Парламентът няма да се занимава с подписката на Кърджали срещу политическо гонение

Парламентът няма да се занимава с подписката на Кърджали срещу политическо гонение

© Цветелина НиколаеваПодписката за "силна местна власт", която инициативен комитет от Кърджалийско внесе в сряда в  парламента, няма да бъде разгледана от депутатите, тъй като не отговаряла на изискванията за национална гражданска инициатива. Това съобщи БТА, като се позова на пресслужбата на областната администрация в Кърджали.


Председателят на Гражданския инициативен комитет за "Нормални условия на работа - силна местна власт" Ниязи Шакир представи в сряда на председателя на парламента Цецка Цачева декларация, подписана от 53 400 жители на кърджалийско. Декларацията и подписката към нея бяха представени в понеделник в Европейския парламент в Страсбург, а вчера и на президента Георги Първанов.


Комитетът включва излъчени от ДПС кметове и други представители на местната власт от седемте общини в Кърджалийско, недоволни от извършваните от контролните органи проверки в местните администрации. В подписката се протестира срещу "тенденциозните проверки и създаването на административни пречки за реализацията на започнали проекти по европейски програми от жизнено значение за региона, както и срещу политическия натиск върху органи на местната власт и самоуправление".
Според експерти от Народното събрание подписката не съдържа конкретни предложения, а има по-скоро декларативен характер, предаде БТА. В бланките на документа няма пореден номер на подписите, нито ЕГН и адрес на подписалите се. Инициативата не е организирана по решение на събрание на не по-малко от 50 души с избирателни права, които да са избрали инициативния комитет.


В протокола за учредяването му липсват адреси за кореспонденции и постоянните адреси на членовете. Подписката е локализирана само в област Кърджали, а не на територията на цялата страна.


Изброените обстоятелства не позволяват подписката да бъде разгледана в Народното събрание. Тя не съответства на закона за референдумите и може да бъде предоставена само за сведение на вътрешната, се казва още в становището на експертите, адресирано до председателя на парламента Цецка Цачева.


В понеделник евродепутатът от ДПС Метин Казак представи същата декларация в Европейския парламент в Страсбург. "Хората подкрепят борбата срещу корупцията във всички нива на властта, но са против силовите методи и против зрелищните акции, чрез които изпълнителната власт изземва функциите на съда и прокуратурата", заявил Казак.


Подписалите се са подведени, коментира в сряда депутатът на ГЕРБ от кърджалийския избирателен район Цвета Караянчева. Според нея служители на местната администрация от ДПС са заплашвали жителите на общините, че ако не подкрепят подписката, няма да получат субсидии за тютюн и за отглеждане на крави. По думите на Караянчева подписи са били събирани и пред джамии в областта, където хората също са били подвеждани. Няма спрени, а върнати проекти, които вече са в движение, каза още депутатът от ГЕРБ.


Вчера президентът Георги Първанов прие представители на гражданския комитет и според съобщението на неговия прессекретариат държавният глава подчертал, че особено във време на криза е изключително важно да се подпомагат общините в усвояването на евросредства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK