като не си информиран достатъчно добре

 20. 20 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До плювачите на лекарите - след няколко години ще ревнете, че няма кой да ви лекува. Това ще е резултатът от ниското заплащане на тази категория и от умишленото насаждане на враждебно отношение към докторите. Не може да карате един доктор да ви бачка за 700-800 лева и то без пари. Ами знаете ли колко му струват курсовете, учебниците, трябва да отиде на конгрес за да се квалифицира, трябва да почива като хората за да се възстанови, щото лекарският труд е износващ нервната система.
  Чудя им се на докторите които стоят в България - особено при това търсене в чужбина на фона на принизяването на труда им от разни тарикати и политици.

  Пътят е целта! Конфуций
 21. 21 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Истината винаги е една и тя е ,че никой не желае да учи толко много години,тежко следване,доста скъпо,за да може след 10-20 години да получава някакви никакви пари.
  Много по-лесно,бързо,евтино и печелившо е да станеш търговец.Лекари в ЕС недостигати все по-малко ще бъдат.Липсва финансов стимул за тази професия.

 22. 22 Профил на Чичо Доктор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "читател": Читателю, безпощадно си прав. Желая ти успехи, защото си точен.

 23. 23 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "vlad_m1":

  Ето един линк и за теб. Sorry че е на испански, в горната част данните са за различни испански провинции, докато в долната част са за десетте най-важни европейски страни. Новопостъпилите от студентската скамейка, попадат в графа "Inicio".

  http://www.cesm-cv.org/Noticias/salarios_medicos_en_europa_210702.htm

  И естествено че в линка който си ми дал, възнагражденията също са брутни. С което 3662 евро / месец за Grundentgeld Stufe 1 автоматично стават 2.000! Но ценовото равние в Deutschland, някак си не е като в Шпанско.

  Излиза че съм си много добре информиран- тъжното в случая е че ти също, просто целта ти е да манипулираш общественото мнение по долнопробен начин !

 24. 24 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "dimo 58":

  Уверявам те, стоят в Бг, не защото са филантропи и радатели за здраво население!

 25. 25 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  плод и зеленцук е наи добрия лекар и бригади за сьбиране на реколтата през лятото
  ходих на лекар и тя ми казва една рецепта
  цистацката в кабинета беше и тя казва друга
  врьщам се в кьщи и гледам книгата на христо мермерски и ги цета и двете рецепти които ми ги казаха в лекарския кабинет

 26. 26 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  номенклатурците 50 години бьлваха доктори и строяха болници ама се оказа це трябва и апаратура за диагностика операция и мониторинг на болните дето в бьлгария вьобще не се произвежда
  сега апаратура се внася ама кадьрни доктори няма толкова колкото са необходими
  един доктор като отиде в странство ще си изгледа семеиството и децата колкото поиска да има а тука разни лотарии за детски градини разни детски разни маицински разни цастни уцилища субсидирани от дьржавата вместо да се субсидират болниците

 27. 27 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "klecho":

  "Това овчо преклонение пред медиците е типично само за някои изостанали балкански райони..."
  Напротив, в промитите ни социалистически мозъци няма място за уважение към който и да било интелектуален труд, в това число и лекарския. Ще платим 250 лв на мазача за 2 дни (при десетина часа работа общо), но ще ни се досвидят 10 лв за лекар. Защото единият е "работник", следователно "нещастен експлоатиран човек", а другият е "кожодер", защото "не произвежда материални блага" - т.е. жив експлоататор. Докато не си променим ценностите, умните хора ще напускат България, а ние дори няма и да разберем, че сами сме ги прогонили с безхаберието си.

 28. 28 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Разстроено

  До коментар [#23] от "klecho":Никого не искам да манипулирам.Не знам какви са цените и данъците в Испания.Не твърдя, че в Германия заплатите на лекарите са по-високи от тези в останалата част на западна Европа.Не случайно германците имат много голям недостиг на лекари от почти всички специалности и степени на квалификация.Наистина от 3600 евро за неженен без деца след данъците и здравните и пенсионните осигуровки в Германия остават около 2000 евро.Като прибавиш и парите от дежурствата - от около 22 евро на час за начинаещ лекар - дежурствата в болницата в която работя са 15ч30мин в делник и 24 часа в празник и след облагането им с данък стават около 3000 евро чисти за начинаещ лекар. .В България във фиша ми пишеше "нощен труд - 9ст/час".
  Като започвах специализация в България през 2000 год. си плащах (родителите ми), за да работя, не се водех безработен, но не ми се считеше за лекарски или трудов стаж. Единственото , за което ме е яд е че преди 5 години можех да замина и тогава не го направих.
  Съжалявам, че си останал с впечатлението че искам да манипулирам някого.

  С

 29. 29 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Поредното изсмукване на специалисти. Преди бяха ИТ специалистите, сега са лекарите и мед. сестрите. Най-лошото е че в България никой не си взе поука да обърне този процес. А че там образованието не е на кой знае колко по-добро ниво (говоря от личен опит) е факт. Да не говорим че местните не обичат да си дават много зор да учат и да практикуват трудни професии. Лошото е че в БГ усповията толкова се скапаха, че на запад изнагляха тотално - предлагат квалифицирана работа на източноевропейските маймунки ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!

 30. 30 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#28] от "vlad_m1":

  колко е средната заплата в германия чисто около 2 000 евро ........един доктор чисто взима 3 до 6 000 ,тоест 1,5 до 3пъти средната заплата .....в бг средната заплата е 500 лева така ,че е нормално един доктор да взема 1,5 до 3 пъти повече от средното за бг или 700 -1500 лева ..

 31. 31 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#30] от "capitalist": тогава защо бг лекарите бягат?


 32. 32 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "klecho":

  За испания имай предвид че и града е много важен. В мадрид и барселона с под Е2000 чисто на месец ще си мизерстваш направо.

 33. 33 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Лекарите в БГ не плащат стоиността на образованието си и поради тази причина и то и те куцат, не щото са некадърни, а защото няма пари ... просто трябва да ги накарат да работят по разпределение няколко години както е в САЩ, ако искаш поравителството да палти и ще има добри лекари и тн и проблем с текучеството няма да има; ако не искат разпределение да земат заеми и да си плащат стоиността му до стотинка после да правят каквото искат.
  Наи-добрата медицина е в САЩ и причината да е такава е защото е много скъпо и без пари не се прави, другото е че е изключително компетитивна за разлика от БГ където стандартите в образованието са от 60 години и за жалост произвеждат масово хора които не стават за нищо и не искат да учат за ништо.
  За заплатите не знам що си мислите че някои трябва да ви плаща повече, колко си изкараш ако не ти харесва, на самолетчето в ЛА(или кудето искаш другаде) и наистина ако си добър можеш да изкарваш яко пари иначе ако си среден ще си беден ... Но ако нвякои си помисли да иска пари ан ръка ще го заврът окадето е излезнал и никога вече няма да работи като лекар и точка ... стига сте оправдавали нарушаването на закона от кото и да било по каквато и да е причина.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 34. 34 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "capitalist":

  Става дума за заплата на начинаещ лекар! А в България 450-500 лв вземат лекари със стаж и специалност! За сравнение - шофьорите в София вземат 1000 лв. Нищо против, но нима един лекар носи по-малка отговорност от един шофьор?
  Моят син е лекар и заминава за Германия. Сърцето ме боли, но няма да го спра. Знам, че никога няма да остане без работа, защото от лекар лесно се получава шофьор, но обратната трансформация е почти невъзможна.


 35. 35 Профил на aaa
  *****
  Неутрално

  От БГ отиват във Великобритания, а местните лекари се изнасят
  към Канада и Австралия. Толкова.
  Проблемът е, за България остават инертните, мързелиливите
  или по-възрастните.
  Трябва сериозно да се помисли откъде ще дойдат лекарите,които ще лекуват българите след 5-10 години.

 36. 36 Профил на В53
  *****
  Неутрално

  Не бягат от БГ само лекарите

 37. 37 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "ivanchoLA":

  Странно, на кого ли би му хрумнала глупавата мисъл да иска някакви пари, ако е така добре платен, както са лекарите в САЩ? И никой в САЩ не би си позволил да хули лекарското съсловие така, както се прави в България. Защото в тази страна, както сигурно самият знаете, лекарите са на особена почит. В България лекарското съсловие в момента служи за боксова круша, в която с удоволствие си избива комплексите всеки, който свари. Не очаквайте интелигентният човек да крещи. Той просто ще отговори на удара безмълвно - ще отиде да лекува други хора, които ще оценят труда му по достойнство.

 38. 38 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "St.K":
  Виж сега, плочкаджията е частник, след като ти си склонен да му платиш 250 лв за 2 дни, значи сам преценяваш че труда му струва толкова- не виждам никакъв проблем.
  Докато лекарят в държ. болница е на издръжка от бюджета- естествено че не бих му дал 10 лева, защото се предполага че точно затова се осигурявам, за да не се налага да ги давам!
  Казваш "докато не си променим ценностите"- млад съм, но тая песен, много съм я слушал в края на 80-те- че видиш ли, на Запад хората живееели добре, защото имали съзнание, докато ние сме си заслужавали мизерията, защото ни липсвало и пр., и пр.

  До коментари [#28] и [#31] от "vlad_m1":
  Не бягат само лекарите. Аз съм навън от 1999 год. Благодаря за разяснението, но е факт, че на Запад не достигат лекари, точно защото не са достатъчно добре платени, поне в държавния сектор, в първите години след завършването си. Аз лично отдавна съм се отказал да ходя на лекар, освен в крайни случаи-в болницата виждаш само имигрантски мутри (не точно от Източна Европа) и ширеща се некомпетентност. Мога да ти разказжа няколко анекдота за лекари които разбират от медицина по-малко от мен, без сам да съм такъв, но не му е мястото. Успех в кариерата!

 39. 39 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "klecho":

  А защо си мислите, че цената на лекаря в държавната болница е 9 стотинки на час нощно дежурство и 500 лв на месец заплата?
  Мисля, че това е очевидно безумие и подигравка.
  Защо ме карате да се съмнявам във Вашата нормалност?

 40. 40 Профил на ivancho.baLAmata
  *****
  Гневно

  До коментар [#33] от "ivanchoLA":

  "Наи-добрата медицина е в САЩ" ... още една глупост на наш иван4о, затова има безброи слу4аи на медикал малпрактисе /погрешни операции, ампутации на здрави краиници и мн. други подобни. И по специално то4но в любимия на иван4о ЛА....

 41. 41 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "St.K":

  Няма нищо нормално нито в 9те стотинки на час нощно дежурство, нито в 300 те лева заплата на учителя или 400 те на учения. Шофьорът взима 1000 лева защото може да изнуди обществото като откаже да работи, а и акъла му позволява да мародерства. Държавата си отива, вълчи капитализъм: като няма условия, няма да има медицина и образование. Ако някой ден на някой му домъчнее за тези неща, може да промени нещо, стига да не е твърде късно.

 42. 42 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  плочкаджиите и тьрговците продават стоки с надценки и не издават касови бележки и сьбират парите си в банки
  а здравеопазването и обуцението на медици се издьржа от фискалния резерв сьбиран от даньци такси и акцизи
  плоцкаджията не внася даньци доктора ако работи цастно не може да осигури болницно лецение само консултации и диагностика

 43. 43 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "klecho":

  За съжаление не мога да прочета отговора ти на постинга ми #28 - " прочитане на целиа коментар " при мене не е активен.Ако обичаш, би ли повторил отговора си.

 44. 44 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "St.K":

  500 лв/месец в тая страна взимат също така архитекти, адвокати, учители, инженери, химици, математици и каквито се сети човек. Слава богу, ако накой има вяра в собствените си сили, той е напълно свободен да опита на друго място.
  От своя страна, когато аз тръгнах навремето, съвсем не бях свободен. Благодарение на Вашите съпартийци и техния брутален режим, имахме тотална забрана за пребиваване и работа във всички нормални държави- и въпрекио това се наложихме като специалисти. Така че е възможно, все пак, да не сме чак толкова ненормални, колкото Вие си мислите.
  Съмнявайте се в нормалността на собствения Ви син който бачка за 9 ст.- никога не е бил моя случай!

 45. 45 Профил на St.K
  *****
  Неутрално


  До коментар [#38] от "klecho":

  И още нещо...
  Ще си позволя да отбележа, че лекарят не е социално слаб, та да е на "издръжка от бюджета", както се изразявате. Този човек работи, спасява животи, защото това му е работата.
  Млад сте, но мисленето Ви, очевидно, е останало в миналия век.

 46. 46 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#37] от "St.K":

  Ти въобще нямаш идея за какво става дума, повечето лекари в САЩ на практика правят много малко пари в сръвненив с нас в високите технологии или инвестиционното банкиране, защото до над 40 години плащат заеми и тн и застраховките са умопомрачителни, дори след това доходите само на единици са това което ти си предствяш масата са много малки дори смешни, но си вършат работата защото си я харесват. Тва го знам щото гаджето ми е хирург в UCLA и знам колко прави чисто след като тя си плати заемите и личните застраховки и тн ... повечето и приателки които нямат такъв като мен за гадже едва свързват двата края.
  Проблема е друг, че ти одобряваш нарушението на закона и издевателство над хора в нужда поради някаква причина, което е недопустимо ако ще си играете на демокрация в БГ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 47. 47 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#40] от "ivancho.baLAmata":

  Да а колко има в БГ(където ги крият), колко хора дават подкупи на лекари в БГ, повечето "лоша практика" са бош лав да изкарат пари адвокати, поради което цената постоянно се качва.

  Като имаш много добра застраховка като мен проблеми нямаш третират те като цар сичко работи като часовник и правят неща които в Европа си мечтаят, да не говорим че ако примерно кастастрофата в която бях преди 3 години беше в Европа автоматично ставаш инвалид, докато аз на 6 -тия месец се върнах във фитнеса и живея нормално, вярно е че цялата процедура струваше на застрахователя колкото скъпа къща в Бел Еиър, но затова им плащам ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 48. 48 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "vlad_m1":
  Опитвам е да повторя по смисъл:

  Бягат не само лекарите, а изобщо всички специалисти!
  Но именно защото на Запад младите лекари не са особено добре заплатени, се търсят професионалисти от други страни. Аз лично отдавана съм престанал да ходя на лекар, освен в крайни случаи- GP-тата поголовно са от Лат. Америка, с нулева квалификация. С часове мога да разказвам анекдоти за лекари, които имат по-слаби познания по медицина от мен, без сам да съм такъв, но не му е мястото.
  Лично на теб, много успехи в кариерата!

 49. 49 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#48] от "klecho":

  Благодаря.

 50. 50 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "klecho":

  Много се съмнявам да сте представител на упоменатите от Вас съсловия. Прекалено еднопистов ми изглеждате. А и комплексите Ви са очевидни. Моето момче не би си позволило такова отношение към който и да било инженер, архитект, математик, учител, защото знае цената на знанието.
 51. 51 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "St.K":

  Лични нападки дрюгарю? Всъщност не ме учудва.
  И ако обичате не наричайте сина си "моето момче", така де, не го притежавате!

 52. 52 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#50] от "St.K":

  Цената на знанието е колкото има пазар за него, като си толкова знаещ и морален и тн защо оправдаваш нарушението ан закона и инуддването ан хора в нужда?!?!?! ... нали искате да сте демокрация и прочие Европеици морални ценности и други

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 53. 53 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "klecho":

  Обръщението "другар" подхожда повече на Вас, защото точно в онова общество, към което някак интуитивно Ви влече, интелигенцията се смяташе за обслужваща прослойка.
  А синът ми е "моето" момче не защото е моя собственост, а защото много го обичам. Вие не наричате ли майка си - "моята майка"?
  Впрочем, Ваша си работа. Дано намерите някого или нещо за да се стопли душата Ви, защото в момента от Вас лъха леден студ. 54. 54 Профил на ivancho.baLAmata
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "ivanchoLA":

  иван4о, по принцип си прав когато сравнява6 с БГ представите за медицина, на4ин на мислене, отношения между хората и компаниите... но престани да се изтъкваш, не виждаш ли 4е ставаш за смях, на 28 години си, току що запо4нал работа а се представяш 4е си едва ли не в супер елита. Пове4ето от нас знаят 4е нито Щатите са върха на сладоледа, нито ЛА е наи хубавото място за живеене, а да не говорим изобщо 4е твоето високо социално положение е само една твоя фантазия.

 55. 55 Профил на ivancho.baLAmata
  *****
  Неутрално

  иван4о, гледал ли си това - http://www.youtube.com/watch?v=VEFoq_5RbC4. Доста хора са го гледали, даже такива които не са живели в Щатите , и им е ясно за здравеопазването на какво ниво е.

 56. 56 Профил на weselo
  *****
  Неутрално

  Ей, омръзна ми да чета и слушам лекарите на запад вземат еди колко си, учените вземат толкова, певците вземат еди колко си, учителите толкова, държавните служители още повече.
  Аз бих добавил Готвачите колко вземат. Колкото тукашните готвачи ли. Ядец, няма такова нещо. Сервитьорите и те по малко. Чистачите на клозети дето ги усираме всички по умни от тях . Колко, и те по-малко. Колко е минималното заплащане ?
  И то по малко. Затова стига глупости. В България е така. На който не му харесва, прав му път. Стига сме хленчили. Ако се повишава заплащането трябва да е за всички ако не, НЯМА КАК ДА СТАНЕ. В сичко иде от производството . Няма ли няма не високо заплащане, няма да има и никакво. Ясно е като боб.

 57. 57 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "weselo":

  "Ако се повишава заплащането трябва да е за всички".

  Че защо тогава чистачът не учи, примерно, колкото един учител, или готвачът, колкото един инженер, или... Значи не могат и да получават еднакво! Фасулска работа!

 58. 58 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "St.K":
  Добре де, другарю, ама нали в това, съвременното общество, интелигенцията вече не е обслужваща прослойка- тогава защо хленчите толкова, ами опитайте се да се наложите!
  Никога не съм твърдял, че не обичате сина си, просто критикувам изразните ви средства, понякога границата м/у любовта и обсесията е наистина тънка!
  P.S. Не съм ледeно студен, просто съм "really cool". ¡Greetings from SpaiÑ!

 59. 59 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Който иска да пробва да работи като луд по 60-80 часа на седмица и да трепери, че от всеки пациент може да получи призовка в съда за грешка при лекуването, нека да опита. Те и задължителните осигуровки срещу малпрактис не са малки. Естествено е по-големия стрес и напрежение да се заплащат по-добре. Практиката показва, че индийците са много добри лекари. Решението е просто - наемат се лекари от други страни, извън ЕС срещу правото след 5 години практика в страната да могат да получат българско гражданство и след още 5 години да се местят в друга страна от ЕС.

 60. 60 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#54] от "ivancho.baLAmata":

  Завърших унивеситета на 22 (2 мастерски с honors по науки не бизнес) и съочредих компания която сега слава богу се движи и ръсте добре и имаме над 3000 души персонал само в ЛА и офиси по цял свят и не знам защо си мислиш че имам нещо общо със средната статистика ... или това че си кесил някъде си незнам колко години има някаква връзка колко си квалифициран, щото от моя опит досега e че или ставаш или не стваш, като става дума за тия отгоре. Иначе средните нека се катерят по стълбата, въпреки че е ясно че няма никога да стигна много високо ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 61. 61 Профил на Albena
  *****
  Неутрално

  Напуснах България преди 20 години и като анестезиолог преминах работейки първо 5 години по спешните отделения в Англия/работа която е най-голямата хамалогия на света и лошо платена/,после през цялата costa española,от Costa Brava до Benalmadena минавайки през Baleares като интенсивист/medico adjunto/все по частните клиники най-вече работещи с туристи и накрая се установих преди около 12 години във Франция анестезиолог в държавна болница.Всички почти във форума пишете като основен фактор за заминаването парите.Вижте,медицината не е най-лукративната професия/ако е така нямаше да има липса на лекари/Оксиденталният пациент е "труден" и винаги правото е на пациента!/Медицината се е превърнала в една социална професия ,като изискванията към лекарите са много голями, а заплащането и уважението не са на висота. Брутните заплати са едно,а реалните не са "главозамайващи".Аз поне в моя живот не съм се движила никога от лукративни цели ,а от удоволствието от работата,авантюрата,контакта с хора от различни страни,новите познанства,пътуванията и това е компенсирало останалото.Все пак преди 12 години на синът ми казах-"медицина през трупа ми"и съм щастлива че не е лекар.
  На младите колеги все пак ще препоръчам някои специалности които се търсят и не са поне от"опасните":гериатри,радиология,трудова медицина.
  Ако поемете по пътя на педиатрията/най-липсваща/,травматология,акушерство ..бъдете готови да прекарвате един ден седмично в съда.
  А колкото до богатите доктори с високиоя стандарт на живот има ги -потомствени лекари с частни клиники,"медийни лекари"тези коитот са повече на екрана и се търкат до звездите,пластичните хирурзи и гинеколозите занимаващи се с labioplasty...../ама те и на изток и на запад и на север и на юг са си те!/
  Поздрави на колегите ми от форума и на пациентите разбира се ,защото всички в даден момент сме и пациенти.

 62. 62 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "klecho":

  Благодаря. Не се оплаквам. Просто смятам, че има различни начини да се бориш. Мисля, че емиграцията е един от тях. Защото, за съжаление, оценяваме нещата с истинската им стойност най-вече когато започнат да ни липсват. Така че и Вие, и синът ми се борите с обстоятелствата по свой си начин. А ние ще се опитаме да ви осигурим тил и подкрепа.
  Успех.


 63. 63 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#55] от "ivancho.baLAmata":

  Да аз съм съгласен с изводите които прави Мур във филма за средностатистическите хора и това до което те имат достъп, и изцяло подкрепям това което прави Обама за тези които нямат възможност да си плащат застраховките и даже мисля че не стига достатъчно далеч, тъи като все пак сме наи-богата страна в света ... но все пак в САЩ е наи добрата медицина като качество стига да можеш да можеш да платиш (имаш много добра застраховка) и това е факт.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 64. 64 Профил на ivancho.baLAmata
  *****
  Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanchoLA":

  100% ти вярваме вси4ки, ти си гении, съсобственик на мултинационална компания, един от наи преуспелите българи изобщо. Това което си ти е наи великото постижение, и там кадето живееш ти, е наи хубавото място в света. Които не се съгласява е бедняк и глупак и не ги разбира нещата.

 65. 65 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "St.K":
  Пак заблуда- правите ли разлика м/у "учи" и "харчи 5-6 години парите на мама и тати, защото не му се бачка".
  А м/у "знае", "зубри" и "преписва на изпит".
  Значи смятате че 100.000 студенти/година за страна като Бг е нормално явление. Не сме учудва, че малкото способни специалисти, скоропостижно си "бият чуковете".
  P.S. Не съм се излъгал във вас другарю, само един истински комунист може да смята че обществото му е длъжно с нещо, защото видите ли, притежавал диплома...

 66. 66 Профил на weselo
  *****
  Неутрално

  Докоментар #57. Никъде всички не получават еднакво.Ако да речем в САЩ учителя примерно получава2000 &, а чистачката 500& такова трябва да е съотношението и тука Не може някои да искат да получават така както е в Белгия да речем, а други в България да получават, така както е в Буркина фасо. Това имах предвид.

 67. 67 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#64] от "ivancho.baLAmata":

  Просто се опитах да кажа че това на колко години си няма нищо общо с опита ... както се казва по български "не питаи старило, а патило" и за съжеление така се стекоха нещата, че съм много патило, което едвин вид балансира с успехите ми.
  Факт е че в ЛА има фасе контрол, факт е също че повечето българчета не тренират и не могат да припарят до тези места, камо ли да си го позволят ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 68. 68 Профил на Тотка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Обективен":

  Твърде тъп,мързелив и безотговорен си ти,олигофрен такъв.Българските доктори са много кадърни и адаптивни-нито един доктор не заслужава да остане в тази шибана държава да лекува изроди като теб.

 69. 69 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "klecho":

  Първо, няма лошо хората да учат. Това е най-малкото трупане на опит в друга среда и определено поне малко разширява хоризонта на човека. Дори е хубаво да го правят през целия си живот. И защо да не са 100 000 студентите в България? Мисля че дори и относително погледнато цифрата не е чак толкова голяма. Повече ме притеснява, че има твърде много неграмотни хора.
  Освен това правя разлика между "уча", "зубря", "преписвам" и "знам". И не смятам, че някой ми е длъжен с нещо. Оправям се добре, слава богу, със собствени усилия. И да, прав сте, дипломата е само една възможност, един етап в живота на човека и не трябва да се надценява.

 70. 70 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#61] от "Albena":

  Евала

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 71. 71 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "St.K":

  Ок и аз благодаря. Много успехи на сина ви.
  Не промяна в ценностите ни е нужда в тази страна, ами свестни управници, които да заложат някакви изначални предпоставки за реализация посредством образование и квалификация.
  За да не се налага да емигрираме. И заради нас, и заради вас- нашите бащи. Защото истински щастливи са онези родители, чиито деца са близо до тях- тогава, изобщо не е задължително да имате син-милионер.


 72. 72 Профил на topor
  *****
  Любопитно

  Някаква конкретна информация - къде е купонът и ще бъде ли и в други градове? Благодаря предварително!

 73. 73 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  До коментар [#71] от "klecho":

  Мир.
  Беше ми приятно да си поговорим. И, дай Боже, здраве и късмет на всички ни. ... И да се върнат децата ни.

 74. 74 Профил на Tя
  *****
  Неутрално

  Едно уточнение по въпроса защо във Франция се търсят лекари. Не е вярно, че няма кандитати (няма за специялностите с дежурства). Напротив, напливът е голям, но броят на приетите студенти се определя всяка година от държавата и никак не голям.

 75. 75 Профил на a_lizzard
  a_lizzard
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Абе като почти никой от писалите по-горе не живее в България, какво ви интересува? Доколкото разбирам от коментарите, всички сте се изнесли вече и сте супер доволни, така че гледайте си чужбината, ако обичате! Така или иначе след 100 години всички ще са китайци и индийци.

 76. 76 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Поздравления на St.K. за коментарите. Изглежда лекарите в България са разбрани и уважавани само от родителите си и децата си...

  А иначе едва ли някой от народонаселението и още по-малко вероятно от управляващите да се замисли и да си направи изводите. По-голямата част от първите са физически здрави (клинично) и голяма част не се замислят че някой ден ще им потрябва лекар, мед. сестра и болница. При вторите пък по-голямата част са психично деформирани и обхванати от тифозна треска, по-точно застъпват девиза ‘ден година храни’ и са активно заети с натрупване на капитали докато електората не ги изрита от властта. Няма кой да мисли дългосрочно както става във всяка област в паракомунистическа България. Колкото повече от лекарите и медицинските сестри си намерят работа в чужбина ,толкова по-скоро ще започне да се ценят тези професии тук. Успех на всички. Видя ,че 20 години фалшиви реформи основани само на съкратени разходи и популизъм-комунизъм водят само до мазохизъм и деградация. Кое е най-тягостното – не само паричната оценка на труда ,а по скоро отношението към самата медицинска професия. Показателно е ,че оплюването и злословията продължават даже когато някой нормално търси по-висок стандарт и отиде да работи в чужбина. Коментарите са ‘тези дето заминават ще метат кенефите, а тези дето остават, ами остават щото не стават за нищо’. Жалкото за България и лошото за всички заети в здравеопазването е, че в собствената си държава не можем да постигнем неща нормални за цивилизования свят и че трябва на голяма част от електората със съветски навици и мислене да обясняваме защо никой няма интерес от лоши условия за лекарите и сестрите. Всеки някой ден става пациент. Яхта може и да не си купиш , но в българска болница рано или късно ще влезеш. И каквото създаде сега българското общество като условия за нормално европейско здравеопазване (включително за човешкия фактор в това здравеопазване), това ще ползва, когато остарее и стане зависимо от здравни грижи. Злобата да се види лекар с висок стандарт заслепява у нас Бай Ганю да види ,че този висок стандарт е инвестиция за обществото. Кога ще се променят нагласите ли? Ами когато всички посетят нормална държава и умре и последния , който си спомня колко хубаво било здравеопазването по времето на бай му Тошо и как посещението на доктора у дома струвало само един бонбон (миришещ на нафталин)...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 77. 77 Профил на Крадлив комунист
  *****
  Неутрално

  Албена #61, твоят постинг наистина ми хареса.
  В България ако не се реформира цялата с-ма, наистина ще станем Бантустана на ЕС. През 1997-2001г. едно правителство започна реформите, и го оплюха тотално. Оттогава нищо не се променя, защото у нас никой не иска промяна, а само увеличение на заплатите. Висшата форма на философия у нас е "Акъл не ща, пари ми дай!"

  А че лекарите биха отишли да живеят там? Ами те и преди заминаваха в чужбина - напр. в Либия, Алжир или не зная още къде. Сега имат избор и заминават в по-цивилизовани страни . Това е ЕС - ние вече сме граждани на БГ, но и на ЕС, и имаме свободата да избираме !
  И никой никого не задължава да мие кенефи, или чинии. Всички имат избор, и това е свободата. Включително и по цял ден да се мотаеш по улиците, и да се оплакваш.

 78. 78 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Albena, от колегите ми, които са заминали в Германия, UK или Франция никой не се е върнал. Не толкова заради парите (единият ми колега е травматолог в малък град в източните провинции на Германия и чисто взима под 3000 евро), колкото заради отношението към лекарите и спокойния, уреден живот. Предлагам ти да дойдеш и да поработиш месец-два тук, по договор с НЗОК и после ще си говорим.

 79. 79 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  Колкото до съдебните процеси за лекарски грешки - в САЩ 2/3 от делата се губят от пациентите и ги оставя със задължения от 40 000 до 200 000 $ за такси, адвокатски хонорари, експертизи и т.н. Останалите 1/3 получават обещетения, от по няколкостотин хиляди до няколко милиона, но те се покриват от застраховката на лекаря. За Франция от колеги знам, че от десетина години има специални бордове или бюра, които се занимават с исковете на пациенти, които са жертви на лекарски грешки и обещетенията се плащат в рамките на няколко месеца. Парите идват от застраховките на лечебните заведения. За тези пациенти, чиито искове са били отхвърлени от борда, практически е невъзможно да спечелят дело във съда.

 80. 80 Профил на Маратонката
  *****
  Гневно

  Не разбрахте ли ,че държавата е пред закриване щото мат,ряла е калпав и не става !За издръжката на един студент по стоматология на семестър се плаща по 3 400 лв.или годишно 6 800 лв.+ разходи за квартира 1200 + храна още 2000 лв.или грубо 9000-10000 лв. на година .За цялото следване около 50 000 лв.За направа на кабинет 50 000 евро + 30000 евро за обзавеждане . А сега ми кажете как да е евтино в България стоматологичното обслужване ?В Германия безплатно / в малките общини / на стоматолозите дават безплатни къщи и кабинети + 2000 евро към заплатата която е поне 6000 евро .Е кажете ми как ще останат в България Лекари и Зъболекари ?????????

 81. 81 Профил на Ндаааааа
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Deep Blue":

  така е така е! нека нашите тройкаджии да им лекуват пациентите и да се бият в гърдите какви са специалисти!
  у нас, де що има читав доктор си е на своята практика и позиция на хубава заплата и си е богат!
  един от организаторите на форума съобщи в прав текст, че британските и френските доктори, а и други западни, непрекъснато търсят работа в чужбина и заминават я за Дубай, я за САЩ ил други по-добре платени места. каза го човекът.....това са някакви номади, не са лекари.

 82. 82 Профил на ?
  *****
  Неутрално
 83. 83 Профил на Господин - ов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "WD":

  "спокойният и уреден живот" със заплата около 2000 евро, означава заложник на работодателя, на заплатата и така цял живот - ОТ РЪКАТА - В УСТАТА, както се казва на Запад. и чакане на пенцийката, и наем, и осигуровки, и евтини почивки. е, такъв подтиснат от обстоятелствата човек не може да е сносен лекар. виж, като се върне в Бг, може пред околните да се попохвали и да попочерпи в евтина кръчма, защото в луксозна ще го заболи, но за повечето и то не е малко. че да не мислим децата как ще изучи в скъпо престижно учебно заведение в Западна страна.
  тези същите деца, и там да си отсанат, все ще носят фамилията с -ов накрая, което е достатъчно да ги гледат като на втора ръка хора.
  а за уреденост -да, лидл е евтин, колите са евтини. евтин живот.

 84. 84 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  Това е много положително, защото нашите лекари не са лоши, но там ще се научат да бъдат позитивни и приветливи с пациентите.
  Отделно, ясните регламенти ще ги научат да бъдат отговорни и да вършат съвестно работата си.

 85. 85 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#81] от "Ндаааааа":

  За САЩ едва ли щото квалификация нямат за САЩ, освен за домашен лекар и то много трудно ...

  До коментар [#80] от "Маратонката":

  това нищо не е трябва да си плащат цялото обучение до стотинка и тогава могат да претендират за пари и тн ... иначе като сега ще работят за малко пари щото държавата (данакоплатците) е платила за университета и докато не си избият парите положението ще е такова ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 86. 86 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#84] от "БГ":

  Yeppers, трябва сички млади на самолета и за няколко години да се откъснат от БГ и тогава ще има някво движение напред не само на мама в полата да се крият

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 87. 87 Профил на Dr
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "невеж":

  Да, аз и съпругът ми сме едни от тях. И заминаваме с еднопосочни билети за Германия със стартова заплата 3 000 евро всеки! Честито на министър председателя, на здравната каса и на министърката!

 88. 88 Профил на Еднопосочен клиничен случай
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "Dr":

  Другарке, но не са фалети с тие три илядо, че знайте ли колко чисти ша ви остават? Пригответе си за наемчето къде 800 и още къде 600 за манджа и гащи, бензинчето и то пара струва, ше знайш, картата за градския в краен случай и тя, телефончето, телевизорчето, що то е платену в немско, застраховчицата, що ако нещооо...не дай Бог, и осигуровчицата, що сайбията ша ви плаща половината от ней, и документчета що се вадят често от български-немски, и интернетчето, що у работата не е разрешено, вай вай вай... Няма да ва питам, другарке, вий на театро ходити ли, на култура. Що там няма да ходити.
  Това е много, ама много смешна заплата за немски лекар, другарке...някои ви лъжи. Абер, алес гуте!

 89. 89 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "Еднопосочен клиничен случай":

  Ей, злобата българска край няма!
  Тъпак, хората ти казват начална заплата 3000Е и съм сигурен, че болницата където отидат ще им осигури и безплатна квартира! След някоя друга година като се докажат като добри специалисти ще им вдигнат заплатите до нива, за които може само да си мечтаеш!
  Абе какво съм седнал да ти обяснявам елементарни неща- знам, че няма да успееш да осмислиш за какво става дума! След 10-на годинки в БГ-то ще останат маргинали като тебе дето за нищо не стават освен да плюят другите дето са дръзнали да си търсят късмета другаде- глупак!

 90. 90 Профил на Още един клиничен случай
  *****
  Весело

  До коментар [#89] от "Emil":

  Ти може да си "сигурен", но това не значи че поради това ще им осигурят безплатна квартира.
  Дори мога да те уверя, че няма. Не осигуряват....виж, в Бангладеш, може да дават квартира за без паре.
  А вдигането на заплатите "до нива" става единствено и само с дългогодишно бачкане, а не след "някоя и друга година."
  И не обиждай. Глупаво е - както и безпочвеният оптимизъм не се отличава с прозорливост.

 91. 91 Профил на Albena do WD
  *****
  Весело

  По принцип всеки смята своя свят за най-несправедлив.Съпругът ми също лекар ,само че испанец, ако го питаш къде е най-зле да практикуваш медицина ще ти каже в Испания.В началото на 90те в Англия дойдоха много испанци поради тежката криза /подобна на сегашната/ и най-вече поради трудният достъп за специалност /за да правят резиденция се явяват на изпит MIR-и според отценката и търсенето се определя и специалността/Въпреки това идеята да се върнем в Испания беше негова.Не издържаше без слънце,без живота на улицата,без храната,....Няколкото години които обикаляхме по Испания часово извънредното дежурството ни се заплащаше/тогава в песети/брутно отговарящо на 10 евро!!!!т.е колкото почасовата работа на слугинята.Заплащането се подобри едва преди 4 -5 години.Оставихме едни много по-високи заплати в Англия,но избягахме и от така нареченият burnout-синдром в медицината/medico quemado/.Tова е състояние на толкова натрупан стрес ,че никакво заплащане не го компенсира.Когато имаш ежедневно"паркирани" пациенти в 6-7 бокса,5 други са на носилки -колички в коридорите и още толкова в зона за наблюдение и не можеш да разчистиш нищо ,защото не знаеш къде е специалиста,не се освобождават легла за приемане и защото системата те принуждава да работиш дефензивна медицина за да си пазиш гърба и изискваш безумни дълги изследвания ,знаейки от самото начало ,че резултата ще е отрицателен не може да не "прегрееш"А като излезнеш и от работа и ти липсва слънцето и fiesta mayor и радостта от живота става зле.За щастието влияят много фактори.Днес разбира се нещата са много по лесни и слава богу всеки може да пътува и да опитва и да разширява опита си .Понятието емигрант от преди години е променено.Всички се движим-все едно дали играем винаги една и съща постановка,поне сменяме театралната сцена.Италианците към Англия.Англичаните и французите към Канада.Източноевропейците на запад.Южноафриканците към Дубай и Холандия Латиноамериканците към Испания и Италия.....А колкото дали бих дошла да работя 20 години по- късно в България отново!?Виж, аз съм роден авантюрист и защо не !?/За 2-3 години-може.Още повече за нас задължително пенсиониране до 70 години няма,а както е тръгнало може и с памперси да работим един ден поради липса на лекари.Или като защитен вид изчезващи животни да ни показват!

 92. 92 Профил на Тал Зилберщайн : Good bye, my friends
  *****
  Неутрално

  До коментар [#89] от "Emil":

  Имаш предвид "предполагам" , а не "сигурен"... нали?

  Думата "сигурен" трябва да се използва само тогава, когато имаш налични доказателства.... и би се обзаложил поне на 1000 лв...

 93. 93 Профил на Lara
  *****
  Неутрално

  Почти всички във форума, освен номер 7 пишат и се разправят за лекарите.В статията пише - "кариерен форум за медицински работници и фармацевти" , а в тази категория на медицинските работници влизат сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и др. кадри, завършили медицински колежи и в България са много по-ниско платени от колегите им в други страни.
  Обучението на тези кадри също е скъпо, за сестрите и акушерките стана четиригодишно, а като завършат взимат колкото една чистачка. Освен за липсващите кадърните лекари хората скоро ще се замислят и за липсата на кадърен медицински персонал.

 94. 94 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#91] от "Albena do WD":

  поздрави албена!!!!!!!!

  много добри коментари в смисъл ,че обесняваш на бг докторите ,че на запад не всичко е ок и парите не са толкова много за СТАНДАРТА на живот .....друго много важно заради фалиралите си социални системи във европа те се нуждаят от евтини медици и едва ли ще има вдигане на заплатата много скоро .....друго много важно ,бг докторите имат свобода да работят и да импровизират при лечението ,която на запад я нямат ,там се движиш по коловози и бюркратични пътеки ,които са убийствени ...затова и много малко лекари успяват да се наложат на запад ....аз познавам няколко ,които пробваха и не успяха ,не защото са по лоши ,но не могат да свикнат със западните правила и тромавост на системата ...

 95. 95 Профил на Господин-ов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#94] от "capitalist":

  И аз това обясних за парите, но виж колко минуси ми набили. Като че ли аз ги раздавам заплатите, и аз определям хачлъците. Не щат да разберат, че едно получаваш - друго ти вземат. А чужденецът си е чужденец. За наложили се лекари - и аз не познавам такива нашенци, а познавам българи лекари зад граница.
  Тук познавам хора с частни болници вече. Болница Витоша в София е фамилна, така както е било преди Девети, както е редно и да е днес. А онези, които са на Запад....така разбират налагането в професията, едната плата.
  Сега за медицинските сестри. Те са добре, в сравнение с българските условия, рехабилитаторите - ще намерят място и те, но не в свой собствен практик, което е действителното печелене на хубави пари за тамошните условия. Но - да спестиш малко, и да го похарчиш у нас, също е много за някои. За тези други категории, освен лекарите, те ще си останат втора ръка хора, обслужващ персонал, както са и у нас.

 96. 96 Профил на To UK
  *****
  Неутрално

  Говориме за заплата 10 000 паунда бе серсеми,а тука взимам 700-800 лева.
  ЧАО на хората в милата ни родина!

 97. 97 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#96] от "To UK":

  Говориме за заплата 10 000 паунда бе серсеми,а тука взимам 700-800 лева.
  ЧАО на хората в милата ни родина
  =======================================
  никой няма да ти даде повече от 2000 /3000 паунда месечно чисто след данъци,това са лъжи ,които скоро ще разбереш .......

 98. 98 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#94] и [#97] от "capitalist":

  Абсолютно си прав тука, просто им трябва армия от нископлатени цпециалисти.

  До коментар [#96] от "To UK":

  Да GBP100K лири на минута LOL!!, такива пари не са виждали в Европа, ка' моли в държавните "куче влачи диря няма" ... само на наи-високите нива в технологиите и инвестиционното банкиране ... и то единиците задължителнио дошли с опит от САЩ ще видиш заплати над GBP150К... другите системата е "от ръка в устата" колкото може по малко, така е направено че да се хванат на заеми и да трябва да работят и да се съгласяват на малко пари ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK