А защо да няма публичен регистър и за акционерите в банките

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (вдясно) и зам.-председателят Стоян Мавродиев

© Дневник

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (вдясно) и зам.-председателят Стоян МавродиевВторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) е ясен, но не съвсем. Когато миналата сряда американският посланик Джеймс Уорлик коментира пред БНТ, че е изненадващо, че "такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната" и че нейната собственост "не е съвсем прозрачна", БНБ реагира с прессъобщение, че "няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни".  Проверка на "Дневник" в регистрите обаче показа, че поне за втория по големина акционер в банката липсва публична информация за крайните собственици. Те може би са ясни на БНБ, но не са прозрачни. (Всичко по темата тук.)


В момента парламентът приема поправки в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН), които ще наложат всички небанкови институции (които КФН регулира) да разкрият реалните си собственици с дялове над 5%. Тази информация ще бъде публикувана в публичен регистър, за да може всеки гражданин да я провери в интернет.


За банките липсва подобно изискване. Такава информация се разкрива само пред БНБ. Логично е обаче собствеността в банките също да е абсолютно прозрачна и всеки клиент да може да я провери. Затова "Дневник" започна допитване първо сред депутати от икономическата комисия дали няма да инициират промяна и в Закона за кредитните институции.
Стоян Мавродиев (ГЕРБ) и Мартин Димитров (СДС) заявиха, че принципно подкрепят такава идея.


"Трябва да има прозрачност в собствеността във всички институции във финансовия сектор - както небанкови, така и банкови", каза зам.-председателят на икономическата комисия Стоян Мавродиев. "В законопроекта за КФН споделях тезата, че трябва да има прозрачност за всички акционери независимо дали притежават 1 или 100% от капитала на една небанкова институция. Подобна логика би могла да бъде приложена и към банковите, но не искам да правя спекулации в настоящия момент поради чувствителността на темата, а и това е нещо, което трябва да бъде координирано с БНБ", допълни Мавродиев.


"В БНБ има много сериозен режим за банките и информацията за тях би трябвало да е публична", заяви и Мартин Димитров, председател на икономическата комисия. Той твърди, че и в момента всеки човек би могъл да провери собствениците на банките, но обеща да провери допълнително и ако има съмнения в това отношение, да внесе необходимите предложения за промени в законодателството.


Мавродиев и Димитров внесоха и предложенията за изменения в Закона за потребителския кредит, които изискват от банките да разкриват публично методиката си за определяне на лихвените проценти по отпусканите заеми.


"Дневник" ще продължи да събира мнения по темата. Може да изпращате позиции на [email protected]Борисов: СИБанк щеше да е много по-назад, ако "Булгаргаз" си бяха изтеглили по-рано парите така, както съм казал
"Искам категорично да заявя, че всяко пипане и рязко движение в банковия сектор - първо, по закон е наказуемо и, второ, е много опасно особено в сегашната ситуация. Именно затова ние не сме си позволили абсолютно никаква намеса в банките. Искам категорично да заявя, че всяко пипане и рязко движение в банковия сектор - първо, по закон е наказуемо и, второ, е много опасно особено в сегашната ситуация. Именно затова ние не сме си позволили абсолютно никаква намеса в банките. Каквото е било в последните 3-4 години по отношение на която и да е банка, такова е и сега. Но за съжаление в България, това си е и моя вина, всеки проблем накрая идва при мен. Възложил съм проверка. Ако е имало нарушения - повече няма да ги има!"
Това заяви в събота в интервю за "Труд" премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за коментара на Джеймс Уорлик. Според Борисов по думите на посланика излиза, че има някаква тъмна сила в България, което не е вярно. "Неслучайно БНБ отговори с остро писмо, за да обясни, че банката си е свършила работата", каза премиерът.
Темата в кои банки са държавните пари е избягвана от Борисов с лаконични коментари. След като стана ясно къде държат средствата си най-големите компании и фактът, че 48% от тях са в КТБ, той нарече и това "заварено положение" и възложи финансовият министър Симеон Дянков и икономическият Трайчо Трайков да направят проверка.
"СИБанк не само не е на първо място (сред банките, които държат парите на държавните дружества), а и щеше да е много по-назад, ако "Булгаргаз" си бяха изтеглили по-рано парите така, както съм казал. Мислят, че като са ги оставили там, ще са ми по-близки и по-мили", коментира още премиерът.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK