БНБ: Думите на американския посланик за капиталите в банковата система са "странни"

БНБ: Думите на американския посланик за капиталите в банковата система са "странни"

© Assen Tonev"Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни." Това заявиха от БНБ в съобщение до медиите. Повод за реакцията на централната банка, както тя посочва, е изявлението на посланика на Съединените американски щати Н. пр. Джеймс Уорлик пред БНТ днес за капитала на Корпоративна търговска банка. В него той заяви, че изборът й за депозиране на основна част от парите на държавните фирми на фона на големите банки е доста притеснителен и поради това, че нейната собственост не е прозрачна.


Според БНБ изявлението му е "странно". То изразява съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло, пише в съобщението на централната банка.


"Напомняме, че значителните акционери на всяка банка се оповестяват от БНБ на всеки три месеца, а в конкретния случай става дума и за публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса", посочват от БНБ. Регулаторът допълва и че стриктно следи състоянието на собствеността в банковата система и пряко носи отговорност за действията и за публикациите си. "В този смисъл очакваме същото зряло и отговорно поведение и от всеки високопоставен публичен фактор. За информация на посланик Уорлик, БНБ има споразумение със Службата за валутен контрол (Office of the Comptroller of the currency) на САЩ от 2001 г., откъдето той би могъл да получи отговор на всички въпроси в тази посока при спазване на изискванията за конфиденциалност", се казва в съобщението.
По повод на широко коментираната тема относно финансите на държавните фирми и обслужващите ги банки БНБ се въздържаше от коментар до този момент, тъй като това е изцяло в правата и отговорностите на техните фирмени ръководства. Съответно техните собственици в лицето на отделните министерства следва да са разписали ясни и прозрачни правила за избор на обслужващи банки, смятат от централната банка. Реакцията си от БНБ обясняват с това, че в този случай "представителна политическа или публична фигура поставя под съмнение добрата репутация и прозрачността на капиталите на българската банкова система".


БНБ призовава към отговорно публично говорене, особено в условията на продължаваща световна икономическа криза, като предупреждава за това, че "обратното би могло да предизвика непредвидими последици за икономиката на страната ни".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK