Строители рушат градинка в София, направена с дарение

Строители рушат градинка в София, направена с дарение

© Красимир ЮскеселиевСтроителна бригада е разрушила част от малка градинка в идеалния център на София, която е ремонтирана и озеленена преди година с дарение от словенска застрахователна компания. Това съобщи на общинските съветници от екокомисията депутатът от БСП Петър Курумбашев. Преди ремонта паркът е бил разрушен и много мръсен.


Курумбашев беше общински съветник до лятото на миналата година и като такъв е съдействал на словенците да ремонтират парка за своя сметка. Те са инвестирали 20 хил. лв. в това място, което е на ъгъла на ул. "Стара Планина" и бул. "Кн. Дондуков", защото преди там е бил централният им офис. Курумбашев е получил навремето уверение от главният архитект на София Петър Диков, че на това място няма да се строи. Март месец миналата година като кмет на София Бойко Борисов официално откри облагородената градинка.


Служители на компанията дарител случайно разбират миналата седмица, че мястото се руши от строители и се изкореняват засадените дървета. Оказало се, че с решение на общинския съвет част от градинката е преобразувана в частна общинска собственост и главният архитект на район "Оборище" е дал разрешение за строеж върху близо 10 кв. м. На базата на това разрешение дирекция "Зелена система" в общината е разрешила да се изкоренят две акации, въпреки че те трябва да се произнесат,  преди да се даде разрешение за строеж. Кметът Йорданка Фандъкова е спряла временно строителството на това място.


Всичко е изрядно по документи и община "Оборище" не може да не даде разрешение за строеж, коментира зам.-кметът на района арх. Венелин Любенов. Теренът, на който се строи, е даден като обезщетение преди много години, още по времето на арх. Стоян Янев или дори по-рано, допълни той. В момента собственик е столичанина Веселин Воденичаров и на негово име е издадено разрешението. Според арх. Любенов собственикът сега може да съди общината за спирането на строежа.

Ключови думи към статията:

Още по темата

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Гневно

  "Всичко е изрядно по документи и община "Оборище" не може да не даде разрешение за строеж, коментира зам.-кметът на района арх. Венелин Любенов."

  Има си хас да не е изрядно по документи, нали далаверата първо е мислена колкото е нужно. Сега всичките говеда замесени в нея, воглаве с Диков да ходят да положат тримесечен общественополезен труд за възстановяване на щетите, като разходите бъдат за сметка на рушветчиите.

  П.П.
  Нещо не знам точно на ъгъла на ул. Стара Планина и бул. Дондуков да има толкова голяма градинка? Или снимката не е от там?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 2. 2 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Браво на Корумбашев!

  Лов на риба в мътна вода!

  Побесняха по време на криза. Едно дърво няма да остане ако зависи от Диков. Ще ппревърне София в това което превърна брат му арх.Калин Диков "Слънчев бряг".

  Да му ги изплатят тези 10 кв.метра?

  Хитростта пречи на мисълта!
 3. 3 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 692 Гневно

  За съжаление там, където някой нормален човек би видял приятно място за почивка и игра на деца в бетонната джунгла, негово величество Предприемачът вижда оборот...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 4. 4 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Предполагам, че става въпрос за градинката зад кръглия павилион, в ниското. Много малка триъгълна градинка.
  Снимката не е от тази градинка, със сигурност!

  Хитростта пречи на мисълта!
 5. 5 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вероятно само един човек в държавата ни има право да строи..... Даренията са хубаво нещо, носят рейтинг, но не е безплатно! По добре е 2-3 показвания по телевизията и хоп-детска градинка!

  that`s all folk
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#4] от "STREAM":

  Че тя е 20 кв. метра! И до нея ли опряха? А аз си помислих, според снимката, за тази на ул. Искър и бул. Левски (бившият Волгоград).

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 7. 7 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.parkland-ltd.com/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=92&gid=30

  Това е изграждането на градинката. Приятно кътче зеленина след сградите наоколо. Просто човек да поседне, да почете вестник,, да изпие едно кафе.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 8 Профил на м
  м
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "На базата на това разрешение дирекция "Зелена система" в общината е разрешила да се изкоренят две акации, въпреки че те трябва да се произнесат преди да се даде разрешение за строеж."

  Акациите ли?

 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Ето каква беше градинката след ремонта (преди година): http://stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1&prm=news&rub_id=3&news_id=4736 Снимката горе не е оттам. Веднага отивам да проверя на място - ако са я окепазили, общината трябва да върне парите на дарителите и да накаже виновните.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гилгамеш":

  Да! Това е точно тази миниатюрната. Никога не бих си помислил, че и на това ще посегнат. Даже не бих го нарекъл градинка - наистина е малка. В такъв случай вината на (без)отговорните лица нараства. Те съсипват и малкото в този район, наоколо няма друго.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 11. 11 Профил на ggogov
  ggogov
  Рейтинг: Неутрално
 12. 12 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dehumanizer":

  Да, наистина дори не е градинка, просто малко зелено местенце, направено с много вкус. Без грандоманщина, просто уютно и приятно.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Гневно

  Да ги обесят тия свини там, ако е оцеляло дърво след тях! Докога ще търпим това? Най-накрая ще почнат да строят и връз главите ни, говедата мръсни!

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 14. 14 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Не съм от София и не ми е известна тази градинка. По снимките, които Гилгамеш пусна обаче, наистина изглежда миниатюрна. Не разбирам кой е опрял до тия 10 квадрата и какво ще посади там? Вероятно някоя ръждясала будка за дюнери, по стар балкански обичай :/

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1483 Гневно

  Точно така, съсипете всичко! Изкоренете всяка зеленинка, нито един стрък тревичка да не остане! И направете магазини, паркинги и прочие дивотии навсякъде, където се зеленее нещо! Пфу... Абе, главният архитект на София, що не го изпратят в командировка, да се поразходи из другите столици на ЕС, да види как са направени и уредени и как си кътат градинките и дърветата, а?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Гребо, аз съм опрял до тия 10 квадрата. Щото големи градинки вече няма.

  Явно такъв е принципа ББ минава, открива, печели симпатии, после идват неговите хора, закриват и строят. Хем строеж, хем рейтинг, бахти пича!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гилгамеш":

  въпреки, че е малко пространството много добре е станала, мамка им...

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 18. 18 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Търсенето определя предлагането.

  Елате повече селяни в София. Вземете 30 годишен кредит и си купете двустайна кутийка ново строителство в Младост. Улучихте прИмоцията, сдобихте се с перфектно апартаментче! Мечта! Прозореца на кухнята ви е на на цели 10 м. разстояние от съседния блок, а през малкото прозорче на кенефа дори не се вижда блок ами кварталното пазарче, от което се носи апетитна миризма на кебапчета! Догодина пазарчето няма да го има, а на негово място ще изникне поредния търговски център, на 3 м. от прозорчето ви. Ще недоволствате, ще пишете гневни мнения в разни форуми, но в крайна сметка ще свикнете.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 19. 19 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони!":

  Може би не си ме разбрал, или не си прочел до края. Имах предвид кой "строител" е опрял до тях. Какво може да се построи на такова малко пространство, освен поредната вмирисана барака.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Явно не съм те разбрал Лошото е, че са неведоми пътищата инвеститорски...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони!":

  Ведоми са пътищата. Първо в общината. После следва един разговор на четири очи. След това още един, при който (не)известна сума пари сменя собственика си. После си взимай разрешенията и строй където и както си искаш.

  П.П.
  Между другото въпросната малка градинка е на около сто-сто и петдесет метра от общината... И то баш Софийската, голямата.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Центъра на София се превърна в едно гето.
  Едоственото спасение на живущите там е или да започнат да се запоизяждат, т.е. да се самосъбарят или да се изнесат, или да чакат природно бедствие да им срине кемезарниците от балканската война и най-сетне да позастроят района както трябва. От там надолу е леш - сгради от 1920 година, без плочи, на гредоред, ама всичко е стиснало правото на собственост и не пуска зер ако се гради нещо ще стане лошо.
  Така те ще си запазят собствеността но центъра на града ще се измести за едно 100-200 години на другаде - може би по-на запад или на юг а тяхното ще остане едно гето оставено на доизживяване.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Илия Фъртунов
  Илия Фъртунов
  Рейтинг: 8 Гневно

  диков докато не покрие с бетон всеки квадратен метър от столична община, няма да кротне. и после, естествено пак няма да кротне, а ще продава планове и разрешения за пристрояване на блокове върху вече съществуващите, говедото му мръсно!

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1487 Гневно

  КОЧИНА!

  Явно няма да престанат да усвояват, грухтят и мляскат, при това "всичко е изрядно по документи".
  Т.нар. "об6тество" няма сили, механизми и желание да си за6тити интереса...
  Насилието не ре6ава проблеми, ама си мисля че само то може да размърда мутрагените! Една RAF в БГ вариант, друго няма да помогне...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Теренът, на който се строи, е даден като обезщетение преди много години, още по времето на арх. Стоян Янев или дори по-рано, допълни той.

  може би не е било обезщетение ами го е получил като крайно нуждаещ се, да си постои жилище. Нали не мислите че само съдиите имат близки които са в тази категория??

 26. 26 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Няколко снимки от разрушената градинка тук: http://ivanianakiev.multiply.com/journal/item/462/462 Какво значение имат "някакви си" 20 000 лева и трудът на хората, заплатен с тях?

 27. 27 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#22] от "Десен":

  За стар център да сте чували?

  Или "Мутро Барокът" ви е на сърце?

  Там сгради на гредоред, няма. Ако имате вече са се саморазрушили. Има т.нар."Пруски свод", това е съвсем различно нещо.
  Този квартал си има съвсем своя, съвсем характерна хубост, бих казал.
  А ако се "гради" какво ще стане? ДИКОВЩИНА !Грозни и безлични сгради? Нито едно дърво по тротоара, нали?
  Аз лично бих приветсвувал изнасянето на администрацията от центъра. Нека да останат само културни институции, библиотеки и барове и клубове в подземията. Би станало красиво и спокойно според мен.

  Хитростта пречи на мисълта!
 28. 28 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Проблема е, че заради тъмните си далавери с арх. Петър Диков - иначе казано престъпленията си, ощетяващи обществото и хората на София - сега Борисов 'не вижда' и как Диков краде И от него....
  Естествено, нито за миг не си и помислям, че някои от тях ще се разкае и "разпее" за общите им престъпления или пък прокуратурата ще ги разследва дори и за миг...
  Просто, в лицето на новото правителство, ЛАМЯТА има нова глава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK