Прокурори ще преровят общините за сделки тип "Приморско"

Магистратите с "бедни" роднини се разследват за подкуп

Прокурори ще преровят общините за сделки тип "Приморско"

© Юлия Лазарова
Шефът на ДНСК даден на обвинението заради "Златна перла"


Магистратите с "бедни" роднини се разследват за подкуп


Повсеместна проверка на правото на строеж, което общините са давали на частни лица върху имотите си, обяви зам. главният прокурор Валери Първанов. Повод за нея са случаите с роднините на магистрати, получили право да строят край морето в Приморско като крайно бедни.
Обвинителите са си дали срок от един месец, в който да преровят всички общини в страната. Фокусът на действията им обаче ще са морските и планинските курорти. Прокурорите ще изискат документацията за всички случаи на отстъпено право на строеж върху общинска земя през последните години и ще проследят дали са спазени всички законови изисквания, обясни Първанов.


Едно от тях например е дали решението е взето от общинския съвет, който единствен има право да издаде подобен акт след 2004 г. Друго условие е провеждането на публичен търг или конкурс. При случаите с крайно нуждаещи се, за каквито са се представили роднините на магистратите, търг не се изисква, затова ще се гледа дали  имат адресна регистрация в общината поне 5 години и дали нямат други имоти.


Зам. главният прокурор съобщи също, че се води разследване за подкуп по случая със строежите на роднините на Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов от Върховния административен съд, председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, чиито роднини строят край морето.


Според Първанов още нямало достатъчно данни за повдигане на обвинения. Прокурорите от Царево и Бургас пък се проверяват от инспектората на Висшия съдебен съвет за отказ да разследват сигнали за петимата магистрати.


Заради бездействието си по един от най-скандалните строежи по морето - вилното селище "Златна перла", шефът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Симидчиев накрая все пак е даден на прокурор за това, че не е наредил разрушаването на комплекса въпреки влезлите в сила съдебни решения.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вече никой не вярва ни на прокурори, ни на съдии, ни на общинари и кметове.
  Ние имаме критичен дефицит на доверие.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нищо няма да се получи от тази закана на Валери Първанов.Решенията за отстъпване правото на строеж не са на кметовете,а са колективни решения на общинските съвети.Г-н Първанов е един мого качествен юрист и той много добре знае,че в наказателното право е невъзможно ангажирането на колективната отговорност.

 3. 3 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Операция "Журналист" е вече в ход
  http://atanas.fr/articles/categories/cityzens/261-journalist

  Кирил Кирилов
 4. 4 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Няма ли да ги вкарат в затвора тия "социално слаби" за лъжа измама и дефакто кражба, не ми казвайте, че наистина са социално слаби децата на магистрат, ако е така, тогава децата на 90% от всички българи са социално слаби? Или щото са деца/роднини на важни клечки законът не ги лови?

 5. 5 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Да не говорим, че прокурорите са и те яко в кюпа. Начело с главния прокурор. Щото явно той и неговите подчинени не четат вестници, не чуват какво се говори в градовете и селата.

 6. 6 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Неутрално

  някой може ли да каже колко са прокурорите в бг?
  изумявам се всеки ден.

 7. 7 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "molesan2":

  Много си прав, обаче проблемът в Приморско е, а има сигнали и от други общини, че кметовете на общината/ните/ еднолично, без решение на Общинските съвети са подписвали такива заповеди.
  В Приморско, по думите на кметицата, бивш общински съветник преди това пък, ОСъвет е гласувал общинска наредба, с която и делегирал това право на кмета! Ами че тя е в противоречие със законодателството!

 8. 8 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Гневно

  Абе ,много интересно се получава. Решенията се взимат от колективен орган/общински съвет/ и такъв орган не носи отговорност за престъпленията. Става така ,че кмета предлага някъкво решение, об.съвет решава, кмета изпълнява и няма виновни за измамата.
  Но това не е така и нас ни мамят. При подаване на предложение за решение и съпътстващите го документи ,КМЕТА носи отговорност за измама на съветниците един път или съставяне на документ с невярно съдържание втори път. Какво се опитват да ни будалкат прокурори и съдии.
  Обратното е, че кмет и съвет са в престъпна /организирана по партии /група .

 9. 9 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Не закъсняхте ли много, г-н заместник главен прокурор? Този гаф вече цял месец се разгаря, в него са въвлечени трима висши съдии от ВАС, шеф на Софийския апелативен съд, зам.окръжен прокурор, прокурорите на Царево, Ахтопол, Бургаската проку-ратура. А за наглостта, да не кажа чувството за безнаказаност на посочените съдии си има причина: двама от тях са били чле-нове на ВСС и разчитат на помощта на колегите си; освен това смятат, че моралът и почтеността са привилегия и задължение на обикновените български граждани и низшите съдии; за вис-шите важи правилото „не ме гледай какво върша, а ме слушай какво говоря (и присъждам).”
  Да припомня ли изказването на Съюза на съдиите, че по време-то на НДСВ Висшият съдебен съвет се е напълнил със съдии, чи-ито характерни качества са били склонност към корупция и то-ва, че са послушковци. Е, тези съдии сега ще съдят колегите си, които не само че са използували знанията си за заобикаляне на законите, но се държат и гадно. Генков: „Какво значение има дали дъщеря ми се е родила или е жител на Приморско, като непрекъснато е там?”; шефът на ВСС, бившата царска депутатка Анелия Мингова: „Няма да си подадем оставките. Ние сме НЕЗА-ВИСИМИ”. Очевидно тези съдии не се подчиняват на закона, а само на партиите, които са ги избрали, на силните на деня и на Господ Бог.

 10. 10 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А дали прокурорите ще проверят фамилия Златеви, които като крайно нуждаещи се милионери източват община Правец?

  Едва ли...

  Виц:
  Жители на Обзор попитали радио Ереван:

  "Кога МВР и прокуратурата ще нахлуят за проверка в хотелите на комуниста - милионер Валентин Златев?"

  "Никога! - отговорило всезнаещото радио - Защото може да се окаже, че там е отседнал да нощува министър- председателят Борисов."

 11. 11 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Просто не си заслужава да крадеш за да построиш такива грозотии....

  Пък и не дай си боже да друсне някое заметресение от степен седем-осем по Рихтер....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 12. 12 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 458 Неутрално

  http://pozicii.net/2010/05/tsenata-na-19-tata-praveshka-dupka/

  ЦЕНАТА НА 19-тата ПРАВЕШКА ДУПКА

  Ако се вярва на голф фолклора, “19-тата дупка” в езика на голфърите е термин за обозначаване на ресторанта в голф комплексите. Откакто Правец – градът на бившия Първи в държавата (Тодор Живков), се сдоби с голф игрище, построено от приятел (Валентин Златев) на настоящия Първи (Бойко Борисов), въпросът за цената става все по-атрактивен.

  “19-тата дупка” в нашия случай не е ресторанта, а само виртуален феномен, който обаче има реална цена. Цена, за която няма чуете нито дума от мениджърите и инвеститора на правешкото голф-игрище*. Цена, за която няма да прочетете в рекламните брошури, колкото и внимателно да се вглеждате между редовете. Въпреки това тя съществува. И част от нея е платена от всеки един от нас.

  С КОЛКО “ОЛЕКНА” БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА

  Държавният бюджет финансира изцяло няколко проекта за изграждане на инфраструктура, обслужваща единствено частния голф-комплекс в Правец:

  - 287 502 лева без ДДС за изграждане на външен довеждащ колектор до голф-клуб Правец (Договор с МРРБ от м. декември 2008 г)

  - 2 272 000 лева без ДДС за изграждане на битова и дъждовна канализация по улици в квартала на голф-комплекса (Договор с МРРБ от 28.01. 2008 г)

  - 1 993 455 лева без ДДС за изграждане на канализационен колектор, успоредно на р. Калница (Договор с МРРБ от 06.04. 2008 г)

  - 239 215 лева без ДДС за трасировка на път в местността “Скърнава” (Договор с МРРБ от 14.04. 2008 г). Изпълнител на този проект е фирма “Обществено строителство – Агробилд”, чийто управител е Васил Златев. Така “инвеститора” на голф-игрището е двойно облагодетелстван – веднъж като бенефициент и втори път като изпълнител.

  Сумарно, до тук, близо 5 млн лева без ДДС са изсипани директно в “19-тата дупка” на голф комплекс “Правец”.

  Защо бюджета е бил така щедър към игрището в Правец и пренебрегнал това в Каварна или Разлог, макар кметовете на тези градове – Цонко Цонев и Любен Татарски също да са искали финансиране. Асен Гагаузов, министър на МРРБ през 2008 г., в култово интервю за в. “Дневник” по темата, така и не дава смислен отговор. Може би “виновен” за откровената нерегламентирана държавна помощ е неустоимия чар на Васил Златев – дългогодишен кмет на Правец по времето на Тодор Живков, сега собственик на “Тера Тур Сервиз” ЕООД, фирмата – инвеститор на голф комплекса. Възможно е всичко това да се дължи на обаянието сина му – Валентин Златев – изпълнителен директор на “Лукойл България” ЕООД, и на ежедневно публично натрапваните му контакти с първите хора в държавата, независимо от смяната на правителствата. Отговора знаят само Златеви. За гражданите остава да гледат, да цъкат удивено, възторжено или примирено, както си изберат. И … да плащат сметката. При това – без да задават въпроси.


  “ПРИНОСЪТ” НА ОБЩИНА ПРАВЕЦ

  Община Правец, предоставя години наред язовир Правец на концесия на фирмата инвеститор на голф комплекса, изграден като пръстен около бреговете му. За кмета на общината – Красимир Живков, който смело се разпорежда с чужда собственост, това, че язовирът е на държавната фирма “Напоителни системи” – няма никакво значение. Решение на Върховния Административен съд от 2007 г. сякаш спира безобразието. Но, не! За да легализира фактическото присвояване на язовира от фирмата на Златев, кмета на Правец иска безвъзмездното му прехвърляне от държавата в полза на общината. Разбира се, това се случва – с едно от последните решения на правителството Станишев от 17.06.2009 г. Днес достъпът до язовира е ограничен, дори невъзможен и на практика той е загубил обществения си характер.

  Нивото на язовира е понижено, а освободената от водата земя, която по закон подлежи на реституция, не е възстановена на предишните собственици. Вместо това е продадена на Златеви при цена 4.50 лева за квадратен метър. В същото време, съседни имоти, при това не на първа линия, се продават на цени от 65 лева за квадрат. При 65 000 квадрата, колкото продава общината на “Тера Тур Сервиз” ЕООД, загубата от сделката за общинския бюджет е близо 4 000 000 лева. Този “подарък” обаче изглежда не е достатъчен.

  С решение на ОбС Правец № 83 от 23.04.2008 г. общината става формален собственик на улиците в частния голф комплекс, което означава, че поддръжката им, осветлението, почистването и отводняването ще бъде за сметка на жителите на града. Всички тези дейности вече извършва фирма „СКДУ” ЕООД, наскоро приватизирана от … Васил Златев. Удобно, нали?!! Да поддържаш инфраструктурата в частния си VIP комплекс и общината да ти плаща за това с парите на всички данъкоплатци!


  ТАЙНАТА СТОЙНОСТ НА “19-тата ДУПКА”

  Освен сумите, който са публично достъпни и обозрими, има и други, за които не се говори или пък се споменава на четири очи и само сред приятели. Те касаят сделките по придобиване на земите, върху които е построен голф комплекса – над 1 000 дка. От справка в Агенция по вписванията е видно, че терените са купувани по 1-2 лева за квадратен метър, т.е. на данъчна оценка. Реално плащаната цена е по-висока, споделят бивши собственици. Какъв е размерът на сумата, скрита в “19-тата дупка” знаят единствено Златеви. Те могат да дадат отговор на въпроса какво е това – “спестяване” от държавни и нотариални такси или пране на пари. Стига да има кой да се престраши да ги попита.

  Към “тайната” сметка трябва да се добави и цената на премахнатия повърхностен слой почва от терена на голф игрището, обработката на земята с химикали – торове, хербициди и пестициди. Колко тона от тази смес са изсипани, никой не споменава, а и никой не пита. Какви ще са екологичните последствия за региона … можем само да гадаем.

  Тук ще прибавим и унищожената учебна гребна база на Технически университет – София, стотината изрязани тополови дървета в сервитута на язовир „Правец”, премахнатата хидро-мелиоративна система. И на тях можем да сложим етикет с цена. Но как да остойностим посегателството срещу имот на образователна институция или пък гледката от брега на язовира към слънцето, чийто лъчи танцуваха в листата на тополите, след като вече са безвъзвратно загубени.

  И това все още не е всичко. Никой не казва откъде ще се вземе вода, за да се поливат 1000 дка терен на голф игрището. Откъде и за чия сметка ще се докарва водата? Кой ще я плаща?

  Грешите, ако си мислите, че с това се приключва. Голф комплексът се разраства. Продължава изкупуването на терени. Продължава и финансирането на инфраструктурата. Вече по мярка 322 чрез ДФ “Земеделие”.

  Цената на “19-тата правешка дупка” е по-голяма, отколкото можем да понесем. Или отколкото можем да си позволим.

  Някой някога беше обещал, че ще запуши дупките в държавата. Чудя се ще стигне ли и до “19-тата дупка” в Правец …

  ———————

  * голф игрището в Правец има стандартните 18 дупки  Светла Василева

  Павлин Цветков

 13. 13 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално
  До коментар [#9] от "polkovnik":

  Не са закъснели, защото:
  Беше планиран удар върху съдебната система, който тук-таме се състоя. Там наистина трябва да се чисти, но те ще го направят отвътре. Опитите да се оплюе системата и да се настройва обществото серщу съдебната система, обаче,
  се прехвърли върху атаки срущу определени съдии - също основателно, аз съм "за" - тия нямат нито морал, нито респект от закона, който прилагат.
  Обаче покрай техните имотни афери се раздухаха толкова други по общините, че сега ще се извърши така нужната проверка на прехвърляне на вещни права от общините на частни лица, и ще лъснат толкова неща, които ще дойдат малко множко на правителството. Не защото не искат да се справят с това, не, просто едновременно, на една скорост ще трябва да се открият толкова досъдебни производство в страната, че ще трябва да се разшири щата на прокуратурата.
  И дано не се бърза излишно, защото могат да се пропуснат много неща /и хора/. Не е късно, имотите няма къде да избягат, просто първо проверка, после-рашаването на казусите.

 14. 14 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "van helsing":

  Доста нагло за някои, дето се пишат "инвеститори". Маргарита Михнева имаше подробен репортаж за този обект, голямо вдигане на ръмене беше, но не съм запознат с подробностите. Статията е хубава. Ще ги награбят, щат-не щат. Държавата е платила много и може да ги натисне да получи нещо срещу парите, може и "доброволно" някои да се откажат от част от голямата хапка. От много дела файда няма, ако ги натиснат, може и да се договорят. Но това е един от фрапантните случаи и мисля, че сега и на него ще му дойде времето.

 15. 15 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Весело

  Крайно време беше! Изпопродадоха земи, които набързо ги направиха от земеделски прас прас в регулация и айдее почнаха да строят, да строят.. Земи бяха давани на безценица първоначално като цените се държаха изкуствено ниски. Полсе се пускаха масово слухове за имоти,по списания, по новините и.т.н.. след което цената на квадрат започна да расте и полека лека изксутвено се надигнаха цените, тези които изкупиха в началото на ниските цени ( мафиозите ) спечелиха, а балъците дори купуваха на безбожно високи цени ..невроятно крадене имаше. Една хижа 2000 декара и цената и беше толкова ниска, ако някой успял да си го купи е направо цар. Изобщо по времето на БСП и ДПС толкова много и нагло се крадеше, че нямаше едно нещо да не е омотано в измамни схеми.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 16. 16 Профил на jmi4ko
  jmi4ko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  прокурори , съдии , все един дол дренки....има една стара българска поговорка,.....''гарван гарвану око не вади''та това мисля аз по казуса.!!!

 17. 17 Профил на jmi4ko
  jmi4ko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  има и една друга българска поговорка..всяко чудо за 3 дни..тоест вдигай шум в медии и насам натам 3 /4 дни и после тишина и народа ще забрави......занимай го с нещо друго.....колко правителства действаха така а...някой помни ли?

 18. 18 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Съдии, прокурори.. и вкупом непотребни станаха.. даже вече пречат и то много много пречат. Някой горе беше писал, че сама щяла да се самопоправи съдебната система - няма начин, 20 години щом не се поправиха.. ами точно обратното все повече затъваха. Вече са на дъното. Трябва пълно ликвидиране и създаване наново. Старото там е заразено. Лошото е, че няма с кого да ги заместим тия съдии и прокурори и те знаят това и си гледат "социално слабите и крайно нуждаещи се" роднини и приятели.

 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Съгласен но с тази разлика че трябва да бъдат гонени до дупка, а не да се отпускат ръце.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 20. 20 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само искам да отбележа, че при подкуп има две виновни страни: подкупен и подкупващ!
  Следователно трябва да бъдат разследвани и съдебно преследвани и двете страни.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Няма какво да проверяват. Да идат на място и да питат тамошните хора. Те знаят всички далавери и с мерак ще разкажат.

 22. 22 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 458 Неутрално
 23. 23 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На първо място наистина независими магистрати трябва да проверят всички дела на заподозрените. Където се получи несъответствие да се захване разплитане. Тогава да се разгледат и подобни дела на останалите, където вече има предположения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK