Най-много зрелостници се явяват на матура по география

Най-много зрелостници се явяват на матура по география

© Анелия НиколоваЗаявления за задължителния държавен зрелостен изпит по избор, който се провежда днес, са подали 73 359 зрелостници, сред които има и завършили 12-и клас в минали години. Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика - 33 846, за изпита по биология са подали заявления 9363 зрелостници, по английски език - 9121, а по математика - 7226 абитуриенти. За втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор се тегли номер на един изпитен вариант, който се прилага за всички учебни предмети, уточнява Министерствота на образованието.


В 7.45 ч. днес във ведомството трябва да бъде изтеглен вариантът за задължителния държавен зрелостен изпит по избор. Точно в 8 ч. вариантът ще бъде съобщен по Българското национално радио. Учениците могат да избират да пишат между предметите - математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език и италиански език.


Времето за работа, с което разполагат зрелостниците, е четири часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с два часа повече.


Резултатите от матурата по български език, която се проведе на 14 май, няма да бъдат отменени, обяви в събота министърът на образованието Сергей Игнатов. След провеждането на изпита, на който се явиха 69 хил. ученици, се появи информация за предварително изтичане на темата и тарифи, по които тя се е продавала в интернет. МВР извършва проверка по случая.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK