Уорлик: Изненадващо е, че повече от 50% са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна

Джеймс Уорлик

© Дневник

Джеймс УорликПосланикът на САЩ Джеймс Уорлик заяви вчера сутринта в интервю пред БНТ, че е изненадващо, че "такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната" и че нейната собственост "не е съвсем прозрачна".


Така той коментира данните, че 48% от свободните пари на 18-те най-големи държавни фирми са в една банка към март 2010 г. - Корпоративна търговска банка (КТБ). Джеймс Уорлик каза още, че очаква, че правителството ще задава въпроси и ще провери процеса, за да гарантира, че изборът е прозрачен и законен.


КТБ е от една от малкото банки, чиито мажоритарен собственик е един единствен човек - през фирмата "Бромак" - Цветан Василев, който е председател на надзорния съвет на банката. 
Според отчета на КТБ към март вторият по големина акционер в нея е регистрирана в Люксембург "Бългериън акуизишън къмпани ІІ", чийто собственик е Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман (сделката беше направена преди около година). Акции на банката се търгуват и на борсата.


Няколко часа след коментара на Уорлик БНБ разпространи съобщение, в което определи изявлението на посланика като "странно" и обясни, че "няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни". 


От централната банка обясняват, че до този момент са се въздържали от коментар по темата с финансите на държавните фирми, защото това било отговорност на техните ръководства, но сега реагират, защото добрата репутация на банковата система била поставена под съмнение.


През последните няколко дни почти всички държавни фирми мълчат за конкретните критерии, по които избират обслужващите си банки, а министерствата обясняват, че мениджмънтът на тези компании решава, като следва различни процедури. Във вторник премиерът Борисов заяви, че е наредил проверка на депозитите.


А вчера  финансовият министър Симеон Дянков обеща, че до месец ще има единни правила за банково обслужване на държавните дружества, които ще влязат в сила веднага.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Султанът на Оман си харесал една държава. Красива малка държава. И решил да я купи.
  И му я продали.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Браво на БНБ!
  Тоя безличен янки става все по-нахален.

 3. 3 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Sir Humphrey":

  Рядко един дипломат прави непремерени изказвания. Когато при наличието на толкова много банки, половината от парите са в една, почваш да се осъмняваш.

 4. 4 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Може би това е причината Доган да се обади след няколкомесечно мълчание. Как смеят да му пипат банката!

 5. 5 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 671 Разстроено

  До коментар [#3] от "mrivanoff":

  Разбира се, че има за какво да се съмняваме. Нещата, които говори, са верни, но не е работа на посланик да ги говори публично. Поне малко уважение към суверенитета ни, а?

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Добре, че е г-н Уорлик! Той казва, това, което казвам аз! Но мен никой не иска да ме чуе! А него управляващите щат не щат го чуват!

  Г-н Уорлик-народен трибун #1 на България!

  Защото И боко не ще да чуе гласа на народа, когато не му изнася. Та се налага чужди посланици да коментират!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Г-на Волрик, що не си оди да помага на г-н Обама да контролират "големите, прозрачни" банки на САЩ? Тия същите, дето ограбиха не само американските данъкоплатци, но и целия свят. Ми тъй де, като е мераклия да "оправя" банки, има с какво да се занимава. Ний с нащи си банки - ша се упраяме сами

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 8. 8 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Щом посланника на САЩ прави такова безпрецедентно конкретно изказване публично, значи бат' Бойко да си прави изводите.

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Тц тц тц тц, абе негово превъзходителство посланника защо не се обърне към американската фирма KPMG да го информират за състоянието на банката, щом не вярва на БНБ? Те хората знаят за какво става дума

  Между другото, впечатлен съм от отчетите им. Ако всички се пишеха по този начин щеше да е приказка...
  http://www.corpbank.bg/financial_reports_2009_annual_page1.html

 10. 10 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Кръгъл идиот трябва да си, че когато някой ти каже истината, да му се ядосваш.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 11. 11 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "Sir Humphrey":

  Ти му бъди благодарен, че ги казва нещата! Щото него някой може и да го чуе, докато тебе никой не те бръсне за слива. И бъди сигурен, че въобще не му е приятно да го прави.

  Абе, това българите сме много интересни. Един ден викаме: искаме правителство от Брюксел да дойде, на следващия -- ааа, тия що ни пипат суверенитета! Хем сърби, хем боли...

  "The Internet is an insecure place."
 12. 12 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Мишосп - # 1 - Знаеш ли защо красивата малка държава била продадена на Султана на Оман ?

  Защото Султанът на Оман не е избран от народа на Оман и Властта му не е Демократична ,а ЛИЧНА - затова.

 13. 13 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Естественно е че трябва да си каже мнението и трябва да му благодариме за това,........ Американският Президент казва истината.........А по добре ли е да си мълчи.....

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Омръзна ми, посредствени хора да се изказват като последна инстанция, било то руснаци или американци. Ако имахме правителство на място, а не също толкова посредствено, щеше да накара веднага посланика ни в САЩ да направи анализ на това в кои банки са парите на американските държавни агенции и защо.

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Неутрално

  Абе тия кво се правят на идиоти всичките?? Сега изведнтж всички много учудени, като че за първи път виждат годишните доклади на банките???
  Г-н Уорлик да престане да се прави на ущипана девица. ... а ни само той разбира се....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Американският посланик твърдо се изкачи до позицията на третия най-голям популист в България, след ББ и ЦЦ. Корпоративна банка била с неясна собственост. Всъщност собствеността е съвсем ясна, като е известен основният акционер (57%) и вторият по размер (30%). Като говориш глупости, това са си глупости, дори да си храненик на Обама.

  www.dobribozhilov.com
 17. 17 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До № 12:
  Изобщо не сте прав.
  Първо, основната причина е,че султанът на Оман има долари, а за пари управляващите ни са готови да продадат и майка си.

  И второ, заблуждавате се , че избирането от народа е гаранция, че властта е демократична. Да дам ли пример?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 18. 18 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Неутрално

  1000 % е прав Американският Президент и му благодариме за исказването , да му мислят управляващите...

 19. 19 Профил на Mickey Mouse Super Стар
  Mickey Mouse Super Стар
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Собственоста на банката е напълно ясна . 57 % е собственост на бившото ДС , първоначално чрез "създателя" й Илия Павлов , а след убийството му за нея отговаря А.Доган.

 20. 20 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Каква била играта ?Булгаргаз“ внася и тегли 50 млн. лв. от СИБанк, класацията на Дянков-манипулирана
  Publicado 5/19/2010

  Държавната фирма „Булгаргаз“ е внесла 50 милиона лева в СИБанк, след което безпричинно е изтеглила сумата. Странната финансова операция е станала в месеца, в който Съюзът на издателите поиска от финансовия министър Симеон Дянков справка за държавните депозити в частните търговски банки. Така на практика се оказва, че своебразната класация на банките, стопанисващи най-много свободни държавни средства, е манипулирана.

  Целта на акцията на „Булгаргаз“ е изкривяване на данните в справката до журналистическата организация. СИБанк се оказа фаворит сред големите държавни дружества, въпреки изтеглените 50 млн. лв. Според класацията на финансовото министерство, близката до ДПС Корпоративна търговска банка държи 408 млн. лв., следвана от СИБанк с 80 млн.лв. и Централна кооперативна банка с 61 млн.лв. От банката подозират организирана кампания от „Булгаргаз“, която е трябвало да удари директно премиера Бойко Борисов. Известно е, че акционер там е приятелката му Цветелина Бориславова. Оказва се, че в момента трезорът държи едва 30 млн. лв. свободни държавни средства.

  Лидерът в класацията Корпоративна търговска банка е на девето място сред 30-те банки у нас по активи с 2,21 млрд. лева. Пазарният й дял пък е 3,10 процента. Данните на финансовото министерство дават някакво обяснение откъде банката има средства да финансира “Нова българска медийна група”, която обединява горните вестници, при експанзията й на медийния пазар. Към първоначално закупените три вестника впоследствие се прибавиха “Меридиан мач”, “Засада”, “Борба”, “Уикенд”, както и интернет сайтове, телевизии и разпространителски фирми
  http://22chasa.blogspot.com/search?updated-min=2010-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2011-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=37

  toni
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Богатите също плачат. Вадят милиони, местят ги крият ги, перат ги, лъжат. Треска ги тресе. Ние , дето сме на една гола заплата или пенсия си свиркаме. Само не разбрах този уорлик каква длъжност заема в правителството ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK