Проучване: Все повече българи се лишават от храна и лекарства

Кризата е ударила тежко 30% от домакинствата

Проучване: Все повече българи се лишават от храна и лекарства

© Дневник
21% от хората в България живеят с под 211 лв. на месец


30% ограничават разходите си за храна


Сароджини Хиршлайфер, Световната банка
Българите пестят от основни хранителни продукти, здраве и образованието, което ще има много негативни последици в бъдеще

Доходите във всяко трето домакинство в България са спаднали в резултат на икономическата криза, а 21% от хората живеят с по-малко от 211 лв. на месец - колкото е официалният праг на бедност у нас. Свиването на семейния портфейл се дължи предимно на загуба на работа или на намаляване на заплатите, от което са пострадали почти една трета от заетите.


Най-негативният резултат от това е, че хората се принуждават да спестяват от разходи за храна, отопление, лекарства и от образованието на децата си. Това показват данните от национално представително проучване на Световната банка и институт "Отворено общество", което беше представено вчера. Анкетата отразява финансовото състояние на 2400 домакинства в периода март 2009 г. - февруари 2010 г.
Затягане на коланите


30 на сто от анкетираните са заявили, че за да компенсират намаляването на доходите си, свиват разходите за храна, а осем на сто са отговорили, че не се хранят редовно. В над 40% от семействата кризисното затягане на коланите е намалило парите за отопление.


"В България са спаднали дори и разходите за основни хранителни продукти като хляб и мляко, въпреки че тук няма сериозен скок на цените, какъвто се наблюдава в други държави от Централна и Източна Европа", каза Сароджини Хиршлайфер, икономист от Световната банка.


"В стремежа си за икономии хората не си купуват предписаните им лекарства, не плащат здравни осигуровки, а някои дори не ходят на лекар. Това може да има негативни последици, особено в семействата с малки деца", коментира тя.


Данните показват, че 20% от домакинствата не плащат здравни и социални осигуровки, което би ги лишило от обезщетения, ако се разболеят или останат без работа, отбелязаха авторите на изследването.


Зам.-министърът на труда Красимир Попов заяви, че стремежът на домакинствата да намаляват разходите си увеличава рисковете не само пред тях, но и пред цялото общество.


"Последиците са, че тези хора или техните деца ще останат нискоквалифицирани и по-трудно ще могат да си намерят работа, което ще увеличи публичните разходи за социални помощи. Заради това повишаването на тяхната квалификация трябва да е основен акцент в политиката на държавата", добави Попов.


Доходите на пенсионерите са най-устойчиви


Свиването на доходите се е отразила най-малко на домакинствата с пенсионери, тъй като при техните доходи няма намаляване, докато заплатите в редица фирми бяха орязани заради свиването на пазарите.


Близо 80 на сто от анкетираните възрастни семействата са заявили, че доходът им не се е променил въпреки кризата. За сравнение, над половината от домакинствата с двама работещи са отчели, че кризата е намалила бюджета им. Най-изтънял е портфейлът в семействата, в които никой не работи.


Изследването показва, че 15.6% от заетите са заявили, че вземат по-ниски заплати в сравнение с периода преди кризата. Други почти 17% са отбелязали, че възнагражденията им са се понижили, защото са преминали на непълен работен ден. "Най-засегнати от намаляването на заплатите са работещите в сивия сектор, строителството и производството", каза Хиршлайфер.


За да компенсират свиването на семейния бюджет, повечето хора се опитват да си намерят допълнителна работа. "В повечето случаи обаче само по-добре образованите и богатите успяват да си намерят.


Бедните домакинства се справят далеч по-трудно с тази задача, тъй като търсенето на нискоквалифицирани кадри е слабо", коментира експертът. Според данните 60 на сто от най-бедните и засегнати от кризата семейства са заявили, че са опитали да си намерят втора работа, но не са успели.


Помощ от роднини в чужбина


Друг извод от проучването е, че заради финансовите си затруднения все по-малка част от семействата - едва 22%, успяват да спестяват. 77% са заявили, че нямат никакви заделени пари, а една четвърт от тях дори са взели заеми. За да закърпи бюджета си, всяко пето семейство в България разчита на пари, спечелените от роднини в чужбина.


Резултатите от изследването обаче показват, че заради кризата в другите страни тези трансфери намаляват. Близо 7 на сто от анкетираните са заявили, че са потърсили финансова помощ от близките си зад граница, но не са получили такава.


Според авторите на изследването България е разработила адекватни програми за социално подпомагане в кризата. 60 на сто от най-бедните домакинства получават помощи.21% от хората в България живеят с под 211 лв. на месец


30% ограничават разходите си за храна


Сароджини Хиршлайфер, Световната банка
Българите пестят от основни хранителни продукти, здраве и образованието, което ще има много негативни последици в бъдеще


И НСИ отчита свиване на потреблението


В контраст с данните от проучването на Световната банка последните изследвания на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че въпреки спада в икономиката и производителността на труда заплатите, макар и минимално, се увеличават, а песимизмът сред потребителите намалява. Според официалната статистика през март средното възнаграждение у нас е било 636 лв., или с 11 лв. повече спрямо декември 2009 г. Въпреки това обаче наскоро проверка на "Дневник" показа, че продажбите в хранителния и нехранителния сектор продължават да падат. Същевременно оценките на хората за сегашното им финансово състояние стават все по-негативни, особено сред живеещите в селата, показват данните на НСИ. Потребителите смятат, че поскъпването на стоките е много по-голямо от инфлацията. Все още песимистични остават и намеренията за покупка на предмети за дълготрайна употреба или кола. НСИ отчита и траен спад на хората, които имат намерение да си купят или построят жилище. 

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вярно е,
  *****
  Неутрално

  но кучетата живеят добре и са законово защитени.

 2. 2 Профил на Ето
  *****
  Неутрално

  с помощта на сина ми си купувам лекарства, които ми изписват против грип-април120лв, май досега- 35 лв.
  Дано оздравея.. или да хващам "дългия път"...
  Но плодове и зеленчуци не мога да си позволя.
  Картофена супа, леща, ориз, чай, мед, хляб, сирене.

 3. 3 Профил на Диетолог
  *****
  Неутрално

  Това е рецептата на Борисов за дълъг и щастлив живот - малко ядене и никакви лекарства. Я що билки растат по поля и гори. Скоро като им хвърлим и малко ГМО, направо нов човешки вид ще избуи в България, невиждан в нито една страна-членка на ЕС.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Честит ви Бойко!

  Боклуци избрани от боклци!

 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  № 3 и 4

  Да сте чули, че има "криза по света и у нас".

  И аз не цъвтя и вържа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на ha ha
  *****
  Весело
 7. 7 Профил на Руслан 22
  *****
  Неутрално

  Това е провокация на ДС / нали ги разкрихме, бе ?... ! Това не може да бъде верно !
  Демокрацията е победила . Това е. Вие кво искате ?

 8. 8 Профил на matrial
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Руслан 21":

  А ти да си чул , че ние сме най добре ...

  Нищо лично , цитирам вожда

 9. 9 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  И България се лишава от все-повече Българи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. 10 Профил на University of Maastricht
  *****
  Весело

  До коментар [#3] от "Диетолог":

  Смея се през сълзи, знам че не е смешно...но...

 11. 11 Профил на АЗ
  *****
  Разстроено

  Абе, хора, в какво се превръщаме? В двадесет и първи век се връщаме години назад - който има пари, ще учи; който има пари - ще се лекува; който няма - кучета го яли! Докъде ще стигнем с такива управляващи аз мога само да изкажа моето виждане - засилване на безработицата, поради факта, че нищо не се прави в тази държава; администрацията нехае, няма проекти за инвестиции, с което няма да има и работни места; дават се пари за строежи, които могат временно да се замразят, а се орязват клинични пътеки, пари за бедни и инвалиди и какво ли още не. Да не говорим, че липсват и жизненонеобходими лекарства за онкоболни и други болести! Държавата продължава да нехае и за бизнеса, като продължава да си прави оглушки за задълженията към него, което също е причина за засилване на кризата у нас и за нарастване на безработицата. Да не говорим, че управляващите не се лишават от никакви луксове по върховете, въпреки голямото говорене! Резервът ще свърши и тогава отново сме ние - ще ни увеличат данъците, таксите, ДДС, ще ни принудят да не можем да се пенсионираме и какво ли още не! С една дума - ние плащаме на тези некадърници, за да разсипят държавата и да докарат хората до просяшка тояга! Държавата със своето бездействие и некадърност е една от основните причини за задълбочаване на кризата у нас!

 12. 12 Профил на Вуте.
  *****
  Неутрално

  Може и да се лишават от храна, но не се лишават от автомобил. А стълпотворенията пред моловете говорят че лишения няма.

 13. 13 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Anti-GERB
  *****
  Неутрално

  А вие какво друго очаквахте от един ПОЖАРНИКАР с основно-незавършено образование?!
  Нима си мислехте, че един прост човек, правещ се на мачо, ще има акъла да състави читаво правителство от хора дето си имат хабер какво правят?!
  Даа, продължавайте да гледате биг брадър и сие и да гласувате за простаци дето за да спечелят народната любов се хвалят къде са се били за първи път!

 15. 15 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Все повече българи се лишават от храна и лекарства... но не и от цигари.

  Абсурдът е пълен. Вече се чудя какво да обяснявам на гостите ми от чужбина като виждат колко много млади хора и най-вече жени пушат тук, вкл. лекари!

 16. 16 Профил на Südländer
  *****
  Неутрално

  '' От целия ЕС сме най - добре ''

 17. 17 Профил на чиче
  *****
  Неутрално

  ГЛУПОСТИ МНОГО СМЕ СИ ДОБРЕ.С ТАКЪВ ФИНАНСИСТ НЕМА КАК ЗЛЕ ДА СЕ ПОЧУФСТУВАШ!!!

 18. 18 Профил на Ssimo
  *****
  Неутрално

  Нещата ще се сг****сат от понеделник нататък. Според някои източници събота и неделя в Германия ще заменят еврото с нова дойче марка, сиреч Германия излиза от еврото. А то, поради големите държавни дългове на останалите страни в еврозоната, ще се срине, доларът и всички суровини ще поскъпнат. У нас следва бензина, електричеството и Фсичко останало, както ке казваше по татова време.

 19. 19 Профил на NotInTheFace
  *****
  Неутрално

  "30 на сто от анкетираните са заявили, че за да компенсират намаляването на доходите си, свиват разходите за храна, а осем на сто са отговорили, че не се хранят редовно. В над 40% от семействата кризисното затягане на коланите е намалило парите за отопление."
  ----------------

  Обаче Аз питам, къде бяха анкетираните, когато по най-престъпен начин тройната коалиция вдигна пенсиите в пъти? Защо мълчаха тогава, а? Къде бяха, когато Станишев се промъкваше във министерствата и скатаваше анекси по договори из най-горните чекмеджета, а сега ше Ми се правят на анкетирани? Що мене не ме анкетира някой, а?

 20. 20 Профил на Schliwobeatz
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Ето":

  А интернет как си позволявате или е цитат ?

 21. 21 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Световната банка и институт "Отворено общество" - това са най-големите боклуци, както и Институт за пазарна икономика, Център за либерални стратегии, институт за изследване на демокрацията, МВФ и т.н. ЧИФУТСКИ организации !!!

 22. 22 Профил на дедо
  *****
  Неутрално

  И ДОКОГА БЕЗРАБОТНИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА ЩЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА ПРАВЕЩИТЕ СЕ ЧЕ РАБОТЯТ ТЪРТЕИ В БЮДЖЕТНАТА СВЕРА.

 23. 23 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Преди почти година докъто набл.давах физиономиите на хилядите герберски гласоподаватели забелязвах и известна доза еуфория,сяка. тези безмозъчни кретени мислеха,че следизборно България едва ли не влиза в една златна ера,на икономически просперитет,демографско възраждане и иконоическа стабилност,У-В-И, година по-късно,фактите продължават да говорят,е мутрата слънце пордължава да НЕ мълчи...............разбрах едно,състоянието на всяка държава зависи от състоянието на собствения и народ,колкото по-загубен е народа,толкова по-загубено е ноговото положение..............след 40 години комунизъм и 20 преход,продължаваите да сеете каквото сте засяли.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Enjoy your prime star.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 26. 26 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  А-а-а, моля,моля, ...
  Долу ръцете от Центъра за изследване на демокрацията !
  Безхаберните ми "анал изатори" продължават да тровят по поръчка общественото внимание. И пишат ли, пишат доноси до Брюксел и Вашингтон.
  Нали за това ги финансират задграничните им ментори......

 27. 27 Профил на Osman4ovi4
  *****
  Весело

  До колкото виждам вие българите сте на фотосинтеза и то от 20 години насам! Хайде,кажете 4е е лъжа...

 28. 28 Профил на Spas
  *****
  Любопитно

  Дам, а кръчмите се пукат по шевовете във вторник вечер ....

 29. 29 Профил на Вуйчо Ваньо
  *****
  Неутрално

  №24 - добре ,че такива като теб и родата ти утичат от България. Не е лесно да се бориш с трудностите. Не ти е мащеха България , а такива както теб , които са се люшкали на изборите и са чакали като манна небесна демокрацията .
  Със здраве да миите чиниите и разнасяте пиците.

 30. 30 Профил на аско
  *****
  Неутрално

  Сякаш е края на 1996г.Усещането е същото.От ден на ден,не,от час на час става все по зле.Дано не е късно за Костов!

 31. 31 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Spas":кои кръчми

 32. 32 Профил на Spas
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "лаик":

  централните софийски

 33. 33 Профил на Димо
  *****
  Неутрално

  Център за изследване на демокрацията, Отворено общество, Център за либерални стратегии, Огнянчо Минчев Център и прочие - има ли още .... ?
  Тези ли дават акъл на България ?
  И какви са резултатите ?....

 34. 34 Профил на Роза
  *****
  Неутрално

  до 15

  Ами нека твоите чужбински приятели да дойдат да поживеят в БГ да видим дали няма да пропушат! И мой приятел англичанин пропуши на Балканите, бидейки 40 годишен вече.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Адам Смит
  *****
  Неутрално

  Хайде стига сте ревали! Няма друга толкова проста нация, която да харчи парите си по такъв глупав начин. Милиарди се заглобиха в жилищно строителство и луксозни автомобили. За да се перчите един пред друг и да се правите на велики, затънахте в кредити. Днешният ви мързел стана пословичен, както някогашното ви трудолюбие. Все голямата далавера ви е в окото но не сте дорасли за нея. Ако интелектът и възпитанието ви бяха на нивото на лакомията ви, щяхте да завладеете света. Не ви стигали парите за храна. Какво ядяха в окопите сънародниците ви, които превзеха Одрин и дадоха жесток урок на европейските армии при Дойран? Но те имаха дух и воля за разлика от вас. Затова сега си ронете сълзите над потребителската кошница, която току виж ви накарала да свалите няколко килограма от дебелите си задници. И докато не разберете, че не битието определя съзнанието а съзнанието определя битието - все така ще я карате.

 37. 37 Профил на 123
  *****
  Гневно

  Да ама строим магистрали,купуваме парадни хеликоптери,строим спортна зала и Лувър и субсидираме тютюнопроизводителите!!!Боо тотално е изперкал!

 38. 38 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Spas":два или три пъти е спаднала работата там,говоря като хора,като оборот сигурно е и повече.това ми е работата и затова ти го казвам,не се бъзикам.

 39. 39 Профил на РОМ-МАНГАЛ
  *****
  Весело

  Ей само за социал да има па българите да се управят!През оная работа ми е за кризата

 40. 40 Профил на до безродника
  *****
  Неутрално

  до #36 Ей чифут ! Де знам дали си смит адам или иван иванов - не плюй по Българите безроден чифут! Не искаме да ви робуваме и ще се наложи да ни храните! Не сме мързеливи нито сме тъпи - опитвате се да наи смачкате 3000 години! Мръсни боклуци! Няма значение какво мислиш ние ще живеем винаги по-добре от вас и слугите ви защото не ни пука за парите! А за ядене ще има - помощи, фондове, наш бизнес ... та така има да чакате да измрем мръсни евреи! Няма да прокопсате!

  В дъното на ада
  за вас има изненада!

 41. 41 Профил на :-)...
  *****
  Неутрално

  КРИЗА НЯМА! СПОКОЙНО! МАГАДАНСКИЯ ИНСТИТУТ СЪОБЩАВА ЧЕ СМЕ НАЙ-ДОБРЕ ОТ ЕВРОПАТА. /ДАННИТЕ БЯХА ЦИТИРАНИ ОТ БОКО САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ! БИЕМ ГИ ПО ПОКАЗАТЕЛИ КАТО МАЧЕ У ДИРЕК ТИЯ ЕВРОПЕЙЧЕТА! ТЕ ИМАТ ЗАПЛАТИ 2000 ЕВРО МЕСЕЧНО-НИЕ 30 000 СТОТИНКИ! ТЕ ИМАТ ПО 1 КЪЩА, НИЕ ПО ПАНЕЛКА ПЛЮС ВИЛА НА БАИРА! ТЕ ИМАТ ПО ЕДИН НОВ МЕРЦЕДЕС В ГАРАЖА-НИЕ ПО ЕДИН МОСКВИЧ НА 30 ГОДИНИ И ПО ЕДИН ГОЛФ НА 20-НА! ТЕ СИ ХАРЧАТ 15 % ОТ ЗАПЛАТАТА ЗА ХРАНА- НИЕ ПЪК 50%!!, ТЕ ХОДЯТ НА НЯКАКВИ СИ ЖАЛКИ ОСТРОВИ НА ПОЧИВКА ВЕДНЪЖ ИЛИ ДВАЖ ГОДИШНО-НИЕ ПОЛОВИНАТА УИКЕНДИ СМЕ НА "ПОЧИВКА" С МОТИКАТА НА СЕЛО....ТАКА ЧЕ НАРОДЕ ВЕСЕЛИ СЕ-НАДУЙ ЧАЛГАТА, ИЗКАРАЙ РАКИЙКАТА И ...ПОЧВАЙ ДА ПСУВАШ ПОДРЕД

 42. 42 Профил на ULAF
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Руслан 21":

  Не сме чули. ББ и Хер Флик твърдят друго. Ти ако имаш факти изложи ги, нали си по фактите.

 43. 43 Профил на БУРГАЗЛИЯ
  *****
  Неутрално

  ББ каза, че научил от ръководството на "ЛУКОЙЛ", че тази година те ще инвестира 1.3 млрд. долара в площадки, които ще изградят на територията на Бургас. Това щяло да даде възможност ГОРИВАТА, които се произвеждат у нас, да бъдат изнасяни в съседни страни. В същото време обаче, не казва колко производства се закриват, защото същият този "ЛУКОЙЛ" не се интересува от друго, освен от ГОРИВА. Защото цената на горивата е неимоверно висока и са бързо ликвидни и носят големи печалби за производителя и големи отчисления за държавата. Преди години "Нефтохим" преработваше по 12 млн. тона нефт годишно и в търговската си листа имаха над 110 продукта, а сега - само горива. Защо сега ББ не прави такава съпоставка? Защото тя е неизгодна, а Валентин Златев му е приятел. Ако се продължава по този начин, наистина Фискалният резерв няма да стигне и много хора действително ще измират от глад. Боже спаси ни, днес е СПАСОВ ДЕН!

 44. 44 Профил на бай-бай от Дубай!!
  *****
  Неутрално

  спокоооо,народните пари са в частни ръце по банките! България-Швейцария на балканите...банка до банка..на всяко кьоше през 20 м банка!! вървете си вземете пари колко са ви нужни от банките-там са народните пари!! ама нещо само прибират банките,и да дадат-яко дерат и те съдират,а??
  1-ва тояга яка!!
  амчи инак-за какво ви е храна и лекраства?? Малко храна,все по-малко,но за сметка на това все по-големи хранителни боклуци и отрови именно тровещи народа и разболяващи го!(някой би ли куснал от стара Европа тоя хран.боклук роден??)
  2-ра тояга!!
  За да е болен и да търчи за лекарства! Т.нар. лекарства са химична отрова и досъспиват примрялия изпаднал българин-като тука за втори път се дере гърбината му!Оправя си уж едно,но си докарва други няколко болести или замърсявания на някой орган и т.н... 3-та тояга !!
  Извод: Здрава тройна тояга,3 в едно получава българина за скоростното му,преждевременно изпращане в оня свят!!
  А има и други тояи-като например липса на бази за спорт и следователно-за сила и за здраве!!
  Който е ЛУД да седи и да позволява тия тояги да го действат у Българско-и не е избягал от идиотската територия-сам си е виновен! Тук е ОСНОВНИЯ ВАЖЕН ИСТИНСКИ ВЕРЕН БАШ ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР ЛИЧЕН ВИСШ-ДА СЕ ПРЪЖДОСАШ МОМЕНТАЛНО НАВЪН И ДА НЕ БЪДЕШ ОПИТНА МИШКА У БЪЛГАРСКО!!(това е единствения верен реален избор съдбоносен-а не избори и прочие кретенщини на админ. апарати,номенклатури върховни- и охранени и нагли висши свини-за да са още по-охранени и нагли!)

 45. 45 Профил на УЛАФ
  *****
  Неутрално

  И това е само началото, следва хиперинфлация, снулиране на спестяванията на народа и.......1996 нали я помните

 46. 46 Профил на Мишел От зян по-зян
  *****
  Гневно

  До коментар [#36] от "Адам Смит":

  Свиня, ако ни управляваха Хелмут Кол или Ангела Меркел през последните 20 години така ли щеше да е?

 47. 47 Профил на рупай химия!
  *****
  Неутрално

  няма храна,малко храна..не достига..нямате пари??
  ми рупайте лекарства и понеже са силни,хим. продукти,не ги рупайте като кюфтета,а по малко,да има и за утре!!ще ви допингират и оправят! само да не опнете петалата,ей?!
  това е философията открай време в България-уникална!!
  а уникалното е не само че е нашенска,но защото и никой друг не ще да я прилага у чужбината! Прости ора чужди ,ей!!
  рупайте химия и се хранете,но надребно,с мярка!!

 48. 48 Профил на фрии
  *****
  Неутрално

  глупости не сме зле 300млн. за военни хеликоптери дадохме сигурно ще ги пратим в авганистан да пазят американските плантации с дрога от лошите муджахидини....

 49. 49 Профил на ерере
  *****
  Неутрално

  46-ти,да..но се страхувам че меркел или Кол пък управляват ГЕРМАНЦИ....хора измислили реда,фанатици на теми като ред,дисциплина,чистота....фанатици да са първенци! Достойнството и самоосъзнаването на които им позволява да се виждат,работят и се доказват наистина като първенци ..в света! а не до близката камара тор-по български!!
  Тъй че не е проблемът да дойдатКол или някой друг в България да управляват-въпроса е че управляваните не са узряли за Кол ..не са немци! А са българи...и то добре,но българи сле 500 год. мрак-хайде,средновековен,о...но + 45 год. мрак и робство комунистическо в 20 век!! това второто вече е страшното и трагедията българска!Ще викнете Кол..ами кой мислите ще го обгради..кои родни слуги ще го хванат в хватка и ще го опропастят,а? Не Кол или друг подобен е нужен на Ганьо за да му изчисти комунистическия бацил в мозъка и душата! Друг типаж е нужен!Чини ми се,с добро,по псевдодемократичному не става-видя се 20 г. и няма никога да стане в бъдеще!Нещицата и другарчетата и другарките си карат по старому и у тях е даден ножа и хляба! ха викнете чуждите хора за управители де! Ама се свивате и криете....но си гласувате за родните дерибеи,нали??
  Не е ли луд бацил това???
  Ликвидираха ви колко поколения свестен и челен нац. човешки ресурс..сега търсете такива!! ама не се раждат! Бацила изкриви гена български! точка!

 50. 50 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Единственият смислен коментар е на #36 Адам Смит

 51. 51 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  "Най-негативният резултат от това е, че хората се принуждават да спестяват от разходи за храна, отопление, лекарства и от образованието на децата си. Това показват данните от национално представително проучване на Световната банка и институт "Отворено общество".

  Световна банка и "Отворено общество" за пореден път откриха топлата вода, цитирайки данни, които НСИ и др. български институции събират рутинно и публикуват всеки месец без да харчат луди пари за консултантски услуги. А и населението си знае тези факти по собствените си ежедневни неволи. Ако търсим обаче някакви разумни анализи и препоръки - само учебникарски клишета, ако въобще има такива.
  Измислени икономисти, а понякога и по-лошо - поръчкови икономисти...

 52. 52 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нищо тамън ще се вкарат във форма, че последния път какви бидончета са станали всички направо не е истина ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 53. 53 Профил на Дони
  *****
  Неутрално

  От всички коментари ( без един - два) се усеща загриженост за държавата и за състоянието в което тя се намира.
  Тава вече е знак, че все повече хора разбират, че сме пред разпад.
  Скоро парите във фискалният резерв ще останат 4 млрд. лв. Това е крайно недостатъчно. Опасността от срив на лева е очевидна.
  Видяхме, че само с празни приказки нещата не потръгват, МВР-сериалите също не помагат, те бяха интересни до началото на т.г.
  Прогнозите на анализаторите нямат връзка с действителността.
  Мизерията съсипва над 30 % от българите. Техният брой продължава да расте.
  Питам се, защо знаещи и можещи хора не помагат на тези нещастници (премиер и министри) ? Какво чакат ?

 54. 54 Профил на Писък
  *****
  Разстроено

  Буквално майка плаче... Ако я караме така ще станем застрашен вид. Това е обидно за всеки достоен гражданин! Та това са симптоми на страна от третия свят! Ние сме Африка в Европа!

 55. 55 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Руслан 21":

  Че си тъп гербер е ясно. Че не си учил в усилище също е ясно. Че съ тъпанар, който не може да си инсталира и един спелчекер, май за всеки е ясно.

  Ако се чудиш защо, цъВтя се пише цъФтя. В изречението би трябвало съще да напишеш вРЪЗвам, а не вЪРжа.

  Като те гледам тебе, напълно си заслужаваш министър председателя и компания, всичките сте еднакво тъпи парчета, но той ще излезе на печалба на края на мандата, а ти ще продължиш да си драскаш по форумите. Тъп матриял, това си ти.

 56. 56 Профил на Мишел Отзян по-зян
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "ерере":

  Скоро бил ли си в новите източни провинции, да видиш за 20 години какво постигнаха източногерманците?
  НЕ те знам на колко си години, но 1983г комунизма там си беше като тук, че и по зле, а тайните им служби далеч от махленското ниво на ДСто.

 57. 57 Профил на За бога братя, не купувайте
  *****
  Неутрално

  Не ли време да се обърне теорията, че като не правиш 100 хиляди на година и не ги харчиш , значи гладуваш?

  Трябва ли да следваме западното общество, което почна да му се избистря главата, че не е нормално да получаваш 100к и срешу тях правиш 150к заеми, за да си платиш всички сметки !

  25% българите които живеят с под 200лв. живеят по-природосъобразно и здравословно от останалите! В този слисъл ако се оценят нещата които те потребяват натурално, то те ще се окажат най-богатите хора.
  Защо :
  - живеят на село и се хранят с органични храни / собствено производство/ , които в т.н. западен свят само много богатите могат да си позволят
  - ядат по-малко месо , което е още по-здравословно
  - движат се повече / градината, къщата, "стоката"/
  - ядат по-малко обработени храни / не приемат консервантите в тях и всички други неестествени добавки от всяка опакована във фабрика храна/
  - не изплащат ипотека / нямат напрежение дали ще ги съкратят/
  - не изплащат лизинг на колата / карат си сеното с трошката/

  Колко беше прав едно време Димитър Попов

  За бога братя, не купувайте!

  Така ще живеете по-здравословно и екологично!
  По-натурално!

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  № 55 "остър матриял"

  В поговорката е "ВЪРЖА", цъВтенето ми да, като твоето ........Че съ тъпанар..... май трябва да е СИ, а не СЪ, а отличник отворен?

  Разбрах, че не си чувал поговорки. Ще те улесня, писал съм в бързината и БургаЗ. А бе въобще дет викаш - тъп гербер.

  Дай инфо /анонимен си не ти пречи, аз не знам кой си/ за КОГО гласува през юли?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#40] от "до безродника":

  Истината боли, бате.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  № 57

  За съжаление трябва да ти кажа, че не живеят така на село хората отдавна. Имам наблюдения. Селските магазини продават това, което е и в града. И нещо по-лошо, по-бедни са наистина и бях смаян в едно село като ми показаха четирима бъдещи първокласника - бяха дребни като 4 годишни деца. Питах познат лекар и той ми каза, че това не е "откритие" или случайност. Еднообразната и недостатъчна храна е причината селските деца да са по-дребни и това се знаело в средите им.
  Масово явление било.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на минаващ
  *****
  Любопитно

  Изписваните от Вашия джоб лекарства... дано Ви помогнат.

  Като че ли се злоупотребява с предписване на антибиотици и подобни медикаменти.

  Против бронхит - лайка - инхалации, гаргара, чай. Може смесено със сода за хляб /и капки йод в горещата течност - при инхалации/.

  Разнообразете храната си, при същия бюджет.

  Разнообразете ежедневието си.

  Бъдете Здрав.

  Ето
  * 2

  с помощта на сина ми си купувам лекарства, които ми изписват против грип-април120лв, май досега- 35 лв.
  Дано оздравея.. или да хващам "дългия път"...
  Но плодове и зеленчуци не мога да си позволя.
  Картофена супа, леща, ориз, чай, мед, хляб, сирене.


 62. 62 Профил на найграхте ли се
  *****
  Неутрално

  Аааа ма то има Видовден и за Българските тарикати които от двадесет години не спряна да си въртят курвенските задници по всяка оферта от политици които им обещаваха лесен и охолен живот само и само да избегнат отговорноста да поемат своя кръст и като почтена и трудолюбива нация да се потрудят за своя и на децата си живот .То не бяха Бизнес блокове , Вемереота , Атаки матаки , Мадритски мошеници , Дърти комуняги , Партиите на жените ,Веско Маринов ,Лили Иванова ,Тройка Кебапчета ,Шопската Салата ,Оле Ракийката ,Ами Цигарката , Мара Отварачката ....... , Ааа Сега , Яжте Ми....................

 63. 63 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1212 Гневно

  До коментар [#9] от "111":

  Ами ние,нали за това се ИЗНЕСОХМЕ....!!!!...По-добре"чужденец"в друга държава,отколкото чужденец в Родината си...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 64. 64 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "За бога братя, не купувайте":
  "...и се хранят с органични храни..."

  Останалите с неорганични храни ли се храним?

 65. 65 Профил на do 62
  *****
  Неутрално

  Така е!!! Българинът не избира онзи, който ще му каже истина от рода "мога да ви обещая само кръв, пот и сълзи"... заради вагиналния си манталтет той обича лесни пари, лъжи, шамари и наведено състояние... и така от много време...

 66. 66 Профил на до 61
  *****
  Неутрално

  Споделям съвета и мнението Ви.
  Но първия път получих отит, а сега -остри болки в белия дроб.
  И аз избягвам антибиотици.
  Само в краен случай.
  ( може и да се вижда "краят".)

 67. 67 Профил на POINT OF VIEW
  *****
  Неутрално

  © 20101 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
  РЕПЕТИЦИЯ
   
  ПОЗНАВАМ СТАРЕЦЪТ В ОТСРЕЩНИЯТ АПАРТАМЕНТ -
  ВРАТАТА ТАМ СЪВСЕМ НЕ СЕ ЗАКЛЮЧВА.
  БЕ НЯКОГА ЛЮБИМЕЦЪТ НА ПЪРВИЙ ПАРЛАМЕНТ,
  А ДНЕС КАКВОТО ДА ГО ПИТАШ – ВСЕ НЕ ВКЛЮЧВА.
   
  ТОЙ ВСЯКА ВЕЧЕР КАКАНИЖЕ ПРЕДИ СЪН -
  УМЕЛО НЕЩО РЕПЕТИРА.
  КАК ГОСПОД-БОГ ЩЕ ДА ГО ПРИЕМЕ С ГРЪМ,
  МАКАР ЧЕ СЕ ОПИТВА - И ДА МЕДИТИРА.
   
  ПРЕДИ ДА ЛЕГНЕ В ЖАЛКОТО ЛЕГЛО,
  ТОЙ ПРОСВА СЕ НА ПОДА – И ПРИМИРА.
  НО ГОСПОД ЗНАЕ СВОЕТО – ЕДНО
  Е РЕПЕТИЦИЯ - А ДРУГО ДА УМИРАШ.
   
  РАЗОЧАРОВАН - СКОКВА НА КРАКА,
  И ПАК СИ СЕ НАТЪПКВА С ТРАНКВИЛАНТИ.
  САМОТЕН Е – И НИКАКВА ЖЕНА,
  НЕ МУ ПОМАГА ДА ЖИВЕЕ БЕЗ ТИРАНТИ.
   
  ТОГАВА ВТУРВА СЕ СРЕЩУ СЪСЕДЪТ СВОЙ,
  С УЖАСНАТА МОЛБА – УБИЙ МЕ!
  НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ – ТЪЙ БЕЗ БОЙ;
  И МОЛИ СЕ - ДА ГО ЗАТРИЙМЕ.
   
  НО – АЗ СЪМ НИКАКЪВ НА ТОЗИ СВЯТ,
  И ДЕРЕДЖЕТО МИ Е СЪЩО ТОЛКО' МНОГО ЛЕКО.
  И АЗ УМИРАМ В СМРАД И ГЛАД -
  НО РЕПЕТИРАМ НЕДАЛЕЧ - НАПРЕКО.
   THЕ ЕНД
  14.05.2010

 68. 68 Профил на tova e capitalism
  *****
  Неутрално

  какво лошо има не може да има спасителни мрежи гърция е добър пример

 69. 69 Профил на Бъдещ емигрант #16493
  *****
  Неутрално

  Естествено, че все повече българи се лишават от тези неща. И статистиките си променете, щото да ми твърдите че само 1/3 от домакинствата си били свили разходите заради кризата си е...чиста простотия... невежество.
  И аз съм си свил разходите а съм работещ и на 35.. Пари за зъболечение нямам.
  Така, че колко ВСЪЩНОСТ сме зле, и колко мисли държавната статистика са две различни неща.

 70. 70 Профил на Sieminehn
  Sieminehn
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "dan":

  Тия споменати от теб институции са най-големите вредители, които света познава днес.
  Тяхната цел е това, за което уж се тревожат!
  А иде реч, че тези институции искат да сме бедн, необразовани, гладни, безработни, да сме несигурни в бъдещето си и да не вярваме на съседа си. Да се топим като нация и киснем едни други пред властит за различни прегрешения.
  РЕАЛНО банките влагат несъществуващи пари, но искат да им връщаме реални такива.
  Също така, банките създадоха кризата, за да заграбят колкото се може повече от голямата баница, като същевременно прилапат, колкото се може повечепредприятия и лишат колкото се мже повече хора от придобито имущество.
  Това се прави с цел народа да слуишка, да си треперушка за местенцето и да не смее да гъкне когато го грабят по най-безкомпромисен и гаден начин.
  А цялата далавера е в това, че банките си позволяват едностранно да променят лихвите по кредитите, което означава, че това мже да се тълкува, като непазване на Закона за задълженията и договорите, който определя и защитава правата на двте страни по едно споразумение.
  Ноп банките са намерили вратичка, която води до друго нарушение, което се състои в "изписването на допълнителни условия с малък шрифт и по такъв начин пдвежда клиента си, защото текста е едва забележим."
  Също така, договора трябва да бъде в опростена форма и изчитан на глас, както е било в миналото, за да няма недоразумения и условията да не се променят.
  Но договорите са ненарушими в страни от така нареченя соцлагер, където всичко с изписва ясно, точно, без подвеждащи клаузи, защото тяхното законодателство, както и нашето тук до 1989 година, казваше, че лихвения процент е строго фиксиран и банките не могат да го изменят произволно, да променят условията по кредита по време на неговия период, като по тзи ачиннарушават споразумението подписано и от двете страни.
  Сега ситуацията е дуга, банките правят каквото си искат, реално парите са покрити с други пари, а тези пари, де факто нямат никаква стойност, защото са куп хартийки негарантиран от нщо друго, освен от тези хартийки.
  И тук имаме порочен кръг, защото хартийките, аречени пари имат едно странно свойство да бъдат гаранция по банкови крдити, ноако дам 1000 кредит, аз не съм длъжен да ги имам!
  Аз имам 100 левчета, давам ги, а те генерират още едни 900 левчета от нищото.
  Те такова животно не м'ое да има но е факт!!!!
  Сиреч банките имат сметка да има повече борчов, понеже те имат стойност, която определя паричната маса!!!!
  Колкото повече са борчовете на предприятия и население, толкова повече пари се генерират. И обратното, колкото по-малко са дълговете, толкова повече се стопява генерираните пари.
  Демек, всеки длъжник на банката е неин капитал.
  От тук следва главоломното подскачане на лихвня процент, защото, колкото повече се вдига лихвата, толкова повече време банката ще държи съответния кредитополучател в ръцете си.
  Същото важи ио за държавните дългове, които реално са неизплатими, защото така са изчислени от МВФ и СБ, чеда заробят съответните страни, които са имали неблагоразумието да ги вземат.
  България няма да се оправи, поради това, че СБ, Отворено общество, МВФ и разни такива нямат сметка от хора, които имат нормален стандарт на живот, добро образование, здрави и т.н.
  У нас се наблюдават процеси, които се наричат свиване на разходи за образование, здравеопазване, социални и пенсионни разходи. Това се нарича с прости думи бабанизация на републиката, сиреч-- България се превръща в бананова република, но у нас и бананите са кът.

 71. 71 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Абе другарю, защо злорадстваш на хората на нещастието?
  Кого назидаваш бе комуноид?

 72. 72 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 581 Гневно

  Стига вече с тия пенсионери,две пенсии по 220 лв.=440лв.,а аз какво да направя с една заплата от 550 .лв.с жена без работа и две деца на 10 и 14 год? Отговори ми БОКО,би ли устоял да не крадеш и ограбваш естествено тези които имат и после ...не е за разказване...вземаш първия пакет,ставаш муле...и напишете вие края на .....живота.

 73. 73 Профил на какво е?
  *****
  Весело

  Просто бегло ми минаха няколко мисли през главата:
  1.Данък здраве-че то не е ли избирателно?имаш пари плащаш си за лечение,нямаш пари плащаш си осигуровките и се надяваш да те излекуват
  2.не плащаш осигуровки(защото нямаш работа) или имаш дълг от 5000лв.-Мн. е вероятно да не успееш да напуснеш страната
  3.създаване на независим съд( е хайде сега,ясно ни е че няма да е независим)-хващате който искате и си го съдите
  4.следене по тел.и интернет-я си казал нещо лошо ,я са те осъдели
  5. 80% всенародна любов към вожда,а той излиза и цепи същите "бисери" от времето......не мога да се сетя кое беше
  6.Хората кротко и мирно се оплакват за нещасния живот които водят.

 74. 74 Профил на бесен
  *****
  Весело

  Естествено, защото все повече хора остават без работа или с намалени заплати. Направо ми идва да издиря тези, които избраха ГЕРБ да управлява и да ги пребия от бой. Поне малко ще разтоваря напрежението.

 75. 75 Профил на Боко милиционера
  *****
  Неутрално

  Я тихо! Политиката Ми е да поразредим малко матрияла и така ще се оправи всичко. Точка по въпроса.

 76. 76 Профил на :О
  *****
  Неутрално

  към 19
  "Аз питам, къде бяха анкетираните, когато по най-престъпен начин тройната коалиция вдигна пенсиите в пъти? Защо мълчаха тогава, а? Къде бяха, когато Станишев се промъкваше във министерствата и скатаваше анекси по договори из най-горните чекмеджета..." Бре! Чии са тези гениални мисли? На Негово Величество Премиера, или лично твои? Майтап е, нали?

 77. 77 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Тва е бял кахър. За ядене ще минем и с една циганска баница. Филия с олио, сол и червен пипер.
  Важното е да не пестим от ракии. Иначе за кво живеем?

 78. 78 Профил на $$$$
  *****
  Неутрално

  Македонците ни се подиграват от години. Дори те живеят по-добре от нас. Ама там се знае, че Митре и Ристе не прощават.

 79. 79 Профил на Буд
  *****
  Неутрално

  "Помощ от роднини в чужбина" А как живеят роднините в чужбина? Как да обясниш на роднината в БГ, че работиш като роб и си на кредити?
  " България е на трето място в света по брой пушачи" http://doctoronline.bg/view_article.php?article_id=449

 80. 80 Профил на Нощна стража
  Нощна стража
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Буд"
  Хайде сега, пак пушачите виновни! Пушачите са хубави хора, бе човек! И после, който има пари, ще пуши, който няма-няма да пуши и толкова! А иначе #60 Руслан 21 е прав, навсякъде все повече хора полугладуват-това всеки пети или някъде всеки четвърти, какво е!

  Човекът е двуного без пера. Платон.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK