БАН протестира с изявления, шествие и песни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Хайде да спрем с общите фрази!.
  Според сайта на БАН мисията й е:
  В БАН се извършва научна дейност в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси. Тя участва в развитието на световната наука и съдейства за умножаване на духовните и материалните ценности на нацията.

  Изброил съм няколко нехуманитарни звена, без връзка с общочовешките ценности, националните традиции и духовните ценности. Практически ориентирани, с количествено измерими резултати – какво са направили и кой има полза от него.
  Все пак отделяме 100-тина милиона годишно от материалните си ценности и очакваме някаква възвращаемост. И след като плащаме, въпреки мнението на учените, имаме право и да питаме!
  Айде моля учените от БАН да отговорят с какво са допринесли за умножаване на материалните ценности на нацията, колко пари са привлекли от бизнеса, следните звена:

  Институт по механика
  Национална лаборатория по компютърна вирусология
  Институт по електроника
  Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници
  Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информация
  Институт по инженерна химия
  Институт по полимери
  Институт по компютърни и комуникационни системи
  Институт по информационни технологии
  Централна лаборатория по мехатроника и приборостроене
  Национален център по нанотехнологии

  Ако въпросът какво са направили до сега е труден, да отговорят на следния:
  За какво да им плащаме в бъдеще? Какво смятат да правя - Цел, стратегия, очаквани резултати(особено да се наблегне на това кой ще има полза и каква от разработките), срок, необходими ресурси.
  Повтарям - тези звена, поне по имената им, са практически ориентирани. Не бягайте от това и да се оправдавате с хуманитарните, от които не се очакват практически резултати и ползи. Тези сектори - електроника, комуникации и ВЕИ - се развиват и в БГ. Какво правите вие за повишаване на конкурентноспособността им, на кого с какво сте били полезни? Или как ще бъдете в бъдеще?
  А и какво значи "българска наука"? И какво ще стане, ако я няма(ако въобще я има)? Ние и автомобили, и битова техника, че вече и стомана не произвеждаме. И какво?

  П.П. Повтарям този пост, но пък и никой не ще да отговори. А вместо това хилядократно повтарят като мантра "Имотите, имотите, имотите...."

 2. 2 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 648 Разстроено

  боже господи ...

 3. 3 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 541 Неутрално

  БАНски паразити!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 4. 4 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  Напълно сън съгласен с мнението ти! Ако БАН правеха нещо СТОЙНОСТНО, било то практически или теоретично ПОЛЕЗНО, то щеше да струва $$$ и да им носи приходи. При условие, че това не е така, защо държавата/всички ние/ да плащаме за НИЩОПРАВЕНЕ. Нека да вземем опита на една СИЛНО развита в науката държава - Щатите. Там, повечето учени се борят за финансиране, при ясни и конкретни резултати от своята работа, с която оправдават това финансиране.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Щом не са забрали да им пее Преслава не шествието , значи нищо не са направили . Поне да бяха изпели на тигъра любимата песен ''Батальона се строява" , та да им обърнат внимание ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Едно време Петър Велики като е стрижел брадите на руските феодални старци, опитвайки се вкара малко западна култура в изостаналата Русия и те така са се дърпали.

  Интересно е как тия сенилни дупедавци от БАН как излязоха на протест, не кога да е, а след като беше обявено че им се прави финансова ревизия.

 7. 7 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Присъствието на Г Марков и Антон Дончев е поредното доказателство, защо БАН трябва да бъде закрит. Донасяли, донасяли, снасяли, снасяли...

  Сигурно заради тези "заслуги към родината" Станишев им гласува пенсиите от по 1900лв. Може пък да се окаже, че и механизма за т.нар. български чадър убил Г марков е измайсторен в БАН.

  В личен план аз никога няма да ВИ простя безгръбначното отношение, нехилизма и непукизма, който възприехте след изнесените резултати от Комисията по досиетата.

  Поне от ВАС очаквах по-достойно, граждански отговорно и категорично становище. Поне вие можехте да покажете, че титлите и званията ви не са кухи фрази. Поне вие можехте да се опълчите. Поне вие - " цвета на интелигенцията".

  БАН отдавна е изгубила смисъла на създателите си.

  Закриване, затваряне на БАН.

 8. 8 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  Аре яж: http://www.iit.bas.bg/IIT_bg/index_bg.html

 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1254 Гневно

  "Представете си, че там се издига едно великанско дърво на 140 години. Това е Българската академия на науките (БАН)".

  Това е! Дървото обаче е изгнило, корените му са проядени, а листата ги няма. БАН е дърво което не дава плод!

  Какво правите вие с дърветата които не дават плод, а корените им "повдигат паважа"?

  Не ми отговаряйте - въпросът ми е риторичен!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на омбре
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:12 на 21/05/2010 от неговия автор.

 11. 10 Профил на омбре
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:12 на 21/05/2010 от неговия автор.

 12. 10 Профил на омбре
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:12 на 21/05/2010 от неговия автор.

 13. 11 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  Какво прави БАН ли? Краткият отговор е: неграмотните идиоти не са способни да разберат! Иначе БАН има отчети достъпни на сайта му. Който иска може да прочете..
  Айде марш да копате, неграмотници, че науката и учените имат нужда от вашите данъци за да движат човечеството напред, а вие сте само баласт..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 14. 12 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#6] от "angry_shop":

  Ето за това говоря:
  http://chouchouneskaya.files.wordpress.com/2009/02/peter-the-great-beard-tax-illustration-08021.jpg

  меджудругото Петър 1, се казва "Велики" защото е прокарал реформите докрай, не защото се е отказал, тъй че Игнатовци, Дянковци, Борисовци да си правят сметката.

 15. 13 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 754 Неутрално

  БАН имат приходи, които са почти 20% от бюджета им.

 16. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Когато се говори за БАН и за нейното бъдеще, трябва стрктурата на научната дейност на България да се сравнява с тази на сродни по размер и брутен вътрешен продукт държави. Под условие такива държави са Дания, Гърция и Словакия. Вижте има ли в тези държави научни институции от мащаба на БАН и след това решете необходима ли е БАН или не е.

 17. 15 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Eто ги - държавните и напълно законни БАН-дити. Тези, които имат право да получават от нашите пари, без да ни дават нищо, само защото носят някаква титла, която сами си дават и присъждат. Това не беше ли феодалният модел от Средновековието... Като гледам снимките, мога да си кажа само: "Леле колко народ съм хранел..."

  www.dobribozhilov.com
 18. 16 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#7] от "agata_kristi":

  пише се "нихилизма" , а не "нехилизма".

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 19. 17 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Френската академия на науките - членовете й също се избират доживот и е част от Institut de France, която обединява пет разнообразни академии в една институция.

  Холандската академия на науките - членовете й също се избират доживот и съветват правителството по въпроси свързани с наука и литература.

 20. 18 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Апропо днес на протеста имаше много интересен плакат:

  "доц. Игнатов
  публикации: 1
  цитати: 0"

  За справка - за да станеш доктор трябва да имаш поне 3 публикации, а доцент е доста след това. Как ли той си е взел титлата?

 21. 19 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БАН трябва да се развива като изследователски иновационен център, а в изгражаднето и финансирането може би трябва да участва и бизнеса, който има нужда от research & development, и други полезни услуги. Това не означава да спре да служи и на обществото, но в общи линии трябва да се изясни някаква по-ефективна форма на финансиране. С настоящите промени аз не съм много запознат накъде се движат нещата. Някой да направи план за реформите и да ги представи за дебат - тоя момент не са ли го пропуснали.? И освен това очаквам отблизо да се наблюдава какво ще стане с имотите на БАН, след като очевидно някои от тях ще бъдат опразнени...

 22. 20 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#16] от "wreck":


  Имаше едно време една песен на Георги Минчев. Нейният рефрен беше: "Хубаво. Съгласен съм, а след това какво....?"


 23. 21 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#15] от "Добри Божилов":

  Така е Добри, хората имат различно призвание, според способностите си. Едни са призвани да измислят и създават нови неща, да разгадават тайните на природата, да откриват Истината. Други като теб са призвани да бъдат мравките - работнички, които ползвайки създаденото от креативните умове да произвеждат материални блага и да си мълчат, когато няма какво да казат, тоест през цялото време

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 24. 22 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 754 Неутрално

  През последните години обаче към имотите на БАН има засилен интерес от страна на политици. Още преди да стане министър, г-н Дянков на 11 декември 2008 г. предлага в интервю за в. “Дневник” финансовите проблеми на България да се решат чрез продажба на имотите на БАН. Към днешна дата той прави изказвания извън страната (пред Годишната конференция на Международната финансова корпорация, Вашингтон), че българската наука в БАН не е допринесла с нищо за икономическото развитие на страната. Това руши авторитета ни, противоречи на доказани постижения и патенти, на оценките, които получи БАН от Европейската научна фондация, Асоциацията на академиите на науките в Европа и класацията на научните институти на корпорация “Томсън”. По този начин министър Дянков поставя под въпрос компетентността на тези организации и предизвиква съмнение относно националната си идентичност.

  Източник - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=479142

 25. 23 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 968 Неутрално

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5872&sectionid=hotnews&id=0000126
  "Спекулациите, че искаме да закриваме БАН, не са верни. Пред мен никога не е стоял този въпрос", заяви министър-председателят. "Правим академията първостепенен разпоредител на бюджетни средства, а централното й управление се запазва и никой не е имал намерение да го маха"
  Боко
  ------------------
  Моля закривачите да се ориентират в правилната линия.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 26. 24 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  До коментар [#23] от "wreck":

  Нищо ново. Фурнаджийската лопата пак се извъртя. Пак ще си играем на "тука има, тука нема"

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 27. 25 Профил на red_army
  red_army
  Рейтинг: 221 Неутрално

  .....случайно слушах председателят на академията Никола Съботинов,и не знам дали само на мен ми направи впечатление че говорейки този човек използва думите,изразите и лексика по начин неподхождащ за човек с подобен академичен ранг,а имах чувството че този човек доста подценява аудиторията пред която говореше,мислейки че са хора или със средно образование,или стари учителски и университетски кадри в които да събуди носталгия,или "изкуфели" научни сътрудници,все едно слушах комсомолския секретар на БАН на следобедна оперативка в петък,за това съм съгласен че работата в БАН трябва да бъде обвързна с постигнати резултати,насърчаване на кадърни учени и бюджета съобразен с кризата в държавата.

 28. 26 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#24] от "БГ реалити":

  Боко ми стана почти симпатичен.
  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 29. 27 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ако искате да знаете какво е състоянието на българската наука и какво е положението й в световната четете това

  http://www.novovreme.com/article.php?id=1404&issueId=106 .

  За момента това е най-богатото и най-компетентното изследване на дейността на БАН, което съм стещал. Изключвам разбира се междунатодния одит. Текстовете му също са в интернет (поне бяха) но предполагам, че няма да ви се чете толкова много.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 30. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  До коментар [#1] от "fras":

  "Айде моля учените от БАН да отговорят с какво са допринесли за умножаване на материалните ценности на нацията, колко пари са привлекли от бизнеса, следните звена...."

  Не им поставяй непосилни задачи, съжали хорицата! И без това по снимките личи, че не им е леко! Не разбирам, защо хора с ум и достойнство се оставят да ги водят за носа шепа номенклатурчици, които не спасяват нищо друго, освен собственото си статукво! Правят ги заложници на кауза пердута! Но ако забелязвате на снимките, и това ми вдъхва надежда, там няма нито един млад човек на предна линия или с плакат или транспарант в ръцете, а изразът на тези, които се виждат, е на обикновено любопитство. Това е разбираемо- при такова оперетно погребение!

 31. 29 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Аз пак си повтарям постовете ,но мисля ,че когато парата свърши т.е към края на годината и мъките им свършват,защото няма за какво да се борят.Като изядат и фискалния резерв и ще мирясат всички.Тогава ДДС и 200% вече ще е без значение.

 32. 30 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 968 Гневно

  До коментар [#27] от "kihano":

  благодаря за линка. В момента го чета, но съм още в началото. Надолу още по-страшно ли става?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 33. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  До коментар [#25] от "red_army":

  Не е само той, и при нас във форума се подвизава един БАНски Мунчо, чийто най-силни аргументи са "идиот и "хунвейбин", но патосът му е наситен с комсомолска жар и светла вяра! Може би този патос е подплатен с нещо....

 34. 32 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 655 Неутрално

  За да се помни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Сътрудници на ДС са били директорите на 23 научни звена и 11 зам.-директори. Между тях се открояват имената на директорите на Института по история Георги Марков.
  Във висшия орган за ръководство и управление на БАН - Общото събрание, членуват 18 души, сътрудничили на Държавна сигурност.

  Голяма част от сътрудниците на ДС в БАН са работили в ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ (за борба с идеологическата диверсия). Не са малко и агентите от Първо главно управление (разузнаването) и по-специално тези от научно-техническото разузнаване към него.

  Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов коментира, че "ЗА ПЪРВИ ПЪТ присъствието на сътрудници на ДС в институция надхвърля 10 процента".

  Комисията е проверила 348 лица, заемащи длъжностите председател, заместник-председател, главен научен секретар, член на управителен съвет, директор, заместник-директор, научен секретар в БАН и в нейните научни институти и други самостоятелни звена.

  Дали и те днес са протестирали?

  Юнак до юнак мила моь майнольо...

  Ето и имената на сътрудниците на тайните служби:

  Валери Стоянов, зам.-директор на Института по история
  Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания
  Велин Николов, Институт по обща и неорганична химия
  Велина Топалова, директор на Института по социология
  Венко Бешков, директор на Института по инженерна химия
  Венцеслав Съйнов, директор на Централната лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията
  Владимир Лазаров, Институт по паралелна обработка на информацията
  Владимир Димитров, зам.-директор на Института по органична химия с център по фитохимия и научен секретар на БАН

  Георги Марков, директор на Института по история

  Георги Ангелов, директор на Центъра по наукознание и история на науката
  Димитър Пеев, директор на Института по ботаника
  Димчо Солаков, зам.-директор на Геофизичния институт
  Евгени Головански, научен ръководител на Научноинформационния център "Българска енциклопедия"
  Евгени Миланов, зам.-директор на Института по хидро и аеродинамика
  Иван Пършоров, научен секретар на Института по металознание
  Иван Иванов, научен секретар на БАН
  Иван Хавезов, член на Управителния съвет на БАН, работещ в Института по обща и неорганична химия
  Йордан Петров, зам.-директор на Института по биофизика
  Кирил Боянов, директор на Института по паралелна обработка на информацията
  Кольо Троев, директор на Института по полимери
  Константин Косев, зам.-председател на БАН
  Костадин Гечев, директор на Института по генетика
  Костадин Йосифов, директор на Института по хидро и аеродинамика
  Лъчезар Петров, Институт по катализ
  Любомир Казаков, научен секретар на БАН, зам.директор на Института по невробиология, зам.-ректор на Център за обучение
  юдмил Константинов, зам.-директор на Централна лаборатория по минералогия и кристалография
  Наум Якимов, зам.-председател и главен научен секретар на БАН
  Орлин Събев, научен секретар на Института по балканистика
  Пенчо Генешки, директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана
  Петър Берон, директор на Националния природонаучен музей
  Радомир Радомиров, директор на Института по невробиология
  Радослав Павлов, зам.-директор на Института по математика и информатика
  Румен Каканаков, директор на Централната лаборатория по приложна физика
  Румяна Радева-Каракашева, директор на дирекция "Международна дейност" към Централното управление на БАН
  Светлина Тодорова, директор на Кирилов-Методиев научен център
  Стайчо Колев, научен секретар на Националния институт по метрология и хидрология
  Стефан Андреев, зам.-директор на Института по физика на твърдото тяло
  Стоян Пинтев, директор на Научния архив в БАН
  Тодор Стойчев, зам.-директор на Института по металознание
  Толя Стоицова, Институт по психология
  Христо Нанев, директор на Института по физикохимия
  Цветан Дачев, директор на Института по слънчево-земни въздействия
  Янко Арсов, председател на НС на на Института по металознание
  Ячко Иванов, директор на Академично издателство "Марин Дринов"

 35. 33 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ТО НЕ СТАВА САМО С ЯДЕНЕ -ИСКА СЕ И АКЪЛ

  за чиста и свята република-но не с този народ
 36. 34 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Днес на протеста на БАН беше и Валери Петров, 90 годишния поет на България. В студа. Защо ли?

 37. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#17] от "Mda":

  А какви са "пенсиите" на l'immortels?

  Защото на сайта им пише:

  L’élection à l’Académie française est souvent considérée par l’opinion comme une consécration suprême.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 36 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Като се говори за способността на БАН да създава иновации, трябва да се говори и за другата страна - способен ли е БГ бизнеса да усвои каквото и да било нововъведение, включително и от БАН. Отговорът е - не е способен. Може да строи само молове и хотели с ниско качество. На такъв бизнес наука не му "требе". Затова всички сме бедни и ще продължим да сме бедни.

 39. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#27] от "kihano":

  Може ли линк към разширените одити? По звена (панели, ако не се лъжа)? Може и в оригинал. Най-добре и двата варианта - bg и en, за сравнение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 38 Профил на smehurka
  smehurka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съвсем не виждам дебат - а само крясъци и пара в свирките... Защо не се вслушате в думите на хората от БАН, не всички са "...старци".Хареса ми един от лозунгите - "Сит търбух за наука глух", ама и авторът му мина в историята и сега даже няма кой да ни разсмее с интелигентни афоризми.
  До Ред Арми : Акад. Съботинов каза и друго, но явно не сте го чули...... и защо в сутрешните блокове на независимите ТВ са канени само "борците за бюджетни икономии"? Манипулации, пропаганда и ....лъжи. Наистина без наука няма сполука, но малцина разбират. Ако науката беше просто нещо, досега всички политици да са се кандидатирали за академици. Да, ама не.........Разходите за наука, образование,а и култура са единствените инвестиционни разходи, които са оправдани в моменти на криза. И умните народи го разбират, а глупавите - измират...

 41. 39 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#32] от "agata_kristi":

  Скъпа, нека не слагаме каруцата пред коня. Отварянето на досиетата и лустрацията са неща, което се правят от политиците на власт, не мислите ли? Ако имат желание, естествено Много по-лесно е да си ги държиш на каишка. Ще слушаш, щото имаш досие. А колкото до процента, това е процентът на проверените. Ха познайте, дали някой не е знаел за него. Смях. Рубладжията Игнатов (с помощта на галактическия суперикономост Дянков), ще ни спасява от "последния бастион на комунизма - БАН". Видният египтолог от Ленинград (не Петербург) ще оправи науката. Така както оправя образованието, разбира се. Ще я направи ефективна. Както беше подредил нещата в НБУ (управляван от хомосексуалистко лоби, но това е отклонение от темата). Рецептата е проста. Плаща се кеш.

 42. 40 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Казаното от "Роза" е напълно вярно. Но такъв е българския бизнес, мръсните пари се перат най-бързо чрез инвестиции в имоти и строителство. Българите особено през последните 10 години избираха мнозинства, които подхраниха този строителен бизнес. Бизнесът не е наукоемък, няма нужда от наука. Но тази констатация не е достатъчна за запазване на статуквото в БАН и институтите от висшето образование. Просто няма кой да плаща дори и за стойностни научни достижения. България не е мястото за тяхното внедряване. Доказателствата за това твърдение са доста.

 43. 41 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На по-голяма част от пишещите тук, наука наистина не им трябва, защото нито могат да я видят, нито да я пипнат!

 44. 42 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#37] от "Музар":

  Музар, мисля, че двата одита нямат нищо общо. Международният одит (на дейността) свърши. Заключенията не са блестящи, но изводът е, че се прави наука на стандартно ниво "въпреки тежките условия". Държавният одит, който тече в момента, касае собствеността на БАН. Кое е дарение, кое е държавно и т. н. Не е трудно да се предвиди с каква цел. Според мен - се цел одържавяване на собствеността в бъдещия закон за БАН. Е, от там е лесно Става с правителствени решения. Вероятно няма да ги отразят в медиите. Можеш евентуано да ги прочетеш в държавен вестник Привет, приетелю.

 45. 43 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#37] от "Музар":

  Музар, мисля, че двата одита нямат нищо общо. Международният одит (на дейността) свърши. Заключенията не са блестящи, но изводът е, че се прави наука на стандартно ниво "въпреки тежките условия". Държавният одит, който тече в момента, касае собствеността на БАН. Кое е дарение, кое е държавно и т. н. Не е трудно да се предвиди с каква цел. Според мен - се цел одържавяване на собствеността в бъдещия закон за БАН. Е, от там е лесно Става с правителствени решения. Вероятно няма да ги отразят в медиите. Можеш евентуано да ги прочетеш в държавен вестник Привет, приетелю.

 46. 44 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не видях на снимките всред протестиращите другарите член-кореспонденти Александър Лилов, Стоян Михайлов, Александър Янков, Аксиния Джурова и други все видни строители на недостроения социализъм.
  Може да са били там. Подскажете.
  Не виждам на снимките също Георги (Гоце) Първанов виден кадър на Института по история, както и неговата съпруга - Нейно превъзходителство Зорка Първанова.
  Не виждам никъде лозунг с текст за разкриване на досиетата и за закон за лустрация на научните кадри.

  Нали интелигенцията в дадена страна е тази прослойка, която дава тон на обществените нагласи, а не само се боричка за заплати.

  The best way out is always through Robert Frost
 47. 45 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "Musashi":

  Хайде обясни ми каква е тая нАука, дето нито се вижда, нито се чува, нито се проявява в реалността? Цял БАН ли прави тази невидима и непонятна за нас, ПРОСТОЛЮДИЕТО, наука. Ами нека да си я правят - нямам нищо против, ПРОТИВ съм за тази абстрактна работа и наука да се плаща от моите пари, които съм дал на държавата за полиция, армия, здравеопазване, култура и образование. Баста на всякакви хрантутници, които само лапат от държавната софра. Който е кадърен да произвежда СТОЙНОСТНО каквото и да е - материална продукция, стока, услуга, култура, наука - той би получил за това АДРЕКВАТНА ПАЗАРНА стойност, така както е навсякъде по цивилизования свят.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 48. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 998 Весело

  Добре де, айде най-сетне някой да изброи 3 "важни открития", направени през последната година от тия близо 7500 души, между които има и знаещи, и можещи, и искащи, че даже и редки екземпляри с трите качества накуп.......

  Само не ми излизайте с номера че съм прекалено глупав, за да ги разбера. Айнщаин май беше казал, че ако не можеш да обясниш едно нещо на баба си, значи и ти не го разбираш......

  Знанието е сила, информацията - власт
 49. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "zg":

  Питам за международния одит. Не ми се рови в сайта на БАН. Ако имаш линк към оценките на 4-те панела/ групи институти, моля те да ми го дадеш тук.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 48 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Музар, пост 37
  защо ги искаш от мен? Линк към тях има на първа страница на сайта на БАН!
  http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0149&n=000115
  Е, има някъкъв частичен превод, но на теб като гледам не ти трябва.
  Освен това намека ти да сравняваш преводи е неуместен. Не мога да разбера защо държите в България всичко да е скапано и всеки да лъже.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 51. 49 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  до ск
  Ако разрешат около БАН да се създадат иновативни малки фирми, които да внедряват изобретеното ( както е на Запад) - и България, и науката ще имат бъдеще. Силиконовата долина например е създадена около изследователски центрове, и това е само един от примерите, защото в белия свят това е масова практика. У нас правят точно обратното - закриват ги с постановления. Те църковни приюти, построени с дарения закриват, какво остава за друго....

 52. 50 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#39] от "zg":

  Скъпи, след 20 години кое наричате "слагане на каруцата пред коня"?
  Политиците си свършиха половинчато работата и резултатите са 44 души /от подлежащите на проверка/ сътрудници преобладаващо на 6-то управление на ДС в БАН.

  Мен ЖИВО ме интересува реакцията на т. нар. "цвят на интелигенцията". За това именно от два дни пиша по форуми, но и капчица реакция от, да я кажем, "нова генерация Учени" не видях. С едно изключение на Учен, който написа, че му е "през оная работа."

  Все се питам как "шестаци", закалени в битките с класовия враг, ще правят про-европейска реформа.

  Вместо отговори получавам минуси в коментарите. А-х да достигнат до бройката 44 - като броя на доносниците в БАН. По-нататък ще са от тези с неотворени досиета.

  За 20 години стана ясно, че всичко било дирижирано от ДС. 20 години Ентелектуалци се опитват да ме убедят, че нямало значение, че други били отговорни, че проблемът бил на този и онзи, че..,че....

  Е, ВАШ е проблема. Като искате да сте "цвят на нацията", дръжте се като такива.

  Има значение! Истината има значение, макар много да се опитват да я неглижират. Всичко има значение! Вашето поведение има значение, защото ВИЕ трябва да сте пример.

  Нищо не сте...както обикновено. Пълно разочарование.

 53. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#48] от "kihano":

  Благодаря! Интересно ми беше как е направена оценката на няколко института с предимно локални дейности.


  До коментар [#43] от "zg":
  ПрЮвети, прювети!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 52 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Музар, не занм защо не се появи поста ми. Не пазя, но бяха на сайта на БАН с много стара дата (вероятно януари). Имам познат, който е теглил и пази. Ще ми ги прати документите след мако.

 55. 53 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Музар, забравих да напиша, че сайтът на БАН е http://www.bas.bg. Значително по-лесно е да открия прекия адрес на страницата се онези документи, на за сега не го намирам. Очаквам архив след малко, но завися от друг човек.

 56. 54 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#49] от "Roza":
  Идеята е хубава, само дето не става с разрешение на когото и да е (това беше по комунистическо). Днес всеки инициативен човек може да обиколи 80-те института на БАН, да намери някаква идея и да направи "иновативна фирма" и да внедрява и продава изобретения продукт. Проблемът е дали наситина има такива идеи. А - и дали има инициативни хора.
  Когато чета за постиженията на отделните институти (особено техническите) съм горд, че нещо се измисля и в малка Б-я. Но и съм недоволен - с имоти за няколко милиарда лв., с 80 млн. годишен разход и щат от над 6000 души (всичко това от продънения ни джоб) тези постижения са ужасно малко. И се налага наистина реформа: намаляване на щата, окрупняване на звената, премахване на бюрократичната "шапка", свиване на корпуса на "безсмъртните" до 20-30 наистина гордост за България и т.н.
  Успех на реформаторите.

  Поздрави
 57. 55 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#53] от "zg":

  Благодаря, дадоха ми директен линк в коментар [#48] от "kihano".

  Освен това наистина има на главната страница линк към всичките доклади.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 56 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Музар, получих файла с общата част( 1.4 МБ). BAS_Eval_RMC_Report_Vol_1_27Nov09_.pdf. Ще ми пратят и четирите чсти за отделните групи институти след малко. Мога да ти пратя всичко. Деликатен е въпросът как. Деликатен в смисъл без разкриване на лични данни. Ако няма друг начин, ще ти напиша имейл адреса с който съм се регистрирал в дневник.

 59. 57 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#55] от "Музар":

  ОК, направих ненужно упражнение Важното е, че си получил информацията. Привет

 60. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Шута отзад и по пързалката.
  Който го влече науката - да си намери финансиране, да си намери университет, да се оправя сам, а не на наш гръб.
  Тия не само 75 млн. не заслужават, а една стотинка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#57] от "zg":

  Получих, че и прочетох каквото ми беше любопитно. Ужас. Тъжно, да не кажа трагично. При това в доклад с много мек и добронамерен тон. (за хуманитарите става дума)

  Трябва яка реорганизация. Само дето няма кой да я направи, т.е. първо да помисли, после да обсъди и чак тогава да действа.

  Най-ужасното е, че определят института като най-сериозното място за тази наука, а му дават мижави оценки. Тогава в другите места (университети) какво ли е???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 62. 60 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  до старец
  Българската наука е на първо място по интензитет на научна продукция спрямо вложени в нея средства. Това означава, че работим срещу стотинки - виж:
  http://www.novovreme.com/article.php?id=1404&issueId=106) Толкова за парите. А колкото за разрешенията - в една партизирана икономика, която в никакъв случай не отговаря на дефиницията за пазарност и свободна инициатива, не знам кой би се хванал да създава каквато и да било иновативна стопанска дейност. Бих предпочела Америка. И това вече не зависи от учените, а пак от политиците и правилата, които налагат.

 63. 61 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Прочетено другаде:
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=165415
  "На съвместна пресконференция с представителите на БАН Борисов обяви, че академията няма да бъде закривана и че държавата не се интересува от имотите й. “Държавата не се интересува от имотите на академията и никой няма намерение да прави молове от тях."
  ББ, отново лъже като дърт лингурин. Строителство върху териториторията на БАН не само ще има, но и архитектурните проекти са готови на първа фаза. Кой и какво ще се строи ... нека всеки се досети сам

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 64. 62 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  до Музар за хуманитарните науки
  Да, хуманитарните и обществени науки в Бг са много зле. Повечето, вкл. и учени обществоведи, си въобразяват, че може да се прави наука на световно ниво само с чисто въображение и идеи. Не става - трябва непрекъснат достъп до списания и нови книги, издавани извън БГ. Това струва много пари. Поради тоталната липса на достъп до световния обмен на научна продукция в продължение на 70 години (социализЪма и 20 години преход) хуманитаристиката и обществознанието ни са в окаяно положение. За това вина учените НЯМАТ - виновни са политиците, които системно недофинансират науката. От опит ти казвам, че българските хуманитаристи и обществоведи са много по-умни от западните, но това не е достатъчно. Дай им достъп до информация и виж какво ще стане....

 65. 63 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#58] от "Десен":
  Тъй де, това беше, и е програмата на "десните" анти-български лингури-полит-мижитурки: СДС/ОДС, ДСБ и подобни

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 66. 64 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#50] от "agata_kristi":

  Не разбирам. Коя е новата генерация учени? Промените не завариха на 29 години. Никога не съм кандидаствал за БКП или да бъда кука (имаше намеци - например в казармата). Да, БАН има маса кусури. Има стари "кадри", които пречат. Да, израстването по "онова" време трябваше да е разрешено поне от районния комитет на БКП. Всеки е правил някакви компромиси, за да расте. Има обаче и хора, които не са се цапали с доносничество. Повярвайте ми. И просто си работят. Това са мнозинството, според мен. Това, което ме смущава в мнението на доста хора е, че смятат процеса за рестартируем. Изхвърляме всички хрантутници и почваме отначало. Забавно. Имат ли понятие за какво става дума? Тъй като вече се разкрих като "хрантутник от БАН", мога да ви споделя, че среда и специалисти в съответна област не се създават от днес за утре. Може би наистина е по-добре да закрият институцията. Напълно е в стила на днешните управляващи. Стилът "Дянков". Те са товар за бюджета. Можем да ги махнем и да разпродадем имотите. Кеф. Пенсионерите, боледуващите и пр. са товар за бюджета. Всички дейности финансирани от бюджета са товар. Това, здравеопазване (проклетите пенсионери и алчни лекари), образование (неграмотните даскаля) и наука (хрантутниците от БАН) - това е товар за бюджета.

 67. 65 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#59] от "Музар":

  Музар, ами то е ясно. Не искам да съм вулгарен, но си има поговорка: "С пръдня боя не се прави". Не знам дали прочете мястото, дето се препоръчва осигуряването на "меко приземяване" (или нещо подобно) на тези, дето до сега са били на запад У нас обаче, колчем се заговори за реформа, става дума за ликвидация. Това не е патент на сегашните

 68. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ганю":
  Не му се ядосвай - толко си може...


  До коментар [#62] от "Roza":

  Извинявай, но от поне 15 години достъп до информация има през интернет. Не знам колко струват абонаментите, но не вярвам да са големи суми. За учебни заведения навсякъде цените са много ниски. Е, има и ограничения, напр. да влизаш само от регистрино IP. Разбира се не всичко може да се получи по нета, но пък никак не е малко. А при хуманитарите, особено по-възрастните, компютърът е просто една много удобна пишеща и пощенска машина.

  Другото са насложени нагласи и отношение към материята, които някак си преливат и у младите. Имаме чудовищно много идеологеми, буквално внедрени в гените ни, и те си работят и в новото поколение. Спасението е в обучение в чужбина на едно поколение поне. Да им се отворят очите в реална обстановка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#65] от "zg":

  За младите, а и не само за тях, има много препоръки за допълнително обучени в чужди университети. Но това са неща, които ги решава ръководството. При това научното. Парите са отделна работа. А точно там са заседнали (е, не навсякъде) въпросните феодални старци.

  О, то има препоръки да идват и чужди студенти в БГ, ама... мани, мани.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 68 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До Музар
  20- 30 долара на статия - през интернет. На Запад не влагат огромни средства в наука, че да ти пуснат резултата безплатно в интернет! Една книга е около 20-30 паунда, дори и много "тънка".

 71. 69 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  пак до Музар,
  Според теб дори само чрез интернет учените могат да се "образоват" - да, могат до известна степен, но не могат да създават конкурентен продукт САМО с този свободен достъп.

 72. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  по повод #36:

  Уморих се да слушам басните за това как БАН не прави разработки с приложна насоченост понеже българският бизнес нямал нужда от тях. Извинявайте, но вече не сме 1989-а, няма го КОКОН, СИВ и Варшавския договор. За да се изнасят технологии не се изисква разрешение от Министерство на Външно-икономическата дейност. Пазарът не е само България, пазарът (стига да има какво да продавате) е целия свят!

  Ако БАН няма какво да продаде на света, а предпочита да "шитка" "разработки" на българския бизнес, то тя не е с нищо по-различна от едно социалистическо предприятие от времето на социализма, което можеше да изнася само в СИВ срещу преводни рубли. И то ако дейността му се субсидира.

  Така, че нека спрем с тези басни "ние произвеждаме идеи, които са прекалено напредничави за България". Да се оправдава с публиката (или с клиентите) е любимо занятие на всеки бездарник.

  В България и сега се внасят продукти на високите технологии. Огледайте се и ще ги видите навсякъде - джи ес еми, антени за мобилно покритие, скенери за медицинска диагности, в аптеките ще намерите лекарства срещу ред заболявания. За всичко това се дават милиарди левове всяка година. Но тези милиарди отиват в чужбина. А през това време БАН не спира да пее "I am too sexy for this country, I am too sexy for this money".

 73. 71 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Роза, защо си губиш времето да обучаваш неуките?

 74. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "Roza":

  Виж, тези цени са за "непосветени" и за еднократен достъп. Не знам как става и къде, но не може да няма абонаменти. За Щатите ми се върти в спомените, че за научни/ учебни (дори частни) звена цената е 1/2, за personal (любопитни като мен) е основната, а за комерсиални (и за научните им отдели) цената е двойна.

  Като цени:
  Стандартите вървят (зависи от обема, но не говорим за 1-2 странички) по няколко стотин швейцарски франка!!! (200-500)

  Енциклопедия Британика (това не е наука, но все пак не е и фльонга) + MErriam-Webster са под 100 долара годишен достъп.

  Сайт за запознанства, реномиран, без риск от кофти срещи, месечният му абонамент е на 60 паунда.

  Извинявай за мешаните валути, просто това са ми споменавали приятели от съответната чужбина

  Навсякъде научната литература е по-евтина от приложната и безумно по-евтина от пудрите, фльонгите, колите и всичките тези търговски джунджурийки. Не мисля, че един научен институт не може да си позволи такъв разход. Не става дума отделен н.с. да си го плати от джоба, а да се получи достъп за сравнително голям брой хора... А сигурно има и европейски и нам си кви програми за тези неща.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 73 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Николайчо, стой си в Укато, че като нищо ще те вземем в БАН и ще трябва да преживяваш с 400 лева на месец! И за тази сума да правиш нововъведения, които да се внедряват в УК.

 76. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  до #40: Ще си позволя да самоцитирам част от предишния си постинг понеже митът за "ниското ниво на българския бизнес е като първопричина за неприложимостта на идеите на БАН" изглежда неизкореним:

  В България и сега се внасят продукти на високите технологии. Огледайте се и ще ги видите навсякъде - джи ес еми, антени за мобилно покритие, скенери за медицинска диагности, в аптеките ще намерите лекарства срещу ред заболявания. За всичко това се дават милиарди левове всяка година. Но тези милиарди отиват в чужбина. А през това време БАН не спира да пее "I am too sexy for this country, I am too sexy for this money".

 77. 75 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  до Музар 72
  Има абонаменти, но те са институционални. БАН няма пари да ги плати, а държавата не дава. Навсякъде по света всички научни институции са абонирани, но ние не.

 78. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  до #42: Това малко преиначава заключенията на международния одит. Заключението на одита беше, че 17 института вършат добра работа, докато останалите са посредствени. Та въпросът е защо да не се оставят само добрите институти и на тях да се дадат всичките пари? Не виждам защо те трябва да влачат на шията си още 40-50 други институти, чиито output се вижда най-вече в тоалетната чиния.

 79. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  до #73: Това, че се плащат 400 лева е именно резултат от неимоверно раздутия щат. Ако се оставят само институтите, които получиха добра оценка при международния одит, то заплатите няма да са 400 лева, а ще са поне 3 пъти повече.

  Тази система е удобна на хората, които, всъщност не им се занимава с наука. Ходят два дни в месеца, вземат някакви стотинки, а през останалото време "бичат" на "частно". Всъщност това е системата на социализма - "те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим".

  Кой има интерес това да продължава по този начин?

 80. 78 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Николайчо, това, че си в УК няма да ти помогне много, моето момче! Само си губиш времето и парите на родителите си.

 81. 79 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#67] от "Музар":

  Музар, не ми се сърди, но ще се опитам да коригирам малко картинката. За новоформиращите се кадри БАН е само временен пункт. Нещо като прехвърляне на Горна Оряховица. Не коментирам лобирането на разни хора за свои протежета. В общия случай обаче, тук са докторанти и ... на запад. Зависи от специаността, разбира се. Младите хора виждат безперктивността на живота си тук. Доктор? Голям праз. Имаш нужда да създадеш семейство? Ми то си е твой проблем. Със заплатата в БАН не става. Колкото до феодалните старци, те не могат да ти дадат пари (бюджетните са просто мизерни, а пък има и щатове - толкоз). Могат да те експлоатират евентуално за международни договори. Не много. В смисъл, че ще пишат и себе си. И там има вече последствия от действията на българските управляващи. Почна се с Милен Велчев. Той заяви, че тук производитеността е по-малка. Стига се до абсурда, при едно и също количество работа по международен договор, на българските участници да се дава значително по-малко. Защо? Ха познай. Подчертавам - едно и също количество работа. Ще отворя една скоба и ще ти разкажа за един период от преди 10-15 години. Работихме по европейски финансиран проект с един французин. Частник, но дейността - информатика. Имаше си проекти за много пари и си търсеше подизпълнители. Освен абсурда да иска зала с компютри без флопита (за да не открадне някой проекта), помоли да се подадат обяви, за да набира хора (обявявайки заплата). В резултат на това, получи отговор само от един човек, който се поинтересува, дали дадената сума е заплащане за един ден. Повече подобна обява (с предваритено определена заплата - месечна) не направи. Организира конкурс с догаваряне и пр., както си му е реда навсякъде. Не искам да бъда разбран погрешно. Човекът тъй или инак си усвоява европейски пари. Що да не усвои повече, след като тукашните власти му казват, че е пълно схора, дето ще работят почти без пари? Това разбира се е вярно, но не и когато се изисква висока квалификация. Та да затворя скобата. Когато става дума за по-възрастни хора като мен (не съм обаче старец), заминаването в чужбина вече не е вариант. Вариант е обаче да изкарвам нещо допълнително. С незначителните умения, които съм натрупал покрай работа си в други облласти.
  Щото трябва да се живее. Животът при мен и подобни като мен, изисква средства извън бирата и цигарите Ако щеш вярвай. В последните 3 години си купувам всичко сам. Свестен компютър и голям монитор, лаптоп, скенер, принтер, инструменти за подвързване на документации и всички консумативи. Изкарал съм на собствена сметка маса книги и документация - десетки хиляди страници. Защо го правя? Ами защото ценя начина си на живот. Това е начинът ми на живот и намирайки се на върха на новостите (във все по-намаляващ брой области, уви) ме прави жив. И ми прави кеф. И макар и рядко, скалъпвам нещо ново и хубаво. Това е по-добро дори и от секса

 82. 80 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  То дървото като е почти исъхнало трябва да се реже и да се реже до здраво, тия маиче нямат понятие за какво си говорят там; мексиканците се справят хората с тая работа и ако трябва ще докарам Хуакин дето подържа градината ми, да им обясни за дърветата и тн.
  Иначе тия чавета не им се работи, явно е че нищо не произвеждат и тогава аиде чупката и които иска да работи. Тва е нормалната практика ... Ако няма резултати поне някакви няма смисъл от пари да се наливат там. Науката като сичко останало е инвестиция и трябва да се виждат резултати, не непременно парични, примерно публикации в чужбина и тн.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#76] от "Nikolay UK":

  Виж, към одита имаше препоръки. Включително и към тези звена, които "вършат работа". А препоръките са всъщност мека форма на критика. Прочетох обобщения доклад от одита, а сега и за един-два института конкретно. Някой ден ще прочета и за "успешните". Настръхват ми косите - става дума за структурни и изначални деформации, не само до пари. Трагедията е, че ако в БАН (или изобщо учените) не могат да си оправят къщичката, какво очакваме от останалите институции и организации (частни). Най-тежкото е, че навсякъде има и оцелели свестни мислещи хора, но отгоре са им седнали едни дембели с лоясали мозъци, дето дори като крадат не си правят сметка колко фира дават. Че и защо ли, като всичко им идва наготово.

  А пък науката не се мери на кило. За закриване и ликвидиране на БАН не може да се говори. Какъвто и проект за реформа там да се прави, той трябва да бъде обоснован и предложен за обсъждане. Такива урбулешки работи като на ръководството на БАН и на МОН до нищо добро няма да доведат.

  Но финансов одит си трябва. Просто е задължителна първа стъпка. Не беше добро решение точно по повод на одита да се протестира.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 84. 82 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До # 45 "naturisten"

  Моят отговор, се съдържа дума по дума във въпроса ти!
  Повече за теб не мога да направя!

 85. 83 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#14] от "ck":

  http://www.sav.sk/index.php?lang=en

  Covid live matter. Stop the genocide.
 86. 84 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като данъкоплатец предпочитам парите ми да отиват в БАН, отколкото да хрантутя 70 000 милиционера, 40 000 военни и секретно количество мангали в социалното министерство.

  икономист - неграмотник с диплома
 87. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  До коментар [#59] от "Музар":

  В другите институти е така, както си мислим! Затова и трябва да се унищожи наукообразието и да възтържествува истинската наука! Щом се появят признаци, аз съм на първата линия в нейна защита!

 88. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#79] от "zg":

  Значи, човек се захваща с наука, защото има интерес, а не защото ще прави пари от нея. Това като съвсем начална мотивация. После, добре е и да не разчита поне едно 4-5 години на доходи като за семейство. Т.е. в този период малко помощ отвън си трябва - било кредити, било от роднини... И много хъс и желание. В този период обаче трябва да трупа знания и то не от някой, на който вече му е писнало, или някой дето гледа да използва младока и да си върти далаверата... Не само в днешно време, а по всяко време специализация в други университети, научни институти, в друга държава, са били задължителни (биографии на учени от по-миналия век).

  Ако парите за такъв вид научна работа не стигат, ако не стигат за консумативи, за абонаменти, за специализации - за чий дявол се плащат заплати на работещите там??? Ако го няма това, което е науката - изследване, разширяване на кръгозора, обмяна на опит... Наистина, за чий?

  Иначе, онова, последното много добре го знам... Не е необходимо да е нещо велико, достътъчно е да си е твое...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 89. 87 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Който иска моето мнение - представено много подробно, може да го види тук: http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/19/902852_ban_izliza_na_istoricheski_protest/ В резюме: БАН е феодално имение на една напълно разпасала се комуно-феодална шайка, която погазва закона всеки ден и час - в БАН вече 17 години умишлено не се създават критерии за атестиране на учените. БАН е последен бастион на комунизма. НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!

 90. 88 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1240 Гневно

  До коментар [#87] от "Красимир Кабакчиев":

  Кабакчиев, изключи латерната. Нямам нищо против да чета постовете ти, но кажи нещо ново!

 91. 89 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Е, трябва всички да го разберат. Трябва да се набива, докато се осмисли напълно и адекватно. Който го знае, да не го чете.

 92. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  до #81: съгласен съм.

  Закриването на ЦУ има смисъл понеже е административна структура. В ЦУ наука не се прави и там няма действащи учени.

  Проблемът на БАН е и българската наука е, че в управлението са се окопали стари кадри, които блокират всякакво развитие. Заради тях младите нямат перспектива за развитие и се налага да емигрират. Има ли емигрирал академик? Няма да чуете за такъв - нашите "академици" на Запад не ги искат. Така, че български "академик" да заплашва, че ще отиде да работи в западен университет е все едно Тодор Живков да заплаши, че ако не го слушат тук, ще си тръгне и ще стане президент на САЩ.

 93. 91 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#89] от "Красимир Кабакчиев":

  Хитър си, измъкна се! Повторението е майка на знанието, с тази мъдрост няма как да се пребориш! Благодаря за смяната на настроението, тъкмо ме беше напушило!

 94. 92 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#90] от "Nikolay UK":

  Една корекция - ЦУ е и библиотеката на БАН и още няколко важни за функционирането на всички институти звена.

  Когато говоря за ЦУ, мака и да не го казвам директно, имам предвид повечето (има и добри администратори на институти) ръководни и административни кадри. При това не да се закрият, а да се сменят. И задължително да има ясни и написани критерии кой какво има задължение да върши, как да се оценява това и какви са санкциите!

  Едно от нещата, за които пише и Кабакчие. Как така няма ясни критерии за атестиране? Ми, няма, всичкото наука си върви на личния ентусиазъм. А единици са тези, които успяват да го запазят достатъчно дълго.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 95. 93 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#90] от "Nikolay UK":
  В интерес на истината има един академик, който е в САЩ - често пъти го споменават в блога на проф. Лазаров -
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/
  (но в момента ми се губи името). И аз познавах покойния Иван Костов - кристалограф: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2_%28%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%29 Не само не беше комунист, беше върл противник на комунистите. Няма как другояче - справка в Уикипедията къде е бил. Но това са големи изключения, шайката взема в редиците си отделни некомунисти за демагогия.

 96. 94 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Каба, къде си? Защо те няма?
  И този път се размина без драма.
  Творците защитиха храма!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 97. 95 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#93] от "Красимир Кабакчиев":

  Докато умувах над моя "пасквил",
  ти три пъти си се появил!

  www.berbenkov.hit.bg
 98. 96 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#94] от "berbenkov":

  За жалост, този път се защитиха от външния вълк, а се подчиниха на вътрешния... Още не са видяли такъв зор, че да викат "ела зло, че без теб още по-зло"...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 99. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  До коментар [#60] от "Roza":

  Не мога да схвана логиката на разсъжденията: Икономиката е партизирана, факт.При тези условия никой не би се хванал да създава иновации- втори факт, според Вас. За какво тогава е нужно финансиране, ако никой няма намерение да ги влага за иновации? А Вашият пост започва с оплаквания срещу слабото финансиране. Нещо не ми се връзва, ако не се позова на параграф 22.

 100. 98 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 541 Гневно

  За тези, които мислят, че БАН не е дала нищо на световната наука, моля да прочетат това:

  http://svetliospace.wordpress.com/2010/05/15/dyankov-nekompetentnost-biseri/

  Дал съм конкретен пример за съществен принос на БАН в световната наука. Нашите дозиметри се продават и търсят, участвали сме в международни мисии.

  Всеки, който твърди, че БАН не е дала нищо на науката, е или незапознат, или незаинтересован, или лъже нагло!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK