България ще поиска да бъде включена в противоракетния щит на НАТО

Аню Ангелов, министър на отбраната

© Надежда Чипева

Аню Ангелов, министър на отбранатаБългария ще поиска да бъде включена в противоракетния щит на НАТО, заяви министъра на отбраната Аню Ангелов. Това ще стане при посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на 20 май.


"Пренебрежимо малка е вероятността на възникване на локален въоръжен конфликт, който да създаде пряко военна заплаха за границите и за териториалната цялост на страната. Но отчитаме, че друг един риск се е превърнал в реална заплаха - възможността за нанасяне на удари по стратегически обекти и по критична инфраструктура на страната с балистически ракети с малък и среден радиус на действие от страни в отдалечени региони, но разполагащи със средства за тяхната доставка до наши територии", заяви Ангелов и допълни, че за " неутрализиране на тази заплаха" България ще настоява да бъде включена в противоракетния щит на НАТО.


"Намерението ни е да поискаме интензификация на разговорите, свързани с проекта за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО, постигане на конкретно решение във връзка с тази отбрана и конкретно какви колективни способности от страните от Пакта могат да бъдат използвани за целта", заяви Ангелов .


Той уточни, че засега не са водени разговори за разполагането на някаква техника от противоракетния щит в България, дори в НАТО. "Когато разговорите преминат на техническа основа, ще имаме възможност да обсъждаме и конкретни идеи за разполагане или не на "определени способности" на наша територия", заяви министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK