Матурата се търгувала по 600 лв., пишат форуми

Матурата се търгувала по 600 лв., пишат форуми

© Красимир ЮскеселиевВ няколко форума се появи информация, че матурата по български език и литература се търгувала за по 600 лв. Това съобщи dariknews.bg и агенция "Фокус". От прокуратурата заявиха, че не са получавали такива сигнали, като информацията е потвърдена пред радиото от деца и родители.


От министерството на образованието заявиха, че ще направят проверка и ако установят, че някой от служителите е виновен, той ще бъде наказан дисциплинарно.


Според dariknews.bg, вчера около 23 ч. преподавател от Софийския университет "Св. Климент Охридски", който давал частни уроци, пратил смс на свои ученици с трите варианта на темите, които можели да се паднат на днешната матура. Първият от тях е именно изтегленият под Вариант 2 "Силата на словото в одата Левски" на Иван Вазов. Другите двa са "Невъзможното завръщане в Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и "Магията в любовта във Ветрената мелница" от Елин Пелин. До момента от просветното министерство не са съобщили официално кои са другите два текста, заяви зам.-министър Милка Коджабашиева.
Момче, което тази сутрин се яви на матурата, също разказа пред радиото, че е имало възможност да се сдобие с варианта на изпита още вчера: "Получих информация от една приятелка, че някакъв човек и е предложил да закупи матурата за сумата от 600-700 лева. Питах я дали е сигурна тази информация, тя ми каза, че този човек е сигурен и че имало копието вчера, че щял да й го даде, че щял да й каже кой ще е анализът на 41 въпрос и тестът ще го получи по скайп-а".На задължителния зрелостен изпит по литература днес се явиха над 69 хил. ученика. Те трябваше за четири астрономически часа да решат тест от 41 задачи. 33 от тях са затворени, което означава, че учениците ще могат да избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами. Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки. В случая учениците могат да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Яхуху
  *****
  Неутрално

  Извинете, но това е пълна глупост. Като се търгувала по 600 лева, защо не я сканираха и качиха? И разваленият часовник показва верното време по 2 пъти на ден, съответно по форумите е имало поне 1000 партенки, от които 10 са излезли истина

 2. 2 Профил на Бесен Шоп
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Яхуху":

  Абе не е така. Преди две години випускът на брат ми си изкара матурите като си ги бяха купили предварително. Той беше много горд защото по негови думи ученето му се състояло в това да седне десет часа преди матурата и да зазубри някакви неща.

  Иначе в случая е повече от очевидно, че изтичането на матурата е целенасочено за да бъде дискредитиран министъра.

 3. 3 Профил на матурагейт
  *****
  Неутрално

  За какво ли не следят и подслушват хората в републиката, а това по форумите как са го проспали снощи.

 4. 4 Профил на отвратен
  *****
  Неутрално

  Аман от конспирации в тази държава!

 5. 5 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Във форумите за около 30 минути се разнася всяка по-важна новина, така че това за матурите не ми се струва вярно.
  Но ако е истина, тогава какво?

  Попътен вятър в главите!
 6. 6 Профил на Петър Кучкарев
  *****
  Неутрално

  В тая криза хората стават неплатежоспособни и цените падат.

 7. 7 Профил на BW
  *****
  Гневно

  В Германия учебната им система е точкова, дадени предмети носят различен брой точки, всеки ученик си избира сам, по кои предмети да държи изпитите, и дали има намерение да кандидатсва за университет или полувисше училище, там трябва повече точки, или изравнителен изпит.
  Матурата е като държавен изпит, от всички държани досега предмети на ученика въпроси, на които да отговори, пак с точки и крайна оценка. Това с анализ на един автор Димчо Дебелянов( или Елин Пелин или Иван Вазов), останало от комунизма, е тъпотия. Те и тримата пишат за миналото, ние обаче гледаме към бъдещето!!!

 8. 8 Профил на Петър Кучкарев
  *****
  Неутрално

  Как така се е търгувала? Просто компютрите с матурите не трябва да са в мрежа, за да не пробият сигурността им.

 9. 9 Профил на фф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Петър Кучкарев":

  Информацията е изтекла не от компютрите, а от експертите, подготвяли вариантите.

 10. 10 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Петър Кучкарев":

  Тя информацията идва от хора и сигурността на компютрите не играе абсолютно никаква роля. Тя е само за наивници, които произнасят трудно думите "компютърна сигурност".

 11. 11 Профил на Петър Кучкарев
  *****
  Неутрално

  От компютрите на експертите. Крайно време е да го разберат и от електронните мрежи.

 12. 12 Профил на .
  *****
  Весело

  Накой чул че някой бил казал ...
  Медия разпространява слухове клевети.
  Има само един достоверен начин - както гепиха Батето.
  Следващия път да спретнат едно журналистическо разследване като са толкова сигурни - ем ше избият рибата ем ше изкъртят мифката.

 13. 13 Профил на участник
  *****
  Неутрално

  От министерството са гузни, тъй като не са отворили другите
  два плика пред журналистите, както се прави в такива случаи.
  До този момент упорито отказват да съобщят кои са другите две теми, за да се види дали те съвпадат с оповестените във форума.

 14. 14 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Бесен Шоп":

  Аха, да бъде дискредитиран министъра. Пак Станишев. И не само министъра, а цялото правителство и самият премиер-пожарникар-слънце-утра.

 15. 15 Профил на 54
  *****
  Весело

  тя тая матура златна бе... те хората за толкова пари дипломи продават

 16. 16 Профил на АВ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Петър Кучкарев":

  Много вълнуващо става, ако се докаже, че хакери са проникнали в системата на МОМН.

 17. 17 Профил на Има си хас
  *****
  Неутрално

  Много преподаватели от СУ са готови да продадат дори майка си. Така, че това въобще не е учудващо.
  При положение, че в юридическия факултет има професори, които принуждават студентите си да ходят с техни книги на изпит, за да докажат че са ги купили. Професорът слага автограф на всяка книга, за да е сигурен че студентите не минават с една и съща. Това си е очевиден рекет - не ми купуваш книгата - не си вземаш изпита. И какви ли още неща има, които никой не си прави труда да ги крие.
  Камо ли изтичане на информация за матура.

 18. 18 Профил на О-о-о!
  *****
  Неутрално

  Май Министърът ще се опита да доизчисти Министерството с още нови-ВЕРНИ НЕМУ...Иначе-моето мнение е,че НЯМА КАК ДА СЕ "КУПУВА" матурая-те НЕ СА МАЛОУМНИ!!!В МОМН работеха допреди месец НАЙ-КАЧЕСТВЕНИТЕ измежду всички служители на министерства!!!

 19. 19 Профил на -+
  *****
  Неутрално

  следващият път направете да се избира не от 3, а от 50 варианта, може и комбинации от тях и нека пак са изтече информация да видим до колко ще е полезна някому

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  Има архив на СМС по новия закон. Трите оператора да пуснат сканиране и ще кажат вярно ли е. Не е проблем, другото са слухове.

 21. 21 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "stoiank":

  Точно така, с техните камъни по техните глави!

 22. 22 Профил на Тайна
  *****
  Гневно

  Много сте глупави горкитеееее :Д Проникват в сърварите, е думи нямам :Х Не е така... Матурата се копува на много по ниска цена от 600лв отговорите се намират много по лесно от това да се затормозяват в компютрите и се пишат много по лесно от колкото да ги учиШ!!!

 23. 23 Профил на Родител
  *****
  Неутрално

  Ами прав е ББ, че всичко е схема в тази държавица. Или, както казва народът огледал се Илия, пак в тия. Уж европейски матури и вход към университетите, но накрая - криворазбраната цивилизация!

 24. 24 Профил на държал матура отдавна ивсе тая..
  *****
  Гневно

  Всички се разминават от същността.Изпит за зрелост по постановление на Джазов,Забелилгоянов и.т.н. никакви изобщо класици в съвременното общество.Това е изпит зрелостен,търгаши,а не дъра бъра,кой как го разбра,когато се е.а скришом на пейката в градинката.Изпитайте за тези "нафталини"сегашните управляващи и тези преди тях-нека да издържат матурата Ви .Сбъркана дивотия!Зрелостен изпит на базата на мухъл

 25. 25 Профил на запознат
  *****
  Весело

  От министерството не можели да съобщят другите две теми, защото били заключени в сейф!

 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Аз ги гледах днес въпросите - всеки средно грамотен и интелигентен ученик, който е ходил на училище редовно и е внимавал в час може да отговори правилно на минимум 75% от тях, дори без да се замисля чак толкова много.
  Какви са тия търговии, партенки, форуми, смс-и и скайпове?!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на v
  *****
  Гневно

  Сега си купуват матурите ,после испитите накрая дипломите . На мама и на тати фирмичката ги чака . И почват да псуват ,, ДЕИБА И СКАПАНАТА МУ ДЪРЖАВА. Ама не е скапана държавата а чалга простотията превърната във рутина на мнооооогоооо

 28. 28 Профил на Кати
  *****
  Неутрално

  Тестовете са п овече ориентирани към езиковата култура, което е добре, и не съвсем изпипани, що се отнася до литературата. А има и подвеждащи въпроси. А че има изтичане на информация, е ясно за посветените. В нормална държава министърът, демек Игнатов, си подава оставка. Още повече че ги надроби големи глупости във връзка с БАН, СУ, частните училища, процента за наука и пр. и пр. Пък и египтолог....като че ли папироси у нас под път и на път. Сега остава и Дянков да се изкаже. Халал да ни са.

 29. 29 Профил на Mr.Squirrel
  *****
  Неутрално

  Лошото е в системата защото така е направена а така е направена от тези които могат лично да се облагоденстват.
  Било то в университет или гимназия.
  Едно време бяха децата на "ДРУГАРИТЕ".
  ... и очаквате работите да потръгнат?!

 30. 30 Профил на Нощна стража
  Нощна стража
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читателят":


  До коментар [#17] от "Има си хас":

  Вие май въобще не сте в час! Кой "търгува" такива неща по интернет! Днеска цял ден децата плакаха по темата, чакаха си резултатите. И като видях онова, вероятно "хлапе", което се похвали за приятеля си, който ходел на уроци при някой, свързан с образователното министерство, ми стана зле. Може би има нещо, което е извън Вашето полезрение, представете си!
  А тоя, дето се опитва да очерни Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски",следва да знае, че такъв преподавател, дето ще си размахва "книгите" срещу автограф и едва ли не публично по изпити ще иска доказателства за консумирането на издадения му труд, няма и няма да има. Там, както вие се изразявате, малоумници няма. Това е бил и си остава единствения юридически факултет, който подготвя и , н надявам се ще подготвя, наистина качествени юристи за тази държава и за вас, колкото и да не ви го приема главата. Най-малкото защото просто друг факултет с такова ниво на подготовка, с Национална библиотека на 200 м., и с такива специалисти в Р. България НЯМА! Това, че братята и сестрите ви са си дали парите да чуят по 5 лекции на предмет някъде, и са си въобразили / а за съжаление, и държавата, в някои случаи!/, че са станали юристи, да имат да вземат втора диплома по същата специалност!

  Човекът е двуного без пера. Платон.
 31. 31 Профил на ЗАБЕЛЕЖКА
  *****
  Любопитно

  ФОРУМИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ. ПИШАТ ФОРУМЦИТЕ. ИЛИ СЕ ПИШЕ ВЪВ ФОРУМА...

 32. 32 Профил на ЗАББЕЛЕЖКА
  *****
  Неутрално

  СБЪРКАХ! АМА ХВАНАХТЕ СМИСЪЛА!

 33. 33 Профил на Нощна стража
  Нощна стража
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "ЗАБЕЛЕЖКА":


  До коментар [#32] от "ЗАББЕЛЕЖКА":

  Забележителния, какъв смисъл да схваНЕМ? Аз мисля, че го схванах, но нада ли някой още ще погледне в тоя час в точно тоя форум. Но за останалите, поясно "ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН", КАКНО ТОЧНО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО има в двата ти недописани коментара!

  Човекът е двуного без пера. Платон.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Нощна стража
  Нощна стража
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "svtsvs":

  Май ти свършиха псевдонимите. И кому е нужна тая препратка? Я си напищи мнението пред хората, а не се прави на по-интересен, отколкото може да е препратката, към която тегли твоето обяснение.

  Човекът е двуного без пера. Платон.
 36. 36 Профил на Нощна стража
  Нощна стража
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към # 28, Кати:
  Кати, дете наше, една съвсем съвременна студентка първи курс в Юридическия факултет изтърси: "То сякаш нещо е останало от древния Рим, че да учим римско право...".
  Та и ти с твоите папируси на египтолога-министър. Не това е проблемът, дете..

  Човекът е двуного без пера. Платон.
 37. 37 Профил на не на матурите
  *****
  Гневно

  леле мале тука се начетах само на умни коментари особенно на 27 коментар и са чудя кво общо имат матурите с музиката или той е просто поредното комплексарче, лично според мен изобщо не трябваше да ги има тея матури защото сами виждате че отново корупцията е на ниво , а господата си мислеха че с тея камери който нашибаха ис училищата и ги направиха като затвор ще спрат преписфането ама уви май пак се поусраха ......

 38. 38 Профил на Нощна стража
  Нощна стража
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ти кажи каво общо имат камерите и музиката, и преписването # 37, С КОРУПЦИЯТА И ПРОДАЖБАТА НА МАТУРИТЕ, ако въобще такова нещо е станало. Изглежда, че се е случило. Аз също съм против матурите, но нали съм по-старо поколение... За мен е ясно, че всичко това е свързано с приема във ВУЗ-овете, оттам и интереса за разходите. Като гледам, нищо ново от 1989 г. - ходене на уроци, разходи, зубрене на теми и накрая - бъркаме олицетворенията... Случва се, но защо все пак при така създадения модел сега, темата така или иначе "е лъснала" преждевременно. Ти не се гневи, това не зависи от камерите...

  Човекът е двуного без пера. Платон.
 39. 39 Профил на arsstatistica
  arsstatistica
  Рейтинг: 0 Весело

  Дневник,
  много ти е сериозен източника "някои форуми".

 40. 40 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#37] от "не на матурите":

  Ако ти си се дипломирал, определенНо или си преписФал, или си се поУсрал с корупция на ниво.


  Мъка, мъка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK