Днес е изпитът по български език за профилираните гимназии

Днес е изпитът по български език за профилираните гимназии

© Красимир ЮскеселиевДнес е изпитът по български език и литература след седми клас за влизане в профилираните гимназии. За пръв път той е обединен с външното оценяване. На него за пръв път  ще се явяват седмокласниците, като досега в края на учебната година тестове за проверка на наученото решаваха децата от 4 до 6 клас включително. Възможно е ученикът да реши само първата част (която е задължителна), но тогава резултатите ще са по-ниски и шансовете по-малки.


Първият модул е тест по български език, като за него учениците ще имат един час. Той ще е от 25 задачи, които ще са два вида - с четири варианта на отговор, от които един е правилен, и с кратък свободен отговор. Максималният брой точки ще е 65.


След това за час и половина кандидатите ще трябва да направят преразказ с дидактическа задача, който ще може да им донесе 35 точки.
Изпитът започват в 9 ч., като препоръчително е децата да бъдат там половин час по-рано. Те трябва да носят единствено химикалка и документ за самоличност. Той може да е ученическата карта или бележникът. Пише се единствено със син химикал.


На 31 май е изпитът по математика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK