Зрелостниците писаха по "Левски" на Вазов на матурата по литература

Зрелостниците писаха по "Левски" на Вазов на матурата по литература

© Анелия НиколоваВариант 2 беше изтеглен малко преди 8 часа тази сутрин за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература в Министерството на образованието, младежта и науката, съобщи БТА. Малко след 15 часа от ведомството публикуваха верните отговори на теста - прегледайте ги тук.


От министерството първоначално отказаха да съобщят автора, по чийто текст зрелостниците ще трябва да пишат, но впоследствие стана ясно, че на учениците се е паднала темата "Силата на словото" по одата "Левски" на Иван Вазов.


Изпитният вариант беше изтеглен в присъствието на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. "Вариантите на теста са подбрани така, че да оценят средното ниво на подготовка на учениците", посочи министър Игнатов. Министърът посочи още, че в момента 37-40 университета са включили матурите в балообразуването.
69 743 абитуриенти се явиха на днешната задължителна матура. Изпитът е с продължителност четири астрономически часа. За пръв път тази година учениците са задължени да пишат с черен химикал.


Изпитът бе под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците ще могат да избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами. Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. В случая учениците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе.


Вторият задължителен зрелостен изпит е на 17 май. Оценките от зрелостния изпит ще са ясни до 7 юни и ще бъдат публикувани на сайта на образователното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK