По следите на собствеността на Корпоративна банка

Собствеността на втория по големина акционер може да е ясна за БНБ, но не е прозрачна

Председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев

© Анелия Николова

Председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан ВасилевВторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) е ясен, но не съвсем. Когато в сряда американският посланик Джеймс Уорлик коментира пред БНТ, че е изненадващо, че "такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната" и че нейната собственост "не е съвсем прозрачна", БНБ реагира с прессъобщение, че "няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни".  


Проверка на "Дневник" в регистрите обаче показа, че поне за втория по големина акционер в банката липсва публична информация за собствеността. 


Това е Люксембургското дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани II" С.а.р.Л., което в началото на 2009г. закупи 30% от капитала на КТБ от мажоритарния собственик "Бромак" ЕООД, притежавано от председателя на Надзорния съвет на банката Цветан Василев. "Бромак" продължава да държи 57,3%. КТБ се търгува и на борсата и останалите дялове са собственост на по-малки акционери. 
В съобщението от 4 март 2009г. , в което се обяснява, че централната банка е разрешила  "Бългериън Акуизишън Къмпани II" С.а.р.Л (БАК) да придобие акции на КТБ се казва, че то е "косвено контролирано от фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман". Косвеният контрол е споменат и в сайта на самата банка. 


Косвен контрол обикновено означава, че една компания се контролира от друга през трето дружество. 


Кой може да отговори кой е собственикът 


БНБ е длъжна да изследва внимателно произхода на капиталите, собствеността и актуалното състояние на всяко физическо или юридическо лице, което придобива дял над 3% в банка. Въз основа на тези проверки тя дава или не разрешение за придобиване. При акционерна промяна в съответната банка, тя също трябва да уведомява БНБ за това. 


"Дневник" изпрати въпроси до централната банка с молба да изясни собствеността в люксембургското дружество и ако то е свързано с Оманския фонд, да получим информация и за собствеността в него. 


От БНБ ни отговориха като ни препратиха към изречение на стр. 57 в Годишния им отчет за 2009, което гласи: "Издадено бе разрешение на "Бългериън акуизишън къмпани II" – дружество, притежавано от Фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман, за придобиване на 30-процентен дял от акциите в капитала на "Корпоративна търговска банка" АД." 


Разликата с предишното съобщение е, че липсва обяснението "косвен контрол". Но това не изчерпва всички въпроси кои са собствениците на фонда т.е. реалнтите акционери до последно ниво. 


За БНБ може и да е ясна тази собственост, но тя не е прозрачна. 


Потърсихме за информация и самата Корпоративна банка. От там ни помолиха да се обърнем към надзорните органи. Изпратихме въпроси и до Оманския фонд. Очакваме отговор. 


Оманска връзка 


От приложените към фирменото дело на КТБ документи  става ясно, че в БАК има двама управители от Оман - Наима Ал-Баруани и Джамила Ал-Жабри, но няма посочено кои са собствениците й.  


Другата публична връзка с Оман - са други двама граждани на султаната - Варит Мубарак Саид Ал-Каруси и Файсал Амур Мохамед Ал-Риями, които влизат в Надзорния съвет на банката в края на март 2009г. след обявяването на сделката. 


Пълномощно да представлява дружеството има адвокат Полина Панайотова. На Общото събрание на банката - 7 април 2010г. - не е присъствал представител на БАК, покзва и приложен във фирменото дело списък на акционерите. 


Още за люксембургската фирма и липсата на прозрачност на т.нар. бенифициарни акционери - в новия брой на "Капитал" тук


Информацията за Оманския фонд е оскъдна. Повечето източници в интернет са на арабски.


Самият Цветан Василев преди финализирането на сделката обяснява в интервю за "24 часа", че "Държавният резервен фонд на Оман не е публична институция. Никъде няма да намерите данни за тях. Всички техни инвестиции се реализират чрез специално създадени за целта дружества. За член на надзорния съвет ще бъде предложен и избран главният изпълнителен директор на фонда. Това е показателно за ангажимента към дружеството." 


При сключването на сделката "Дневник" публикува данни, че към края на 2008 г. активите му са за 8.2 млрд. долара, като по-голяма част са инвестирани в чужди активи, а известен дял е по депозитни сметки в Централната банка на страната. Според данните тогава - притежава керамични и строителни концерни, както и 5% от китайския енергиен гигант China Gas. Има дялови участия в дружества, търгувани на фондовата борса в Мускат, сред които и пристанищния оператор Salalah Port Services Co. Към декември 2008 г. е имал инвестиции във Виетнам и Либия.   


Чрез регистрираното в Люксембург дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани II" фондът притежава 67% и в мегапроекта "Супер Боровец". През 2007 г. заяви желание да се включи в строителството на АЕЦ "Белене". Правил е и няколко щедри дарения в страната след наводненията от 2005 г. Според медийни публикации фондът на арабския султанат е насочил вниманието си към България благодарение на личните приятелски връзки на Симеон Сакскобургготски със султана на Оман.Официално от сайта на КТБ - март 2009 - какво е разрешила БНБ: 
В цитираното съобщение от сайта на КТБ се казва: "подуправителят на Българска народна банка Румен Симеонов, ръководещ управление "Банков надзор", даде разрешение на $Бългериън Акуизишън Къмпани II" С.а.р.Л., Люксембург да придобие акции от капитала на "Корпоративна търговска банка"АД. Това стана със заповед, издадена в петък, 27.02.2009 г. Разрешението гласи, че люксембургското дружество Бългериън Акуизишън Къмпани II С.а.р.Л. в качеството му на дружество, косвено контролирано от фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман, има право да придобие акции с право на глас от Корпоративна търговска банка АД. Те могат да надхвърлят 20%, но без да достигат или да бъдат повече от 33% от капитала на банката, който е в размер на 60 000 000 лв. ".

 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не ми дреме коя и кой стои зад тази банк/д/а...ПОВЕЧЕ ми ДРЕМЕ, по какви критерии ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ са отишли там??? Не трябва ли да има конкурси и тази банка, която предложи най-изгодните условия да получава за съхранение % от държавната парична маса.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Хубав анализ.

  Само не знам защо се прави уговорката, че източниците за оманския фонд са на арабски език. Сигурен съм ,ч е КАПИТАЛ има капацитета да се свърже и договори с някой арабист за превод на текстовете.
  В Софийския университет има хора с арабски, защото има и специалност "Арабистика".

 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  И замириса на скандал.....Грандиозен!

 4. 4 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 435 Весело

  ДПС, ДПС, ДПС, АлДЖАРЕ, опс. сори, обърках се.
  Щом явно се избягва и уклончиви на точно зададените въпроси за собствеността, то това значи само едно - много яко некои са в лайната и се опиртват всеячески да ги скрият ама те меришат ли меришат ...

  крими.lookingfor.click
 5. 5 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Не е важно дали банката е голяма или малка! Важното е е да е "правилната" ! Интересно е кой си "маже" дебело филийката при този "депозитен монопол" ?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  "Потърсихме за информация и самата Корпоративна банка. От там ни помолиха да се обърнем към надзорните органи."

  Това е то. Банка, която не желае да даде информация за собствениците си, държи 48% от свободните пари на 18-те най-големи държавни фирми.

  Перфектно!

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Оная реклама с безлюдната банка, дето охраната ходеше на пръсти, за да не пречат на парите да работят не беше ли тяхна?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 8. 8 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 497 Неутрално

  1/27/2009
  Bulgaria Corpbank says sells 30% to Omani Fund
  Reuters reports that, "The majority owner of Bulgaria's small Corporate Commercial Bank has reached a deal to sell a 30 percent stake to an Omani fund for an undisclosed sum, the bank said in a statement. Corpbank, Bulgaria's tenth-largest bank in terms if assets, said majority owner Bromac has signed a preliminary accord to sell 1.8 million shares or 30 percent of its capital to Luxemburg-registered Bulgarian Acquisition Company II (BAC II). The bank said BAC II was controlled by the Oman State General Reserve Fund, which is one of the key investment institutions of the government of the Sultan of Oman."
  http://www.swfinstitute.org/fund/oman.php

  toni
 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  Може ли някой сведущ да разясни, доколко обвързващо за България е декларациятна на БНБ, че всичко около Корпоративна банка е чисто и прозрачно? Американският посланик няма да си заложи просто така авторитета и да говори непроверени (може би по много канали) факти!

 10. 10 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да напомня едно инфо от 09.02.2010 под заглавие,, Оман форсира Супер Боровец с 1 млрд. долара''
  http://news.expert.bg/?id=283702
  ..............
  Кой стои зад Оман?Освен арабски капитали има руски и такива на Муамар Кадафи. Вижте книгата "Либийска връзка" - там всичко е описано. Транферът е чрез фонда на друга арабска страна в региона - Катар, откъдето преведоха и откупа на медицинските ни сестри. Самият "Екуест" на Георги Крумов пък е тясно свързан с "Глобална България" на банкерката Цветелина Карагьозова.и със СИбанк. А Корпоративна банка да не забравяме ,че е правоприемник на бившата "Булгарсовинвест" -трезор на българо-съветската дружба.Оплетени са като свински черва.

  toni
 11. 11 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Власт + Пари + Медии = очаквано добра комбинация

  малко инфо, за тези кото не бързат.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/04/16/888290_petata_vlast_reket/?sp=2#storystart

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  До коментар [#10] от "maks":

  По тези свински черва не текат ли обратно откраднатите пари на България?

 13. 13 Профил на 4o4o
  4o4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сиреч нашите банки са за пране на пари и никой не си прави труда
  да ги тури тия туруци на място.
  Браво на Дневник и на Капитал.

  Скандалът е лансиран. Сега остава МВР, прокурора Б.Велчев и Дянков да реагират. Защото БНБ не е наша банка. Тя лъже и защитатва други а не нас, българите и лева...

  pipi i kuku
 14. 14 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Според справка в сайта на БНБ, в момента ликвидните средства на КТБ са 340 млн. лв. Това означава, че ако държавата реши в даден момент да изтегли депозитите си, банката няма да може да ги възстанови.
  Не е тайна също, че собственикът на банката Цветан Василев е приближен до ДПС.
  Не е тайна също, че ДПС е проект на ДС, а 99% от партийците му са агенти.
  изводи: "... ние сме на всеки километър..."

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 15. 15 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей, "Дневник"! Я прочетете отново Вапцаров: "Разровиш ли го - ще мирише." В държава, в която непрекъснато се говори за прозрачност означава, че безвъзвратно се е превърнала в гьол. И то в гьол, който смърди от сто километра и не се налага да се ровиш в тинята му.

 16. 16 Профил на EU
  EU
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "naturisten":

  като разбереш кой стои зад тях ще ти стане ясно и по какви критерии са ги избрали

 17. 17 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар 12 от Дон Кихот.
  Текат и още как .По горе бях писала за книгата на Г.Лилов"Либийска връзка" в нея се казва още че агент на оманския фонд е инвестиционното дружество на принцесата на Катар (който беше посредник за откупа за мед. сестрите ни), а в действителност през двата фонда текат бг. мафиотски капитали и през тях е осъществена сделката на една групировка за която вчера Юрген Рот пък намекна
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5591515,00.htm
  с нефтените ни концесии в Либия. Друго агент Гоце Първанов е носител на награда на Оман за "демократичен държавник" (!!? - абсолютна монархия награждава комунист), а двете държави приеха да станат членки на газовия ОПЕК, иницииран от Москва. Между впрочем, омански капитали щяха да купуват и "Кремиковци", само дето в книгата е посочено, че основната фирма на фамилията Митал - "Амстердам холдинг" не се води тяхна собственост, както сочи тамошният търговси регистър.

  toni
 18. 18 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Малко храна
  Bulgarian Acquisition Company II S.à r.l., Société à responsabilité limitée.
  Capital social: EUR 12.500,00.
  Siège social: L-1371 Luxembourg, 7, Val Sainte Croix.

  R.C.S. Luxembourg B 134.766.

  STATUTES
  ...
  Enregistré à Luxembourg, le 10 décembre 2007, LAC/2007/39799. ? Reçu 125 euros.
  ...
  Extraordinary general meeting
  Immediately after the incorporation of the Company, the sole shareholder has adopted the following resolutions:

  1. The sole shareholder appoints as managers of the Company the following six persons, with the following signatory powers, for an unlimited duration:

  - Mrs Rawan Al-Said, Director of Research, with professional address at STATE GENERAL RESERVE FUND, Ministry of Finance, P.O. Box 188, P.C. 113, Waljat Street, Way No. 9105, Muscat, Sultanate of Oman, born on 21 March 1963 in Zanzibar, as A Manager of the Company;

  - Mrs Naima Al-Barwani, Deputy Manager of Accounts Department, with professional address at STATE GENERAL RESERVE FUND, Ministry of Finance, P.O. Box 188, P.C. 113, Waljat Street, Way No. 9105, Muscat, Sultanate of Oman, born on 8 May 1974 in Portsmouth, United Kingdom, as A Manager of the Company;

  - Mrs Jamila Al-Jabri, Manager of Accounts Department, with professional address at STATE GENERAL RESERVE FUND, Ministry of Finance, P.O. Box 188, P.C. 113, Waljat Street, Way No. 9105, Muscat, Sultanate of Oman, born on 30 November 1961 in Tanzania, as A Manager of the Company;

  - LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A., a Luxembourg public limited liability company (société anonyme) with registered office at 7, Val Sainte-Croix in L-1371 Luxembourg, registered with the Luxembourg Trade and Companies Register under the number B 40.312, as B Manager of the Company;

  - Mr Alexis Kamarowsky, Managing Director, with professional address at LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A., 7, Val Sainte-Croix, L-1371 Luxembourg, as B Manager of the Company;

  - Mr François Manti, private employee, with professional address at LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A., 7, Val Sainte-Croix, L-1371 Luxembourg, as B Manager of the Company.

  2. The registered office of the Company is established at 7, Val Sainte-Croix in L-1371 Luxembourg.

  The undersigned notary who understands and speaks English, states herewith that on request of the above appearing party, the present deed is worded in English, followed by a French version, at the request of the same appearing party, in case of discrepancies between the English and the French text, the English version will be prevailing.

  Whereof the present notarial deed is drawn in Luxembourg, on the years and day first above written.

  The document having been read to the proxyholder of the appearing party, the proxyholder signed together with the notary the present original deed.

  toni
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  БНБ ЛЪЖЕ!!!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре че е Джимбо да ви каже кое как че така ще си умрете непросветени, ще ви лъжат както им дойде и вие ще им "вервате".

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на Porfir Vladimirov
  Porfir Vladimirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  големите инвеститори в българия са поканени да инвестират от активни наши бизнесмени-икуест-гаитански,мърдок-гергов,ЕРП-ДС и тн

 22. 22 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Преди падането или разпадането на комунистическата система инвестициите и парите на България се контролираха от държавата като за това имаше хора които отговаряха и бяха контролирани от ДС. Страната имаше доста солидни инвестици в световни корпорации и сравнявайки я с останалите соц.страни тога - средата на 80'те беше в завиждащо положение.
  При разпадането на системата обаче тези пари и инвестиции изчезнаха. Другарите съвместно с контролиращите ги "риинвестираха" парите някъде и така те се изгубиха. По късно бяха напечатани нови които естествено създадоха огромната инфлация и т.н.
  Онези пари от тогава сега а и преди се появяват от време на време под формата на чужди инвеститори но това в действителност не е така защото никой разумен инвеститор без никакви познания от страната не би си сложил парите току така. Това е възможно само ако инвеститора никога не се е занимавал с инвестиции и едва ли не е бил подмамен в нещо.

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Е толкова глупости в една статия отдавна не бях чел. Какво означава според "Дневник" "реални собственици до последно ниво"!? За държавния фонд на Оман логично това са всички граждани на Оман, не виждам какво ще помогне на някой ако бъдат изброени поименно.

 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#23] от "svoboden":

  Държавният фонд на Оман не е собственик, а "косвено контролиращ". Иезуитщината е измислила и такъв термин. Така че няма как "последните собственици" да бъдат гражданите на Оман. Най- вероятно те са от лондонския клон на ДС.Общо взето, свидетели сме на номер "салтанати със султанати". Да видим каква мишка ще се роди от тази дандания и кой бушон ще изгърми! Но "последните собственици" могат да бъдат спокойни- пази ги 20-годишна традиция!

 25. 25 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_901604.jpg
  Ямболски циганин 24 карата ,та звънка.Стари милиционерски номера от скъсаната кошница на кДС.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Добре де, съгласен съм с всичко, ама тоя уорлик да не стана член на правителството ? Или говори от името на обществените организации ...

 27. 27 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  http://www.europe.bg/de/htmls/page.php?id=11207&category=5
  http://www.europe.bg/upload/docs/danailow.jpg
  Политическият стил се променя, казва министърът на културата Стефан Данаилов в стандартни Интервю - Днес е сенчести бизнесмени в политиката Политическият стил в България се променя. Влизането на популисти и сенчести бизнесмени - на "Mutri" - казва Стефан Данаилов, министър на културата на Република България и популярен актьор в интервю за Markus Bernath.

  Stefan Danailow е един от най-популярните актьори в България. Той влезе в театъра и е играл във филмите за комунистическите партизани и по-късно се включи в мафиотските престъпници в италианската телевизия.
  http://www.europe.bg/upload/docs/IMG_4513.JPG
  министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на германската провинция Баден-Вюртемберг Щефан Мапус,

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 28. 28 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Неутрално

  http://www.europe.bg/upload/docs/IMG_4513.JPG

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":

  КТБ е публично дружество и факта, че в статията се коментира дружество от Люксембург означава, че се знае кой е акциоенерът именно дружество от Люксембург. Ако това дружество не е публично, а частно как точно БНБ да разбере, кои са собствениците му, като те могат да се сменят по 2 пъти на седмица и какво значение има!? Всеки студент ще каже, че капиталовите дружества са различно лице от акционерите в тези дружества.

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1486 Разстроено

  До коментар [#29] от "svoboden":

  Да, но БНБ не е "всеки студент". Ако не е в състояние да определи кой е точният собственик, така и да го напише! На какво основание тогава твърди, че собствеността е ясна!?

 31. 31 Профил на prozrenia
  prozrenia
  Рейтинг: Неутрално

  В допълнение на написаното от макс #18 бих искал да напиша и нещо друго базирайки се на същите документи:

  Здравейте жадни за информация хора с будна съвест: направих си труда да потърся някой неща свързани с тази прословута (Корпоративна Търговска Банка) КТБ. Очудващо е как сама се изненадах, че намирам лесно информация, която ми трябва. Ето какво ми попадна:
  1. Собствеността на банката наистина не е ясна, тъй като в регистъра на Люксембург в компанията, която държи 30% от банката (Българиан акуизивън къмпани 2) ясно се вижда, че има два субекта
  - от една страна Държавния резервен фонд на Оман (3 - ма представители от Министерство на финансите на Оман)
  - но от друга страна имаме и Люксембург Интернешънъл Консултинг - представлявана от Алексис Камаровски и Франсоа Манти. За любопитните http://www.interconsult.lu , но не възлагайте големи надежди да получите информация, чии интереси представляват в тази компания!!! На тези хора пазенето на тайна, кой седи зад тях е съществото на бизнесът им! Ето как по недвусмислен начин и лесно е видно, че има неяснота по собствеността на КТБ. Не съм агент на ЦРУ или ФБР или ДАНС, но ми трябваха 10 минути (няколко регистрации), за да достигна до тази информация. На по-л1бопитните мога да изпратя и оригинала от формулчра подаден при регистрацията в Люксембург.Още едно доказателство, че има два субекта в горепосочената фирма е че в устава на дружеството се говори за подписи на мениджъри от А и от мениджъри от Б страна. Ок, зад министерство на финансите на султаната на Оман можем да предположим кой седи, но зад Интерконсулт.....ни е бедна фантазията, кой седи!!!
  Други неща ми правят впечатление фирми:
  - фирми, които се казват Бългериън акуизишън къмпани има 6 на брой ?!?!?!
  Кой си е подготвил 6 компании с (според мен) еднаква структура, един и същ адрес? Дотук открихме само един елемент от този пъзел, а именоо компания номер 2 участва в КТБ, какво правят или ще правят другите 5 ????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK