Правителството освободи шефа на агенцията за българите в чужбина

Правителството освободи шефа на агенцията за българите в чужбина

© Асен ТоневДосегашният директор на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова е била освободена от поста заради нелоялно отношение към Министерския съвет. Това каза за БТА министър
Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина. Той беше потърсен за коментар за решението на правителството да освободи Манджукова и да назначи на нейно място Росен Иванов. Досега той беше съветник на Димитров.


От пресслужбата на кабинета обясниха само, че Манджукова е отстранена съгласно чл. 19 а. ал. 2 от Закона за администрацията, но не посочиха причината за това. В посочения текст се посочва, че председателите на държавни агенции могат да бъдат освобождавани без предизвестие от органа, който ги назначава, по негова преценка.


Иванов е отличен специалист, автор на закона за българското гражданство, приет от парламента без нито един глас против, каза министърът. Той има дългогодишен опит като общественик , бил е председател на кръг "Будител", добави Божидар Димитров.
Попитан дали причината за освобождаването на Манджукова са нарушения в агенцията той
каза, че ще тепърва ще бъде направен одит, за да се прецени дали има такива. "Но както казвам с горчива ирония за малкото време, което беше, и при този бюджет едва ли е направила някакви сериозни нарушения, коментира министърът.


Пред агенция "Фокус" Манджукова каза, че повод за освобождаването й е нейна реплика, казана пред българи в Прага по време на посещението на председателя на парламента Цецка Цачева в края на миналата седмица. "На срещите с нашите сънародници, аз споделих, че не можем да отговорим на всичките им изисквания заради липсата на координация между държавните институции в България", каза Манджукова.


"Казах това на два пъти и след втория път г-жа Цачева каза, че за пръв път вижда държавен служител, който така целенасочено да говори срещу държавата и че тя ще направи всичко възможно това да стигне до най-високото ниво. Тя ми каза: "Понеже се оплаквате, че никой не ви чува в държавата, уверявам ви, че сега ще бъдете чута на най-високо ниво", каза Манджукова.


Тя добави, че не смята, че отстраняването й е политическо. "Просто имах неблагоразумието, да не съм дипломатична. Такива неща явно не трябва да се казват на нашите сънародници навън, но аз  просто бях честна с тях", коментира Манджукова пред агенция "Фокус". "Казаното от мен не бе в присъствието на чешки държавни лица, а пред български граждани. Това са не просто българи от чужбина, а български граждани, които след няколко години ще бъдат отново избиратели и ще избират за кого да гласуват", добави Манджукова.


Тя каза още, че Божидар Димитров й се обадил и й казал, че си е ритнала трудовата книжка, но не й съобщил официални мотиви са уволнението.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:35 на 26/05/2010 от неговия автор.

 2. 2 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Гневно

  Причината е, че пред Цецка Цачева, по време на визита в Прага, е заявила, че няма синхрон между българските институции относно работата с диаспората и не е похвалила правителството, че всичко е ОК. Очакваше се между другото от няколко дни, защото Цачева е изревала на умряло още в Прага.

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Пък аз се зарадвах, че сме се отървали от Бай Ти Божо...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Под обида на МС, да се разбира личен конфликт с Б.Димитров. Сигурно му е казала в очите че е гаден доносник.

  20 години по късно, доносниците и агентите на ДС продължават да дават оценки за работата и моралните качества на хората. Абсолютен и невероятен срам!
  Време е за закон за лустрацията, за да не може глисти като агентът на ДС Б.Димитров да избутват с лакти по кадърните, но не толкова нахални хора около тях.

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Неутрално

  много разо4ароваща новина ...надявах се да освободят министира без портфлейл и агент на държавна сигурност божо димитров ,е дано пък тоя смешник да е следващия ?

 6. 6 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А защо Божидар Димитров не каже дали е вярно това,което тя е казала пред диаспората ни в Прага относно липсата на координация м/у държавните институции?Не е ли това по-важното?

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Командно-административен и бюрократичен подход
  Когато уволнената е споменала до болка познатия на всички проблем за липса на координация между институците я изхвърлят за назидание. Защото е по-лесно да си завреш главата в пясъка като щраос и да отречеш съществуването на проблем, от колкото да признаеш за него и щеш-нещеш да се наложи да работиш по него. Както в приказката за "новите дрехи на царя" всички повтарят, че "царят е облечен в чудесни дрехи", когато царят е гол. Така и тук, българската държавна бюрокрация и ръководещите я са голи, но не ще да си го признаят.
  На латински "министър" означава "слуга'. Но тук министърът и председателката на НС определят дали "царят е облечен" или "царят е гол". Опитват се да се правят на Господ и да определят дали проблемът с липса на координация и ефективност съществува или не.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  В САЩ ИМАТ НЕПИСАНО ЗЛАТНО ПРАВИЛО НИКОГА ПРЕЗИДЕНТА КОГАТО Е ИЗВЪН СТРАНАТА НЕ КРИТИКУВА страната си а говори само хубаво за нея. Въпрос на патриот и чест! Това важи и за сенатори и конгресмени и всекви политици в САЩ! Даже когато Обама два месеца преди изборите беше в Париж и го питаха за БУШ специално изказа това правило и нищо повече не каза! Ако не можеш да кажеш хубаво поне замълчи!

  После в страната си се плюят като Волен и Яне но извън нея една лоша дума не казват. Но това е въпрос на демокрация и политическа култура!

 9. 9 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 515 Неутрално
 10. 10 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Държавен служител, а уволнен по неясни причини, защото сгрешил, че бил откровен. Дори да приеме, че така не е редно да се говори, дали е достатъчно основание /което не е посочено като такова в закона за държавния служител/ за отсраняване без изискване на обяснения. За да се стигне до тази крайна мярка нарушението е от посочените в закона, но уви такова не се съобщава.
  ритнала си трудовата книжка - може ли това да е изказване на министър на българите ... в чужбина?!

 11. 11 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Весело

  Е-е, ми в ГЕРБ "правата линия" е задължителна, независимо дали е крива!

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Абе какво има да обсъждаме и да вадим заключения. Те са си я назначили те са си я уволнили. Ако не са я назначавали те, още по-добре.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 13. 13 Профил на lihnida
  lihnida
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много мъжка постъпка от страна на Божидар Димитров. Това недоразумение нетрябваше въобще да бъде допускано до такъв висок пост.Защото до момента не тя управляваше агенцията а нейното приятелче ПЕТАР КОЛЕВ който е прикрит антибългарин и работи усилено против нашата държава.

 14. 14 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Като иска да плюе по Б-я да плюе тука в БЪЛГАРИЯ а не да ходи на майната си там някъде в Чехия лии къде беше и да плюе по страната. Още повече че поста и предразполага за ПАТРИОТИЗЪМ И РОДОЛЮБИЕ!

  Това са чисто ку***ски номера !!!!

  Като имаш нещо да казваш го казваш тука мъжки заставаш и говориш!

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#13] от "lihnida":

  Как можем ние непосветените да се уверим, че това, което казваш, е вярно, а не клевета?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на 4o4o
  4o4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това девойче влезе в политиката много странно преди време. Това девойче си живееше живота в тази агенция и отговаряше на ония на които искаше. Това девойче не е страдало като българче в Модвавия през епохата на СССР. Но това девойче може да критикува в България, а не да се прави на честна. От време в Агенцията има тиха корупцията. Така че тя е знаела за това и си е траела. А и тази агенция за какво служи. Останки от комунизма има там. Отворете им сайта и ще видите няколко бивши комунисти...И разни глупости. Патроитични от комунистическо време.

  pipi i kuku
 17. 17 Профил на 4o4o
  4o4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това девойче влезе в политиката много странно преди време. Това девойче си живееше живота в тази агенция и отговаряше на ония на които искаше. Това девойче не е страдало като българче в Модвавия през епохата на СССР. Но това девойче може да критикува в България, а не да се прави на честна. От време в Агенцията има тиха корупцията. Така че тя е знаела за това и си е траела. А и тази агенция за какво служи. Останки от комунизма има там. Отворете им сайта и ще видите няколко бивши комунисти...И разни глупости. Патроитични от комунистическо време.

  pipi i kuku
 18. 18 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#14] от "popai":
  "Като иска да плюе по Б-я да плюе тука в БЪЛГАРИЯ а не да ходи на майната си там някъде в Чехия лии къде беше и да плюе по страната"
  -------------------------------------
  "Пред агенция "Фокус" Манджукова каза, че повод за освобождаването й е нейна реплика, КАЗАНА ПРЕД БЪЛГАРИ в Прага по време на посещението на председателя на парламента Цецка Цачева в края на миналата седмица."

  Не е лошо да се чете преди да се пише, гос'ин 'цейски.


  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 19. 19 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Факта, че се мълчи за причините означава, че не се прилага закона за държавния служител, създаден да предпазва служителите, работещи в държавната администрация от политическите уволнения. Уви, законът не помага, когато политиците са на власт. Законът е създаден за пред онази част от обществото, която не следи какво се случва, а слуша само политиците и сляпо им вярва.

 20. 20 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Очевидно цялото професионално развитие на г-жа Райна Манджукова заслужава уважение. Тя е работила дълги години в Агенцията за българите в чужбина като експерт и добре познава работата и, за да може да я ръководи. За разлика от мнозината партийни парашутисти, които се появяват при всяка партия и при всяко управление. Аз познавам бесарабски българи и за разлика от Адвокат Марков твърдя, че те са по-лоялни и по-патриотично настроени от по-голямата част от родените в България български граждани.
  Срам за ченгето Божидар Димитров, срам за рабфагаджийката Цецка, срам и за пожарникаря Боко. Бях чел наскоро един материал от македонския българин-журналист Виктор Канзуров, където той пише са опитите на Божидар Димитров да осребри своето настоящо положение, като се обявява за единствен говорител на българите в Македония.

 21. 21 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отстраняване на основание - без предизвестие. Що за компетентност е това?! Не коментираме кой, какво, кога, защо и дали.
  Ето текста от закона:
  Чл. 19а,
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2001 г.) Правоотношенията със заместник-министрите, областните управители, заместник областните управители, както и с посочените в чл. 19, ал. 4 еднолични органи, техните заместници и членовете на колегиални органи, могат да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който ги назначава, съответно определя, по негова преценка.

 22. 22 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Не Манджукова е недостойна за поста си, а фурнаджийската лопата Цачева. А нищо чудно и някой да е харесал този свързан с взимането на българско поданство и потенциално доста доходен стол.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 23 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 451 Неутрално

  тази селска фуста Цачева от село Драгана,няма ли кой да я разкара С ГРЪМКО ПРЕДИЗВЕСТИЕ?? хем е проста,хем злобна и дълбоко комплексирана, да не говорим колко е некомпетентна за поста който се напъва да заема! мъчи службата с невежеството си вече 9 месеца! за аграрната визия и драпериите с които се облича се казва само , БЕЗ КОМЕНТАР!!!!(((((((((((((((((((((((((((

 24. 24 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Охриде (13),
  Би ли ни изнесъл малко факти...защото така е като лафа сестрата която е к--ва, а пък се оказало че няма такава...

 25. 25 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз пък живеейки от 10ти-летия в чужбина, нито ходя по смехотворните мероприятия на тези измислени агенции за българи в чужбина, нито считам, че лицето Божидар Димитров (личен приятел на Министър-председателя "без приятели" заслужава да бъде държан на тоя хрантутнически пост в условията на повсеместно свиване на бюджета .. айде да ни обясня начетеният ни Мин. Председател, за какъв кьор-фишек му е тоя "професор" ?

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 26. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Манджукова е казала това пред български граждани ( не пред българи в чужбина, а пред български ГРАЖДАНИ).
  Чужди граждани,според нея,не са присъствали.
  Това е важно да се има предвид !

  Хенриета
 27. 27 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво на достойната българка от Бесарабия Райна Манджукова!

 28. 28 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 515 Неутрално

  единствената читава дама в тоя кабинет.сега остана сал -божко

  за чиста и свята република-но не с този народ
 29. 29 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#14] от "popai":

  То да има някой да чуе та да говориш, има ли смисъл?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK