София излезе с ново тълкуване на казуса с Общинска банка

София излезе с ново тълкуване на казуса с Общинска банка

© Надежда ЧипеваПредседателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов днес излезе с ново тълкуване на казуса с Общинска банка. Това става ден след като от администрацията обявиха, че общинското дружество "Водоснабдяване и канализация" е спечелило на втора инстанция делото за връщане на 2.3% от акциите в Общинска банка, които е продало през 2002 г.


"С решението си съдът признава, че има проблем с тези акции, но не потвърждава искането на "ВиК" те да му бъдат върнати", каза обясни Иванов днес. Вчера юристи от общината коментираха, че ако третата инстанция потвърди решението на Софийския апелативен съд, София може да си върне контрола върху финансовата институция, който сега се държи от фирми, свързани с Христо Ковачки. Според Иванов обаче, за да се върнат акциите и контрола, "ВиК" трябва да заведе ново дело, като не се знае кога ще има решение по него. Освен това изходът от евентуален нов процес можел да е само връщане на парите, на които са оценени прехвърлените акции, но не и на самите ценни книжа.


Според юристи обаче няма нужда от подобно усложняване, тъй като в решението на Софийския апелативен съд, оповестено вчера, се казва, че сделката, с която "ВиК" прехвърля 2.3% от акциите в банката на друга фирма, е нищожна. За това е и прекратено производството по иска на дружеството за връщане на акциите, тъй като според магистратите те не са прехвърляни. Въпреки различните тълкувания е сигурно, че делото за Общинска банка ще продължи, тъй като решението на апелативния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
Междувременно общината успя да увеличи с малко дела си в Общинска банка след направеното наскоро повишаване на капитала й. Администрацията вече държи 67.5084% от акциите в банката при 67% преди това. Увеличението обаче не е за сметка на дела на фирмите, контролирани от Ковачки, и така на практика съотношението между акционерите не се променя съществено. По-малки са вече дяловете на няколко общини и фирми, които не са внесли нужните пари за повишаване на капитала. Те обаче притежават под 1% от акциите.


В съобщение на Общинска банка се казва, че увеличаването на капитала ще й позволи да разшири кредитната си дейност и ще повиши ефективността на дейността й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK