Причината за смъртта на Чората остава неясна и след поредната експертиза

Подсъдимите бивши полицаи

© Георги Кожухаров

Подсъдимите бивши полицаиНова шесторна съдебномедицинска експертиза по делото "Чората" не дава ясен отговор на въпроса как точно е настъпила смъртта на Ангел Димитров-Чората. Димитров почина след арест и нанесен побой в рамките на операция "Респект", проведена през есента на 2005 г. в Благоевград.


Днес вещите лица по делото за смъртта на Чората бяха изслушани от Военноапелативния съд, по което обвиняеми са петима бивши полицаи, участвали в задържането му. Според експертизата е
възможно Димитров да е починал от задушаване, причинено от позата, в която е бил поставен при задържането си. Самото поставяне обаче не е достатъчно за настъпване на смъртта му, смятат експертите. Според тях позата трябва да се съчетае с много други фактори, като увреждания на организма, причинени от употреба на наркотици и заболявания или от притискане на тялото. Експертите са извадили част от заключенията си от експерименти, проведени върху животни, стана ясно още днес.


Според вещите лица по тялото на Димитров не са открити травми, които категорично да говорят, че са причинени от притискане по време на ареста. Също така, според тях, ако Димитров е бил удрян по време на задържането си, това може да доведе до специфично състояние на стрес, което уврежда целия организъм. Експертите не отговориха категорично на въпроса дали гърчове на Ангел Димитров, причинени от задушаване, могат да бъдат сбъркани с буйстване.
Процесът започна отначало, след като Върховният касационен съд постанови, че при предишната си присъда срещу обвиняемите Военноапелативният съд не е изпълнил задължението си да вземе всички мерки, за да осигури разкриването на обективната истина и не е взел решението си след обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Военноапелативният съд за разлика от предишните състави по делото реши, че Чората е починал от позиционна асфикция, а смъртта му не е резултат от закрита черепно-мозъчна травма и руптура на аортата. Подсъдимите са Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски.


Когато през август миналата година присъдите от общо 82 години затвор бяха потвърдени, току-що встъпилият в длъжност вътрешен министър Цветан Цветанов обяви полицаите за невинни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3.14
  *****
  Неутрално

  Ако ареста му е бил "надблюдаван" от прокурор, подобен на Роман Василев, много ясно какво му се е случило на Чората.

 2. 2 Профил на Ж
  *****
  Неутрално

  За мене беше ясно още тогава,че това е поръчково убийство.Независимо какво казват министрите (и двамата) на МВР.Чората може да е бил какъвто си иска,но това не дава право на полицаите да го убиват-ако е бил престъпник- да го осъдят а ако не могат да си вършат работата като полицаи да не се правят на Господ.

 3. 3 Профил на Polkovnik
  *****
  Неутрално

  Убийството на Чората е черно петно, лепнато на МВР-Благоев-град от тогавашния шеф на полицията в града ген.Илиев. Той буквално се беше разпоясил - колеше и бесеше, неговата дума се чуваше навсякъде и беше по-тежка от тази на кмета и обл. упра-вител, взети заедно. Ген.Илиев работеше в комбина с прокурату-рата и шефа на окръжния съд, а тогавашния ректор на ЮЗУ ур-еждаше висше образование на служителите на МВР - за 2 години 45 изпита и лицето ХХ вече станал висшист. Майор Писов беше шеф на групата за мокри поръчки на управлението. Така че да не се правят всички от Б-д на светата вода ненапита и Ц.Ц. да не ги защитава - причината и начина на изпълнение на убийството е обществена тайна в града. Какъв е бил Чората не ме интересува, но смятам, че полицията има за задача да арестува и предава за разследване престъпниците, а не да убива. Не може 5 човека да не могат да озаптят един човек и да му сложат белезниците - те са го убили след като е бил с белезници и целта им очевидно е била да го убият - т.е. да изпълнят нареждането на Илиев и са разчитали на неговата подкрепа за замазване на случая.

 4. 4 Профил на Polkovnik
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "3.14":
  Хайде да не смесваме двата случая : при арестуването на Н.Цо-нев беше в сила показна акция, а доколкото зная, по време на арестуването на ексвоенния министър същият е напсувал про-курора и тогава се е разиграл неприятната сцена, за която гръм-на цяла България, докато при ареста на Чората 5!!, повтарям отново - 5 полицаи от благоевградското специално звено за борба с/у организираната престъпност са отишли да арестуват на улицата (!!) човек, който не се отличава с особена физическа сила. На същия този Чората няколко месеца преди да го убият е подновен лиценза на охранителната му фирма, вкл. за охрана на Югозападния университет, а лиценз би трябвало да се издава след ЩАТЕЛНО проучване до четвърто коляно на собственика на фирмата и на самата фирма - значи тогава той е бил надеж-ден и годен да оглавява такава фирма, а след няколко месеца - престъпник #1 в Югозападна България, който подлежи на физи-ческо унищожение? Склонен съм да смятам, че или ректорът на ЮЗУ, или ген.Б.Илиев в даден момент са решили да заменят охраната на ЮЗУ с хора от друга фирма, но Чората им е пречел и те така са го "отстранили" или поне са се опитали да го спла-шат, че той никога повече няма да стане. И после умрелият е виновен, нали!

 5. 5 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 763 Разстроено

  "На всички заседания на съда полицаите твърдяха, че не са били Ангел. Само му сложили белезници, а той сам се хвърлял и се удрял в земята, и изведнъж умрял."

  http://e-vestnik.bg/8674/vesela-georgieva-politsaite-ubili-chorata-organiziraha-predizbornata-kampaniya-na-gerb/

 6. 6 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  За да бъдем обективни - вижте, бях в съдебната зала и това което се чу вътре не е това което отразявате в публикацията си по случая. И шестимата експерти бяха категорични - причината за смъртта на А Димитров /"бизнесмена?!?" най-известен като Чората/ не е травматична. Като заключават: " ...от медицинска гледна точка в никакъв случай не може да се приеме, че е била налице тежка черепно-мозъчна травма, още повече такава, която да доведе до смъртта на Димитров. 2. Считаме, че разкъсването на аортата, както и установения малък кръвоизлив в лява гръдна половина не са прижизнени и с голяма вероятност те са настъпили по време на проведената аутопсия.” Дават становището си за причините за тази смърт:

 7. 7 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  „Основна причина за смъртта на Димитров е позиционна асфикция, която е довела до механично блокиране на дихателните функции в резултат на позата в която е бил поставен пострадалия, като от нея е настъпила остра дихателна и съречно-съдова недостатъчност.

  Благоприятстващ терен за възникване на асфикцията при Димитров са били хроничните му заболявания:

  - ограничена подвижност на белите дробове от установените масивни сраствания на висцералната и париеталната плеври двустранно по странични и задни повърхности;

  - разширен и препълнен стомах (1500 мл.)

  - но най-вече болестно увреденото хипертрофично сърце. На фона дори само на хипертрофични промени на сърцевия мускул е възможно да настъпи внезапна смърт и без други опосредстващи фактори. В конкретния случай анализа на данните и проведените изследвания ни дават основание да приемем, че са налице и данни за болестни промени на сърдечния мускул, които се наблюдават при хронична злоупотреба с кокаин. Тези промени често водят до проява на аритмии, дори и след прекратяване консумацията на кока и респективно, особено със съчетаване със стресова ситуация са мощна предпоставка за настъпване на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност.”

 8. 8 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  И в т.см. - ДО № 5 - добре препращаш към публикация в е-вестник - е, вижте всички там прикаченото видео от моргата /чудно защо този материал не е представян и показван в съда?/ . Е, за мен не е много чудно - ами вижте сами - този труп не е на човек преживял приживе жесток побой, както се твърди. Защо ли не се виждат следи от жесток побой?!? - ЯСНО Е - ЗАЩОТО НЕ Е БИТ. Ясно се виждат следите от извършената аутопсия!, както и тези от белезниците на ръцете и теренната травма на главата и коленете и ... и нищо друго. Никакви синини, никакви други наранявания ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА.
  А и в това отношение всички експерти по делото до сега са категорични, включително и проф. Раданов - НЯМА НАРАНЯВАНИЯ И СЧУПВАНИЯ НА ЧЕРЕПА И НА ДРУГИ КОСТИ. Експертите са единодушни с проф. Раданов и за друго - ИМА ОТКРИТ КОКАИНОВ МЕТАБОЛИТ В УРИНАТА на Чората, както и за това, че изразеното посиняване не е с травмятичен произход, а е следствие на бързо, внезапно настъпила смърт.

 9. 9 Профил на Polkovnik
  *****
  Гневно

  До коментар [#8] от "Очевидец":
  Много Ви поздрави от ген.Богомил Янев - този петричанин, кой-то назначи по времето, когато беше шеф на областната дирек-ция на МВР - Благоевград 12 свои роднини на работа в полици-ята. Та него питайте защо изпрати 5 СПЕЦПОЛИЦАИ да аресту-ват Чората и дали арестуван човек със сложени белезници се бие и рита, докато умре. И вижте къде е бил убит - от блока наблизо жени свидетелствуваха, че са чули викове: престанете, спрете да ме биете, умирам! Така че господа полицаи, а Вие сте полицай, престанете да се оправдавате с типичния си поли-цейски изговор, Вие отдавна трябваше да бъдете в затвора, и Б-д най-после да изтрие това черно петно, лепнато му от право-охранителите,а не светата тройца генерал-шеф на окръжния съд-прокуратура да управлява този хубав, но попаднал в лоши ръце град. Черният като цигане и Inch high генерал така се юде-ше навремето по Нова и така се правеше на герой, че беше ясно, че се смята за недостижим. И какво стана накрая - освободени-ят, а не уволненият генерал беше назначен за шеф на охраната на Булгартабак-Благоевград на заплата в пъти по-висока от тази на областен шеф на МВР. Заради такива като Янев, верната му пионка Писов и неговите авери по убийство градът е цъфнал и вързал.

 10. 10 Профил на И грам.....НЕ
  *****
  Гневно

  Чората беше наркоман,бандит и изрод.Защо никой не се запита колко деца е превърнал в проститутки и наркомани,колко майки е разплакал?Нима се забрави,че един от най-големите еничари в ДПС му е роднина и,че заради политическия натиск на тоя еничарин върху следствие,прокуратура и съд се стигна до това извращение с българското правосъдие?Брей,че чудна работа.....роднините на най-големите престъпници и бандити - най-големите поборници за "законност"!Този изрод е съсипал живота на десетки,а може би на стотици българи и не заслужава и грам съжаление!

 11. 11 Профил на George
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "И грам.....НЕ":
  А като беше наркоман защо ректорът на Югозападния универ-ситет-Благоевград нае неговата фирма да охранява университе-та, кой му даде лиценз за охранител - МВР-Б-д,нали? Значи ген. Янев дава разрешение на наркомани да бъдат шефове на охрани-телни фирми и им поверява в ръцете оръжие - с други думи той не само че защитава наркоманите, но и ги въоръжава! А ректо-рът на ЮЗУ избира с предпочитание наркоман и сводник да му охранява учебно заведение, в което учат около 8000 студенти! Кого се опитвате да лъжете, пък и гневно. Хайде бе, ние да не ядем зелени домати и да ги берем заедно с коловете!

 12. 12 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  Ама вие наистина за кого жалите ? Ако вашето дете е станало наркоман - ще ви се иска лично да сте му пръснали черепа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK