Борисов: Фискалният резерв е за това да не измират хората от глад

Борисов: Фискалният резерв е за това да не измират хората от глад

© Анелия НиколоваДопускаме малък бюджетен дефицит отгоре, за да могат да станат и пътищата и в същото време да оцелеят хората." Това каза премиерът Бойко Борисов в Бургас, където откри нова инсталация на "Лукойл" заедно с президента на компанията Вагит Алекперов. Изречението на министър-председателя беше част от коментара му по повод думите на лидера на СДС Мартин Димитров, че правителството няма идея как да финансира дефицита.


Борисов първо отказа да коментира изказването на Димитров, тъй като това било негово лично мнение. След това обаче заяви: "Считам, че сегашната ни политика и това, което правим, е в полза на държавата, защото аз трябва да намеря баланс и го намирам между социално слабите групи - болни, слаби, тютюнопроизводители. В същото време дори и при тяхното управление (на СДС - бел. ред.) навремето не бяха направени магистралите и не бяха проектирани дори, а в момента ние проектираме, строим и аз съм обещал, че 2012 до Бургас ще се идва по магистрала." Към целите на правителството освен довършването на магистрала "Тракия" Борисов прибави 32 км от магистрала "Марица" и завършването на магистрала "Люлин", които ще са готови още тази година, както и  "Северната тангента, Южната дъга на София, "Меден рудник" кръстовището в Бургас, "Качица" в Търново, на Варна голямото кръгово кръстовище и много такива още".


По повод намерението на правителството да намали с 1.9 млрд. лв. фискалния резерв, за да компенсира дефицита в бюджета, Борисов заяви, че "с няколко мерки, които предприемаме, ще попълним резерва". Той не даде повече подробности за мерките, но допълни: "Той именно затова е оставен, за да не измират хората от глад като тютюнопроизводителите в подобни трудни времена, в които сме поставени, а да се ползва." Премиерът каза още, че "проста сметка" показвала, че парите от фискалния резерв са изхарчени заради вдигането на пенсиите през миналата година по решение на правителството на Сергей Станишев.
"До месец - месец и половина всички бензиностанции на територията на страната, които не разполагат с фискални апарати, ще бъдат затворени", каза още Борисов в Бургас. Това е една от мерките на правителството за ограничаване на незаконната продажба на горива.


Освен за плановете на правителството Борисов говори и за тези на нефтопреработвателната компания "Лукойл Нефтохим Бургас". Той обяви, че научил от ръководството й, че тази година ще инвестира 1.3 млрд. долара в площадки, които ще изградят на територията на Бургас. Това щяло да  даде възможност горивата, които се произвеждат у нас, да бъдат изнасяни в съседни страни. "Правителството не може да не подкрепя подобни инвеститори, които инвестират и реинвестират в страната и работят за опазването на околната среда, особено по черноморските курорти", коментира премиерът.Премиерът коментира и въпроса с визите за руските туристи, които идват на почивка в България. Той каза, че визовият режим за тях не може да бъде отменен, тъй като "това би означавало да пускаме в границите на Европейския съюз граждани без визи". "В същото време уволних и наказах хора, които са направили така, че по-бавно и по-скъпо да се дават визи за руските туристи и до дни това ще бъде отрегулирано", каза още Борисов. Как точно ще стане това щяло да стане ясно, след като министърът на външните работи Николай Младенов се върне от обиколката си из страните от Балканския полуостров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK