Посланикът на САЩ: Защо държавните пари са в малка банка с несъвсем прозрачна собственост

Джеймс Уорлик

© Цветелина Ангелова

Джеймс УорликИзненадващо е, че повече от 50% от приходите на страната са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик пред БНТ тази сутрин, помолен да коментира данните на финансовото министерство, според които към март 2010 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) управлява 48% (408 млн. лева)  от депозитите на държавните предприятия. 


Справката беше огласена преди няколко дни по искане на главните редактори на 11 печатни медии. Според нея втората банка - СИБанк, има дял по-малко от 10% от депозитите. Вчера от банката разпространиха съобщение, че настояват да има редовна прозрачност върху тази информация


В интервюто си за държавната телевизия американският посланик заяви, че се надява правителството да задава въпроси и  да проучи защо точно тази банка е избрана в сравнение с по-големите банки, "за да може да гарантира, че процесът, свързан с това, е напълно прозрачен и решенията се взимат съгласно законите на страната."  Дипломатът допълни, че не вярва "нещо нелегално да е направено", но в същото време посочи, че "се повдигат въпроси, които трябва да бъдат разгледани от съответните власти.
Според междинния отчет за дейността на Корпоративна търговска банка към края на март 2010 г. основен акционер в нея с 57.3%  е "Бромак", където едноличен собственик е председателят на надзорния съвет на банката Цветан Всилев. Вторият по големина акционер с 30% е, регистрираната в Люксембург компания, "Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ" (Bulgarian Acquisition Company II), чийто собственик е Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман. Сделката по продажбата на тези 30% дял беше направена в началото на 2009 г. Продавач беше "Бромак". Останалите акции от банката се търгуват на борсата.


Няколко часа след изказването на Уорлик от БНБ реагираха с официално съобщение, в което нарекоха изявлението на американския посланик "странно", тъй като "изразява съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло". "Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни", се казва в съобщението.


Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил проверка при какви условия е ставал изборът.
"Това е заварено положение, сега съм възложил на финансовия министър, на икономическите министри да проверят спазени ли са всички условия. Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря", лаконичен беше Борисов.


САЩ имат силен интерес за инвестиции в енергийния сектор на България, особено във възобновяеми енергийни източници, съобщи посланикът.  Той потвърди за възможността американска компания да стане доставчик на ядрено гориво за АЕЦ Белене. Според него е изключително важно България да разнообрази енергийните си източници.


Ако проектът АЕЦ Белене е икономически обоснован, тогава той трябва да се осъществи, каза посланикът  Той уточни, че фактът, че до този момент проектът не е намерил инвеститори, подсказва, че не е привлекателен.


На въпрос дали съдебната система може да се справи сама или трябва  да бъде "издухана отвън", той отговори: "Трябва да има две конкретни стъпки - съдиите, за които има доказателства, че са участвали в корупционни схеми да бъдат изправени пред съда. Но и да има система, която да гарантира, че новоназначените съдии ще са квалифицирани и честни".


Според него специализираните съдилища са успешен инструмент, работещ ефективно в много страни, които е трябвало да се справят с организираната престъпност и корупцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK