Обещание за прозрачност за депозитите на държавните фирми

Държавата няма ясни правила, по които да управлява парите на дружествата си

В коя банка колко държи всяко от петте държавни дружества с най-големи депозити

© Дневник

В коя банка колко държи всяко от петте държавни дружества с най-големи депозити
Държавата няма ясни правила, по които да управлява парите на дружествата си

Държавата няма общи правила, по които собствените й дружества избират банките за депозитите си. В повечето случаи отговорността и критериите за избор зависят от мениджмънта на тези фирми. Контрол от принципалите им - министерствата, твърде често липсва.


Самите критерии са разнообразни и с различна тежест при различните фирми. Това потвърди допълнителната проверка, която вчера "Дневник" направи по информацията кое министерство какви изисквания има, за да намали риска при управлението на парите на държавните компании.
Резултатът от липсата на ясна политика води до концентрация на средства в една банка. Това показа справката, изпратена в събота от Министерството на финансите по искане на 11 главни редактори, къде са свободните средства на 18-те най-големи държавни компании.


Към март 2010 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) управлява 48% (408 млн. лева) от тези пари. Втората банка (СИБанк) след нея има дял по-малко от 10% и вчера изпрати съобщение, че настоява да има редовна прозрачност върху тази информация.


Финансовият министър Симеон Дянков също вчера заяви, че според него ще е добре данните да се обявяват публично на всеки три месеца и задължение на ръководствата на държавните фирми да бъде да контролират избора на банка.


Още докато ведомството му подготвяше в края на април справката за депозитите, Дянков коментира: "Ще проверим и ако се окаже, че и сега има такава концентрация, ще променим начина на контрол."


Тогава той каза, че министрите нямат възможност да следят отблизо всяко от дружествата. Дянков е прав, но затова има нужда от еднакви правила и инструмент за контрол.


Според източници от финансовото министерство там вече разработват проект как да подобрят контрола къде фирмите държат парите си и какви инвестиции правят.


В изпратената справка за парите имаше и информация за критериите, които прилагат четирите министерства, управляващи 18-те държавни фирми. В нея се споменаваше, че банки се избират след конкурси. "Дневник" обаче не получи отговор от министерствата по каква процедура точно се организират тези състезания, след като не са по Закона за обществените поръчки (ЗОП). В регистъра по ЗОП липсват такива поръчки.


Шеф на кредитна институция, пожелал анонимност, каза, че дори и да се организират конкурси, те не участват, защото обикновено изборът е предварително направен.


Кой как


- Финансовото, строителното и военното ведомство твърдят, че компаниите, чиито принципали са, сами определят критериите, по които избират банките.


- От икономическото министерство обясниха, че имат критерии, които дават на своите дружества, и на тяхна база става изборът. "Държавните компании сами решават къде да сложат парите си, а процесът се следи от Министерството на финансите", обясни икономическият министър Трайчо Трайков.


Енергийните дружества, чийто принципал е това министерство, са вложили повечето си пари на депозити в Корпоративна банка. "Това са въпроси, които са от компетенцията на съответните бордове. Те са взимали решения, като министерството е предоставило критерии за избора на банки", каза още министърът.Той увери, че непрекъснато предоставят информация за депозитите на дружествата към финансовото министерство.


Сред критериите на икономическото ведомство, по които се избират банките, са кредитните рейтинги, офертите от няколко банки, като водещ мотив е посочен минимализиране на риска и сигурността на ресурса, доходността, надеждността и ликвидността на банката и "не на последно място е дългогодишното сътрудничество".


Трайков коментира, че засега не може да се каже дали трябва да има преструктуриране на депозитите в съответните банки, защото първо трябва да се види с какви условия те са спечелили конкурсите, "защото във всеки случай това е ставало след съответната процедура". Министърът не обясни каква точно е била тя.


Трайков каза, че е работа на банковия надзор да разбере защо банка, който има малък дял на частните депозити, държи голяма част от парите на държавните дружества.


Министърът не коментира и какво ще стане с парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) след неговото закриване в началото на лятото. "С парите на БЕХ ще оперираме така, че да не застрашим стабилността на никоя банка", допълни той. В момента 95% от депозитите на дружеството се намират в Корпоративна търговска банка и възлизат на 76 426 593 лв.


- Транспортното министерство също обясни, че има критерии, но прилага друг подход. Изборът на кредитна институция се извършва по реда и правилата за избор на застраховател със заповед на транспортния министър. Всяко дружество е длъжно да обяви конкурс, като предварително уведоми ведомството и предостави цялата документация. Всички критерии се съгласуват с министерството. Негов представител присъства на конкурсите.


- Банковото обслужване на министерството на регионалното устройство и благоустройството (МРРБ) е в БНБ. За изплащане на възнагражденията на голямата част от служителите се използва Централна кооперативна банка, с която ведомството има сключен договор от 2004 г., който е безсрочен. Той може да бъде прекратен с тримесечно предизвестие от всяка една от страните, заявиха от ведомството.


"Всяко дружество има ръководни органи и само те определят избора на конкретна банка, която да го обслужва, както и критериите за избор на банката", коментираха пред "Дневник" от Министерството на финансите. От ведомството на Дянков посочиха, че до момента контролът се осъществява изцяло от управителните органи на съответните дружества. Самото министерство не е проверявало на какъв принцип са избирани обслужващите си банки.


Какви са (ви) ни критериите?


"Дневник" изпрати въпроси и до дружествата с най-големи депозити. Вчера получихме отговор единствено от "ТЕЦ Марица-изток 2". От компанията обясниха, че справка за депозитите на дружеството е била поискана от зам. икономическия министър Евгени Ангелов на 28 април (това е 6 дни след искането на главните редактори). Той е поискал информация "за правилата и критериите за управление на риска при избор на обслужващи банки за съответното дружество". Ден по-късно от ТЕЦ-а са изпратили отговор на Ангелов, в който описали всичко подробно. От компанията отказаха обаче да дадат информация на "Дневник" за конкретните си критерии, както и защо са предпочели 82% от депозитите им да бъдат вложени в КТБ.


От Министерството на отбраната обясниха, че ведомството не определя критериите за избор на кредитна институция, а това се прави от съвета на директорите на компаниите. Например съветът на директорите на военнопромишления комплекс ТЕРЕМ отчитал кредитния рейтинг, както и конкретната икономическа и финансова ситуация. Военните уточниха, че парите на дружеството са разпределени в осем банки и че "няма нормативна уредба, която да задължава търговските дружества да избират кредитна институция с конкурс".


Сред държавните компании, които държат половината от парите си в КТБ, е и "Булгартабак" - около 54 на сто от депозитите на дружеството, или над 10 млн. лв. От холдинга обясниха, че най-дългият депозит, за който сключват договор, е три месеца. Критериите, по които оценявали офертите на кредитните институции, са лихвен процент, рейтинг на банката и удовлетворението им от досегашната работа с институцията. "Съхраняваме парите си в различни банки заради необходимостта от диверсификация на риска", коментираха от холдинга. Дружеството винаги изпраща покани до банките, като минималният брой оферти, които разглежда, е четири.


Отзвук във Виена


"Аз по написаното или чутото в новините знам кой корпоративен интерес сме нарушили през деня", коментира вчера премиерът Бойко Борисов във Виена по време на Годишната среща на българските медии (събитие, организирано от БТА) и отново припомни, че ще създадат законови изисквания за прозрачност на медийната собственост.


Борисов не коментира фактите за концентрация на държавни средства в една банка, но един друг негов цитат беше свързан от кореспондентите с темата: "Аз няма да заема страна при корпоративните спорове на отделните медии. И няма да позволя държавата да е регулатор в тези спорове. В България медиите са свободни и независими от държавата", каза премиерът. Той припомни също, че по време на изборите е имало издания, които са атакували него лично и ГЕРБ "по един безобразен начин".


"Всички очакваха реванш, след като спечелихме изборите, но се случи точно обратното - създадохме изключително комфортна работна среда за всички медии и към никого не съм проявил реваншизъм", каза премиерът. Борисов вероятно визира "Нова българска медийна група" - собственик на "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач", "Засада", "Борба", "Уикенд" и др. Тя беше създадена с финансиране именно от КТБ. След изборите групата започна да харесва премиера.


Банката, която концентрира все повече държавни средства, е мажоритарна собственост на фирми, свързани с Цветан Василев, който е председател на надзорния й съвет. Неофициално медийната група се управлява от депутата от ДПС Делян Пеевски (който е близък с Цветан Василев), а официално управител е майка му Ирена Кръстева.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 432 Неутрално

  лъсва дълго прикриваната грозна картинка - енергетиката се контролира от кадри на бившата ДС, държавата е абдикирала, а КТБ е касичката за разплащане на политическите поръчки

 2. 2 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 541 Неутрално

  МТИТС да каве какви са им правилата.

  Proud to be anonymous!!!
 3. 3 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 451 Любопитно

  "Държавните компании сами решават къде да сложат парите си, а процесът се следи от Министерството на финансите", обясни икономическият министър Трайчо Трайков.
  .....Трайков каза, че е работа на банковия надзор да разбере защо банка, който има малък дял на частните депозити, държи голяма част от парите на държавните дружества.
  Трайков коментира, че засега не може да се каже дали трябва да има преструктуриране на депозитите в съответните банки, защото първо трябва да се види с какви условия те са спечелили конкурсите......
  -------------------------------------------------------
  Трайчо много хлъзгав, бе! Той министър ли е или чеп за зеле?
  Този и онзи решеват къде, трети и четвърти да следят и проверят! Ами нали ти си принципал бе, пич? Уж умен и учен, пък за управление на риска, диверсификация на портфейла не следи... Гледал да не застраши никоя банка! Абе ти министър за своите дружества ли се грижиш или за частна банка, и то баш тая? И като си декларирал не малко имущество и инвестиции каква част от тях са в КТБ? Като имаш вложения в акции каква част са на КТБ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK