А защо да няма публичен регистър и за акционерите в банките

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (вдясно) и зам.-председателят Стоян Мавродиев

© Дневник

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (вдясно) и зам.-председателят Стоян МавродиевВторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) е ясен, но не съвсем. Когато миналата сряда американският посланик Джеймс Уорлик коментира пред БНТ, че е изненадващо, че "такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната" и че нейната собственост "не е съвсем прозрачна", БНБ реагира с прессъобщение, че "няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни".  Проверка на "Дневник" в регистрите обаче показа, че поне за втория по големина акционер в банката липсва публична информация за крайните собственици. Те може би са ясни на БНБ, но не са прозрачни. (Всичко по темата тук.)


В момента парламентът приема поправки в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН), които ще наложат всички небанкови институции (които КФН регулира) да разкрият реалните си собственици с дялове над 5%. Тази информация ще бъде публикувана в публичен регистър, за да може всеки гражданин да я провери в интернет.


За банките липсва подобно изискване. Такава информация се разкрива само пред БНБ. Логично е обаче собствеността в банките също да е абсолютно прозрачна и всеки клиент да може да я провери. Затова "Дневник" започна допитване първо сред депутати от икономическата комисия дали няма да инициират промяна и в Закона за кредитните институции.
Стоян Мавродиев (ГЕРБ) и Мартин Димитров (СДС) заявиха, че принципно подкрепят такава идея.


"Трябва да има прозрачност в собствеността във всички институции във финансовия сектор - както небанкови, така и банкови", каза зам.-председателят на икономическата комисия Стоян Мавродиев. "В законопроекта за КФН споделях тезата, че трябва да има прозрачност за всички акционери независимо дали притежават 1 или 100% от капитала на една небанкова институция. Подобна логика би могла да бъде приложена и към банковите, но не искам да правя спекулации в настоящия момент поради чувствителността на темата, а и това е нещо, което трябва да бъде координирано с БНБ", допълни Мавродиев.


"В БНБ има много сериозен режим за банките и информацията за тях би трябвало да е публична", заяви и Мартин Димитров, председател на икономическата комисия. Той твърди, че и в момента всеки човек би могъл да провери собствениците на банките, но обеща да провери допълнително и ако има съмнения в това отношение, да внесе необходимите предложения за промени в законодателството.


Мавродиев и Димитров внесоха и предложенията за изменения в Закона за потребителския кредит, които изискват от банките да разкриват публично методиката си за определяне на лихвените проценти по отпусканите заеми.


"Дневник" ще продължи да събира мнения по темата. Може да изпращате позиции на [email protected]Борисов: СИБанк щеше да е много по-назад, ако "Булгаргаз" си бяха изтеглили по-рано парите така, както съм казал
"Искам категорично да заявя, че всяко пипане и рязко движение в банковия сектор - първо, по закон е наказуемо и, второ, е много опасно особено в сегашната ситуация. Именно затова ние не сме си позволили абсолютно никаква намеса в банките. Искам категорично да заявя, че всяко пипане и рязко движение в банковия сектор - първо, по закон е наказуемо и, второ, е много опасно особено в сегашната ситуация. Именно затова ние не сме си позволили абсолютно никаква намеса в банките. Каквото е било в последните 3-4 години по отношение на която и да е банка, такова е и сега. Но за съжаление в България, това си е и моя вина, всеки проблем накрая идва при мен. Възложил съм проверка. Ако е имало нарушения - повече няма да ги има!"
Това заяви в събота в интервю за "Труд" премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за коментара на Джеймс Уорлик. Според Борисов по думите на посланика излиза, че има някаква тъмна сила в България, което не е вярно. "Неслучайно БНБ отговори с остро писмо, за да обясни, че банката си е свършила работата", каза премиерът.
Темата в кои банки са държавните пари е избягвана от Борисов с лаконични коментари. След като стана ясно къде държат средствата си най-големите компании и фактът, че 48% от тях са в КТБ, той нарече и това "заварено положение" и възложи финансовият министър Симеон Дянков и икономическият Трайчо Трайков да направят проверка.
"СИБанк не само не е на първо място (сред банките, които държат парите на държавните дружества), а и щеше да е много по-назад, ако "Булгаргаз" си бяха изтеглили по-рано парите така, както съм казал. Мислят, че като са ги оставили там, ще са ми по-близки и по-мили", коментира още премиерът.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 690 Весело

  на 'дневник' страшни идеи им идват, бам идея и след 25 минути вече шефовете на икономическата комисия започват да я обмислят дълбокомислено събрали вежди.

  ако го поставим в переспектива: все едно примерно на някой репортер от файненшъл таймс да му хрумне нещо, да завъртят шайбата и джордж озбърн вече да обмисля промени в законодателството, което да засегне банки, които въртят милиарди ... малко на постановка прилича цялата схема, но поне е позитивна

 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  След телеграф и монитор и вестник класа изригна срещу кръга кеш&кери

  Кръгът “Капитал” превзема БФБ и финансовия надзор

  Кръгът “Капитал” се готви да превземе ключови позиции на върха на Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската фондова борса (БФБ), и то точно в момент, когато предстои нова вълна от атрактивни продажби чрез фондовата борса. Сред тях е и приватизацията на 33-процентния държавен дял от електроразпределителните дружества (ЕРП-та). Това научи „Класа“ от два независими един от друг източника.
  Две са готвените рокади. До месец предстои смяна на шефа на КФН, като на негово място има вероятност да седне бившият й председател Апостол Апостолов, който е близък приятел на бизнесмена Иво Прокопиев, собственик на медийните издания „Дневник” и “Капитал”.
  В началото на годината именно тандемът Апостолов - Прокопиев чрез силните си връзки и съдружници успя да отбележи първия си успех в превземането на ключови позиции. Това стана, след като бе уволнен Съветът на директорите на БФБ без каквито и да е обяснения, разказват от борсовите среди. В ръководството на борсовия оператор като зам.-председател бе назначен кумецът на бившия шеф на КФН Апостол Апостолов – Васил Големански.
  Той беше директор на дирекция “Информационни технологии” в Централния депозитар АД – друга ключова институция на българския капиталов пазар. Според запознати, но по непотвърдена пред „Класа“ информация Големански е използвал положението си, като е предавал информация за акционерите на публичните дружества и за собствениците на компенсаторни записи. Преди години за това дори е било образувано следствие, но тогавашният шеф на КФН Апостолов без много шум е потулил нещата.
  Въпреки огромната си власт по това време шефът на комисията не е успял да наложи Големански за изпълнителен директор на Централния депозитар. Все пак здравият разум на другия мажоритарен акционер в Централния депозитар –Българска народна банка (БНБ), надделява и Големански е бил отстранен.
  Сега обаче кръгът “Капитал”, към който се причислява и Апостол Апостолов, отбелязва своеобразен реванш - Големански стана зам.-председател на Съвета на директорите и дори се очаква да заеме поста на изпълнителен директор на мястото на сегашния шеф Иван Такев. От борсовите среди подозират, че по този начин с готвените рокади начело на КФН и БФБ в лицето на Апостолов и Големански Прокопиев се надява да получи задкулисното управление на капиталовия пазар, и то точно когато предстои приватизацията на апетитните дялове от ЕРП-тата.

  Топлата връзка Прокопиев-Апостолов

  Като че ли няма друга личност в България като Апостол Апостолов, която да е заемала едновременно няколко толкова важни позиции в държавни и частни структури. През 2001-2003 година той беше едновременно изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП), изпълнителен директор на Централния депозитар АД (в отпуск) и председател на СД на БФБ АД. Последните две дружества, макар и със значително държавно участие, са частни и плащат добри суми на бордовете си.
  Топлата връзка Апостолов–Прокопиев датира още от 2000 г. със сделката за приватизация на “Каолин” ЕАД. В далечната 2001 г. в свое писмо окръжният прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова обяснява пред тогавашния шеф на АП Апостолов, че при приватизацията на ЕАД “Каолин”-гр. Сеново са допуснати нарушения на закона. Според проверката на прокурорката учредяването на работническо-мениджърскот дружество (РМД) “Каолин-98” АД е извършено в нарушение на закона, като сред акционерите, които са записали акции, са включени лица, които не са правоимащи, а именно братът на Иво Прокопиев - Александър. На 4 август 1999 г. е учредено РМД “Каолин-98”. Приватизационната процедура е открита на 14 септември 1999 г. Два месеца по-рано – на 1 юли, Даниела Шишкова, съпруга на тогавашния главен редактор на “Капитал” Петко Шишков, и Александър Прокопиев, братът на Прокопиев, са формално назначени на работа във фирмата, за да вземат участие в РМД-то. И двамата нямат нито един работен ден в „Каолин“ АД, а по закон правото за придобиване на акции може да стане след 2-годишен стаж в предприятието.
  На базата на тези данни и други уточнения от прокуратурата в Разград искат от АП да предяви иск за разваляне на приватизационния договор.
  В отговор на предложенията на окръжния прокурор на Разград изпълнителният директор на АП Апостол Апостолов се позовава на чл. 25, ал.3 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОП), според който има четири групи лица, които могат да бъдат акционери в дадено юридическо лице. Това са работници и служители, лица без трудов договор за управители, лица по чл.5, ал. 2 - с минимум 2 години трудов стаж, и хора, чиито изобретения са внедрени в организацията и работата на дружеството.
  Според текста на Апостолов фактът, че Александър Прокопиев не е имал изискуемия минимум от 2 години трудов стаж (чл.5, ал. 2 от ЗППДОП), не представлява нарушение, защото той се явява като работник в дружеството. Благодарение на това писмо и в нарушение на закона, извършвайки престъпление по служба, Апостолов спасява Прокопиев и сделката за “Каолин” не е развалена. Вследствие на тази услуга благодарният бизнесмен и неговите медии фаворизират и защитават изпълнителния директор на АП.
  Друг интересен факт е, че няколко месеца след водената кореспонденция между Хаджидимитрова и Апостолов прокурорката започва предварително разследване за престъпления на длъжностни лица по повод приватизацията на ЕАД “Каолин”. След направената проверка и образуваното производство от окръжната прокуратура на Разград и сектор “Икономическа полиция” на РДВР-Разград са установени данни за престъпления извън първоначално обявените.
  Според данните на Хаджидимитрова през далечната 1997 г. с решение на АП е било отредено създаването на смесено дружество между ЕАД “Каолин” и Sibelco Белгия. По този повод тогавашното Министерство на промишлеността изготвя оценка на дружеството, според която стойността на акция от капитала е оценена на 70 долара. През октомври 1999 г. е решено компанията да бъде приватизирана, месец по-късно тогавашният изпълнителен директор на АП Захари Желязков насрочва нова оценка на ЕАД “Каолин”, според която цената на акция е само 16,925 лв.
  По-интересен факт е, че новата оценка на компанията е направена не от кого да е, а от инвестиционния посредник “Булброкърс”, собственост отново на Прокопиев, става ясно от справка за дейността на посредника.
  Според данните на окръжния прокурор след създаването на РМД “Каолин-98” АД стартира процедурата за приватизация. Три дни преди тя да приключи, става ясно, че РМД-то, което впоследствие закупува 75% от предприятието за 7,2 млн. лева, е внесло сумата от 170 хил. лв. Това означава, че

  РМД-то предварително е знаело какво е решението за потенциалния купувач

  По времето на подписване на сделката плащането е планирано да се извърши по следния начин: от купувача се очаква да плати 10% от общата стойност на сделката в брой, а останалата сума е разсрочена, като 50% от нея са във вноски за период от 10 години и 50% чрез компенсаторни инструменти (търгувани на минимална част от номиналната им стойност).
  Малко след окончателната приватизация на ЕАД “Каолин” се учредява и нов Борд на директорите (БД), като членове в него влизат Иво Прокопиев – председател, Александър Прокопиев – изпълнителен директор, Константин Ненов – главен изпълнителен директор, и Филип Калоянов – изпълнителен директор.
  Няколко месеца по-късно на общо събрание отново в противоречие със закона е взето решение за увеличаване на капитала на дружеството от 567 205 лв. на 3 403 230 лв. чрез емитиране на нови акции. Без да имат одобрение от АП и преди да бъде изплатен напълно 75-процентовият дял, директорите взимат решение новите акции да бъдат напълно придобити от “Алфа финанс” АД. По този начин дружеството, което също е под контрола на Иво Прокопиев и Петър Шишков, придобива 83,33% от целия капитал на ЕАД “Каолин”-Сеново. В резултат на сделката участието на държавата е намалено до 14,7%, а това на РМД “Каолин-98” АД до 12,5 на сто.
  Вследствие на тези данни окръжният прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова внася обвинителен акт срещу лицата, управляващи ЕАД “Каолин”. По този начин Иво и Александър Прокопиеви, Константин Ненов, Филип Калоянов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Георги Димов получават ограничителни заповеди и са задължени да внесат парична гаранция от 10 хил. лв., за да не бъдат арестувани. През 2002 г. обвиняемите са изправени пред съда. В заключителната реч обаче изненадващо прокурорът Хаджидимитрова сваля всички обвинения и съдебното дело завършва с обявяването им за невинни. Интересен факт е, че до ден днешен въпреки натрупаните доказателства не са ясни мотивите за оттегляне на обвиненията от страна на прокурора.
  Днес много от познатите в тези стари сценарии лица отново правят опити да се домогнат до апетитни предприятия, след като пак “замириса” на приватизация.
  А иначе лицемерието и двуличието нямат край. В предпоследния си брой в. „Капитал“ “громи” същата тази съдебна система, която не осъди неговия собственик и съучастниците му за извършените престъпления и ги направи богати. Като че ли е вярна дефиницията, че далавера е сделка, в която Прокопиев и Апостолов участват.

 3. 3 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  Правилно повдигнат въпрос от полит-лилипутите на Мартинчу, но да не забравят да вметнат в регистъра и итало-българската банка в Милано, където съковчежник, чрез зетя си е дон Джовани Костовезе де ла Драгалевци, небезивестния шеф на СДС+ДСБ = СК

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 4. 4 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#1] от "Боги":

  Не се кахъри бе момче за Капитал-а и дъщерния му дневник Дневник-а, нали попай-я ти обясни (отдолу) за какво става дума?! Другарите братя Прокопиеви (сиреч ДС), знаят що си дават парите на платените "свободни" журналисти ... борбата, що настана е "безмилостно жестока", все пак иде реч за 100-ци милиони далавера и печалба ха-ха

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 5. 5 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#2] от "popai":

  Я бягайте да четете Класа и не се хабете да разсъждавате тук, че ще направите някоя беля.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 6. 6 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ако знаехме какво точно искаме, някой можеше и да го направи

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От всички споменати в тази статия, единствено вярвам на Джеймс Уорлик!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK