Православната църква отбелязва Петдесетница

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bigdick
  bigdick
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  това новина ли е ? това не е сайт на някаква църква.

 2. 2 Профил на bigdick
  bigdick
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  а самата статия е лелелеле.....глупости........глпости, как може сериозен вестник да пише такива простотий?????

 3. 3 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#2] от "bigdick":

  ...Вярата ни е запазила,като народ 500 години...!!!Вземи да прочетеш книгата "Време разделно"..!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 4. 4 Профил на Jivko Jeliazkov
  Jivko Jeliazkov
  Рейтинг: Неутрално

  Братле искам да ти кажа че това не са глупости. Ако не разбираш нещата може да попиташ някого или да се поровиш да видиш за какво става въпрос. Първо историята на църквата не е измислица а е истина! И второ това тотално е променило световната история.Дано да разбереш че Бог е добър и това с църквата се е случило за да може хората да са свободни и да живеят добър живот, защото Бог те обича както обича всички.

 5. 5 Профил на B_OT
  B_OT
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Как може нещо свързано с вярата да бъде глупост???
  Ето заради това мюсюлманксия свят става все по-силен и в часност присъствието му в Българиа.
  Срам!!!

  B.D
 6. 6 Профил на Warior
  Warior
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#1] от "bigdick":


  До коментар [#2] от "bigdick":

  Като са глупости. НЕ ГИ 4ЕТИ.

  Da go duhat bednite / Neizvesten Rimski senator/
 7. 7 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#1] от "bigdick":

  Говориш глупости. Петдесетница е Християнски общобългарски празник. Ако не уважаваш българската вяра, то ти не уважаваш и българската нация и държава. Между другото си си сложил снимка на ДЯКОН Игнатий (Васил Левски)
  Честит рожден ден на Христовата църква на всички българи!

 8. 8 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Честито.
  А утре е Деня на Свети Дух и Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 9. 9 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Супер уместна статия, Дневник ! Благодаря най-искрено за избора и начина по който е написана - кратко, информационно. Много от нас оценяват по достойнство такова късче познание за вярата, която не биваше да вземаме сериозно, защото ни пробутваха насила калпавите си идеологии. Не е нужно да си религиозен или голям вярващ, за да оцениш това което е крепяло векове поколения хора и им е давало сила и светлина в тъмницата на живота . Ако днес имаме друг поглед върху нещата и можем да хвалим и критикуваме същевременно, то е и благодарение на Христовата вяра и църква.

  А един BIGDICK няма как да измисли нещо по-свястно да каже, именно защото е BIGDICK по начина си на мислене (айде да не превеждам за тези които не знаят какво значи на български, че не му е мястото тук

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 10. 10 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "yu22":

  Той не е от читающите!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 11. 11 Профил на 4o4o
  4o4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Запалете една свещ или спрете да говорите глупости!Д нес е църковен празник и толкова. Никой не ви кара насила нито да чете
  за него, нито иска мнението ви. Той си съществува и ще съществува. Ти ще изчезнеш един ден. Но празникът ще остане.

  pipi i kuku
 12. 12 Профил на 4o4o
  4o4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Запалете една свещ или спрете да говорите глупости!Д нес е църковен празник и толкова. Никой не ви кара насила нито да чете
  за него, нито иска мнението ви. Той си съществува и ще съществува. Ти ще изчезнеш един ден. Но празникът ще остане.

  pipi i kuku
 13. 13 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Варна":

  Добре казано и на място.
  До коментар [#1] от "bigdick":

  Освен, че пишеш обидни неща за всички, много, ама много те моля да махнеш снимката на Левски от обозначението си - той остана истински дякон до края на живота си.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3637 Весело

  Честит празник на всички миряни!!!

  На Петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове.

  Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Руската православна Църква го нарича Ден на светата Троица.

  За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет. В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил тържествен и радостен, в Ерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

  За апостолите денят бил двойно свят, защото е денят на Възкресението - неделния ден. Събрани в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Христос, сред тях била и св. Богородица, и други вярващи - всичко сто и двадесет души.

  В десет часа сутринта (третия час по еврейско време), настанал голям чул шум от небето. Като че ли вихрушка се спуснала над къщата, дето били събрани. И "явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух" (Деян. 2:2-3). Това бил видим знак на благодатните дарове на Светия Дух. Бидейки безтелесен, Светият Дух избрал чувственото знамение. "Но никой не бива да си мисли - поучава св. Лъв Велики, - че в това, което било видимо за телесните очи, се е явило Божественото същество на Светия Дух. Човешкият взор, както не може да вижда Отца и Сина, така не може да види и Светия Дух".

  Още щом божественият огън пламнал в душите на апостолите, изпълнени с даровете на Духа те започнали да прослявят величието на Бога, като заговорили на разни, непознати за тях дотогава чуждоземни езици.

  Тъй простите галилейски рибари били умъдрени, духовно просветени в разбиране на истините на вярата. Това им дало бодрост, сила и мъжество да идат по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадата и живота си за вярата Христова.

  Шумът от небето привлякъл към къщата множество юдеи "и всички се чудеха и маеха" (Деян. 2:7). Послучай празника в Иерусалим на тоя ден са се били събрали хора от най-различни народности. И всеки чувал на своя си език думи, прославящи Бога.

  Като не могли да си обяснят това необикновено чудо, мнозина от насъбралите се помислили, че апостолите са просто пияни от сладкото вино, въпреки ранния час.

  Тогава свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души (Деян. 2:1-41).

  Трикратно Иисус Христос дарил на учениците Си Светия Дух: преди страданията - неявно (Мат. 10:20), след възкресението Си, духвайки върху тях - явно (Йоан 20:22) и в този момент, когато им Го изпраща съществено.

  След този ден апостолите установили празника Петдесетница и наставили християните да възспоменават Светия Дух всяка година. През ІV век св. Василий Велики съставил коленопреклонни молитви, които се четат и до днес на празничната служба.

  На Св. Петдесетница вечерната служба се съединява с утринното богослужение (след св. Литургия се извършва вечерня), защото молитвите за изпросване даровете на Светия Дух са коленопреклонни, а до Петдесетница в знак на духовна радост, на богослужението не се коленичи. В молитвите на този ден измолваме сущо Господ да помене всички починали наши родители и братя. На Великия прокимен: "Кой Бог е велик като нашия Бог? Ти си Бог, Който вършиш чудеса." - от олтарните двери се хвърля орехова шума към богомолците. Шумата напомня за огнените езици над главите на апостолите. Вярващите отнасят тази шума по домовете Си за благословение.

  Денят на Светата Петдесетница от древни времена се смята за рожденият ден на Христовата Църква, създадена не от суетата на човешки тълкувания и размисли, но по Божествена благодат.

  Следващият ден, понеделник след Петдесятница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

  Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

  Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Мат. 7:17).

  Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Гал. 5:22-23).

  http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/Petdesetnica/index.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK