Разследва се малката дъщеря на бившия заместник-министър Димитър Пейчев

Димитър Пейчев

© Надежда Чипева

Димитър ПейчевОбразувано е досъдебно производство срещу малката дъщеря на бившия заместник-министър на земеделието Димитър Пейчев Кристина Пейчева, съобщи dariknews,bg. От прокуратурата уточниха за "Дневник", че на Кристина Пейчева не е повдигнато обвинение, а разследването се води срещу неизвестен извършител.


Преди време стана известно, че голямата дъщеря на Пейчев Галина е най-големият получател като физическо лице на субсидии от ЕС за миналата година. Тя е взела над 1.5 млн. лева, докато баща й беше заместник-министър с ресор европейски програми. Досъдебното производство срещу малката дъщеря е за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз.


Кристина Пейчева е кандидатствала за средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени. Извършената проверка на ДАНС е установила неверните сведения, които Кристина Пейчева е представила. Разследването е в начален етап и засега досъдебното производство е само срещу нея. Ако се съберат доказателства за някакво престъпление в хода на разследването срещу Галина Пейчева или баща им, обвинения може да има и срещу тях, коментира говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.


Още в началото на юли миналата година стана ясно, че Софийската градска прокуратура проверява Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси от Главния инспекторат в Министерски съвет. По силата на действащия от началото на миналата година Закон за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси обаче на Пейчев не може да бъде търсена наказателна отговорност. Той би могъл да бъде само административно санкциониран, но докато е бил на поста. Миналата година самият Димитър Пейчев призна, че друга семейна фирма,  ръководената от съпругата му - Халина Малецка-Пейчева, е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД. Фирмата е получила над 1.6 млн. лева от Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK