Сергей Игнатов прати финансов одит на БАН

Сергей Игнатов прати финансов одит на БАН

© Надежда ЧипеваВ Българската академия на науките (БАН) започва финансов одит, съобщи пред Нова телевизия  министърът на образованието Сергей Игнатов, който е изпратил проверката. Игнатов уточни, че докато тече одитът в БАН, не могат да се правят никакви преобразувания. Така започнатата от академията реформа ще бъде блокирана.


Учените приеха преди месец да намалят институтите си от 69 на 42 и да започнат да работят по девет научни направления. В началото на месеца Игнатов обяви, че с промени в закона за БАН, академията ще бъде преструктурирана, като централното управлението ще бъде закрито, а отделните институти ще могат да се разпореждат директно с бюджетни средства. Заради това учените ще протестират утре.


Според Игнатов предложените реформи целят единствено постигането на по-добри резултати. "Целият народ стои зад нас в момента, защото това е национална кауза. БАН не е политически проблем. БАН е институция, която 140 години е защитавала българщината", заяви председателят на академията Никола Съботинов. Вчера от БАН изпратиха декларация, в която пишат, че "не се нуждаят от излишно драматизиране на проблемите си".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK