Вярно и невярно за интернет следенето

След множество протести законът беше приет в по-мекия вариант, изключващ прекия достъп на службите до телефонни разпечатки и интернет трафика чрез интерфейс.

© Георги Кожухаров

След множество протести законът беше приет в по-мекия вариант, изключващ прекия достъп на службите до телефонни разпечатки и интернет трафика чрез интерфейс.От днес влизат в сила промените в Закона за електронните съобщения, свързани с получаването от МВР на трафични данни (от телефонните разпечатките и за интернет-трафика), които в началото на годината предизвикаха сериозни дебати в обществото и в Народното събрание. Макар първоначално от вътрешното министерство да имаха намерения сериозно да облекчат достъпа до информацията, строгите рестрикции за получаването на данните останаха. Така на практика с измененията не се направиха съществени промени в досегашния ред за т. нар. следене в интернет от спецслужбите. Записа се срок, в който операторите ще трябва да предоставят данните. Такъв досега не съществуваше и от МВР се оплакваха, че справките се бавят със седмици, а понякога и с месеци. Въведоха се и допълнителни гаранции срещу неправомерен достъп.


Кои ограничения остават както и досега:
- Достъпът до данните ще се осъществява само след получено съдебно разрешение
- Службите ще могат да получават информация  само за нуждите на разкриването и разследването на тежки престъпления (наказвани със затвор над 5г.) и компютърни престъпления, както и за издирване на лица
- Данните, които ще се получават: за проследяване и идентифициране на източника на връзката; за идентифициране на направлението на връзката, на датата, часа и продължителността на връзката, типа на връзката, идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство, установяване на идентификатор на ползваните клетки.
- Други данни, включително разкриващи съдържанието на съобщенията, не могат да бъдат съхранявани по този ред
- Мобилните и интернет операторите ще пазят данните 12 месеца


Нови изисквания на закона:
- Операторите ще трябва да предоставят на МВР трафичните данните във възможно най-кратък срок, но не повече от 72 часа от постъпването на разпореждането за достъп. Министърът на вътрешните работи или писмено оправомощени от него длъжностни лица могат да определят конкретен срок, в който данните да бъдат изпратени.
- Предприятията ще са длъжни да осигурят възможност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за постъпване на разпореждането за достъп до информацията.
- За направените искания спецслужбите ще водят специален регистър, който не е публичен. Операторите също ще водят регистър за постъпилите до тях заявления.
- Разрешенията за достъп до информацията ще се дава от районен, а не както досега от окръжен съд. За дадените разрешения или откази в съответните районни съдилища също ще има регистър.
- За данни, до които е осъществен достъп и са били съхранени, ще се пазят от операторите не повече от 6 месеца (досега такъв срок за предоставените данни нямаше)
- Справката, която не се използва при образуване на досъдебно производство, независимо дали представлява класифицирана информация, се унищожава в 6-месечен срок от датата на получаването от тричленна комисия в спецслужбата, поискала информацията.
- Комисията за защита на личните данни е наблюдаващ орган относно сигурността на данните
- Народното събрание чрез комисия осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до данните, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни.
- Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Държавна агенция "Национална сигурност", Националната разузнавателна служба и главният прокурор всяка година до 31 март трябва да изготвят обобщена статистическа информация за направените искания, издадените съдебни разпореждания, получените и унищожените справки, която предоставят на комисията в парламента.
- При констатирането на неправомерно използване, съхраняване или унищожаване на данните комисията уведомява съответните органи на прокуратурата, както и ръководителите на службите и на операторите за допуснатите нарушения.
- Комисията уведомява служебно гражданите, когато спрямо тях е искан или осъществен неправомерен достъп. Гражданите не се уведомяват, когато това ще създаде опасност за разкриването на съответните тежки престъпления
- Предвиждат се санкции за непредоставяне в срок на данните, операторите ще бъдат наказвани с  имуществена санкция между 10 хил. лв. и 25 хил. лв., а при повторно нарушение санкцията ще е до 50 хил. лв.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Имам предложение към "Дневник" да се съзададе рубрика "Истината", къдете да се публикуват само обективни данни като тези, което би имало силата на последна истанция в медията. Казвам го понеже като редовен потребител се уморих от боботенето на разни защитници на човешките права, противници на ГМО и всякакви други спекулации с волни и неволни тълкувания на лаици като същите са и автори в медията, което лично според мен е недопустимо.
  Наистина рядко виждаме фактите извадени 1:1, а съм сигурен, че точно това биха искали всички посетители.

 2. 2 Профил на jar
  *****
  Неутрално

  един наистина голям протест ще дойде добре, но за съжаление никога няма да се вдигнат много хора

 3. 3 Профил на зомбиран
  *****
  Разстроено

  Запушват ни устите,да не можем свободно да критикуваме власта.Повечето от нас се очаква да бъдат обявени за врагове на народа.И вие се сещайте,какво следва.Край със свободата на словото и собственото мнение и позиции.ще мислим така,както ни казват те,а не както го чувстваме ние.

 4. 4 Профил на Еа
  *****
  Неутрално

  Толкова ли са грамотни органите на реда че да могат да различат Free, Shareware, Adware софтуер и платен?
  Ограните на реда ще могат ли при усъмняване да знаят кои файлове на моя хард са създадени лично от мен, свободни или платени? В случай на унищожаване на данни при недоглеждане как ще ги възтановяват? - Ако при Човека-Глас може да се направи ремонт наново след като са го стресирали и нападнали как на мен и всеки друг човек ще се възтановяват данни ако те са лични и свободни от немърливост?
  Ако се усъмнят в нещо на моя компютър ще ми дадат ли друг за да си върша работата? Има работни станции със специализиран хардуер и той не може да тръгне на какъв да е компютър а се налага да е включен в интернет. На днешно време с мобилен телефон може да се правят някой неща които може да се правят и на компютър - как ще ми вземат мобилния телефон ако се усъмнят в него?
  Въпроси могат да се поставят най-различни от интелигентно естество - факт е че за това никой не е мислел.
  Важното е че МВР е ДАНС ще могат да влизат във всеки един дом и да ни карат да пълзим по корем защото те са се усъмнили в нещо и ако се окаже че е "ГРЕШКА-А-А" ще си излязат най-нахално, защото ВЕЧЕ такъв е закона.
  Редно е да се поставят въпроси на преден план:
  1. Има ли достатъчно интелект в тези органи за да може те да вършат такава работа?
  2. Как те ще гарантират /съотвено и заплащат при загуба/ данните на даден човек а дори и неговото макар и временно иззето имущество / в случая - дадената мошина/?
  3. Обмислено ли е /както по света/ ако изречеш дадена дума дали ще се заитересуват какво точно си искал да кажеш или дадената апаратура веднага ще алармира че ти си престъпник от дадено естество и ще дойдат на вратата /а могат и да я разбият/ и да те накарат да пълзиш по пода? /за сравнение - Bush освен че е имено на вече бившия американски президент значи също и х р а с т/
  4. Ако се окаже че е техническа грешка /получават се все-пак/ и съответната апартура алармира че ти си зловреден обект, а се окаже че ти не си си включил компютъра или пък няма ток в съответния регион и дойдат посред нощ и разбият врата, прозорец с цел обезвеждане на врага?
  5. Как ще разбира съответната апаратура от жаргон, уместна или неуместна шега и да не пострада човека?
  6. Закона въобще обмислен ли е или е претупан както всичко у нас?

  Нека си припомним от миналото за кого имаше най-много вицове и защо? Вицове за инженери, култулни дейци, доктори и прочее нямаше - само за определен тип хора имаше вицове. От всичко на всичко политици, министри, депутати и подобни няма да пострадат - обикновения човек ще го усети най-вече - така ако на Държавата се е налагало в миналото да разработва агенти, явки и прочее - сега ще е по-евтино.

 5. 5 Профил на Еа
  *****
  Неутрално

  "Комисията уведомява служебно гражданите, когато спрямо тях е искан или осъществен неправомерен достъп. Гражданите не се уведомяват, когато това ще създаде опасност за разкриването на съответните тежки престъпления" - ха тълкувай.

 6. 6 Профил на Пират
  *****
  Неутрално

  Законът беше внесен от ГЕРБ и приет с гласовете на ГЕРБ, Атака, СДС и ДСБ след като беше върнат от президента.

 7. 7 Профил на NotInTheFace
  *****
  Неутрално

  - Операторите ще трябва да предоставят на МВР трафичните данните във възможно най-кратък срок, но не повече от 72 часа от постъпването на разпореждането за достъп.
  -----------------------------
  На какъв носител?

 8. 8 Профил на невярващ
  *****
  Гневно

  Районния съд е най-подходящия орган,разбира се!Там сага са най-умните и най-корумпираните неграмотници с красьовата препоръка.УРА,ДА ЖИВЕЙ! Кой не се знае,ама информацията за проверките ще тече безпрепятствено към тези,които са назначили районните съдии-местните представители на флората и фауната.И ще бъдат едни проверки......

 9. 9 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Много добри въпроси си задал, Еа.
  Преди няколко години компютърът на мой колега беше взет, заради съмнения, че е участвал в печатане на пари.
  Опитаха се да го проверят на място, но "експертката" дори не знаеше къде да пъхне дискетата.
  Взеха му го, макар че същия ден той трябваше да направи вестника, за който работех тогава. Вестникът не излезе.
  Върнаха му го след (6!) месеца!
  За стреса от глупавото им нахлуване изобщо не искам да говоря. Беше толкова жалко, че чак смешно.

  Това с компютърните престъпления е голяма глупост и просто трябваш да отпадне като формулировка в закона.
  Иначе всеки от нас е застрашен като потенциален ползвател на Замунда. Страхотно престъпление, спор няма, изтелил си си новата песен на някой фолк/соул/рок звезда.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Значка, то и на много хора им омръзна от напразните ти опити да защитаваш власта, ти май верно си на заплата бе човек?

  Как да не е нарушаване на правата, знаеш ли в момента колко елементарно МВР има достъп до всичко и всички? Хайде кажи ми, коя част от статията ти дава гаранция за личната ми неприкосновенност?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на така
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Еа":
  Няма тълкуване-тази комисия е проформа!Как 10-15 комисионери ще извършват такава работа-огромна по обеми по значение.Всеки може да получи личните данни на всекиго стига да има желание и познати-данъчни,чиновници всякакви,служители на мобилни оператори,управители на етажна собственост и т.н.Комисия е за да получават заплати и като им кажат дръж-да държат и да не пускат.

 12. 12 Профил на Лили Костова
  *****
  Неутрално

  Лично на мен формулировката ми е ясна.
  Ако следят някого за пране на пари, или за корупция, няма да му кажат, че го подслушват, разбира се.

  Но виж, ако следят някого за сваляне на файлове от Замунда - тогава е интересно какво ще се случи всъщност. Предполага се, че също няма да му кажат, въпросът е като съберат някаква информация, каква ще е тя и за какво ще им послужи...

 13. 13 Профил на Лили Костова
  *****
  Неутрално

  Всъщност законът щеше да си е съвсем ок, ако тези "компютърни престъпления" бяха по-ясно дефинирани...

 14. 14 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "NotInTheFace":

  На фърчащи листа, разбира се, копирането става с изтъркано индиго на "Марица 7-Е"

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 15. 15 Профил на Много важен
  *****
  Неутрално

  Трябва да се контролира народонаселението.Кавой туй,всеки втренчен в един екран ,де на телефон,де на комп. и си прай кот си знай! Слободия!Край вече,трябва да се внимава в картинката.

 16. 16 Профил на Ганчо Ганчев
  *****
  Неутрално

  Цитирам Председателя на съда:
  "На съдът всичко е ясно. Да влезе убитият!

 17. 17 Профил на ХАКЕР
  *****
  Неутрално

  Техническите възможности да се блокират следящите технологии на МВР са абсолютно законосъобразни и вероятно вече се използват широко от престъпниците. Това означава, че службите трошат и ще трошат залудо парите на данъкоплатците за безсмислено електронно следене. Редно е и невинните граждани да са информирани за тези възможности, ако не искат МВР да пъха носа си обраснал с мафиотски полипи в личното им пространство, да следи с кого си чатят, кому пращат мейл, какви сайтове посещават и какви коментари оставят по форумите.

  http://mediapool.bg/show/?storyid=164993&srcpos=6

 18. 18 Профил на Злати
  *****
  Неутрално

  НА БУНТ НАРОДЕ ! ПРОТЕСТА МУ Е МАЙКАТА !

 19. 19 Профил на р
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "ХАКЕР":

  И откъде да знаем, че не са ти платили да дадеш тоя линк с който по-лесно да ни "следят" ???

 20. 20 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  dosta xora i firmi darjat tseliq si biznes na komp...politsaite sa xora-dnes e na rabota-utre-ne i togava...s informatsiqta koqto ima...koqto moje da ima-golemi porazii mogat da stanat

 21. 21 Профил на 22
  *****
  Неутрално


  predpolagam,4e sled izvestno vreme tova shte prestane-darjavata shte go o4ete gato golqma greshka-dano da ne e mnogo kasno

 22. 22 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "ХАКЕР":

  vsqka-ABSOLIUTNO vsqka zashtita izmislena ot 4ovek e probivaema ot...4ovek-shtom priexa zakona-zna4i sa si napisali domashnoto

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Домашното им никога не е обхващало хората, които могат и искат да се скрият, напротив. Въпросната защита е достатъчно сигурна, но така или иначе не е цел на ушаците.

  ПП Пиши на кирилица, моля.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони!":

  ако си прав-не виждам почти никаква полза от цялото мероприятие-за това мисля че се целят в нешто по-голямо-естествено ще изгорят доста малки за да опраждаят операцията

 25. 25 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Типично зо политико-мутренската мафия управляваща България. Абе, милиционер тъп, дори и най тъпите престъпници имат достатъчно мозък, за да се се съветват с по-умни и научават за нещо като сателитен интернет. Как ще накараш сателитния оператор на майната си по света да ти съхранява данните и как ще ги вземеш, тъпак нещастен. Тази политика на „страха” си я добре разучил от престъпника тодор живков, който те направи нещо. Показни акции, „народен език”, всяване на страх, все едно гледам тодор живков II.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  До коментар [#24] от "22":

  Полза за кого? За нас няма, разбира се. За власта има. Огромна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на лапи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "VIVA_BG":

  Незнам дали всява страх, но злоба у народа със сигурност налива. Ако продължава така ще си намери куршума дай боже да стане де

 28. 28
  ****

  Мненията на потребителя ku4ekrava бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 29. 29 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 470 Весело

  Ами не са прави тези от силовите министерсрва!!!
  Като сме в криза, какви са тези разходи - нови компютри, обучения, семинари, обучения, семинари...........тъй де пак обучения! Бидейки съвестни граждани, я да вземем да си копираме фаиловете и да им ги изпращаме до 1 число, който изпрати по-рано ще са снизходителни към него - няма да ляга на пода!
  Та, да помогнем на държавата в криза! После може , ако ни разрешат, да си попротестираме - тайно и с отлепване на краката, когато ходим? Или не много е! Само с мърдане на мишката нагоре, надолу,нагоре......докато остнем без сили от протести.....

 30. 30 Профил на xx
  *****
  Весело

  Тегля от замунда по 10 гб на ден, сеедвам по толкос. Живея в София, аи фанетеме нещастни "политици", майкави мръсна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK