Прокуратурата рови в общините за злоупотреби с право на строеж

Морските и планинските курорти са във фокуса на проверката


Морските и планинските курорти са във фокуса на проверката

Тотална проверка в цялата страна на всички случаи на отстъпено право на строеж върху имоти, частна общинска собственост, започва Върховната административна прокуратура.


Това обяви зам. главният прокурор Валери Първанов и обясни, че ревизията трябва да приключи до месец. Повод за нея е случаят с роднините на петима магистрати, получили възможност да строят на брега на морето в Приморско като крайно нуждаещи се. 
Първанов обясни, че ще се проверяват случаи не само на магистрати и техни близки, а и свързани с министри, депутати и други хора на отговорни постове. Нямаме конкретни сигнали, но се говори, че има концентрация на подобни практики в черноморските и планинските курорти, заяви зам. главният прокурор.


Той поясни, че данни на прокуратурата не е изпратил и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, който наскоро обяви, че сред магистратите се говори и за други случаи на съдии и прокурори с имоти на името на приятели в "китни градчета" в България и чужбина. 


"Ще проверим дали общините са спазили всички законови изисквания за преотстъпване на право на строеж", обясни Милена Беремска от Върховната административна прокуратура. По закон решенията за това частно лице да строи на общински парцел се вземат от общинския съвет. Те се гласуват след публичен търг или конкурс.


Оказа се обаче, че в Приморско за магистратските роднини тази процедура не е спазена и техните сгради са построени, след като са получили право за това с акт лично на кмета. Беремска обясни, че ще се проверят не само решенията на местната власт, но и договорите, които е сключила след това с отделните граждани.


"Ако се установят нарушения и престъпления, прокуратурата ще предприеме действия за оспорване на незаконните актове и реализиране на наказателна отговорност", обясни пред "Дневник" Беремска последиците от ревизиите.


Всяка прокуратура на място ще изиска от общината документацията за случаите на отдадено право на строеж през последните години и ще ги провери един по един. Проверката ще се разпростре и извън хората, декларирали, че са крайно нуждаещи се, каза зам. главният прокурор.


При тях обаче ще се проследява дали са регистрирани в общината, дали са живели там най-малко пет години и дали нямат други имоти.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ketyk
    ketyk
    Рейтинг: Гневно

    "Подаръците", направени от бившия кмет на Приморско не са за майчин помен или за услуги, наравени в полза на общината, а за положително решаване на дела, водени против него, Серафимова и Ст.Анастасова.Всички дела, водени срещу тях трявва да бъдат върнати за преразглеждане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK