Прокуратурата ще проверява заменки на земи в Шумен

Областният управител на Шумен Димитър Александров сезира прокуратурата в Шумен да провери за законосъобразност заменки на земеделски земи в региона, съобщи агенция "Фокус". Александров представи списък с извършените през последните пет години 41 сделки на пресконференция днес.


В предоставените на прокуратурата данни фигурира и сделка на депутата от ДПС Гюнай Сефер, срещу когото в момента тече дело за документна измама. Заедно със съпругата си той е станал собственик на близо 30 дка в местността Беш тепе срещу 42 дка в землището на с. Грънчарово, община Дулово.


Настоящият съветник на премиера и бивш депутат от НДСВ Светослав Спасов пък е закупил 17.126 дка нива в местността Кара чалък (по главния път София-Варна). Земята е оценена на 13 273 лв., а за нея Спасов е отстъпил 23.4 дка в землището на с. Красен дол, община Никола Козлево на стойност 14 625 лв.
С имот от близо 12 дка край Шуменското езеро се е сдобил общинският председател на ДПС Гюнай Тефиков, а миналата година депутатът Георги Колев е придобил 10 дка край с. Мадара.


По думите на областния управител всички заменки са одобрени от бившите министри на земеделието Валери Цветанов и Нихат Кабил.Светослав Спасов: Комасирах земеделски наследствени земи
Имам наследствени земи в района от баба ми и дядо ми и исках да ги комасирам, коментира пред "Дневник" Светослав Спасов. Той отбеляза, че е заменил едни земеделски земи с други, не им е сменял предназначението и те са дадени под аренда от 5 години. От тази аренда взимам по 15 лв. на декар, допълни Спасов. Той отбеляза, че доколкото знае, може да се говори за нарушение, ако се заменят земи от една област в друга, а в случая и двете площи са от област Шумен. Светослав Спасов предположи, че атаките срещу него идват от местната организация на ГЕРБ в града. Те не могат да преживеят, че премиерът ми направи свой съветник, даже още навремето писаха доноси срещу мен, допълни той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK