Първанов се опасявал от натиск върху кметовете заради изборите догодина

Първанов се опасявал от натиск върху кметовете заради изборите догодина

© Красимир ЮскеселиевНаближават кметски избори и много се опасявам, че върху сегашните кметове ще има натиск и опити за тяхното дискредитиране, което не бива да се допуска, каза днес във Варна президентът Георги Първанов, цитиран от БТА. Повод за коментара му стана акция "Медузите", при която беше арестуван шефът на общинския съвет в морската столица Борислав Гуцанов, и продължението "Медузите 2", която прицели варненския лидер на ДПС Янко Станев.


Първанов посочи, че полицейските акции, които текат в цялата страна, трябва да се преценяват поотделно и според резултатите. Нека операциите минат през прокуратурата, през съда и тогава ще може да се прецени ефективността им, каза президентът. Според него много е важно престъпността да бъде респектирана, но без този процес да води до нарушаване на гражданските права.


За отвличането на българския кораб "Панега" от сомалийските пирати президентът посочи, че има сериозна, макар очевидно недостатъчна система за международна сигурност, в която участват различни фактори. Според него България може да засили своето участие, но тепърва предстои да се направи необходимото, за да се предотвратяват подобни инциденти.
Попитан дали България може да изпрати своя фрегата в Аденския залив, Първанов каза, че там има немалко фрегати, а нашата подкрепа би могла да бъде в друго отношение.


За обвиненията на премиера Бойко Борисов, че Първанов използва президентската институция, за да реализира свой политически проект, президентът посочи, че неговият проект е "Стратегия България 2020". Това е политиката, която трябва да заложим за изход от кризата, така че страната да бъде силна, убедителна, да скъси дистанцията между нас и европейските сили, в т.ч. и с тези, които са средно равнище, защото в момента тенденцията е обратна, каза Първанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK