Двадесет бивши и настоящи данъчни шефове се оказаха с агентурно минало в ДС

Двадесет бивши и настоящи данъчни шефове се оказаха с агентурно минало в ДС

© Цветелина НиколаеваДвадесет ръководители на данъчни подразделения в столицата и в страната са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това установи проверка на комисията по досиета, която днес излезе с решение за принадлежност към ДС на ръководни кадри в Националната агенция по приходите (НАП).


Проверката е обхванала 1509 данъчни служители на ръководни постове в агенцията. Обявените агенти са заемали различни ръководни длъжности в различни данъчни подразделения в страната, като се започне от началник на сектор и началник на данъчна служба и се стигне до зам.-ръководител и ръководител на териториално данъчно управление.


От изнесените от комисията по досиетата данни става ясно, че от двадесетте служители само двама заемат ръководни постове към момента. Първият е Венелин Вълнев (1971) – агент Мариан на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР), вербуван през 1991 г. – управител на учебна база в гр. Доспат от 2007 г.
Вторият е Селят Хабил (1966) – агент Климов на ВКР от 1984 г. и впоследствие на окръжно управление на МВР във Варна по линия на Шесто управление на ДС – началник на сектор в териториалната дирекция на НАП в Бургас от 2008 г.


Проверката на ръководния състав в НАП се извършва по силата на закона за досиетата, според който комисията е длъжна да установи принадлежност към ДС на всички агенции и държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет.


Досега подобни проверки бяха извършени и огласени в Сметната палата, НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за приватизация, Агенцията за икономически анализи и прогнози и др.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Закон за лустрация беше приет от парламента на Румъния.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/05/blog-post_6743.html

 2. 2 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Уволнение! НЕЗАБАВНО!

 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Все селяндури дето ги е мързяло да копат в ТКЗСто, а за по лесно да клепат другите за пари.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 459 Неутрално

  много ми интересно дали някой ще се наеме да провери управителите на фирми под чужд флаг в България?!!)) дали знаят чужденците, какви манерки - доносници на 6-то са им пробутани да ги представляват на местна почва !

 5. 5 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 925 Неутрално

  И после ти казват: "Не бъдете злопаметни - забравете миналото"?!

  КАК да го забравиш, като то все още играе твърде голяма роля в настоящето и бъдещето. Накъдето и да се завъртиш - ДС, но не само тия - перачи на пари, назначени капиталисти, случайни късметлии тип "овчарчето Калитко" или най-обикновени "връзкари" в най-лошия смисъл на думата... и тия хора играят огромна роля в управлението на държавата!!!

  Силна е тази държава, която помни миналото си и го приема ведно с плюсовете и минусите, но в същото време си прави изводите и не позволява това минало да и пречи в развитието.

  Без лустрация тия ще ги мъкнем още 20 години на гърба си, а след това 20 години и децата им. Чак тогава - към 2050-та имаме някакъв шанс за оправия... т.е. децата ни ще го имат, не ние...

  P.S. Ако бяхме направили лустрация навремето - сега щяхме да сме забравили проблема... ама пусти кокал - как да го изтървеш?!?!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  За неприемането на закон за лустрация са пряко виновни съглашателите от Кръглата маса и "бащите на Конституцията", много от които сами се оказаха впоследствие агенти на ДС. Няма какво да се чудим - такава ни е демокрацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на ggogov
  ggogov
  Рейтинг: Неутрално

  Всички от ДС на бесилото!

 8. 8 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Без лустрация няма демокрация!

 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ами с агентурно минало в ДС ще се окажат, няма да са завършили богословие, я. Като не се прие закон за лустрацията (то пък и кой да го приеме - самите те ли?) така ще е.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 10. 10 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 467 Весело

  УХА„ много малко били!

  А повчето главни счетоводители на банките ако проверите....ехеее!

  Службиците знаят всичко, щото си имат хора където трябва...

 11. 11 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както на всички ни е известно, ДС имаше поне ШЕСТ отделения.
  тИЯ, КОИТО СА ПОЛИТИЧЕСКИ ДОНОСВИЦИ, ДА СИ ХОДЯТ НЕЗАБАВНО- шесто и донякъде пето отделение!
  Обаче останалите, разузнаване, контраразузнаване-икономиеско, военно и пр. са си ценни кадри откъдето и да го погледнеш.
  Наличието на такива в държавни структури, отговарящи за събирането на пари за държавата, обезпечането на държавните вземания, А БЪЛГАРИЯ ИМА ДА ВЗЕМА МНОГО ПАРИ от цял свят
  /да питам междувременно аудиторията - Сирия дали вече изплати ли така щедро редуцирания от премиера -
  на какво основание, къде е решението на Нар.събрание, от кръга решения, които не подлежат на публикуване в ДВ ли е -
  държавен дълг от близо 90 млн. долара на около 20 млн.!!!/ и използаването на цялата известна и неизвестна, законна и незаконна методика за събирането им,пак казвам, си е изкуство итези хора са обучавани и работили за това и до 1989 г. и след това.
  С ДЪРЖАВНИ ПАРИ, съвсем междувпрочем, на родителите и дядовците ни. И сега да ги изхвърлим на улицата /и парите, и знанията, и възможностите на тези хора!. Че защо, моля ви се!
  Сравнението не е много удачно с оглед темата, но обучението на един военен летец струваше на България 5 000 000 лв. ТОГАВАШНИ ПАРИ! с КАДРОВИТЕ РАЗУЗНАВАЧИ Е СЪЩОТО!
  Ако тези хора са лоялни към държавата днес, и си вършат работата, а те я вършат /новите млади поплювковци още не им е изсъхнало млякото от устата и нямат достатъчно опит, нека не се лъжем, и те ще се научат, но за всичко трябва време!/
  защо да ги махаме, че да ги бесим, и какво ли още не!
  Полотичестите обаче - ВЪН!

 12. 12 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, че всеки втори е бил агент на ДС, изобщо не ме учудва. Учудва ме колко много хора не знаят миналото или се правят, че са го забравили. Истината е, че ДС нямаше толкова голям щат, за да поеме всички желаещи. Тогава на всеки пет българи, четирима щяха да са агенти. И това, което обединява агентите, станали по късно политици и капиталисти е безогледния стремеж да бъдеш добре, за сметка на другите. Този ширещ се примитивизъм отдавна се е превърнал в национална черта и точно той предпоставя корупцията, грабежа и беззаконието. Да се търси обяснение за трагичното състояние на днешна България в причини отпреди четвърт век е меко казано наивно. Защото не може ДС да е единствената причина.

 13. 13 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Даа, агентурно минало така е не трябва да се прощава,ами настоящите крадци ,мошенници като Мургина къде са осъдени ли са .Ами министрите от бишите правителства станали милионери осъдени ли са ?Естественно това е поредната манипулация за лековерните.Краодеца и доносника са съществували винаги включително и сега.Къде е трактора ...

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 14. 14 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Съвременник съм на това време - уверявам ви, че всеки ВТОРИ българин беше готов да "услужи" на Държавна сигурност. Така се гарантираше лесна кариера и доста благинки.
  Според мене трябва ЛУСТРАЦИЯ! За по сигурно на отговорни политически постове, в медиите, държавните органи и прочие на ръководни длъжности да се назначават хора родени след 1972 г. НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ Е ПЛОД НА ДРУГИ ВРЕМЕНА И НЕКА ДА СЕ ПООТДРЪПНЕМ НАЗАД С ДОСТОЙНСТВО - иначе казано да работим на изпълнителско ниво. /знам, че е утопично , но така ще е най честно/
  Думи от рода на ПОКАЯНИЕ , ИЗВИНЕНИЕ и прочие няма как да станат реалност при скапаната ни ценностна система и липсата на религиозни чувства.

  Пътят е целта! Конфуций
 15. 15 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jivago":

  Много глупаво изказване, тотално непознаване на реалностите на работа службите за сигурност и избощо защо го неписа?

 16. 16 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "dimo 58":

  На коя ДС, Димо 58? На шести отдел? Я да не се павим на разсеяни!
  Ако ти си бил заобиколен с такива, аз не съм!

 17. 17 Профил на opashatko
  opashatko
  Рейтинг: 251 Любопитно

  Освен агенти и доносници има ли почтени хора на ръководен пост?

 18. 18 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#4] от "mashke":

  То пък приятелю ако си мислиш че всичките "чужди" фирми не са повечето наши, тоест офшорки работещи с ограбените от България милиарди от червените величия и сините величия и оранжевите и дпс и ндсв и какви ли не, които ги прета под формата на "чужди инвестиции"....... Същото се отнася и за фалирали в чужбина фирми и изгонени от тамошната истинска конкуренция и закупени пок от нашите ДС и друга такава червена паплач и отново под формата на "чужди инвестиции" идват тука и ограбват българия като перат парите в ужасни проекти по съсипване на морето и планините, ече опасни технологии по добив на полезни изкопаеми.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 19. 19 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 570 Любопитно

  интересно дали това има някаква връзка с изто4ването на държавата от 20г. насам?
  дали пък ДС (държавна сигурност) не е сметнала за по-добре , да прибери държавните активи на сигурно, т.е. в ...джоба си?

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 20. 20 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Весело

  Ай, ай, каква изненада!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 21. 21 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 467 Любопитно

  До коментар [#11] от "Еvgenius":

  Прав си че има доста свестни кадри в службите готови да защитатават държ. интереси.
  Проблемът е когато службите се позват като маша на мръсните политици...

 22. 22 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До # 5 NK
  За лустрацията - въпросите към Костов! Персонално!

 23. 23 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "Schlieffen":

  Ами всъщност , общо взето малко служители , на не особенно висши длъжности , и повчето от тях напуснали преди доста време. От двамата останали в момента, единия е началник на почивна база , а другия някакъв началник сектор. По-интересно е другото - какви са тези 87 , дето не подлежат на проверка по чл.26 ал.4 от Закона.

 24. 24 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#11] от "Еvgenius":

  Не прави разлика, щото няма!
  Другите са работили за славата и просперитета на " великия съветски съюз" и за победата на комунизма!
  А както е известно , всички са един дол дреки, работят заедно и със сигурност , поне един чете и този форум !

 25. 25 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "Константин Дичев":

  Така е Коце, ама като си го знаем какво - играем си на щрауси!

 26. 26 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#25] от "hrige":

  Така ами, че как инче ОПП щеше да граби обществото с неплащане на данъци, ако на ключовите места не са сигурни ДС кадри? Та къде няма ДС в кое министерство, прокуратура, съд или в кое НС? А че се четат всички форуми и отговарят така наречените ДС "бойци дезинформатори", знаем си ги, та нали те повечето защитава така наречения "бизнес" в България... Ха, ха, ха сякаш в българия има бизнес.... Глупости, има престъпен сенчест бизнес, сива икономика, но не и истински конкурентен бизнес.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 27. 27 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Абе тази ДС колко сътрудници е имала бе? Вече не се питаме колко дс-сътрудници се падат на глава от населението, а колко дс- сътрудници се падат на глава-милиционер, рзбршли.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 28. 28 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  @Jivago
  "Това, че всеки втори е бил агент на ДС, изобщо не ме учудва."

  Не си напълно прав. Дядо ми, лека му пръст, ми казваше, че като се съберат трима човека, единият носи, така че ...

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 29. 29 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1340 Весело

  Хехе, гоце като си събере всички дружки под крилото, ще видите вие сирищник що е! Това е чиличеният юмрук на партияса!

 30. 30 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 540 Неутрално

  по йовков----господи колко мърша има по тази земя

  за чиста и свята република-но не с този народ
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Проект
  Закон за лустрация

  Чл. 1. Бивши служители на Държавна сигурност, вербувани и донасяли за ДС нямат право да заемат длъжности в държавни, обществени, общински и съдебни длъжности, както и такива получили или получаващи финансиране по европейски проекти, или национално ко- или пълно финансиране от държавния бюжет.

  Преходни и заключителни разпоредби
  §1. Отнемат се правото на признаване на осигурителен стаж на лицата по чл. 1 за периода от датата на вербуването им до датата на разсекретяване на досието им.

  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Ето колко е просто.
  Само че трябва да има кой да го приеме.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#22] от "kikot":

  ИДИОТ!!!

  За лустрацията - въпросите към КС, понял? Ама ония нали по същия този закон ще изхвърчат навън от системата, та не ги устройва...

  Два пъти връщаха закона, ДВА ПЪТИ!!! А ти си като кучето, дето лае по кервана: Костов, та Костов...


  P.S. Дано им се върне поне една десета от това, което са надробили на тая територия наричана Република България. Проклети да са!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 33. 33 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До коментар [#16] от "Еvgenius":
  Не се хващай за думата - имаше различни служби. Те работеха не за България, а за светлото бъдеще на комунизма и за СССР.
  Мой човек вариантите са два:
  1.Бил си наивник и си вярвал на всички около тебе. Няма как да знаеш кой от приятелите и познатите ти какво е правил.
  2. Или самият ти си работил за някоя от тези служби и сега заблуждаваш младите. - приеми извиненията ми ако съм сгрешил в точка 2.


  Пътят е целта! Конфуций
 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Интересно, значи който е създал ДС е невинен, а който не е успял да забрани ДС е виновен

 35. 35 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "dimo 58":

  Много са ти малко вариантите.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако на някой още не му е ясно , защо имаме видни ДС- олигарси, членове на БКП-милиардерчетата и беден български гражданин- да му стане ясно...
  Вижте им списъка на другарите ....

  BIG AL
 37. 37 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Те вече ще се пенсионират и измрът а все още ги разкриват.
  От всички соц страни единствено Чехия направи културен и както трябва преход. Цялото народно имущество беше оценено превърнато в акции които бяха раздадени на хората. Веднага въведиха закон за лустрацията и тръгнаха по прав път.
  В България комунистите направиха промените както им е угодно и в тяхна полза. Разграбиха страната под форма на приватизация и се самоназначиха на ръководни постове. За 20 години страната не можа да се очисти от мръсници и за съжаление няма и да може.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK