Потребителите ще могат да избират между покупка и наемане на топломерите и водомерите

Потребителите ще могат да избират между покупка и наемане на топломерите и водомерите

© Юлия ЛазароваПотребителите ще могат да избират дали да купят или да наемат топломерите и водомерите, предвиждат промени в Закона за енергетиката, които депутатът от ГЕРБ Валентин Николов внася днес в парламента.


По думите му 560 хиляди клиенти предстои да сменят топломерите си, но с тази поправка те ще бъдат освободени от това задължение. Така клиентите няма да се стремят към най-евтините топлинни уреди, а ще могат да наемат или да вземат на лизинг по-съвременни средства, с които използваната топлинна енергия да се отчита дистанционно, обясни депутатът. Освен това така ще им бъде дадена възможност да сменят фирмата за топлинно счетоводство по тяхна преценка и да не са закрепостени за 10-годишен период за една и съща фирма.


Николов посочи, че има подкрепата на председателя на комисията по икономическа политика, туризъм и енергетика Мартин Димитров поправката да бъде гледана приоритетно, така че да влезе в сила за новия отоплителен сезон.
Представителят на ГЕРБ предлага потребителите да избират свободно и начина, по който да осигурят монтажа и функционирането на индивидуалните водомери.


Друго изменение предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да може да назначава одити на електроразпределителните дружества за тяхна сметка. Тази промяна цели възможността държавният регулатор да извършва по-всеобхватен контрол върху дейността и информацията, предоставяна от лицензираните дружества. Така според Николов ще може да бъде проверено и качеството на услугата, което е компонент в образуването на крайната цена на електроенергията за потребителите.


Измененията са съгласувани с шефа на ДКЕВР Ангел Семеджиев и зам.-министъра на енергетиката Мая Христова.


Преди около месец подобна препоръка направи и Комисията за защита на конкуренцията, според която при сегашната уредба потребителите са закрепостени към дружествата за дялово разпределение.


Наскоро една от най-големите фирми за топлинно счетоводство - "Техем", съобщи, че нейните клиенти трябва да подменят топломерите в домовете си, като платят по 50 лв. на уред. Причината е, че годността на старите устройства изтича. В противен случай през следващия отоплителен сезон ще им бъде начислена пълна мощност на радиаторите, предупредиха от дружеството.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avtor
  *****
  Весело

  да си взимат радиаторите и топломерите и да направят сещате се какво с тях как може да е по-евтино отоплението на ток, отколкото с отпадъчен продукт от производството му?

 2. 2 Профил на qwe
  *****
  Неутрално

  "В противен случай през следващия отоплителен сезон ще им бъде начислена пълна мощност на радиаторите, предупредиха от дружеството"
  Егати предупредителите. Искат да си приберат пари за енергия която не са предоставили на потребителя и за която не са направили разходи. Човек даже може да си помисли че го заплашват да му одерат кожата. "Монополистите".
  Мисля че си е точно техен проблем с кво ще си мерят енергията. Потребителят се интересува да е точно измерена.

 3. 3 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  Не ни баламосвайте!!! Проблемите с топломерите са следствие от истинския проблем - мафията в енергетиката!!! Всичко останали проблеми са следствие ; липса на инивации и ефективност, липса на контрол и законови санкции, лапачите топлинни счетоводители, крепостно законодателство, високи цени.... Та така, ние не искаме нито топломерите им, нито топлото им. Изчистете мафията и направете топотодаването да е УСЛУГА , а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ.

 4. 4 Профил на Питанчев
  *****
  Любопитно

  А защо решиха, че уредите вече са негодни? Защо трябваше да ни пробутват калпави уреди с малък срок на експлаотация? А защо трябва потребителите да ги плащат или наемат? Това не е ли задължение на Топлофикация? - все пак и те имат интерес да измерват точно, не само потребителите.

 5. 5 Профил на Потребител
  *****
  Неутрално

  Каква е гаранцията че ще има парно тази зима. В нормалните страни при тези дългове топлофикациите трябва да са фалирали отдавна. Или ще се купят уреди а дали ще се използват?

 6. 6 Профил на до Питанчев
  *****
  Весело

  Топлофикация е създадена, за да лапа, не да инвестира!!!

 7. 7 Профил на Vision
  *****
  Гневно

  Относно: Кокошкарство "на парче"

  Автор: Vision
  Получено на: 14 Май 2010 11:31

  Ако Топлофункционерите доставчици не могат да предложат проста, ясна и цялостна визия като в цивилизована държава, Да се Махат.

  Електричеството /за отопление и прочее/ позволява най-прецизен контрол и оптимизация, и универсализиране на други видове енергия.

  Стига преоткриване топлата вода и дивия капитализъм!

  www.mediapool.com

 8. 8 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Подкрепям казаното от теб, Питанчев, но не само това. Защо държавата не намери решение на въпросите с възможността за преоддаване под наем на сградната инсталация на Топлофикация, тъй като тя е на гражданите и спомага за реализиране на дейността на дружеството и оттам - печалбата. Защо финансираме дружествата, а после си плащаме и задълженията, с което запалщаме два пъти една стока/услуга?!
  Съгласен съм, че тези топломери да са за сметка на дружествата още повече, че системата е такава, при която топломерите се обезсмислят. Няма възможност да се постигне обвързаност между потребление на топла вода/отопление и затопляне/разходване на ел.-енергия за доставака на топла вода.
  Ако всички спрат своите радиатори и остане само един - целия разход на топлинна енергия ще се поеме от него. Къде е смисълът.

 9. 9 Профил на отопляван
  *****
  Неутрално

  Доколкото знам, срокът на годност на БАТЕРИИТЕ в уредите е 10 г.

  Когато ми свърши батерията на будилника, не си купувам нов будилник, а нова батерия.

  Нека т.нар. топлинни счетоводители да бъдат така добри да помислят, дали не е възможно само старите батерии да бъдат подменени, че иначе "инвестицията" нещо не ми се връзва. Мисля, че достатъчно пари взеха от нас при поставянето на прословутите "уреди", които хем мерят топлината, хем не са топломери, хем стават за баня, хем не бива да се мокрят и т.н.

 10. 10 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДОСТАВЧИКА е, разбира се,
  да мери и СЕ ОТЧИТА ТОЧНО ПРЕД посочвани нарочвани от доставчика КЛИЕНТИ,

  за да може да обоснове претенциите си за плащане на услугата.

  Питанчев
  Любопитно
  * 4
  * 11:29
  * 14 май, 2010

  Отговор


  А защо решиха, че уредите вече са негодни? Защо трябваше да ни пробутват калпави уреди с малък срок на експлаотация? А защо трябва потребителите да ги плащат или наемат?

  Това не е ли задължение на Топлофикация? - все пак и те имат интерес да измерват точно, не само потребителите.

 11. 11 Профил на Рошав
  *****
  Неутрално

  Все едно отивам в Кауфланд да си купя сирене и трябва да платя теглилката с която ми мерят сирене. Булгаристаноглуууууу !

 12. 12 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "уточнение":

  Което ще рече, че никой не може да те задължи да купуваш уредите, а само да заплащаш цената на потребената топлоенергия.

 13. 13 Профил на Ж
  *****
  Неутрално

  Потребителите ще могат да избират между топломери с вазелин и топломери без вазелин

 14. 14 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  Подобна дивотия не се среща и сред ескимосите на Север, но и това нещо е нормално.
  Някой да ти определя начинът на отопление?
  И това не е Топлофикация или Дружествата за топлинно счетоводство. Не . Това е ДЪРЖАВАТА. Това са нейните малоумни "НАРОДНИ" избранници, които обслужват енергийната мафия. Естественно не безплатно.
  Освободете хората от тъпия енергиен закон приет от кандидат за затвора МИЛКО КОВАЧЕВ и дайте възможност на хората сами да решат , пороблемът, който касае единственно тях.
  Но и това правителство е същото, като останалите.
  Обяснете ми и това обяснение да стигне до всички хора, които утре ще се намразят:
  ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ЗА НЕЩО, КОЕТО НЕ ПОЛЗВАМ????
  Кой нормален човек би приел подобно нещо?
  Ако влезете в магазин и си излезете, без да купите нищо, за нормално ли ще примете ако на касата ви поискат пари.
  От всяка гледна точка, не ненормално, а абсурдно.
  Всеки би се възмутил на нещо подобно, но когато стане дума за хората изключили или махнали радиаторите си, за неползващите топла вода ,но ПРИНУДЕНИ ДА ПЛАЩАТ, това е нещо друго,нали. Е там трябва да се плати.
  Един ден цената на газта , ще стане такава, че и да искате, няма да може да плащате на Топлофикация. И тогава, всички ще започнете да мислите нормално и ще приемете всички тези трикове за абсурдни. И помнете ми думата.
  Ще дойде.

 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  От трън - та на глог. Ще можем да избираме?
  Защо не помислят първо къде отидоха парите вложени в дружеството и да се отчетат на хората, да наложат съответните санкции, да конфискуват имущество придобито в резултат на неправомерно взетото, да върнат заграбеното в сметката на дружеството, да бъдат премахнати всякакви посредници и да се разкрият всички договори на дружествата в ДВ.

 16. 16 Профил на СССССС
  *****
  Неутрално

  ТОВА СА КРЕТЕНИ!! НО НЯМА И ЕДНА СТРАНА И НАРОД В ЕВРОПА КОЯТО ДА ТЪРПИ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НА ТАКИВА КРЕТЕНИ!!
  НАЙ-БЕДНАТА,НО МНОГО БЕДНА БЪЛГАРИЯ И....ДАВАЙ,ПЛАЩАЙ...ЗА ДА СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ РАЗНИ МУТРИ И ДА ВЪРВИ БИЗНЕСА ИМ СЪС ЗАПАДНИ ТЕМПОВЕ!! И ОДИРАНЕ НА КОЖИ!! АБРЕ,ИДИОТИ,КАКВО ПРОИЗВЕДОХТЕ,ИНВЕСТИРАХТЕ,ИНОВАЦИИ КАКВИ РАЗВИХТЕ-КАТО ВСИЧКО Е НАРОДНА СОБСТВЕНОСТ БИЛО И С НАРОДЕН ТРУД??? И СЕГА НЯКАКВИ СИ БЕЙОВЕ ,ЕДНА ШЕПА,ЩЕ ЦАКАТ НАРОДА..ПОТРЕБИТЕЛ БИЛ НАРОДА!! ПОТРЕБИТЕЛ?? НА НЕЩАТА КОИТО СЪС СОБСТВЕН ТРУД Е СЪЗДАЛ И СЪС СОБСТВЕН МАЛОУМЕН МОЗЪК Е ХАРИЗАЛ В ЧАСТНИ ПОЛИТПАРТИЙНО МУТРЕНСКО-ИКОНОМ. РЪЦЕ!! СТРАШНИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЪЦЕ!! КОИТО САМО ГРАБЯТ И ВЗЕМАТ...ДАЙ,ДАЙ..ДАЙ!!
  НА КОЙ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ-А Е НА СМЪРТ-БЪЛГАРСКИ НЯМА ДА СИ НАЛЕГНАТ ТИЯ КРЕТЕНИ ПАРЦАЛИТЕ ???
  ЗА НИЩО СВЪРШЕНА РАБОТА,ЗА НИКАКВО ПРОИЗВОДСТВО-И ПЛАЩАЙ! ДАЙ ДАЙ!! ЕГАТИ КРЕТЕНЩИНАТА МАЙНА!!

 17. 17 Профил на Париж
  *****
  Неутрално

  думам ви,туканка из Европата няма и грам помен от такива идиотщини ,искания и новини!
  вечно и непрекъснато българския нещастен много беден и болен български народ да е солидарен,да дава,да пълзи..няма един случай многобройните частно-държавни пиявици да са се спрели,да отпуснат хватаката,въздух да дадат на тоя народ- в тия колко вече десетилетия трудни за него времена??
  Къде е държавата-грижи ли се за народ ?? Как къде е?! При тия същите,нали тя им задава тоя тон за песен,която народ трябва вечно в България да пее..и да умира даже с именно тая песен на уста!!
  По тоя начин НИКОГА на българина няма да му се даде да стигне западния НОРМАЛЕН стандарт на живот !!!
  Въпросът е съзнава ли го народа това и съгласен ли е...явно да,от десетилетия промяна в друга посока няма..само баламосването си тече по всички канали и...съдирането едновременно на кожите!!

 18. 18 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 237 Весело

  Аре бе ей к'во ревете топлофикация т'ва и онова.

  Аз нямам проблеми с Топлофикация,всичко е точно. Проблемите които имат някои със сметките идват от съседите им. Когато всички във входа ползват услугата и плащат нещата са наред.
  Когато по "предградията" се правят на интересни като ползват и не плащат стават тия работи.

  Отностно топломерите: Дистанционните са много по удобни, не трябва да си вкъщи и да ги чакаш гадовете да те отчетат
  За протокола да се отбележи че не съм свързан с нито една от фирмите в сферата.

 19. 19 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  Да, и доставчикът е длъжен да осигури метод на отчитане
  ЯСЕН ЗА И ВЕРЕФИЦИРУЕМ ОТ КЛИЕНТА,
  а в случай на спор - ЯСЕН И ЗА НЕЗАВИСИМА СТРАНА (party).

  Българин
  * 12

  До коментар [#10] от "уточнение":

  Което ще рече, че никой не може да те задължи да купуваш уредите, а само да заплащаш цената на потребената топлоенергия.

 20. 20 Профил на Пенчо питанката
  *****
  Неутрално

  Искам ДКЕВР, Енергодружества или въобще някой да ми обясни колко мегавата са необходими за отопление на жилище от 100куб.метра(без условности)! А водомери и топломери са само за заблуда на простолюдието, след като кубик вода стига до 25лв., а цената на една точка на топломера е от секретно естество.

 21. 21 Профил на Гицка
  *****
  Весело

  Ако съседите ви или техни съседи са подкупени от Топлофикационни изедници монополисти, да, "идват" проблеми.

  Където има почтени социална държавност и жилищно коопериране такива проблеми няма.

  При нас например е хармония и благодат.

  В социалните държави се планира и строи рационално.
  Съседите не се циганят да пресмятат колко изкярват техните съседи от топлина която тъй или инак идва от и изтича в Слънцето, Земята и Космоса.

  В несоциалните държави е друго. Там цари антидемокрация, див капитализъм и насъскване на добри хора от неразумни юроди.

  kbderror
  Весело
  * 18

  Аре бе ей к'во ревете топлофикация т'ва и онова.

  Аз нямам проблеми с Топлофикация,всичко е точно. Проблемите които имат някои със сметките идват от съседите им.

 22. 22 Профил на надеващ се
  *****
  Неутрално

  Аз са надевам на Кунева.

 23. 23 Профил на Кражби на Контрол
  *****
  Любопитно

  Преди всичко се Краде Контрол на чужда собственост - на Ваша сбственост

  след това се краде Време, Внимание и Човешка Енергия - Вашите

  и разбира се крадат Пари - Вашите.

  Прилича ли на Вампиризъм, или е?...

 24. 24 Профил на УСИН
  *****
  Разстроено

  ,,Бедни ми бедни народе пак трябва да избираш м/у секирата и гилотината/,пак ще трябва да пълниш джобето,на някой търговец на топломери и водомери''.До кога бе хора,в нормалните държави всичко това е за сметка на доставчика на тези услуги.В България който дойде на власт си урежда по един търговец на водомери,електромери,топломери и каквото им дойде на ум.Първо потребителя,ще си ги купи,после ще трябва да плаща такси всеки месец за обслужването им.Демек копуваш кашкавал,и плащаш такса,,крава и мандра''.

 25. 25 Профил на .......
  *****
  Неутрално

  На улицата! Това е за протест! Рекет! Да им покажем, че сме недоволни и бясни до крайност, че имаме мнение.Иначе как ще го разберат? Не ми се вярва да четат коментарите. Поне сега има правителство, което не ни игнорира.Като плащаме хленчейки няма нищо да променим.

 26. 26 Профил на Развод ми дай
  *****
  Неутрално

  Развод ми дай, ТОПЛОФИКАЦИЙО ЛЮБИМА !

  Друг избор няма.

  Радиатори съм си плащал аз, мъкнал съм си ги по етажите, тръбите също.
  Плащал съм на заварчици, на такива с чукове, разбиващи апартаментите - за да минат нашите тръби, на майстори да запушат отворите и да пребоядисат стаите.

  Но наглостта не спира - купуваш си "ТОПЛОМЕРИ" - три - четири броя и ново 20 - батериите ! Няма такова животно - спада ти гумата и купуваш нова кола ...

  Те от ЧЕЗ са много по коректни . Уважения . Сменят си електромерите за тяхна сметка.

  Но май не са се сетили за летен и зимен ток - защо не ги стоплите със идейката.

  Без коментар
 27. 27 Профил на Минимум 40 милиона
  *****
  Неутрално

  Много хитро - шиткаш на времето 750 000 топломера по 60 лева, сменяш ги с други - "заради батериите" по 50 лева, губейки времето на потребителите и влизайки и оглеждайки апартаментите.А на какво правно основание ТОПЛОФИКАЦИЯ влиза в къщите на хората - да си изнесат вертикалните шлангове и уредите някъде и да си плащат такса .

  Техем лобисти , МИЛИ !

  "По думите му 560 хиляди клиенти предстои да сменят топломерите си, но с тази поправка те ще бъдат освободени от това задължение. Добре, че във здравеопазването иджа един зам .м. по специалността "депутати пишат закон".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK