КАТ вече прибира такса и от заведенията

Съгласуване с Пътна полиция на маси на тротоара струва 400 лв.

КАТ вече прибира такса и от заведенията

© Георги КожухаровСобствениците на заведения с маси по тротоарите и градинките ще трябва да плащат още една годишна такса - 400 лв. Тя е за съгласуване с КАТ на план за разположението на масите и столовете. Без печат от Пътна полиция върху скицата заведенията не могат да получат разрешение от общините за разполагане на места навън.


Отделно от това кафенетата и ресторантите дължат наем на кметствата, който зависи от района. Новата такса е въведена с последните промени в Закона за движение по пътищата от ноември 2009 г. След това Министерският съвет е определил размера й в Тарифа №4 на МВР.


В София общински инспектори са започнали да предупреждават собствениците на кафенета и ресторанти в началото на май, че трябва да се сдобият с план, подпечатан от Пътна полиция, и така се разбра за новото плащане.
Въпреки че таксата е от зимата, кампанията е започнала сега, защото в топлото време се изнасят масите. Тарифата за печата на КАТ е 400 лв., независимо дали става въпрос за 2 или 20 маси. Тя ще се плаща всяка година, защото разрешителните за разполагане на маси и столове по тротоарите се издават за 12 месеца.


Логиката на това изискване е, че с нас трябва да се съгласува всичко, което засяга движението и на колите, и на пешеходците, обясни инспектор от КАТ. "Тарифата е определена от Министерския съвет, Пътна полиция няма отношение към размера й и нямаме представа защо е точно 400 лв.", каза той.


КАТ изисква от собствениците на заведения нещо като рисунка на ръка на разположението на масите, после проверява на място дали изпратеният план отговоря на истината и най-вече дали е осигурена проходимост за пешеходците, описа процедурата инспекторът.


Печатът се поставя, след като е направена проверката и таксата е платена по банков път. По принцип планът трябва да се изработва от оторизирано лице, но в КАТ признават и скиците, направени собственоръчно от собствениците на кафенетата.


"Такова изискване имаше преди 10 години и после го премахнаха. Не мога да разбера защо сега се възстановява и защо таксата е толкова висока", коментира Жоро Александров, собственик на кафене на централната ул. "Съборна" в София.


Според него това е поредна непосилна тежест за бизнеса. "Не разбирам тази логика, за много хора това ще означава да закрият заведенията си, няма да плащат данъци и акцизи, но за сметка на това регистрираните в бюрата по труда ще се увеличат", смята Александров.


Той даде за пример негови колеги със заведение наблизо, които още миналата година са се отказали от масите си на тротоара заради високия наем, който им е искала общината. "Сега и много други ще се откажат, ако не се премахне тази нова такса", допълни той.


Александров е възмутен и от факта, че никой от Столичния инспекторат не го е предупредил за новата такса. Преди седмици инспекторите са проверили заведението и заявили, че не се изискват повече документи.


Общинският съветник от БСП Росен Малинов постави вчера въпроса за тази "безумна" такса пред общинската архитектурна комисия и поиска информация от администрацията как може тя да се обжалва и премахне.


Той е получил стотици оплаквания от собственици на малки кафенета в неговия избирателен район "Люлин", които по думите му вече са пред фалит.


Малинов се опасява, че заради мудността на общинската администрация, разпоредбата няма да може да се обжалва навреме и хората ще трябва да си плащат или да закриват заведения. Съветникът е поставил въпроса преди три седмици, но все още никой от администрацията не му е отговорил.Петър Диков, главен архитект на София


Таксите за съгласуване са принципен въпрос, който администрацията на общината трябва да реши. Плащат се и много други съгласувателни такси. За поставянето на един билборд например се изисква документ от "Софийска вода", че на съответното място не минава водопровод. Това струва 200 лв. Преди години пък пожарната поиска от общината 8 хил. лв. за съгласуване на подробния устройствен план на два района в кв. "Люлин".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK