Счетоводител от образователното министерство е заподозрян за изтеклата тема на матурата по литература

Счетоводител от образователното министерство е заподозрян за изтеклата тема на матурата по литература

© Анелия НиколоваГлавният счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) е заподозрян заради изтеклата тема за матурата по български език и литература. Това източници в полицията, цитирани от БТА.


Официално от МВР съобщиха, че се изяснява кръгът от длъжностни лица, които са имали достъп до темата. По първоначални данни той е ограничен.


От МВР уточниха, че чиновникът не е бил задържан, а само е претърсен домът му вчера. Първоначалната информация беше, че служителят е задържан.
Заподозреният е отричал да има връзка със случая, бил е употребил и алкохол, но в последствие обяснил как е изтекла информацията.


Веднага след изпита по български език и литература, преди няколко дни, се появи информация, че предната вечер в интернет са публикувани трите варианта.


Вече са разпитани учениците, за които се предполага, че са знаели темата и са публикували в интернет информация за това. Става дума за около 70 младежа.


Министърът на образованието Сергей Игнатов е заявил, че ще направи коментар за информацията за задържан служител на министерството, след приключването на разследването по случая. Това съобщиха от пресцентъра на МОМН, цитирани от БТА.


Вчера образователният министър заяви, че от гледна точка на министерството всичко документално е чисто и са били взети всички мерки да се ограничи достъпа до информация. Той посочи, че образователното министерство се е обърнало към вътрешното по случая и ГДБОП провежда разследване.


Нямаме основания да твърдим, че ще има отмяна на матурите, уточни той. Ще се анулират обаче работите на тези ученици, за които се установи, че са се възползвали от изтичане на информация, защото това е равносилно на преписване.


На 14 май около 70 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература. Те решаваха тест от 41 въпроса. Последният от тях беше да напишат есе или съчинение по темата "Силата на словото" по откъси от одата "Васил Левски" на Иван Вазов.


След приключването на матурата във форуми в интернет се появиха информации, че трите теми за 41-ви въпрос са изтекли още късно вечерта на 13 май. МВР и МОМН започнаха разследване по случая, като министър Игнатов заяви, че резултатите се очакват до края на тази седмица.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Това добре, но изглежда, не може да се справи с други, най-вече с такива, които фалшифицират досиетата си КАТО АГЕНТИ И ДОНОСНИЦИ на КДС като късат и горят страници от него.

 2. 2 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не могат да намерят кой уж е подписал ББ, издал нотариални актове и присвоил стотина имота в София, а тук направо задържаха човек. Явно така им е угодно.

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоя счетовредител го отнесе. Очаквайте конкурс за длъжността с главна характеристика - да може да изнася теми.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Истината е , че винаги изтича инфо за матурите . Не само сега . Преди 4 години , когато аз ходих на матура пак се знаеше темата .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  То не е толкова важно. Важно е какво и как ще го напишеш, винаги си личи кой какъв е и колко струва...

 6. 6 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А мога ли да попитам откъде накъде главен счетоводител в Центъра за интеграция ще знае темата за матурата?!?!? Откога главните счетоводители разбират и от литература? Айде сега от МОН като се правиха на толкова оригинални, че всичко било ОК, да обяснят.В цивилизованите държави при такава ситуация с изтичане на тема за матурата по БЕЛ ,министърът си подава оставката. Той е отговорен за всичко, после всички по стълбичката след него.Но...в цивилизованите!

  toni
 7. 7 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А мога ли да попитам откъде накъде главен счетоводител в Центъра за интеграция ще знае темата за матурата?!?

  Ако той е знаел, колко други в МОН са знаели?

  Напълно възможно е този чичко да е изнесъл темите... но не е бил единствения. Тогава защо само него го гонят? За PR-ефекта от "акция 'Счетоводителите'"? Пфу...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  хи хи - макс,много добре го каза!))))

 9. 9 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Смърди отвсякъде. Какъв счетоводител? Министърът обясняваше, че само четирима знаели темите. И той самият знаел, но нямал право да казва. Такива идиотщини говори вече цяла седмица. И че бил спокоен. Та колко всъщност, освен т.нар. "четирима", са знаели, но "не са имали право да казват"?

  С. Игнатов на 15.05.2010 пред "Дарик":
  ...
  "Казвате - четирима души са знаели темите и вариантите.

  Само четирима души. Дори аз като министър се стараех да не зная конкретни неща.

  А, вие не сте ги знаел трите варианта.

  Аз ги зная, но е хубаво да не ги зная. В смисъл нека четирима души само, които работят.. . .. . и сега се предприемат всички действия, но, общо взето, мога да кажа, че в цялата страна, където се проведе изпитът, положението е спокойно. Нямаме развълнувани родители дори, както предишни години. Имаме няколко случая, където са анулирани работи за преписвания, в страната, което си е в реда на нещата.

  Само да обясните механизма, по който пращахте тези теми, понеже четох някъде, че това ставало на дискове и само в случай, че дискът, защитен с парола, не. . .

  Той е с парола, да.

  .. да, не проработи, щяло да става по имейл с парола до съответното училище.

  Да, да."

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=529144

  И каква е тази нужда темите да се определят предварително, да се шифрофат с не знам какъв си софтуер и да се разпращат с непробиваеми СД-та до стотици училища?
  Затънали до шия в корупция и лобизъм. Не случайно изливат кофите с л..на по всички останали. За да се чувстват чисти. Както обикновено крадецът вика дръжте крадеца.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 10. 10 Профил на arsstatistica
  arsstatistica
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Къде в интернет са изтеклите матури? Дайте линк!

 11. 11 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Корумпирани хора винаги ще има. Изкуството е как да се направи така, че да няма сметка от корупцията. Толкова ли не могат да си направят елементарна организация, за да обезсмислят течовете на информация? То пък и за какво е целият напън - да влезеш да учиш висше в България, където в повечето случаи амортизирало знание се предава от амортизирани кадри?

 12. 12 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 506 Неутрално

  При положение ,че само преди дни просветното министерство заявиха, че след тяхна проверка не са установени нарушения и предварително разпространяване на темата не е възможно,питам аз как днес изведнъж се появи тоя главен счетоводител ??Нали уж темите-4 на брой се теглиха от неутрален човек и той е изтеглил темата.?Как е знаел коя тема ще е се изтегли че, предварително да я подскаже на нуждаещите се?Намирисва ми ,че се търси изкупителна жертва и я намериха в лицето на набеденият от днес главен счетоводител в Центъра за интеграци.Същият ще го махнат ,та да сложат тяхен човек.Тая новина първи я обяви физкултурникът Цецко и то не от къде да е а от Италия.

  toni
 13. 13 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И от Луната се вижда, че образованието в БГ е за музея при всички възможни управления. Просто това не е силната страна на нашенеца. И колкото е по неук и тъп, става по лаком и нагъл. Тъжен факт. Неотговарящите на този профил отдавна са напуснали пределите на "Рудинътъ". Ква тема, кви 5 лева. Ми цялото управление е с дипломи и титли без покритие. Аман от доктори, доценти и професори по каквото се сетите.

 14. 14 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Гневно

  Бих коментирал брзкруполните далавери в образователната система,но откровенно нямам нерви нито желание да се ядосвам заради групичкиа новоизлюпени недоносчета...............нека вървят по-дяволите.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 15. 15 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 450 Неутрално

  безкруполните*

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 16. 16 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 672 Весело

  брзкруполните
  откровенно
  групичкиа
  по-дяволите

  /facepalm

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 17. 17 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Я да запитам някой знае ли името на Гл.счетоводител на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОМН ??Що ми се струва ,че из медиите се тиражира име което не отговаря на истината?

  toni
 18. 18 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 450 Весело

  Грешка е.Не е той,а дежурната чистачка,която намерила в кошчето темите.Да си признае и да спаси счетоводителя.

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Весело

  Аз зная кой ги е пуснал.
  Счетоводителя е само изкупителна жертва.
  Пуснал ги е сам министъра.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не звучи убедително главният счетоводител да е виновника за изтичане на темата. Няма как, а освен това и да е знаел - не той е разпространил информацията. Второто странно обстоятелство е, че свеждат бройката до около 70 младежи. Как ги определиха 70, ако тази информация е разпространена в интернет. Могли са да са стотици.
  Трето - как ще бъдат открити - може би ще се спрат на взелите от 5 нагоре, като се предполага, че тази им висока оценка се дължи на тази информация.
  Смърди тази работа. Да разкрият останалите теми в пликовете. Да анулират изпита. Да променят процедурата, като се изтегля в деня на изпита от урна с всички теми, които предварително се определят - 100 -300 или нещо подобно.
  Игнатов е гузен, което означава, че има нещо гнило в тази работа. Казвам гузен, защото липсата на притеснение и омаловажаване на случая е естествен рефлекс да прикриеш нещо.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Предишните, че крадяха крадяха, но тия минаха всякакви граници. Да продадат темите за матурата!?

 22. 22 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "svoboden":


  До коментар [#20] от "rivera":

  Каква работа има един счетоводител в министерството, и то не
  пряко в министерството на ПРОСВЕЩЕНИЕТО, да коментира сасви ще са темите за матурата! Те в кафенетата това ли обсъждат! Кой се е отнесъл по такъв начин с информацията, това е важното, независимо дали е искал да я продаде. И после, извинявайте, ама тия наистина отговарят на определението на един "кандидатстудент" за "министър" - "лице с ранг на ЧИНОВНИК". Не бива да анулират матурите, децата не са виновни, ако не е пусната умишлено информацията късно вечерта преди матурата в нета. Ако някои от тях имат възможност да ходят на "скъпо платени" уроци при разни "хора от министерството" значи, просто могат да си го позволят и го правят. Те поне ходят на уроци. Но още една матура-като махнем разходите, които хич не са малки, това си е стрес за децата, следват и кандидат-студентски изпити, сега абитуриентски, изобщо да се намерят виновните и да отнесат наказанията. Защо всички десетки хиляди ученици ще плащат за тая дивотия в министерството. Някой бил пил, пък дали се е напил, дали е дочул, така не става. Да си проведет вътрешно разследване и тогава да говорят.

 23. 23 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И честит Ден на славянската писменост и култура на всички форумци!

 24. 24 Профил на schz
  schz
  Рейтинг: 395 Весело

  а онова източници в министерството?

 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#15] от "y_antipat_y":

  безСкруполни

  Идва от скруполи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 26. 26 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 495 Весело

  Ало, МОМН пускайте децата да вървят нагоре бе! На к'ви се правите, нали след матура трябва да влезнат да учат някъде...ВУЗ, Градът на Греха ги чака, Ботевград ги чака, СЛАВЯНО-МОСКОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ги чака...така и така са неграмотни, к'во ги мъчите? Взете да затворете някой от изброените по-горе, вдигнете малко летвата...не може всеки младеж да е студент, не може - това никъде го няма...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 27. 27 Профил на nt
  nt
  Рейтинг: 245 Неутрално

  За мен гафът е на Игнатов - четирима знаели темите - плюс няколко счетоводители, чистачки, телефонистки и портиери може би.
  Но какво да се очаква от ДОЦЕНТ с една публикация и НУЛА цитата - явно в заобикалянето на правилата е силата на министъра. И в липсата на каквото е да е приличие или срам. И май няма визия за образованието изобщо - освен ако може да унищожи СУ, БАН и още нещо сравнително свястно, че да не може недоразумението НБУ с нищо да се сравнява.
  Това е поредния Сергей, завършил в Съветския съюз...

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 08:42 на 24/05/2010 от неговия автор.

 29. 29 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 472 Неутрално  До коментар [#25] от "7777":
  До коментар [#14] от "y_antipat_y":
  БЕЗСКРУПУЛНИ идва от scrupulosus. Първото значение идва от латински и значи пълен с остри камъни.

 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит празник на всички!

  (виждам, че aha ме е изпреварил)

  Пожелавам повече грамотност за всички!
  И четящи, и пишещи!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на ver05
  ver05
  Рейтинг: Неутрално

  Честит празник на всички! Дано успеем да съхраним и пренесем във времето това, което са ни оставили тези преди нас!

 32. 32 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Честит празник!


  темата ,както и темите за всички кандидат-студентски изпити се знаеше предварително.Така е от последните 30 години.Така е и с изпитите за длъжност в министерствата, във всички агенции и администрации, изпитите за съдии, събеседването с кандидатите за престижни службици.Оше от кандидатстването в детската градина за надарени деца изтича инфо с вероятните тестове ,за да може да се подготвят дечицата и до конкурсите за работа - правилните кандидати знаят на какво да наблегнат в подготовката.

 33. 33 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "noshtna_straja":

  Благодаря!
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
  Да пазим нашият език, да пазим в сърцата си спомена за онези, които го създадоха - светите братя Кирил и Методий, Климент Наум и Ангеларий, както и всички други ученици, разпространили знанието.

 34. 34 Профил на wertyusa
  wertyusa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е смешно, за някакви си матури да се стига до разследвания! Главен проблем на държавата се оказаха безсмислени темички, на кого му пука изобщо...

  Etiam si omnes, ego non
 35. 35 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4525 Разстроено

  И сега като го изгонят човека каква файда?? Информация изтича всеки ден от Полиция, Прокуратура, Съд, Парламент никой нищо не прави, Тук за едни кирливи теми направиха най-важната новина за България. Тъпа държава...НЕ ПО СКОРО ТЪПИ УПРАВНИЦИ. Държавата ни е супер.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 458 Весело

  Изправяме реклами всякакви-срещу допълнителен доход вече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK