Красьо Черния отива на съд за лъжесвидетелстване

Красьо Черния отива на съд за лъжесвидетелстване

© Юлия ЛазароваСофийската районна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Красимир Георгиев-Красьо Черния за лъжесвидетелстване. Той ще отговаря за това, че пред обвинител от Софийската градска прокуратура е заявил, че не познава служители  от съдебната система и магистрати. Наказанието за това престъпление е до 5 годни затвор.


Разследване установи, че в телефона на Красьо Черния са записани номерата на десетки съдии и прокурори, а с 30 от тях той се е среща и е разговарял. Много от магистратите признаха, че се познават с Красимир Георгиев. Версиите им за контактите бяха най-разнообразни - от това, че им е предлагал съдействие за назначения на висок пост, до това, че са тренирали заедно във фитнеса или съпругите им са писали текстове за тогавашната приятелка на Красьо - фолк певицата Магда.


Общо 18 бяха наказани за контактите си с лобиста. Това бяха магистратите, кандидатствали за ръководен пост в съдебната система. Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни бившите апелативни на София и Бургас Иван Петров и Йордан Иванов и бившият председател на окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов.
Заради контактите си с Красьо оставки подадоха членовете на ВСС Стойко Стоев и Иван Димов.


Същинското разследване срещу Георгиев за търговия с влияние е далеч от финал. Днес градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че то ще приключи през есента, но отказа да обясни защо се бави. "Въпрос на тактика на разследването", заяви Кокинов.


Многократно главният прокурор Борис Велчев е заявявал, че е скептичен за изхода на делото за търговия с влияние, тъй като никой не може да докаже за какво в действителност си е говорил Красьо с магистратите. Причината за това е, че членът на ВСС Иван Колев огласи публично, че "един черничък Красьо с ланци предлага на магистрати срещу 200 хил. евро да им уреди гласове в съвета", когато кандидатстват за началници в системата. Така контактите им с Георгиев прекъснаха и няма нито един подслушан разговор на лобиста.


В т.нар. тефтерче на Красьо фигурираха имената и на много политици.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK