Посланикът на САЩ: Защо държавните пари са в малка банка с несъвсем прозрачна собственост

Джеймс Уорлик

© Цветелина Ангелова

Джеймс УорликИзненадващо е, че повече от 50% от приходите на страната са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик пред БНТ тази сутрин, помолен да коментира данните на финансовото министерство, според които към март 2010 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) управлява 48% (408 млн. лева)  от депозитите на държавните предприятия. 


Справката беше огласена преди няколко дни по искане на главните редактори на 11 печатни медии. Според нея втората банка - СИБанк, има дял по-малко от 10% от депозитите. Вчера от банката разпространиха съобщение, че настояват да има редовна прозрачност върху тази информация


В интервюто си за държавната телевизия американският посланик заяви, че се надява правителството да задава въпроси и  да проучи защо точно тази банка е избрана в сравнение с по-големите банки, "за да може да гарантира, че процесът, свързан с това, е напълно прозрачен и решенията се взимат съгласно законите на страната."  Дипломатът допълни, че не вярва "нещо нелегално да е направено", но в същото време посочи, че "се повдигат въпроси, които трябва да бъдат разгледани от съответните власти.
Според междинния отчет за дейността на Корпоративна търговска банка към края на март 2010 г. основен акционер в нея с 57.3%  е "Бромак", където едноличен собственик е председателят на надзорния съвет на банката Цветан Всилев. Вторият по големина акционер с 30% е, регистрираната в Люксембург компания, "Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ" (Bulgarian Acquisition Company II), чийто собственик е Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман. Сделката по продажбата на тези 30% дял беше направена в началото на 2009 г. Продавач беше "Бромак". Останалите акции от банката се търгуват на борсата.


Няколко часа след изказването на Уорлик от БНБ реагираха с официално съобщение, в което нарекоха изявлението на американския посланик "странно", тъй като "изразява съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло". "Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни", се казва в съобщението.


Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил проверка при какви условия е ставал изборът.
"Това е заварено положение, сега съм възложил на финансовия министър, на икономическите министри да проверят спазени ли са всички условия. Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря", лаконичен беше Борисов.


САЩ имат силен интерес за инвестиции в енергийния сектор на България, особено във възобновяеми енергийни източници, съобщи посланикът.  Той потвърди за възможността американска компания да стане доставчик на ядрено гориво за АЕЦ Белене. Според него е изключително важно България да разнообрази енергийните си източници.


Ако проектът АЕЦ Белене е икономически обоснован, тогава той трябва да се осъществи, каза посланикът  Той уточни, че фактът, че до този момент проектът не е намерил инвеститори, подсказва, че не е привлекателен.


На въпрос дали съдебната система може да се справи сама или трябва  да бъде "издухана отвън", той отговори: "Трябва да има две конкретни стъпки - съдиите, за които има доказателства, че са участвали в корупционни схеми да бъдат изправени пред съда. Но и да има система, която да гарантира, че новоназначените съдии ще са квалифицирани и честни".


Според него специализираните съдилища са успешен инструмент, работещ ефективно в много страни, които е трябвало да се справят с организираната престъпност и корупцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 524 Разстроено

  ей тия американци пак зеха се чустват много силни в българия... преди поне се месиха във вътрешните ни работи без да приказват... ама сега и те искат да са на първа страница - защо ли?

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 2. 2 Профил на Михайлов
  Михайлов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Може да е прав, но никак, ама никак не му влиза в работата да се бърка във вътрешните работи.Ако ще си трошим главата, нека да си я трошим сами.

 3. 3 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А тоя, на всяко гърне миродия. То не остана въпрос, по който да не се произнесе. Абе я си гледай банките у усата, че ги натворихте едни ... И ние не сме доволни, че наливахте пари като луди, а шефовете им вземаха премии, докато хората оставаха без работа, ама не се обаждаме. Сигурно иска парите да отидат у сити банката, та за това е недоволен. Задник!!! Вече не знам кой е по-противен - Пардю или тоя маймуняк. Сигурно не е разбрал, че сме в ЕС и си мисли, че все още те са гарант на демокрацията.

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Прав е американецът.
  Ние сме се натискали за станем членове на НАТО и ЕС, а не те.
  Другата алтернатива е съюз със Северна Корея, Бирма и подобни.
  Затова съюзниците не могат да разберат защо сме "други". Освен това те няма вечно да чакат да се демократизираме.
  Изборът е в нас - или ставаме като тях или оставаме Народна Република, но без екстрите като финансова помощ, безвизов режим и други.
  БНБ по-добре да си каже, всичко ли е наред у нас.

  Миша
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Посланикът на САЩ: Защо държавните пари са в малка банка с несъвсем прозрачна собственост


  Веднага му отговарям на господина : ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !!! ПРИ НАС ВСИЧКО Е НЕПРОЗРАЧНО И ДАЛАВЕРАДЖИЙСКО !!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 702 Разстроено

  той просто не може да си представи до какви висоти са достигнали дивотиите в тази държава за 65 години комунистическо ориенталски експерименти, кражби и манипулации.

  за един цивилизован човек от нормална държава е трудно да повярва, че хората в една държава са способни да допускат да им причинят такива безобразия!

 7. 7 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Американското мекере обаче не казва как всички плащания минават през СиБанк. Отделно не виждам защо тоя взе толкова често да се обажда в публичното пространство - да се обажда на Монито-цайса и да си лафят на хамерикански.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:55 на 03/06/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Доста по-странно от изявлението на посланика е поведението на медиите по въпроса.
  Освен Икономедия малките медии изобщо не посмяха да публикуват изявлението. Примерно нюз.бг писаха за коментара на БНБ, но нищо за изявлението, което го е породило.
  И преди това ми направи впечатление, че много медии не публикуваха информацията за държавните депозити, въпреки сензационността й.
  Това говори за невероятен страх гонещ медийните издатели да не засегнат нечии интереси. Това ако не е доказателство за несвободни медии не знам какво е.

 10. 10 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Прав е Америкатският посланник , и трябва де се вземе със уважение неговото мнение.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:52 на 21/05/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "potrebitel1":
  Про4ети коментари 4,5,6.
  Позиция като твойта е пре4ката да се откъснем от Близкия Изток.

 13. 13 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Миша":

  И какво според теб е общото между НАТО, ЕС и това в коя българска банка са парите на държавните дружества? А според теб НАТО и ЕС е равно на САЩ ли? Може и да сме се натискали, но сме в съюза не по тяхно благоволение, а защото има взаимен интерес, така че това няма нищо общо със стремежа на ворлик да ни дава тон в живота.

 14. 14 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "майор Деянов":
  Прав си. От Америка България не полу4ава нисто директно. Тя не ни е длъжна със нищо. За сметка на това се стреми да ни помогне да станем полити4ески или икономи4ески независими, а 4рез 4ленството ни в НАТО и неприкосновенност. Ако условието е да вземем няколко урока по демокрация та да може България да бъде по-стабилна за капиталовложения, мисля няма да ни навреди.
  А от СССР, какво полу4авахме? Самолети и ядрено уръжие, тласкаха ни да строим безмислените заводи като Кремиковци и др., та да си онищожим природата.

 15. 15 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "bag":

  Ами като не можете да се откъснете, не обвинявайте мен. Аз съм се откъснал отдавна и съм либерал-демократ. Не бих могъл да съм пречка и вие дао прегърнете либералните идеи. Тоя ворлик ми е силно неприятен, тъй като няма никаква мярка - вре си гагата на всякъде и то по много дразнещ начин. Поведението му няма нищо общо с дипломацията, а то е такова, защото дупедавците от ГЕРБ го позволяват. До вчера нямаше нищо нередно, според пожарната, а след ворлик - Дянков щял да разработва механизми ... дрън, дрън, дрън. Хич не ме е грижа какво мисли тоя глупак, който освен всичко е и популист като Борисов Ако не бяха българските медии да поискат информацията - какво? Пак те вдигнаха врява и това е достатъчен коректив. Не е нужно малоумника да дава акъл и да казва кое било редно и кое не. Не му влиза в работата и не искам да му слушам глупостите!

 16. 16 Профил на mitkoito
  mitkoito
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Американският държавен резерв е голяма частна банка с непрозрачна собственост.

 17. 17 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Бе, то ще се укаже, че ако не е ворлик, мама си е.... Дип че ни го пратиха и Борисов как само го слуша - всичко изпълнява. Не знам как е възможно при градивната критика на този посланик, който без съмнение правителството слуша, как още не сме излязли от кризата. Арестувайте тоя, задръжте оня, направете това, направете онова, и слушат, а сме в криза! А на тия дето са му благодарни - освен че пренесоха кризата в Европа, какво са направили за България американците. Хубаво - даваха пари на европейците по плана Маршал, а ние къде бяхме - още дължим репарации. Въпреки че Европа се съвзе след войната благодарение на САЩ - точно те Франция, Гърция, Белгия са най-върлите противници на американците. Та що ние трябва да им ходим по гайдата? Що трябва да сме лоялни партньори, независимо, че нашият интерес не е защитен? Що? До сега защитавах американската позиция, но тоя ме отврати напълно и ставам русофил!!!

 18. 18 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Интересно е също проследяването на паричните потоци, захранили покупките на седем вестника, ТВ 7, радиостанции и пр. медии от Корпоративна банка и 2. Как точно парите на цялата енергетика /държавната/ се озоваха в тази банка. И накрая, след като е ясно, че това е станало чрез и за ДПС, то тогава Уорлик е напълно прав - нека да вдигнем завесата докрай.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 19. 19 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Твърдоглава сган са фобите - категорично отказват да четат!

  В бележката на "Дневник" е написано дословно:
  - "Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик пред БНТ тази сутрин, помолен да коментира ..."
  т.е. отговарял е на поставени му въпроси.
  Питали са го и той отговарял!

  Съвсем не така стоят нещата в главите на фобите - привижда им се намеса във вътрешните работи, а един дори е провидял "миродия", ни по-вече, ни по-малко!

  А колкото до Корпоративна търговска банка - наистина ли БНБ знае произхода на капиталите, с които оперира на пазара?
  Само арабски ли са?

  Впрочем, нали точно Румен Симеонов беше началник на инспектората на "Банков надзор" в БНБ до 97-ма, точно през най-интересния период на нашенското банковото дело?

  pump it!
 20. 20 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#18] от "Okoto":

  Ама това се бистреше преди 3 дена. Какво като е прав - тази информация видя бял свят благодарение на медиите, не на горната кратуна. Ако излезе и каже, че земята е кръгла и се върти, пак ще е прав и какво, да го аплодираме ли? Само в дневник колко се изписа по тая тема и всички се съгласихме, че това е недопустимо - имам предвид как се разпределят парите в банките и как тая, в която са 48 или 46% от капиталите има в наличност малка част от тях. Не ми трябва тоя да се пъчи и обявява общоизвестни истини с тон на откривател! Проблемът е, че кабинета реагира едва след нелепото му изказване и въпросът е - ами ако следващият път ворлик си замълчи? Да си чул някой от посланиците на страните от ЕС да се изказва по такъв груб начин? Тоя селянин да си ходи в Хюстън, Финикс или не знам от кое село е в САЩ и да спре да меси в работа, която не го засяга. Стига ни Борисов и не виждам причина да търпим и американския измекяр!

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво Джимбо!
  Кажи им на неребейците да си прочетат извлечение от учредителния акт на тая "банка":

  ТБ КТБ е правоприемник на всички активи и пасиви на БСФК Болгарсовинвест образувано по реда на Указа 535/80г с решение № 103/30.06.1988 г. на МС на РБългария и Разп. 1130 / 03.06.1988 на МС на СССР.

  Кажи им и че Болгарсовинвест е финансовата компания в България на КГБ.
  Кажи им че в едно АД акциите се прехвърлят за 1 минутатри пъти без задължение за деклариране където и да е, и че това което одиторите КПМГ и БНБ получават са едни хвърчащи декларации дето никой не проверява.

  Научи ги на собствените им закони, защото тия малоумници не могат да четат и да пишат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#9] от "Skydiver":

  За каква свобода на словото говориш като собственика е един. От години няма Журналистика в Бълария! Има някакви хора, които задават безмислени или удобни въпроси и нищо по същество. Кога гръмна тоя доклад за Корпоративна Банка, нито един сайт или вестник приближен до Карабинера не написа абсолютно нищо по темата. Ако искаш да разбереш какво става следи форумите и блогърите в нета.

 23. 23 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "pump it!":

  Като са го помолили да коментира, той що коментира. Има въпроси, по които трябва да си мълчи или най-много да изтъкне заслугата на медиите и да посочи, че стъпката им да поискат тази информация е положителна. Не да оповестява кое било редно и колко непрозрачно било управлението на дадена банка. То при тях всичко е толкова прозрачно, че завлякоха подире си целия свят. Като не било ясно кои са собствениците, при все че има информация за това в БНБ, да каже според него кои са. Какви са последиците за икономиката и инвеститорите ако посланикът на най-влиятелната държава се изтъпани и обяснява колко било непрозрачно, калко нередно и колко не знам какво си в банковия сектор на страната. Чак фобия не съм развил към този олигофрен, но съм близо и си прав, че не съм чел какво е казал - не ме интересува. Видях го тази сутрин по тв и ми бе достатъчно.

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  На хората им писна да си запу6ват носа (и затварят очите) и ни казват ясно - "воните; вземете да се позамиете малко бре".

  Киртаците, свикнали да си живуркат в кочинката веднага 6те гракнат за "национален суверенитет" и "ние това за благото на народа сме го...".

  А то просто следва да се позамият. Ама може да не е приятно после, знам ли?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на Gorbachev
  Gorbachev
  Рейтинг: 8 Неутрално
 26. 26 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Подзаглавие: Защо държавните пари не са в някоя наша еврейска банка, където собствеността е тъй прозрачна? Няма по честни и справедливи и либави банки от нашите банки...

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1647 Гневно

  Нито сме Руска, нито Американска губерния. Така че и той и онези руснаци дошли на концерта да си гледат техните страни. Аз не ги питам защо кредитните агенциия един ден преди кризата даваха ААА кредитен рейтинг на Голдман. За Русия пък няма нужда и от пример. Да не говоря, че и Дянков се държи леко изненадан, пък май при тях е работил. Външно да им спретне по една нота. Времената на Берлинския договор отдавна са минали и ние и те да го схванат. Между другото жалко е, че и Българи ги защитават.

 28. 28 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боги":Боги не се гневи напразно! Ако отидеш на сайта на Яху и потърсиш по форумите мненията на американците за тяхната банкова система (например за Голдман и Сакс) с учудване ще разбереш, колко по-насрани са нещата в Америка. Нали тези номера (на Корпоративна банка) си ги преписахме от там. Или мислиш че корупцията у нас се роди в нашите гениални политици? Не му е работа на посланника на Америка да се меси по този начин. Има много други начини за въздействие. Мерят си ги обаче с руснаците за наша сметка!

 29. 29 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Направеният анали не е съвсем коректен. Посочва се, че банката държи едва 10% от депозитите на населението, но очевидно населението не е нейният целеви пазар. Формално погледнато и имено й е Корпоративна търговска банка а не ДСК, например. Много от другите банките не предоставят добри условия за големите депозити докато лихвите и останалите условия на КТБ са доста добри.

  ATX
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Има ли право да го каже?
  Смятам, че има. Защото когато аз го кажа в този форум, Боко си прави оглушки. Овърта. Хитрува. А като го каже чичко Уорлик от Южния парк Боко слушка.
  Боко, кой плаща в българия данъци и кой избира парламент-аз заедно със другите българи или г-н Уорлик? И защо за едно и също нещо нас не ни чуваш въобще, а него веднага?
  Така че г-н посланика на САЩ за пореден път прави услуга на българското общество като поставя на висок глас проблемите НА ОБЩЕСТВОТО, за които и сегашните управяляващи не искат и да чуят! Браво на Уорлик, жалко за Боко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 32. 32 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Това е така пробичка, да се види колко вмешателство приемаме на гол задник.

  ALL IS WELL
 33. 33 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "Миша":

  Ами да разкрият те собствениците на Федералния резерв бе мамун, ама не може със закон е забранено да се разкрият частните банки които са се окичили с името "Федерален резерв", т.е. частно сдружение имащо право да печата парите на най-силната икономически държава, сешташ ли се за какво иде реч? Е затова ще сме бананова република, защото мамуни като теб са готови да си покажат задника на всеки който ги подмине...

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 34. 34 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  а бе другарю Волрик, ами те нали "големите и прозрачни банки" на САЩ (Гоулдман, Лехман - к'ви звучни имена само ,хахха) окрадоха вашия данъкоплатец, но дори и целия свят? Айде оди да си прайш еврейския бизнес у дома и да помагаш на другаря Обама в "битката" срещу вашия банков октопод, па ни остави тъдява да се упраяме, как можем

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 35. 35 Профил на gogs
  gogs
  Рейтинг: Разстроено

  Аз пък бих попитал, защо посланикът на САЩ не си гледа посланическите дела, а се меси във вътрешните работи на страната. Кога ще спре това безобразие? Съгласен съм че има нещо гнило, то е очевидно, но нека съответните държавни органи да се занимаят с това, а не някакъв нагъл чужденец да си пъха носа, където не му е работа. Аман от американски демократизъм!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK