Атракционите в София вече ще са под контрол

Месеци наред децата от софийския кв. "Лагера" си играеха по тази опасна катерушка, която беше премахната след многобройни сигнали от родителите до няколко институции

© Георги Кожухаров

Месеци наред децата от софийския кв. "Лагера" си играеха по тази опасна катерушка, която беше премахната след многобройни сигнали от родителите до няколко институцииСтоличната община ще се опита да въведе ред в поставянето на увеселителни съоръжения като виенски колела, люлки, колички и други в парковете. За целта главният архитект на града Петър Диков е подготвил проектозаповед, която регламентира начина, по който ще се издават разрешителни за монтиране на такива съоръжения.


В мотивите към заповедта е записано, че в последните 15 години люлки, виенски колела, електрически влакчета се поставят в парковете без ясен регламент, който да гарантира безопасността им. Той трябвало да бъде уреден в наредба на министрите на регионалното развитие, на вътрешните работи и на спорта, но тя още не е написана. Затова, докато няма нормативна уредба по въпроса, София ще се опита да въведе собствени правила.


Те включват изискването увеселителни съоръжения да се поставят само на места, които са определени за това в подробните устройствени планове на парковете. Освен това проектната и техническата документация на люлките трябва да бъде съгласувана с регионалната здравна инспекция и с пожарната.


Задължително ще е съоръженията да имат системи за безопасна работа, ограничители на скоростта и аварийни спирачки. За да се разреши работата на атракционите, собствениците им трябва да гарантират, че периодично ще проверяват разглобяемите елементи или тези, които могат да се скъсат. Трябва да се сменят и бързо износващите се части и да се води дневник за техническото обслужване. Документите ще се проверяват от лицензирани експерти от списъка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  Относно Атракционите, да се обърне внимание и на пазарните атракциони:
  Като си представя, че такъв пазар може да се види само в Ориента, мисля си че пазарът "Димитър Петков" трябва да се превърне в атракцион.
  Който и чужденец да дойде на официална визита, трябва задължително да бъде прекаран през тази екзотична част на града - новото сити в центъра на града - бизнес сгради и ефектна архитектура(бараки/катуни/айлонови колиби), улици ухаещи на гнило и на мизерия, пространство обсебено от колоритни хора, които ползват една тоалетна в края на пазара, ако сварят; да си измият ръцете - забравяме. Въздухът в тази част на София е крайно уникален със своята наситеност на смрад, на пушек от кебабчета и сланина на скара.
  Най-важното е стоката, изложена на необичайни места и складирана в дупки и катакомби, мазета с преляли канали, автомобили и всякакви други места, обитавани от хора и всякакви домашни любимци, от насекоми, плъхове, котки, кучета и всякакви други животински видове и представете си при наличието на само една тоалетна в целия този пазар, на какъв разкош ухае тази стока, а и строгият контрол, който осъществява ДВСК и община"Възраждане" с комисионните си, които взимат, само допринася за качеството й.
  Този чужденец, освен че трябва да бъде закаран до тази Българска Ориента, той трябва да бъде и разведен из нея, трябва да се докосне до всичко от нея, до здравословните плодове, зеленчуци и кебабчета, трябва да усети силата на хората, които продават там, те оцеляват всеки ден, борейки се със складовата си база, недостъпните улици, по които им се доставя непроизведената от тях стока и набезите на безделниците, за които подобни места са като магнит.
  Но най-важното е да си купи нещо от там и да няма възможност да свери цената с тази по магазините, защото тя е много различна, но помнете не се ли екстрадира моментално след това от България, освен че може да се чувства прекаран, животното което го чака в торбата с плодовете, може да го изплаши до смърт, а през летищата е забранено пренасянето на какъвто и да е вид храна, което ще е добре за националното ни самочувствие, въспросният чужденец ще разправя без да е стресиран в каква екзотична , малко странна, но не плашеща и много красива страна е попаднал, до или пък може би в самата Европа.
  Кеф!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK