София е на крачка да си върне контрола върху Общинска банка

София е на крачка да си върне контрола върху Общинска банка

© Надежда ЧипеваСтоличната община е на крачка от това да си върне контрола върху Общинска банка, който сега се държи от фирми, контролирани от Христо Ковачки. Общинското дружество "Водоснабдяване и канализация" е спечелило на втора инстанция делото срещу продажбата на 2.32% от акциите на банката, съобщиха от "Московска" 33. Ако третата съдебна инстанция потвърди решението, дружествата на Ковачки ще загубят блокиращата си квота в общото събрание на банката.


Столичната община заедно с няколко свои дружества притежава 70.54% от капитала на Общинска банка, а дружествата на Ковачки имат 25.5%. Останалите акции се държат от няколко общини. Въпреки че София държи основната част от капитала на банката, тя на практика не я управлява, тъй като според устава й решенията на общото събрание се вземат с мнозинство от 2/3.


Общината загуби контрола си върху банката, когато две нейни дружества - ВиК и "Пътища и съоръжения", продадоха без съгласието на общинския съвет дела си в нея. ВиК прехвърли акциите си на фирмата "Софстрой", в която тогава собственост има и общината. По-късно "Софстрой" продава акциите на фирмата "МАХ 2003", която е собственост на Ковачки. През 2008 г., след като общинският съвет смени ръководството на ВиК, дружеството заведе иска срещу "Софстрой" и "МАХ 2003" за разваляне на сделката. На първата инстанция съдът отхвърли исковете и така делото стигна до Софийския апелативен съд, който на 19 април излязъл с решение в полза на общината.


Администрацията от известно време търси и други начини да си върне контрола върху Общинска банка, като дори води преговори с фирмите на Ковачки за откупуване на акциите им. Дружествата обаче поискаха много висока цена и до сделка не се стигна. Общинарите имаха намерение и да променят устава на финансовата институция, но това не може да стане без гласовете на миноритарните собственици. В същото време Христо Ковачки започна преговори за продажбата на акциите си, като потенциален купувач е френската "Аржил", която участва в консорциума, избран от общината да консултира приватизацията на финансовата институция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK