Корпоративна банка - предпочитана и от тази власт

При управлението на ГЕРБ делът на депозираните в КТБ държавни средства се е увеличил от 35 на 48%

Корпоративна банка на Цветан Василев (в средата - зад охраната) финансира покупките на медии на "Нова българска медийна група", която се управлява официално от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, а неофициално от сина й - депутатът от ДПС Делян Пеевски

© списание ТЕМА

Корпоративна банка на Цветан Василев (в средата - зад охраната) финансира покупките на медии на "Нова българска медийна група", която се управлява официално от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, а неофициално от сина й - депутатът от ДПС Делян ПеевскиЕдна банка управлява почти половината пари на 18 от най-големите държавни дружества. Това се потвърди от данните, които финансовото министерство предостави в събота следобед за депозитите на компаниите с преобладаващо държавно участие.


Корпоративна търговска банка (КТБ) управлява 48% от тези средства (408 млн. лева) към март 2010 г. Втората банка след нея има дял по-малко от 10%. Кредитната институция очевидно е станала още по-предпочитана от новата власт, защото сравнения и анализ на цифрите показват, че парите на държавните компании са намалели по време на управлението на кабинета "Борисов", но делът на КТБ се е увеличил.


През август 2009г. той е бил 35%, а през декември - 46%. Към края на март КТБ съхранява поне половината или повече от 50% от парите на 9 от 18-те дружества. Шест от тях всъщност са дъщерни на енергийния холдинг (БЕХ) и разполагат с най-големи парични наличности и депозити.
От парите на някои от компаниите, и то на най-атрактивните - БЕХ, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгартрансгаз", КТБ държи дори 70-80-90%. От общия пазар на банкови фирмени депозити тази банка притежава едва 6%.


От справката на финансовото министерство стана ясно, че ако самата власт (министерствата) са избрали да депозират парите си в най-големите банки, то държавните компании предпочитат да се договарят с такива извън челната петица по пазарен дял. И въпреки че има посочени някакви принципи, по които държаните фирми избират кой да управлява парите им, не е ясно как точно са се вземали конкретните решения.


Банката, която концентрира все повече държавни средства, е мажоритарна собственост на фирми, свързани с Цветан Василев, който е председател на надзорния й съвет. Кредитната институция през последните две години финансираше покупката на вестници и телевизии. Така беше създадена "Нова българска медийна група", която е собственик на "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач", "Засада", "Борба", "Уикенд" и др. КТБ е и сред най-големите рекламодател в тези медии, въпреки че те са масови, а тя таргетира корпоративни клиенти. Групата има в портфолиото си и ИПК "Родина", и разпространителски фирми. 


Публична тайна е, че Цветан Василев беше (и все още е) приближен до ДПС, като топлата връзка между банкера и партията на Ахмед Доган се осъществява от Делян Пеевски, който неофициално ръководи медийната група, докато неговата майка Ирена Кръстева официално се води управител. 


Комбинирани, тези факти подсказват опасни взаимовръзки между власт, опозиция, финансова институция, медии, които би следвало да се разследват.  


Данните  станаха публични, след като бяха поискани от 11 главни редактори на най-големите печатни медии, членове на Съюза на издателите (сред които "Дневник" и "Капитал") по силата на Закона за достъп до обществена информация.


Финансовото министерство ги предостави в срок, а сега предстои дискусия и решения какви правила да се създадат, за да се избегнат изкушенията на такава концентрация и да има механизми за контрол. Някои министри вече споделиха идеи как, остава да ги използват. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK